Er is nogal wat discussie over wat wel en niet gezond is voor je kind (en voor jezelf). Eerst krijgen we te horen dat melk goed voor ons is, dan opeens wordt het tegenovergestelde beweerd. Biologisch eten is beter voor ons totdat er in de krant staat dat het geen verschil uit maakt qua vitamines. Superfoods blijken toch niet zo super te zijn als dat men eerst beweerde en voedingssupplementen zijn meestal maar chemische rommel?!
Soms weten we echt niet meer wat we moeten geloven. Maar eén ding is zeker: er spelen grote economische belangen mee in datgene wat wij voorgeschoteld krijgen. Het is daarom heel belangrijk om te kijken uit welke bron je de informatie haalt en welke mogelijke belangen ermee spelen. Maar ook naar wat lichamelijk goed voelt voor jou.
“Voedsel moet voedend zijn, anders zou je het niet zo moeten noemen.”
Het beste voorbeeld is misschien wel het nationale schoolontbijt. Jarenlang kregen kinderen krentenbollen, hagelslag en een beetje fruit. De enige voedingswaarde die dit ontbijt heeft is het stuk fruit, echter appels en mandarijnen zijn zo bespoten dat je daar liever een biologische voor in de plaats neemt. Na heel wat kritiek wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan besteed, maar de voedingsindustrie heeft nog steeds veel invloed.
Biologisch logisch?
Biologisch, heel logisch. Ja natuurlijk is biologisch beter, voor jezelf en de natuur! Een eventuele kanttekening is dat je er ook bij biologisch niet zomaar van uit kunt gaan dat er helemaal geen gifstoffen in zitten. Of dat als je biologische eten van ver moet komen, je niet echt bijdraagt aan een ecologisch milieu. De meesten van ons proberen dan ook zoveel mogelijk biologisch eten uit de buurt te vinden om onze gezinnen zo eerlijk en puur mogelijk te voeden.
Als je denkt dat je budget niet toereikend genoeg is om alles biologisch te kopen, zijn daarin vaak best mogelijkheden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om een gedeelte biologisch te kopen. Alle producten die met dieren te maken hebben, zoals zuivel, eieren, vlees en vis zijn fijn om biologisch te kopen. De dieren worden een heel stuk beter behandeld en de producten zijn echt voedzamer als het dier ook beter te eten heeft gekregen, meer zonlicht heeft gezien en met meer liefde behandeld is. Ook groenten en fruit zijn fijn om biologisch te eten. Ze bevatten een heel stuk minder gifstoffen, die er echt niet zomaar af te wassen zijn! In de media hoor je wellicht dat ze evenveel vitamines bevatten, maar biologisch groenten en fruit bevat wel meer mineralen! En die zijn ook erg fijn en heel hard nodig voor je lichaam. Julia Kang geeft in haar boek ook een heleboel tips over hoe je goedkoop biologisch kunt eten.
De praktijkervaring leert ons ook dat als je voedzaam eet, je (veel!) minder nodig hebt. Wanneer je overgaat naar een volledig biologisch eetpatroon zul je merken dat je sneller verzadigd bent en echt minder nodig hebt, waardoor je dus weer minder geld hoeft uit te geven. Bovendien zul je eerder zelf gerechten en baksels in elkaar zetten met losse voedingsmiddelen zodat je meer controle hebt over wat er wel en niet je mond in gaat, wat ook weer aanzienlijk zal schelen in de kosten. “Voedsel moet voedend zijn, anders zou je het niet zo moeten noemen.” Lees hier meer over hoe je een feestje kunt maken van eten en hier over wat er in de oerkeuken staat.
Meer dan eten
Verder hoort bij je gezondheid uiteraard ook voldoende buitenlucht, beweging en schoon water. En liefde niet te vergeten! Als we onze kinderen veel aandacht en liefdevol contact aanbieden, zullen kinderen opgroeien tot gezondere wezens dan wanneer ze dat moeten ontberen. Oja, en zo weinig mogelijk stress natuurlijk. Stress is misschien wel 1 van de belangrijkste factoren die invloed hebben op ons gestel.
Dan rest ons nog te noemen de materialen waarmee je je omringt. Hoe woon je, welke verf gebruik je, welk speelgoed biedt je aan? Omring je je met natuurlijke materialen of kies je vaak voor goedkoper synthetisch?
Ook bij kleding kun je je afvragen of je liever natuurlijk materialen of synthetisch spul op je huid wilt, dat vaak ook nog met veel gifstoffen en door kinderhandjes gemaakt is. Biologisch en fairtrade katoen, hennep, soja, linnen, wol etcetera, zijn hoe dan ook minder belastend voor jezelf en de aarde en daarmee de meest verantwoorde keuze. Een investering waard zou je kunnen zeggen; je betaalt wat meer dan je gewend bent maar krijgt er veel voor terug.
Denk ook aan het gebruiken van tweedehands spullen als zeer duurzame en tegelijk goedkopere manier van leven. Het zijn allemaal keuzes die je kunt maken. Misschien even een tijdje wat minder geld uitgeven aan luxe artikelen, kopjes koffie buiten de deur en andere kostbare gewoontes? En zou de doktersrekening niet enorm dalen als je écht gezond bent? We kennen veel gezinnen die van een basisinkomen leven en het toch voor elkaar boksen om puur natuur te leven. Het is een bewuste keuze.