Het dragen van je kindje kan fijn én praktisch zijn. Het bevredigt in principe zowel je baby’s als jouw oergevoelens. Ook bevordert het sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkelingen. Het geeft jou je handen vrij terwijl je je baby dicht tegen je aan hebt en op zijn beurt zal je baby zich het fijnst voelen heel dicht tegen je aan, als z’n veilige haven.
Maar dragen kan ook een enorme uitkomst bieden als je een ‘huilbaby’ hebt. Een kindje dat om wat voor reden dan ook veel moet huilen.
Huilen kan een stress-verhogend effect op zowel je baby als op jezelf hebben. Het is een alarmsignaal dat alle voelsprieten triggert. Als je kindje veel moet huilen is dat voor jou en je baby uitputtend. Het huilen kan verschillende oorzaken hebben, maar hoe dan ook voelt je kindje zich veilig(er) als het dicht bij jou is.
Jij bent als een kruik en jouw lichamelijke bewegingen hebben een masserend effect op het lichaam van je kindje.
Dragen verlicht krampjes
Veel kleine baby’s hebben de eerste weken last van krampjes. De darmen zijn volop in ontwikkeling en worden voor de eerste keer gestimuleerd door middel van de net op gang gekomen borstvoeding. Jouw warme lichaam tegen de buik van de baby werkt verlichtend. Jij bent als een kruik en jouw lichamelijke bewegingen hebben een masserend effect op het lichaam van je kindje. Daarnaast zal het omsloten effect van een draagdoek en jij heel dichtbij een ontspannende werking hebben op je baby. Door de ontspanning kan hij tot rust komen en de meeste kindjes vallen dan ook binnen luttele minuten in slaap zodra je ze bij je in een draagdoek hebt geknoopt en je rustgevende bewegingen maakt door een beetje te wandelen.
Dragen verlicht (verborgen) reflux
Naast krampjes zijn er ook kindjes die last hebben van (verborgen) reflux. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux voor doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor, maar tot die tijd kan je kindje er veel van moeten huilen. De draaghouding, rechtop, in een draagdoek helpt mee om ervoor te zorgen dat maaginhoud minder makkelijk terugstroomt waardoor je baby minder last zal hebben en rustiger kan slapen. Ook dat jij heel dicht bij hem bent heeft een ontspannende werking, hij ligt niet ergens alleen met veel ongemak.
De draaghouding, rechtop, in een draagdoek helpt mee om ervoor te zorgen dat maaginhoud minder makkelijk terugstroomt waardoor je baby minder last zal hebben en rustiger kan slapen.
Dragen werkt ontspannend
Zoals hierboven ook al een paar keer genoemd: Dragen werkt ontspannend. De spierspanningen van je kindje zijn constant, jouw ademhaling en hartslag zijn vertrouwd vanuit de buik en jouw lichaamswarmte en geuren zijn rustgevend. Lichamelijke processen bij de baby worden geholpen door jouw lichaam heel nabij. En ontspanning helpt om tot rust te komen. Dus ook bij andere lichamelijke en geestelijke ongemakken zal het dragen van je kindje uitkomst bieden.
Als jij knuffelt met je baby, dan maakt ook jouw lichaam rustgevende stoffen aan, zoals oxytocine.
Dragen is helend
Dit geldt andersom ook. Als jij knuffelt met je baby, dan maakt ook jouw lichaam rustgevende stoffen aan, zoals oxytocine. Dus als jij je baby stevig tegen je aan tot rust kunt laten komen, is dat voor jullie allebei positief. Lichamelijk en geestelijk. Neem je baby in de draagdoek en ga een stuk wandelen. Je kindje kan lekker slapen en jij maakt je hoofd leeg.
Ook als jij er (geestelijk) doorheen zit helpt het dragen van je kindje om je (weer) te kunnen verbinden. En als jij soms ook even tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden, dan kan ook je partner of een ander persoon dichtbij je jouw kindje in de draagdoek bij zich dragen.
We zeggen niet dat dragen een medicijn voor alles is, maar het komt aardig in de buurt als middel dat je (bijna) overal kunt inzetten ter ondersteuning. Meer lezen over de voordelen of historie van dragen?