Elk kind is anders en je kunt dus verwachten dat elk kind zijn eigen ‘eetavontuur’ aangaat. Sommige baby’s krijgen met 6 maanden al veel extra binnen, sommigen gaan pas bij 9 maanden een beetje wat eten.
Bijvoeding naast borstvoeding
Dit is helemaal niet erg of gek of raar. In principe kun je er vanuit gaan dat voor het eerste jaar geldt dat borstvoeding de ‘hoofdvoeding’ is voor je kindje, als je dat geeft. Er hoeven nog geen maaltijden vervangen te worden. Al het extra eten dat wordt aangeboden is bijvoeding. En ook daarbij geldt dat elk kindje uniek is. Ook na het eerste jaar is er nog niet direct noodzaak om hele maaltijden te vervangen, maar vanaf dan zullen de meeste kinderen dat vanzelf al wel doen of ermee bezig zijn. Borstvoeding blijft altijd genoeg voedingsstoffen bevatten om je kindje te voorzien zolang dat nodig is!
Spelend ontdekken
Als je het eten speels blijft aanbieden zul je merken dat je kindje heel veel lust en dat het plezier blijft houden in het ontdekken van eten.
De eerste paar keren zal het soms lijken of het iets niet lekker vindt, bijvoorbeeld door het uit te spugen. Maar ook dat hoort bij het proces van het ontdekken. Sommige smaken of structuren hebben even nodig om te wennen. Ze proeven of voelen zo gek aan dat er even tijd nodig is om dat te verwerken, dat het even in moet zinken. Het is allemaal nieuw!
Blijf aanbieden en variëren
Het is belangrijk om verschillende smaken en structuren toch aan te blijven bieden, om zo een gezonde eetlust te creëren.
Baby’s willen ons graag nadoen. Zien eten doet eten. Het is gezellig om samen met je kind te gaan zitten en allebei van hetzelfde bord te eten en proeven.
Het bestek kun je vanaf 1 jaar ongeveer aanbieden, maar kan ook eerder. Als je merkt dat je kindje het interessant vindt en graag net zo wil doen als jij.
Troepje!
Een ‘rotzooitje’ zal het ongetwijfeld worden, dus moeders met smetvrees: wees gewaarschuwd. Een grote slab, een extra zeiltje onder de stoel en wat washandjes paraat doet wonderen. Ruim pas op na het eten, dan hoeft het maar 1 keer. En plan het eetmoment eventueel voor een douchebeurt, is iedereen daarna weer lekker fris. 😉
Zorg er voor dat je een veilige en prikkelvrije situatie creëert. Zodat het kind rustig kan zitten in zijn stoel en alle rust en aandacht heeft om zich te concentreren op de wonderlijke smaken, kleuren en structuren van groente, fruit en ander voedzaam en gezond eten.
Wat ook heel fijn is aan de Rapley-methode, je hoeft je kindje niet te voeren, dus je kunt zelf ook je bord leeg eten als het nog warm is! :).
Maar waar we doen we dit eigenlijk voor? Dit zijn de voordelen!