De kraamhulp is degene die jou en je kind verzorgt in de kraamtijd. Een professionele kraamverzorgende is geschoold en kan medische controles uitvoeren. Ze is bovendien alert op problemen en andere signalen die erop kunnen duiden dat er extra hulp of zorg nodig is. Ook weet ze welke acties in gang kunnen worden gezet als er problemen optreden. Ze kan voorlichting geven en hulp bieden bij bijvoorbeeld borstvoeding en jullie vragen beantwoorden. Ze zal proberen het zelfvertrouwen van jullie te versterken en te vergroten. En ook verricht ze licht huishoudelijk werk en zorgt ze voor de overige gezinsleden. Een kraamhulp kan heerlijk zijn als buffer tussen jou en je bezoek als het bezoek je overweldigt. Sommige kraamverzorgenden zijn tevens lactatiekundigen.
Je kunt je kraamzorg invullen op de reguliere manier via een kraamzorgbureau bij jou in de buurt. Maar wist je dat er nog meer mogelijkheden zijn?
Natuurlijke kraamzorg
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Natuurlijke Kraamzorg. Natuurlijke kraamzorg is aandachtige zorg met behulp van natuurlijke middelen. Deze kraamverzorgende heeft kennis van warmtezorg, omhulling, ritmes, volwaardige voeding enzovoorts. De samenhang tussen lichaam, ziel en geest staat centraal bij haar. Ze zal je helpen je waarnemingsvermogen te verdiepen waardoor je goed kunt inspelen op de vraag van je kindje.
Natuurlijke kraamzorg is aandachtige zorg met behulp van natuurlijke middelen.
Particuliere kraamzorg
Zoek je een kraamverzorgende die echt bij je past, kan voldoen aan jouw specifieke wensen en die je al kunt ontmoeten voor de komst van je kind; dan kun je kijken naar 1op1kraamhulp. Hier kun je een kraamaanvraag plaatsen of een kraamverzorgende zoeken die haar diensten aanbiedt. Zo kun je vergelijken en de beste match kiezen. Deze kraamverzorgenden zijn ZZP-ers en kunnen vrij werken. Zij kan dus ongekaderd en zonder voorwaarden volledig inspelen op jouw zorgvraag. De zorg is gericht op liefdevolle, intuïtieve aandacht voor moeder en kind.
Doula
Er zijn ook doula’s die na de bevalling en geboorte kunnen helpen bij de zorg rondom jou en je baby. Doula’s die dit aanbieden hebben daar ervaring mee en hebben ook cursussen of opleidingen gevolgd om jou te helpen. Er zijn ook doula’s die je bij staan naast een kraamverzorgende, je hebt dan de eerste week twee zorgenden om je heen. Doula’s die ook kraamhulp bieden blijven vaak langer dan alleen de eerste week bij je om te helpen.
Andere mogelijkheden
In sommige culturen is het heel gebruikelijk om een naaste in de buurt te hebben tijdens en na de bevalling. Je kunt er zelf ook voor kiezen om je moeder, ouders, zus, goede vriendin of tante te vragen om je te verzorgen na de geboorte. In andere culturen komen bijvoorbeeld de vrouwen uit de familie bij elkaar om je te helpen en jou en je gezin te verzorgen in de eerste weken na de geboorte. Zij kunnen veel van hun kennis doorgeven, vooral omdat ze zelf ook veel kennis hebben meegekregen vanuit hun omgeving, eigen ervaringen en eerdere generaties. Bovendien kennen ze jou en je omgeving en gezin goed en kunnen vaak vlug opmerken als er iets met je aan de hand is, maar ze zijn daarentegen meestal niet geschoold om medische controles uit te voeren.
Je kunt er ook voor kiezen om je moeder, ouders, zus, goede vriendin of tante te vragen om je te verzorgen na de geboorte.
Kies je voor een kraamhulp die niet professioneel geschoold is, bespreek dit dan met je verloskundige. Zij zal je voorlichting geven over welke taken er horen bij de kraamzorg. Je verloskundige zal in de kraamweek een paar keer extra bij je langskomen en onder andere de medische controles doen. Het is dus fijn om dit vooraf alvast te bespreken.
Een combinatie is ook mogelijk. Reguliere kraamzorg samen met je doula of moeder. Het voordeel is dan nog meer toewijding in de zorg voor jou waardoor er voor jou zelf meer ruimte overblijft in focus op je baby. Een extra persoon kan ook bij je komen na de eerste week van kraamzorg, op die manier heb jij langer de tijd om rustig(er) aan te doen en je te concentreren op bijvoorbeeld borstvoeding. In 40 dagen kraamtijd lees je meer over hoe belangrijk het is rust te nemen en hulp te vragen in de kraamtijd. Neem een lekker kruidenbad en heb je al van een mother’s blessing gehoord?
Kraamzorg afnemen is dus niet verplicht. Vertelt je verloskundige je iets anders, dan kun voor meer informatie contact op nemen met de geboortebeweging. Zij kunnen jou precies jouw rechten vertellen.
Dalalou maakte een lijst met bewuste geboortewerkers, wellicht ook interessant om een kijkje te nemen! Ook Moeder Aarde heeft een netwerk op hun site staan.