Er zijn verschillende culturen waar het gebruikelijk is om na de bevalling in een bad te gaan met kruiden, een zogenoemd kruidenbad. De kruiden die je in het water laat trekken, zoals met thee, dragen bij aan het lichamelijk en geestelijk herstel na de bevalling en geboorte. De kruiden hebben een helende, antiseptische, ontstekingsremmende en verzachtende werking, dus je hoeft je geen zorgen te maken om infecties. Het is jammer dat tegenwoordig door veel kraamverzorgenden het in bad gaan wordt afgeraden, een bad met kruiden kan juist helpen bij het herstel!
Een kruidenbad helpt bij het herstel van je vagina en perineum.
Wat is een kruidenbad?
Het woord zegt het eigenlijk al, een kruidenbad is een bad met water waaraan kruiden zijn toegevoegd. De kruiden die je aan het bad toevoegt, hebben een heilzame werking voor je lichaam na de geboorte van je baby.
Waarom neem je een kruidenbad?
Het bevordert de lichamelijke en geestelijke verwerking van de bevalling. Het helpt bij het herstel van je vagina en perineum. En het helpt om mentaal bij te komen van de bevalling. Het helpt ook bij de binding tussen moeder en kind, als je samen met je baby huid-op-huid in het bad gaat. En dat kan weer helpen bij het (beter) opgang komen van de borstvoeding en aanhappen van je baby aan de borst. De kruiden helpen ook mee om het naveltje van je baby te laten genezen.
Wanneer neem je een kruidenbad?
Je kunt een kruidenbad nemen vanaf zo’n 24 uur na de geboorte. Neem zo vaak een kruidenbad als je prettig vindt. Er zijn vrouwen die één kruidenbad nemen in de kraamweek, maar ook vrouwen die de eerste tijd elke dag een kruidenbad nemen of zelfs meerdere keren (2-3 keer) per dag.
De kruiden hebben een helende, antiseptische, ontstekingsremmende en verzachtende werking, dus je hoeft je geen zorgen te maken om infecties.
Hoe neem je een kruidenbad?
Je kunt een kruidenbad nemen in een ligbad of bevalbad, maar er zijn ook speciale opzet-badjes te krijgen die je op het toilet kunt zetten en waar je alleen je billen in baadt. Soms is zo’n zitbadje net na de bevalling wat eenvoudiger, maar een ritueel bad samen met je baby kan ook erg fijn zijn voor je lichaam na de geboorte en helpen bij de hechting en borstvoeding.
Welke kruiden voeg je toe aan je kruidenbad?
Gebruik altijd biologische kruiden, want je wilt echt geen resten bestrijdingsmiddelen in je bad hebben! Kruiden die je kunt gebruiken in je kruidenbad zijn (onder andere):
- Smeerwortel blaadjes
- Lavendel bloemetjes
- Weegbree bloemen en blaadjes
- Kamille bloemetjes
- Rode frambozenblaadjes
- Duizendblad bloemetjes
- Goudsbloemen (Calendula)
- Herderstasje
- Berendruif blaadjes
- Klit (Arctium lappa)
- Blaadjes en bloemen van het Viooltje
- Vrouwenmantel bloemen en blaadjes
- Citroenmelisse blaadjes
- Sintjanskruid blaadjes
- Mineraalrijk zeezout
Kruidenmix recepten
Maak bijvoorbeeld een kruidenmix van:
- een kwart kopje smeerwortel blaadjes
- een half kopje lavendel bloemetjes
- een kwart kopje weegbree blaadjes
- een half kopje rode frambozenblaadjes
- een kwart kopje duizendblad bloemetjes
- een kwart kopje goudsbloemen
- een kwart kopje herderstasje
- een kwart kopje berendruif blaadjes
- een kwart kopje zeezout
Een ander recept:
- een kopje weegbree
- een half kopje goudsbloemen
- een half kopje smeerwortel blaadjes
- een half kopje klit
- een kwart kopje viooltje bloemetjes en blaadjes
- een half kopje duizendblad bloemetjes
- een kwart kopje vrouwenmantel bloemen en blaadjes
- een kwart kopje citroenmelisse blaadjes
- zeezout naar behoefte
Online kun je nog meer recepten vinden en kant en klare kruidenmixen voor een kruidenbad, zoek bijvoorbeeld op herbal bath after birth.
Stap voor stap
Doe de gedroogde kruiden die je wilt gebruiken voor je bad in een grote glazen pot of schaal en roer door elkaar. De kruidenmix kun je ca. 1 jaar bewaren op een donkere plek in afgesloten pot.
Gebruik altijd biologische kruiden!
Je stopt de kruiden bij elkaar in een zakje. Zakjes waar je de kruiden in kunt doen, kun je online vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op bio/eco/organic katoenen of linnen zakjes. Een zakje van 10 x 15 cm kun je vullen met één kopje kruidenmix, geschikt voor 1 ligbad of een half kopje voor een zitbadje.
Laat 1 zakje kruiden ongeveer 20 minuten trekken in een pan met heet gekookt water dat net van het vuur af is. Gooi het aftreksel in je, met warm water gevulde, ligbad of in je zitbadje.
Mag dat dan wel?
Er zijn zorgverleners die het nemen van een bad de eerste weken afraden in verband met infecties, dit zijn standaard protocollen in ons land. Vaak wordt vergeten dat dit vooral geldt voor bijvoorbeeld zwemwater waar veel verschillende mensen en bacteriën in zitten. Er zijn juist ook veel culturen waarin het heel gebruikelijk is om net na de bevalling een bad te nemen, met name zo’n helend kruidenbad, omdat het helpt bij het herstel van je lichaam.
Zorg thuis wel voor een schoon bad (schoon maken met natriumcarbonaat of natuurazijn bijvoorbeeld), voeg daaraan de juiste kruiden toe die juist helend, antiseptisch, ontstekingsremmend en verzachtend werken en je hoeft je geen zorgen te maken over infecties. Sterker nog, kruidenbaden dragen juist bij aan een sneller, soepeler en zachter herstel! Raadpleeg eventueel iemand die verstand van zaken heeft met betrekking tot het maken van kruidenbaden en overleg het met je (holistische) verloskundige, kraamverzorgende of doula.
Nog meer mogelijkheden
Je kunt kruidenwater-aftreksel ook gebruiken om over een maandverbandje te gieten. Het maandverband laat je daarna afkoelen in de koelkast of zelfs in de vriezer. De maandverbandjes bieden verlichting, helpen bij herstel en kun je gewoon dragen zoals andere maandverbandjes in je onderbroek, ook/juist als je nog vloeit.