Sommige blikken spreken boekdelen als je een felgetinte lolly of chemisch gekleurde gummibeer bij een winkel weigert… Het lijkt alsof onze kinderen dan zielig worden gevonden omdat we ze geen troep laten eten…”Eentje kan toch best?”, wordt er dikwijls gevraagd.
Een beetje…of niet?
Sommige van ons zeggen: Ja inderdaad, eentje moet best kunnen, we moeten niet doorslaan. Dus als oma een keer met een hazelnootgebak komt aanzetten of er op een kinderfeestje neon-kleurige snoepjes langs komen, dan kun je soms best weleens je kind iets laten opeten. Ze kunnen best wat ‘gif’ aan als ze een gezond lichaam en verder gezonde basis hebben. En misschien wil je het ook om het kind zich geen outsider te laten voelen.
En anderen van ons kiezen ervoor om het toch niet te doen. Want één keer wordt als snel af en toe. Eem suikerverslaving loert om de hoek. Er is zoveel niet-voedend voedsel om ons heen tegenwoordig (pakweg 80% dat wordt aangeboden in de supermarkt?), dat het al bijna een kunst is om zelf thuis alleen voedend voedsel te eten. Gelukkig is er genoeg te bedenken wat zowel lekker is, als fijn voor je lichaam. Bij natuurwinkels en lokale biologische boeren kom je een heel eind.
Voedsel mag voedend zijn
Om die jonge lichaampjes niet overbodig te belasten, kiezen de meeste OERouders als het even kan in ieder geval voor natuurlijk en verantwoord (fairtrade, bio, gezond). En zeggen we (soms) nee tegen aangeboden suikerbommetjes, om uit onze tas, later thuis of in de bio-winkel een verantwoordere keuze aan te bieden. Want verantwoord betekent heus niet dat je niet mag genieten en snoepen. Verantwoord en gezond kan ook heeeeel lekker zijn! Denk eens aan pure (minstens 80%) rauwe chocola (mmm), rodebietenpannenkoekjes (mmm), kokoshavermoutkoekjes (mmm), gedroogde abrikoosjes met nootjes (mmm), zelfgemaakte aardbeienkokosijsjes (mmm), zwartebonen-brownie (mmm). Echt hoor, zo zielig zijn onze kindjes niet! 😉
En wij zien dat onze kinderen zich over het algemeen hartstikke fijn voelen in hun gezonde lichamen! Een fijn cadeautje om ze geven, zo’n gezonde darmflora.