Ergonomisch je kindje bij je dragen houdt in dat de manier waarop je draagt de natuurlijke houding van de baby respecteert. Het is belangrijk dat als je je baby in een doek of drager bij je draagt, dat deze het kindje dan op een natuurlijke manier goed ondersteund. Hierbij moet je letten op verschillende zaken, zoals de natuurlijke bolling van de rug, ondersteuning van knieholte tot knieholte en de zogeheten M-houding. In de illustratie hieronder zie je hoe je ergonomisch kan dragen.
Wat is niet-ergonomisch?
Niet alle dragers zijn even ergonomisch. Een kenmerk van een niet-ergonomische drager is een heel hard of stug rugpand en een klein zitvlak tussen de benen waardoor de beentjes recht naar beneden ‘bungelen’. Ook het liggend dragen in de zogenaamde komma-houding is niet ergonomisch en wordt afgeraden omdat de baby in elkaar kan drukken (kin op de borst) en daardoor moeite kan krijgen met ademhalen. Zie illustratie (door Laureline Smith) hieronder.
Voordelen van ergonomisch dragen
Wanneer je kindje ergonomisch gedragen wordt heeft dit voordelen voor de lichamelijke ontwikkeling. Zo zal bijvoorbeeld de gehele heupkop omsloten worden door de heupkom en het overal evenredig uitharden. Bij baby’s is het heupgewricht namelijk nog week en wordt het in de eerste jaren harder. Je kunt je voorstellen dat, als de baby niet juist wordt gedragen, niet evenredig gebeurd waardoor er (op latere leeftijd) heupproblemen kunnen ontstaan en andere lichamelijke problemen doordat de gehele lichaamshouding beïnvloed wordt.
Je kindje kun je op drie manieren ergonomisch dragen; op je buik, op je heup of op je rug. Altijd rechtop en met het gezichtje naar jou toe, zoals de illustratie hierboven! Op deze manier kun jij je kindje de geborgenheid bieden die hij zo nodig heeft. Daarnaast kun jij je kindje goed in de gaten houden en bescherming bieden voor teveel prikkels. Er komt dus ook een stukje veiligheid en bescherming bij kijken.