Een kind wordt zo gevoelig en onbevangen geboren dat het heel goed in staat is om emoties en gedrag van ouders op te vangen en te lezen. Zelfs in de baarmoeder krijgt het alles mee wat de moeder meemaakt. Het kind, geboren of ongeboren, kan toestanden niet bewust verstandelijk oppakken en verklaren, maar het ervaart deze wel gevoelsmatig en fysiek. Gevoelsmatige belevingen zijn de meest indringende.
De ervaringen die we al vanaf de conceptie hebben (en waarschijnlijk nog ver daarvoor) zijn van ongekend belang. Het is zelfs zo dat het eicelletje waaruit jij wordt geboren al gevormd is wanneer het nog in de buik van jouw moeder groeide. Jij hebt dus als ‘eitje’ in jouw oma’s buik gezeten!
De foetus bereidt zich voor op het leven op grond van berichten welke het via zijn moeder ontvangt, dit noem je foetale programmering. Is het kind gewenst, is er aandacht voor, is er contact met de vader, maar ook welk en hoeveel voedsel krijgt het binnen? Al deze factoren hebben invloed op je baby. Sommige factoren kunnen later in het leven voor problemen zorgen die vaak niet meer gemakkelijk te herkennen en op te lossen zijn. Het is daarom zeer raadzaam om al tijdens je zwangerschap bewust te zijn, dat je baby alles meekrijgt. Door hier bewust van te worden, kunnen er heel wat problemen later voorkomen worden.
Zie hieronder de zeer verhelderende uitleg van Anna Verwaal over hoe belangrijk baarmoederlijke ervaringen zijn: