OERmoeder – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png OERmoeder – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Heb je een opmerking? https://oermoedersvannu.nl/artikel/heb-je-een-opmerking/ Mon, 10 Oct 2016 08:32:02 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1229 Naar intuïtie en geweten vullen wij de content van deze site. Met hart en hoofd werken we er aan, alsof het ons eigen kindje is. Het kan natuurlijk zijn dat […]

The post Heb je een opmerking? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Naar intuïtie en geweten vullen wij de content van deze site. Met hart en hoofd werken we er aan, alsof het ons eigen kindje is. Het kan natuurlijk zijn dat we iets over het hoofd zien of er dat iets zich achter ons hart verschuilt. Heb je het idee dat er iets mist of niet klopt, dan horen we dat ook graag! Bedankt alvast voor je feedback!

hoi@oermoedersvannu.nl

The post Heb je een opmerking? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1229
Valt je kind niet uit die draagdoek? https://oermoedersvannu.nl/artikel/valt-je-kind-niet-uit-die-draagdoek/ Mon, 03 Oct 2016 09:56:49 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=874 Ja, soms wel, maar gelukkig zijn we onderhand best bedreven in het opvangen… Haha, nee hoor, natuurlijk niet. De doek wordt zo ingenieus geknoopt dat de doek het kind eigenlijk altijd wel netjes op […]

The post Valt je kind niet uit die draagdoek? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Ja, soms wel, maar gelukkig zijn we onderhand best bedreven in het opvangen…

Haha, nee hoor, natuurlijk niet. De doek wordt zo ingenieus geknoopt dat de doek het kind eigenlijk altijd wel netjes op z’n plek houdt. Met een klein beetje oefening heb je het knopen zo onder de knie en hoef je je echt geen zorgen te maken dat er iemand uit valt. Eventueel kun je eerst oefenen met een pop of knuffelbeer. En een draagconsulent inschakelen als je daar behoefte aan hebt!

En ja, we kunnen best een buggy betalen (er zijn zelfs duurdere draagdoeken..). En nee, het is niet té zwaar. Je spieren groeien over het algemeen vanzelf mee als je vanaf het begint draagt of het dragen een beetje opbouwt.

Maar een goede work-out kan het soms zeker wel zijn! Bij een lange wandeling bijvoorbeeld of als je bewegelijk speelt met je peuter terwijl je een baby meedraagt. Of als je al een wat groter kindje hebt dat je maar af en toe nog eens draagt.

De ‘lasten’ verdelen kan dan ook helpen, heb je er al eens gedacht om de oerpapa ook in te schakelen?

The post Valt je kind niet uit die draagdoek? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
874
Ook een vraag? https://oermoedersvannu.nl/artikel/ook-een-vraag/ Mon, 03 Oct 2016 09:35:31 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=871 Wij ondersteunen je graag bij het prachtige proces dat ouderschap heet. Bij bijvoorbeeld problemen die zich voordoen tijdens het begeleiden van kinderen en de voorbereiding er naar toe of bij het maken van keuzes […]

The post Ook een vraag? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wij ondersteunen je graag bij het prachtige proces dat ouderschap heet. Bij bijvoorbeeld problemen die zich voordoen tijdens het begeleiden van kinderen en de voorbereiding er naar toe of bij het maken van keuzes en hoe je er achter kan komen wat het beste is voor jou en je kind.

Kom maar op met die vragen. We vinden het fijn om onze ervaring te delen. Naar intuïtie en geweten reiken wij je handvatten aan om dichter bij je innerlijke kracht te komen. Gebaseerd op onze praktijkervaring, het aanspreken van onze intuïtie en het bestuderen van (wetenschappelijke) beschikbare informatie.

hoi@oermoedersvannu.nl

The post Ook een vraag? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
871
Worden jullie kinderen niet veel te afhankelijk van jullie met al dat softe gedoe? https://oermoedersvannu.nl/artikel/worden-jullie-kinderen-niet-veel-te-afhankelijk-van-jullie-met-al-dat-softe-gedoe/ Mon, 03 Oct 2016 09:30:47 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=867 Om te beginnen: er is niks softs aan deze vorm van opvoeden. Sterker nog, we kunnen soms erg ‘hard’ tegen ze zijn door ze geen overdreven cadeaus te geven of zelf […]

The post Worden jullie kinderen niet veel te afhankelijk van jullie met al dat softe gedoe? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Om te beginnen: er is niks softs aan deze vorm van opvoeden. Sterker nog, we kunnen soms erg ‘hard’ tegen ze zijn door ze geen overdreven cadeaus te geven of zelf muurtjes te laten ontdekken, waardoor ze op hun snufferd vallen.

Nee, echt. We proberen onze kinderen te geven wat ze ECHT nodig hebben en niet wat ze NIET nodig hebben, maar misschien soms wel denken te WILLEN. Een groot verschil dus.

Wat hebben ze dan nodig?

Professor Bart Soenens omschrijft het mooi en vrij volledig: “ze hebben autonomie, verbinding en competentie nodig. En zeker geen dwang en of druk.”

In deze visie proberen we dus onze kinderen ruimte te geven en niet onnodig van hen te vragen om ruimte in te leveren: hiermee ondersteunen we hun autonomie. Ook willen we hen leerervaringen bieden, maar zonder te overvragen: hiermee geven we hen de ervaring competent te zijn. Ook willen we onze kinderen warme en onvoorwaardelijke verbondenheid met anderen geven, omdat dit de enige manier is waarop ze optimaal kunnen groeien.

We proberen onze kinderen te geven wat ze ECHT nodig hebben en niet wat ze NIET nodig hebben.

Deze theorie heeft raakvlakken met het continuüm-concept en attachment-parenting, waar ook velen van ons door worden geïnspireerd.

Praktijk

En het kan zijn dat onze kinderen afhankelijker lijken in de eerste jaren, meer dan dat we nu gewend zijn in onze huidige maatschappij. Dit komt klaarblijkelijk doordat we bewust de behoefte aan contact en onvoorwaardelijkheid bieden, om ze juist een stevige basis te bieden. Ook kan het lijken dat onze kinderen veeleisender zijn en weinig kunnen hebben. Ook dit komt waarschijnlijk omdat we naar onze kinderen luisteren en hen stimuleren om hun emoties te uiten en dat dús ook de negatieve emoties er meer mogen zijn. Dit betekent niet dat we onze kinderen altijd hun zin geven, maar wel dat we naar ze luisteren en op basis daarvan besluiten wat op dat moment de beste keuze lijkt.

Juist als je kinderen hun eigen tempo laat kiezen zullen ze uitgroeien tot zelfstandiger wezentjes.

Juist als je kinderen hun eigen tempo laat kiezen, ze onvoorwaardelijk lief hebt en ze bij je draagt en samen met ze op een kamer slaapt totdat ze zelf aangeven er aan toe te zijn om de wereld te gaan ontdekken bijvoorbeeld, zullen ze uitgroeien tot zelfstandiger wezentjes, omdat ze zelf hebben mogen kiezen. Dit is veel natuurlijker dan andersom!

The post Worden jullie kinderen niet veel te afhankelijk van jullie met al dat softe gedoe? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
867
Is dat niet zielig al dat gezonde eten? https://oermoedersvannu.nl/artikel/is-dat-niet-zielig-al-dat-gezonde-eten/ Mon, 03 Oct 2016 09:23:01 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=865 Sommige blikken spreken boekdelen als je een felgetinte lolly of chemisch gekleurde gummibeer bij een winkel weigert… Het lijkt alsof onze kinderen dan zielig worden gevonden omdat we ze geen troep […]

The post Is dat niet zielig al dat gezonde eten? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Sommige blikken spreken boekdelen als je een felgetinte lolly of chemisch gekleurde gummibeer bij een winkel weigert… Het lijkt alsof onze kinderen dan zielig worden gevonden omdat we ze geen troep laten eten…”Eentje kan toch best?”, wordt er dikwijls gevraagd.

Een beetje…of niet?

Sommige van ons zeggen: Ja inderdaad, eentje moet best kunnen, we moeten niet doorslaan. Dus als oma een keer met een hazelnootgebak komt aanzetten of er op een kinderfeestje neon-kleurige snoepjes langs komen, dan kun je soms best weleens je kind iets laten opeten. Ze kunnen best wat ‘gif’ aan als ze een gezond lichaam en verder gezonde basis hebben. En misschien wil je het ook om het kind zich geen outsider te laten voelen.

En anderen van ons kiezen ervoor om het toch niet te doen. Want één keer wordt als snel af en toe. Eem suikerverslaving loert om de hoek. Er is zoveel niet-voedend voedsel om ons heen tegenwoordig (pakweg 80% dat wordt aangeboden in de supermarkt?), dat het al bijna een kunst is om zelf thuis alleen voedend voedsel te eten. Gelukkig is er genoeg te bedenken wat zowel lekker is, als fijn voor je lichaam. Bij natuurwinkels en lokale biologische boeren kom je een heel eind.

Voedsel mag voedend zijn

Om die jonge lichaampjes niet overbodig te belasten, kiezen de meeste OERouders als het even kan in ieder geval voor natuurlijk en verantwoord (fairtrade, bio, gezond). En zeggen we (soms) nee tegen aangeboden suikerbommetjes, om uit onze tas, later thuis of in de bio-winkel een verantwoordere keuze aan te bieden. Want verantwoord betekent heus niet dat je niet mag genieten en snoepen. Verantwoord en gezond kan ook heeeeel lekker zijn! Denk eens aan pure (minstens 80%) rauwe chocola (mmm), rodebietenpannenkoekjes (mmm), kokoshavermoutkoekjes (mmm), gedroogde abrikoosjes met nootjes (mmm), zelfgemaakte aardbeienkokosijsjes (mmm), zwartebonen-brownie (mmm). Echt hoor, zo zielig zijn onze kindjes niet! 😉

En wij zien dat onze kinderen zich over het algemeen hartstikke fijn voelen in hun gezonde lichamen! Een fijn cadeautje om ze geven, zo’n gezonde darmflora.

The post Is dat niet zielig al dat gezonde eten? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
865
Is een ideale opvoeding wel mogelijk in onze maatschappij? https://oermoedersvannu.nl/artikel/is-dat-ideale-opvoeden-wel-mogelijk/ Mon, 03 Oct 2016 09:19:44 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=863 Vast niet. Of toch wel? Wat is eigenlijk ideaal? En is de ideale opvoeding streven naar een opvoeding waarbij je kinderen als volwaardige personen opgroeien? Volmaaktheid Ideaal betekent zoiets als: […]

The post Is een ideale opvoeding wel mogelijk in onze maatschappij? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Vast niet. Of toch wel? Wat is eigenlijk ideaal? En is de ideale opvoeding streven naar een opvoeding waarbij je kinderen als volwaardige personen opgroeien?

Volmaaktheid

Ideaal betekent zoiets als: ‘volmaakt’. Zijn wij mensen dat niet sowieso, ook al maken we fouten? Je kan het zo zien, dat ieder mens volmaakt is, alleen kan onze potentie er meestal niet volledig uitkomen door de omstandigheden. Handig dus als we als (aanstaande) ouders eerst onze eigen ‘troep’ hebben opgeruimd.

Natuurlijke behoeftes

Elke ouder zal ongetwijfeld zijn best doen om zijn kinderen (en zichzelf) in hun behoefte te voorzien en een stevige basis te geven. Het ontbreekt vaak aan kennis en de druk van de omgeving is vaak groot. Patronen zijn in onze cultuur geslopen en zijn niet altijd persé het beste voor onze kinderen. Wij proberen in ieder geval zoveel mogelijk onze intuïtie aan te spreken en te voelen wat het kind écht nodig heeft. Zit het wel écht te wachten op een babykamertje met tierelantijntjes of wil het liever bij jou zijn? Heeft het écht wel behoefte aan snoep of is het een gebrek aan voldoende vitaminen en mineralen?

Kennis en intuïtie

Aan de ene kant is het belangrijk om veel kennis vergaren en om te lezen over wat er allemaal mogelijk is. Aan de andere kant om vanuit deze informatie te voelen wat voor jou klopt. Elke ouder is anders en ziet de ideale opvoeding anders, doe vooral wat bij jou past.

Ontwikkeling en bewustzijn

Wij gaan ervan uit dat elke moeder zijn best doet. Elke moeder is in wezen een oermoeder. We hopen met deze site bij te kunnen dragen aan het opgroeien van zoveel mogelijk volwaardige en gelukkige kinderen. Kinderen die onder andere zichzelf mogen zijn, hun emoties mogen uiten, onvoorwaardelijke liefde ontvangen, gehoord worden, gezonde eetpatronen aangeboden krijgen en een liefdevolle verbinding met de natuur en hun omgeving kunnen ontwikkelen. We streven niet naar perfectie, wel naar ontwikkeling en bewustzijn.

The post Is een ideale opvoeding wel mogelijk in onze maatschappij? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
863
Zijn jullie niet bang dat jullie je kinderen verwennen en dat ze zelf niet alleen in slaap kunnen vallen als ze altijd maar met jullie samen slapen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/zijn-jullie-niet-bang-dat-jullie-je-kinderen-verwennen-met-samen-slapen/ Mon, 03 Oct 2016 09:14:33 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=859 Deze vragen over samen slapen worden vaak gesteld. Het antwoord is makkelijk: ja zeker, maar als we ze ergens anders neerleggen, dan betekent dat, dat we zelf constant heen en […]

The post Zijn jullie niet bang dat jullie je kinderen verwennen en dat ze zelf niet alleen in slaap kunnen vallen als ze altijd maar met jullie samen slapen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Deze vragen over samen slapen worden vaak gesteld. Het antwoord is makkelijk: ja zeker, maar als we ze ergens anders neerleggen, dan betekent dat, dat we zelf constant heen en weer moeten ’s nachts, voor borstvoeding en troost en zo. Dus we verkiezen gewoon onze eigen nachtrust boven de zelfstandigheid van onze kinderen. Die zoeken zelf maar uit hoe ze in hun eentje in slaap kunnen vallen zodra ze het huis uit gaan, dan hebben wij er in elk geval geen last meer van! Haha, grapje natuurlijk, maar er zit een kern van waarheid in. Over die nachtrust dan.

Natuurlijke stroom

Ten eerste: in de praktijk blijkt juist vooral dat je kinderen nooit kunt verwennen met liefdevolle aandacht van een mama of papa. Het is namelijk geen kwestie van (ver)wennen aan een ouder dichtbij je, want dit is het natuurlijke uitgangspunt. Je kunt enkel (een soort van) wennen aan een ouder die afstand van je neemt. Maar dat is een onnatuurlijke situatie. Iets proberen te veranderen aan het volgen van natuurlijke instincten betekent namelijk dat je je zult moeten aanpassen, dat je iets wilt doen wat tegen je natuur ingaat. En dat kost over het algemeen juist meer moeite dan gewoon met die natuurlijke stroom meedrijven.

Vele voordelen

Ten tweede blijkt dat kinderen, bij wie er gehoor is gegeven aan hun natuurlijke instincten (a la continuüm-concept & attachment-parenting),  juist meer zelfvertrouwen hebben en beter kunnen aangeven wanneer ze zelf ergens klaar voor zijn. Zoals slapen in een eigen bed. En wanneer ze er zelf klaar voor zijn, zie je dat het zonder veel moeite gaat. Misschien wel eventueel samen met wat broertjes en zusjes, want samen is eigenlijk altijd gewoon leuker en gezelliger dan in je eentje!

Diverse onderzoeken wijzen uit dat samen slapen veel voordelen oplevert op lange termijn. Samen slapen lijkt zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit te bevorderen. Deze kinderen vertonen meer positief gedrag (gelukkiger, minder angstig) en vertonen meer tevredenheid over het leven.

En wist je dat 95% van de wereldbevolking samen met zijn kind op een kamer slaapt? Het niet met je kind slapen in onze cultuur is gekomen omdat het ooit een status-symbool werd en heeft dus niks te maken met of het beter is voor je kind of niet.

Samen slapen bevordert de sensitiviteit en gevoeligheid. Veel met hun kinderen samen slapende ouders ervaren dat ze meer afgestemd raken op hun baby en kind. Ze merken dat hun gevoeligheid ten opzichte van de behoeften en patronen van hun kind ook doorwerkt in hun gevoeligheid overdag.

Ouders die samen slapen met hun kinderen weten dat kinderen die in de kamer van hun ouders slapen geen reden hebben om bang te worden als het bedtijd is. Als ze ouder worden en verhuizen naar een eigen kamer, hebben ze een veilig en positief beeld van naar bed gaan. Ze hebben geen reden om het naar bed gaan te koppelen aan alleen zijn en gevoelens van eenzaamheid.

Natuurlijke behoefte

Kiezen voor samen slapen houdt in, dat je de behoefte van je kind om zijn ouders zowel overdag als ’s nachts om zich heen te hebben, accepteert. In essentie zegt de ouder daarmee tegen het kind dat, zolang het klein is, de ouder er voor hem zal zijn en in zijn behoeften zal voorzien. Samen slapende ouders zijn geneigd er van uit te gaan dat deze bereidwilligheid om ‘s nachts in te gaan op de behoeften van hun kind, doorwerkt gedurende de dag en dat dit positief bijdraagt aan de relatie met het kind.

Het is nooit echt onderzocht of het daadwerkelijk zo is, dat kinderen nooit meer bij hun ouders weggaan als ze bij je slapen. Er zijn alleen geen gevallen bekend waaruit dat blijkt. Veel samen slapende ouders vertellen dat hun kinderen terwijl ze groeien op fysiek, emotioneel en cognitief gebied, met geen of weinig aanmoediging in hun tweede of derde levensjaar bereid zijn in een eigen bed te gaan slapen. Deze gezinnen vertellen ook dat er veel manieren zijn om kinderen te helpen hun eigen slaapplek te vinden.

Gezinnen die samen slapen bekijken het slapen over het algemeen niet vanuit het idee dat gewoonten doorbroken moeten worden, maar als een patroon dat gehandhaafd kan worden, en dat continue in ontwikkeling is en verandert. Voor samen slapende gezinnen gaat het maken van een fundament van veiligheid en nabijheid boven vroege onafhankelijkheid.

Toch problemen?

Ook horen we bij samenslapers wel eens problemen. Er zijn zoveel factoren die meespelen in de ontwikkeling van een kind. Alleen samen slapen is geen garantie voor een optimale ontwikkeling, wel kan het een stevige basis geven en zijn de vele voordelen zoals hierboven bekend.

En wist je dat 95% van de wereldbevolking samen met zijn kind op een kamer slaapt? Het niet met je kind slapen in onze cultuur is gekomen omdat het ooit een status-symbool werd en heeft dus niks te maken of het beter is voor je kind of niet.

The post Zijn jullie niet bang dat jullie je kinderen verwennen en dat ze zelf niet alleen in slaap kunnen vallen als ze altijd maar met jullie samen slapen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
859
Hoe zit het met de intimiteit met je partner als jullie samen slapen met jullie kinderen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/hoe-zit-het-met-de-intimiteit-met-je-partner-als-jullie-samen-slapen-met-jullie-kinderen/ Mon, 03 Oct 2016 09:03:16 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=857 Welke intimiteit? Grapje natuurlijk 😀 We kunnen antwoorden met: Daar word je vanzelf creatief van! In werkelijkheid is er weinig verschil tussen het wel of niet intimiteit hebben met je partner […]

The post Hoe zit het met de intimiteit met je partner als jullie samen slapen met jullie kinderen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Welke intimiteit?

Grapje natuurlijk 😀

We kunnen antwoorden met: Daar word je vanzelf creatief van!

In werkelijkheid is er weinig verschil tussen het wel of niet intimiteit hebben met je partner als er wordt samen geslapen met de kinderen of niet. In vele culturen is het trouwens erg normaal om de liefde te bedrijven als de kinderen dichtbij je slapen. Maar in de praktijk blijkt dat er vaak nog wel ruimte en tijd overblijft om je op een rustig plekje even terug te trekken, samen met je geliefde alleen.

Daar word je vanzelf creatief van!

Kinderen gaan op ten duur vaak al wat eerder het bed in en papa en mama houden zo samen nog wel wat quality-time over. De liefde hoeft dan heus niet in hetzelfde bed te worden bedreven als waar de kleintjes al lekker liggen te slapen. Een logeerbed of comfy bank blijken ook echt prima te functioneren.

Heb je late slapers? Dan heb je kans dat ze juist ’s ochtends wat langer liggen te soezen en ontstaat daar opeens wat ruimte voor een intiem onderonsje met je partner. Ook hier geldt: Je hoeft niet in hetzelfde bed te blijven liggen, je kunt ook alvast samen onder de douche springen. 😉

Het samen met je kinderen op één kamer slapen levert echt een heleboel voordelen op. En veel van ons zijn zeker bereid om dan tijdelijk wel een ander plekje te vinden voor de intieme momenten. Voor je het weet vliegen ze alsnog uit naar een eigen bed en heb je het hele rijk weer voor jullie samen!

The post Hoe zit het met de intimiteit met je partner als jullie samen slapen met jullie kinderen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
857
Als je kind niet naar het kinderdagverblijf of school gaat, ben je dan niet bang dat je hem iets ontneemt? https://oermoedersvannu.nl/artikel/als-je-kind-niet-naar-het-kinderdagverblijfschool-gaat-ben-je-dan-niet-bang-dat-je-hem-iets-ontneemt/ Mon, 03 Oct 2016 09:00:56 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=855 Z’n vrijheid wellicht? Of zijn plezier in leren? Of misschien z’n innerlijke drang om z’n talenten te ontwikkelen? Z’n sociale ontwikkeling…? Juíst buiten een instituut is er veel meer ruimte […]

The post Als je kind niet naar het kinderdagverblijf of school gaat, ben je dan niet bang dat je hem iets ontneemt? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Z’n vrijheid wellicht? Of zijn plezier in leren? Of misschien z’n innerlijke drang om z’n talenten te ontwikkelen? Z’n sociale ontwikkeling…?

Juíst buiten een instituut is er veel meer ruimte om te ontwikkelen, te leren, te spelen, te leven, te ontdekken. En dan ook nog op het tempo en vanuit de interesse van je kind zelf!

Ook de sociale ontwikkeling verloopt veel natuurlijker wanneer je kind om kan gaan met andere mensen van allerlei leeftijden door elkaar. Leren van net iets oudere kinderen en het zelf weer doorgeven aan de jongere kindjes. Kijken en meedoen met volwassenen en oudere broers of zussen. Dag in dag uit urenlang tussen kinderen van precies dezelfde leeftijd en 1 volwassene heeft weinig met een natuurlijke sociale ontwikkeling te maken.

Ook is in de eerste jaren van het kind de band met de primaire verzorger (moeder) belangrijk voor een goede hechting. Het contact met deze verzorger die als het goed is sensitief en responsief kan reageren is niet te vervangen op een opvang of school.

Fijne opvang en alternatieven

We willen niet alle kinderdagverblijven en scholen over een kam scheren hoor. Er zijn gelukkig veel kinderdagverblijven en scholen waar wel aandacht wordt besteedt aan bovenstaande aspecten. En waar een kind vrij en creatief kan spelen.

Ook zal het per kind verschillen hoe het reageert en waar het aan toe is. Het ene kind vind het heel fijn om veel tussen leeftijdgenoten te zijn, of doet het erg goed op een vertikale groep met kinderen van 0 tot en met 3 jaar. En niet elk gezin is in staat om een alternatief voor een opvang te bieden en dus om leuke vervangende sociale contacten te regelen.

En er is ook een verschil in het aantal dagen dat het naar de opvang gaat. Gaat je kind 2 of 5 dagen, dat zal nogal uitmaken.

En er zijn alternatieven te verzinnen, zoals een gastouder of ruiloppas met andere moeders of vriendinnen. En bij thuisonderwijs een netwerk creëren met andere kinderen uit de omgeving.

We hopen dat jij in ieder geval de juiste keuze kan maken, voor jou, je kind en je gezin. En op zo’n manier dat het voor iedereen goed voelt, met bovenstaande aspecten in gedachten houdend.

The post Als je kind niet naar het kinderdagverblijf of school gaat, ben je dan niet bang dat je hem iets ontneemt? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
855
Gaan die kinderen wel een keer zelf lopen als ze de hele tijd gedragen worden!? https://oermoedersvannu.nl/artikel/gaan-die-kinderen-wel-een-keer-zelf-lopen-als-ze-de-hele-tijd-gedragen-worden/ Mon, 03 Oct 2016 08:52:49 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=853 Zo’n prachtige vraag! Het is zo logisch om te denken dat een kind niet zelf gaat lopen als je hem de hele tijd draagt. We zijn er immers ook zo aan […]

The post Gaan die kinderen wel een keer zelf lopen als ze de hele tijd gedragen worden!? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Zo’n prachtige vraag! Het is zo logisch om te denken dat een kind niet zelf gaat lopen als je hem de hele tijd draagt. We zijn er immers ook zo aan gewend dat wat grotere kinderen om ons heen veel zeuren: Tilleuhh!!! En daardoor kunnen we makkelijk die conclusie trekken. Je wilt toch dat je kind zelfstandig wordt en niet voor altijd aan je blijft hangen?!?

In werkelijkheid werkt het precies andersom, hoe meer we een kind dragen, hoe steviger de basis die we meegeven aan het kind en hoe meer zelfvertrouwen het krijgt. En dus juist zelfstandiger wordt en minder aan je zal gaan hangen op langere termijn. Wanneer het kind er zelf aan toe is, gaat het vanzelf de wereld ontdekken. Dan komt het uit het kind zelf in plaats van andersom en werkt het veel krachtiger. Het kind wil dan zelf in plaats van dat het gepusht wordt. De leerzame werking is hierdoor veel sterker. Bovendien wordt de draagbehoefte van je kind optimaal vervuld en blijft het geen onbevredigd verlangen. Grotere kinderen zullen hierdoor niet of minder zeuren om gedragen te worden, maar er heel misschien soms zelf nog om vragen als ze echt moe zijn en er behoefte aan hebben.

In werkelijkheid werkt het precies andersom, hoe meer we een kind dragen, hoe steviger de basis die we meegeven aan het kind en hoe meer zelfvertrouwen het krijgt.

In eerste instantie lijkt het dus alsof ze afhankelijker zijn van ons (en afhankelijk zijn ze natuurlijk sowieso die eerste jaren, ook zonder gedragen te worden), maar op langere termijn groeien ze over het algemeen juist uit tot zelfstandiger wezens dan kinderen die weinig gedragen zijn.

Meer voordelen

Dragen draagt bovendien bij aan een betere hersenontwikkeling. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die veel gedragen worden een grotere hersenontwikkeling hebben dan kinderen die niet gedragen worden. Je kind krijgt veel mee van jouw interacties met anderen en de wereld om zich heen, vanuit een veilige plek, tegen z’n verzorger aan. Optimale omstandigheden om optimaal te kunnen leren en ontwikkelen!

Daarbij is dragen ook nog eens enorm goed voor de balans en het evenwicht. Een kindje hangt niet zomaar wat in een doek. Het is hard werken! Het is constant op zoek naar evenwicht. We zien in de praktijk veel kindjes die al snel stevig kunnen zitten en voor hun eerste levensjaar lopen!

Meer lezen over de voordelen van dragen? Lees hier.

The post Gaan die kinderen wel een keer zelf lopen als ze de hele tijd gedragen worden!? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
853