ideale opvoeding mogelijk?

Is een ideale opvoeding wel mogelijk in onze maatschappij?

Vast niet. Of toch wel? Wat is eigenlijk ideaal? En is de ideale opvoeding streven naar een opvoeding waarbij je kinderen als volwaardige personen opgroeien?

Volmaaktheid

Ideaal betekent zoiets als: ‘volmaakt’. Zijn wij mensen dat niet sowieso, ook al maken we fouten? Je kan het zo zien, dat ieder mens volmaakt is, alleen kan onze potentie er meestal niet volledig uitkomen door de omstandigheden. Handig dus als we als (aanstaande) ouders eerst onze eigen ‘troep’ hebben opgeruimd.

Natuurlijke behoeftes

Elke ouder zal ongetwijfeld zijn best doen om zijn kinderen (en zichzelf) in hun behoefte te voorzien en een stevige basis te geven. Het ontbreekt vaak aan kennis en de druk van de omgeving is vaak groot. Patronen zijn in onze cultuur geslopen en zijn niet altijd persé het beste voor onze kinderen. Wij proberen in ieder geval zoveel mogelijk onze intuïtie aan te spreken en te voelen wat het kind écht nodig heeft. Zit het wel écht te wachten op een babykamertje met tierelantijntjes of wil het liever bij jou zijn? Heeft het écht wel behoefte aan snoep of is het een gebrek aan voldoende vitaminen en mineralen?

Kennis en intuïtie

Aan de ene kant is het belangrijk om veel kennis vergaren en om te lezen over wat er allemaal mogelijk is. Aan de andere kant om vanuit deze informatie te voelen wat voor jou klopt. Elke ouder is anders en ziet de ideale opvoeding anders, doe vooral wat bij jou past.

Ontwikkeling en bewustzijn

Wij gaan ervan uit dat elke moeder zijn best doet. Elke moeder is in wezen een oermoeder. We hopen met deze site bij te kunnen dragen aan het opgroeien van zoveel mogelijk volwaardige en gelukkige kinderen. Kinderen die onder andere zichzelf mogen zijn, hun emoties mogen uiten, onvoorwaardelijke liefde ontvangen, gehoord worden, gezonde eetpatronen aangeboden krijgen en een liefdevolle verbinding met de natuur en hun omgeving kunnen ontwikkelen. We streven niet naar perfectie, wel naar ontwikkeling en bewustzijn.