Wat doe je met de placenta, die je baby 9 maanden lang gevoed en doorbloed heeft? Weggooien is voor veel van ons niet zomaar een optie. Wat dan wel?
De placenta van jou en je kindje is een bijzonder orgaan. Het heeft je kindje zijn of haar hele leven in je buik voorzien van alle (voedings)stoffen die het nodig had. Dit ongelooflijke orgaan is speciaal door jouw lichaam ontworpen voor je baby en is een onderdeel van de zwangerschap en geboorte. Zonde om zomaar weg te gooien dus. Hieronder wat opties op een rijtje:
Afdruk
Vlak na de geboorte kun je een afdruk (laten) maken van de placenta op een groot vel papier. Je zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van het bloed uit de placenta is en drukt de kant die tegen je kindje aan lag in de buik op een vel papier. De kant die tegen je kindje lag is vaak het mooist, daarin is een boomvorm te zien door de manier waarop de bloedvaten lopen.
Nadat je een afdruk hebt gemaakt kun je de placenta nog gebruiken om iets anders mee te doen, zoals opeten, laten verwerken tot capsules, zalf of tinctuur, of begraven in de tuin.
Opeten
Het opeten van de placenta na de geboorte is onder de meeste zoogdieren heel gebruikelijk. In de placenta zitten onder andere de volgende voedingsstoffen:
- Stamcellen
- IJzer
- Vitamine B6 (helpt bij het maken van antilichamen)
- Vitamine E (voor genezing van beschadigde huidcellen)
- Oxytocine (het liefdeshormoon, van essentieel belang voor het vergemakkelijken van de geboorte, borstvoeding, hechting en liefde)
- Corticotropine-releasing hormoon (vermindert stress)
- Prolactine (bevordert de borstvoeding)
Vrouwen die de placenta opeten na de bevalling ervaren dat bijna allemaal als zeer heilzaam. Ze ervaren onder andere meer energie, een sneller herstel, een betere weerstand, het sneller en makkelijker op gang komen van de borstvoeding en minder last van kraamtranen en postpartum depressies. Ze voelen letterlijk de kracht van de placenta.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Lees ook hier over het opeten van de placenta.
Smoothie
Je kunt stukjes placenta ook in een smoothie verwerken. Dit wordt met name gedaan in de kraamweek om extra kracht op te doen. Een eenvoudig recept dat je naar eigen smaak kunt aanpassen:
- twee stukjes placenta ter grootte van 2 x 2 cm
- een handvol vers of bevroren fruit (bijvoorbeeld aardbeien)
- 1 banaan
- 250 ml amandel-/kokos-/melk
- eventueel wat honing om te zoeten
Mix het geheel in de blender en klaar is je smoothie!
Capsuleren
Er zijn toffe vrouwen die je placenta vlak na de geboorte voor je drogen en vermalen en het poeder in capsules stoppen. Dit heet capsuleren. De capsules kun je gebruiken als supplement, voor jezelf en ook bewaren voor je kindje later.
Capsuleren kan gestoomd en rauw, op internet kun je meer informatie vinden en iemand in de buurt die het voor je kan doen.
Zalf
De stoffen die de placenta bevat zijn ook genezend en versterkend voor je huid. En er bestaat ook de mogelijkheid om de placenta te laten verwerken in een zalf.
De zalf wordt gemaakt van gedroogde placenta en kan zo heel goed in combinatie met capsuleren gedaan worden. Een gedeelte van het placenta poeder wordt dan gemengd met onder andere bijenwas, calendula en etherische oliën.
De placenta zalf is geschikt voor zowel jouw huid als die van je kindje en kun je onder andere gebruiken bij:
- Wondgenezing bij een keizersnede (nadat de hechtingen zijn verwijderd)
- Eczeem
- Luieruitslag
- Perineum ruptuur
- Gevoelige tepels
Tinctuur
Een tinctuur is een alcoholische oplossing en werkt op fijnstoffelijk niveau, zoals bijvoorbeeld een Bach remedie. Tinctuur is jaren houdbaar en kan ook gemaakt worden in combinatie met capsules. Je kunt het dan gebruiken als de capsules op zijn.
Tinctuur kun je onder andere gebruiken bij:
- Balanceren van je hormonen
- Bij PMS
- Tijdens de overgang
Aan je baby of kindje kan het ook gegeven worden ter ondersteuning, bijvoorbeeld in tijden van stress.
Planten
Je kunt de placenta ook begraven, bijvoorbeeld in de tuin. De placenta zorgt voor vruchtbaarheid van de grond, waardoor er heel goed iets op kan groeien, bijvoorbeeld een boom. Let er eventueel wel op dat je de placenta voldoende diep begraaft zodat er niet zomaar een dier komt dat hem opgraaft. Een nadeel kan zijn dat je de placenta ‘achter laat’ als je ooit wilt verhuizen.
Sieraad
Tegenwoordig kun je een stukje van de placenta laten verwerken in een sieraad. Op deze manier kun je het bij je dragen. Bijvoorbeeld in een kraal of als hangertje aan een armband of ketting.
Invriezen
Als je het nog niet weet, kun je de placenta ook invriezen en later bepalen wat je ermee wilt doen.
Bewaren
Niet iedereen vindt het vanzelfsprekend dat je de placenta wilt bewaren. Zeker in het ziekenhuis wordt er vaak blindelings vanuit gegaan dat je je placenta niet mee naar huis wilt nemen. Wil je dit wel? Dan is het verstandig dit al voor de geboorte aan te geven!