• Begin bij jezelf
  • Baby in buik
  • De eerste jaren
  • Van de natuur
  • Voor je leven
  • OERmoeders van Nu
  • OERmoeders van Toen
  • Wie wij zijn
  • Ervaringsblog
  • Veelgestelde vragen
  • Literatuur en Links
  • Contact pagina
  • Algemene voorwaarden
Skip to content
OERmoeders van Nu
spelen in de tuin

Tuin

Posted on: 24 oktober 201622 november 2017 Door Sandra Broeders-Van Dun en Jilke Pet In Frisse luchtGetagd bonentipi • boomhut • eetbare planten • geneeskrachtige kruiden • groen • heksensoep • moestuin • tuinieren met kinderen • vuurplaats

Hoe maak je van je tuin een fijne ontdekplek voor kinderen?

Allereerst: Groen! Groen is goed voor kinderen (en volwassenen!). Groen stemt mild. Groen is als balsem voor de ziel. Je kunt planten neer zetten op je balkon of je schutting of schuur laten begroeien. Een heg zetten of gras leggen bijvoorbeeld. Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen? We kunnen daarin de meeste nuances onderscheiden. Dat komt onder andere door de vele groene tinten die er in de natuur, onze natuurlijke leefomgeving(!), te vinden zijn. Een groene omgeving heeft zo ook een kalmerend effect op ons lichaam, puur omdat het onze natuurlijke leefomgeving is en we daarin dus het meest ‘onszelf’ kunnen zijn.

Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen?

Zelf doen!

Ten tweede: Eetbare en geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden. Want wat is er toffer dan je eigen eten te zien groeien en zelf bij elkaar te kunnen scharrelen en plukken?! Plant bijvoorbeeld een bessenstruikje. Of kweek tomaten en komkommers. Poot aardappelen in een emmertje of maak een kruidenspiraal! Of maak een natuurlijke hut door bonen te laten groeien tegen een tipi van takken. Zo leren je kinderen waar het voedsel vandaan komt. Je kunt ze leren waar ze thee van kunnen zetten of waar ze EHBO mee kunnen verlenen. Hele waardevolle lessen! En grote kans dat jullie nog smakelijker eten als het uit eigen tuin komt (je weet ook precies wat ermee gebeurd is als het bijvoorbeeld om bestrijdingsmiddelen gaat).

oermoedersvannu8

Verder: Bomen! Bomen zijn fundamenteel en functioneel. Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen. Aan een boom kun je een schommel of een hangmat hangen. Een boom biedt bescherming in de zon of bij regen. Het hoeft echt geen grote boom te zijn. Een treureik, plataan of een paasboom die je door snoeien knot of laag houdt biedt al genoeg gelegenheid. Bomen vormen ook mooie herinneringen voor het leven, plant bijvoorbeeld een klein boompje bij de geboorte van je baby of ter gelegenheid van een andere bijzondere gebeurtenis.

Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen.

Water, hoekjes, zand en vuur!

Dan: Een waterplaats. Graaf een vijvertje of zet een grote bak water neer. Laat er leven in ontstaan. Kinderen vinden het heerlijk om met water te knoeien. En je maakt je tuin aantrekkelijk voor vogeltjes, kikkertjes en andere kleine beestjes. Water heeft een reinigende, helende en rustgevende werking op lichaam en geest. Fijn om met je handen of voeten in te zitten.

Je kunt ook hoekjes maken met stenen, keien en takken. Goed spul voor de kinderen om mee te spelen en lekkere plekjes voor kleine insecten om zich in te verstoppen. Of wat dacht je ervan om een hut te maken van stof of bonen? Of van het bouwen van een boomhut?

ff93194128cf72d95876aff318e3a7f7

Bouw een buitenspeelkeuken, zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!

Een zandplaats werkt ook altijd geweldig; een plek waar gegraven kan worden en zandtaartjes gebakken, waar je lekker met je handen en tenen in kunt woelen. Als de kinderen rond de plek in de gelegenheid zijn om water te pakken is dat natuurlijk nog leuker! Water en zand; een ideale combinatie voor ontdekkende kinderen. Geef ze wat (oud) servies, een (oude) pan of ander (oud) keukengerei. En ze toveren de lekkerste gerechten voor je. Of bouw een buitenspeelkeuken (zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!)!

Een houten bak, hoekje of schuurtje met fietsjes en speelmateriaal (liefst duurzaam materiaal) is leuk, maar hoe simpeler je het houdt, hoe meer ze de natuur (takken, bomen, kastanjes, bladeren, mos, etcetera) zullen gaan gebruiken om hun creativiteit en fantasie te prikkelen. Teveel speelgoed kan afleiden van dit belangrijke proces.

Voor grotere kinderen is een vuurplaats ook een geweldige ontdekplek. Fikkie stoken is sowieso al tof, maar met een rooster en een oude pan kun je gewoon echte soep maken van kruiden en eetbare planten uit de tuin! ’s Zomers met het gezin ’s avonds om een vuurtje heen en je waant je op vakantie in eigen tuin.

Graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

Relax

En last but not least: Een heerlijke relaxstoel of hangmat, voor jezelf én voor je kinderen. En geniet! Of graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

  • ik stelde mezelf teleur
.
De zoektocht naar een lievere ik verliep een hele lange tijd stroef. Ik snapte maar niet hoe anderen dat deden. Ik probeerde wat kilo's kwijt te raken om lekkerder in mijn vel te zitten en paste mijn eetpatroon aan. Toch pakte ik 's avonds weer die reep chocolade. En dat wijntje, koekje, snoepje, cola'tje en stukje taart.
.
Iedere keer dat ik een (vr)eetbui had was ik teleurgesteld in mezelf. Ik kon mezelf dan echt de grond in stampen. Waarom kon ik niet zo sterk zijn? Waarom had ik niet de wilskracht om mijn doel te bereiken? Het gaat me nooit lukken. Ik zal altijd zo blijven.
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn zelfvertrouwen daalde tot het nulpunt na zo'n actie. Wat heb ik me vaak rot gevoeld. Ik was er zo ontzettend klaar mee dat ik de moed bij elkaar raapte en hulp zocht. Ik erkende dat ik mijn patroon niet zelf kon doorbreken. Ik leerde tijdens mijn zoektocht dat het allemaal niet zo moeilijk is, maar dat we op school simpelweg nooit hebben geleerd hoe wij het beste voor ons lichaam kunnen zorgen. .
Hoe bizar is dat?! Een lichaam dat een heel leven mee moet en wij leren niet hoe het werkt. Hoe we er het beste voor kunnen zorgen. Hoe we een gelukkig leven kunnen leiden door goed voor jezelf te zorgen. Hoe je een basis creëert voor een lieve leefstijl.
.
Ik begon de basis te integreren binnen mijn leven. Een basis die ervoor zorgt dat ik mij mentaal beter voel, dat ik meer energie heb om te bewegen en meer tijd over heb voor activiteiten die mij zielsgelukkig maken. Ik heb gevonden wat ik zocht..
.
Hoe is dat bij jou? Heb jij al gevonden wat je zocht? Weet jij al met welke basis jij een lieve leefstijl kunt creëeren? Of heb jij ook een beetje hulp nodig?

#hsp #highsensitive #hoogsensitief #hooggevoelig
  • Het zonnetje schijnt weer
.
Ik stond te springen om een kindje te verwelkomen in ons leven. Toch hebben we een lange tijd geen gehoor gegeven aan die wens. Bewust, omdat ik voor mijn gevoel nog niet kon bieden wat ik graag zou willen voor een kind. Ik wilde eerst lekker in mijn vel zitten, zodat het zou kunnen opgroeien in een warm thuis.
.
Ik zie het vaak om me heen. Ouders die snauwen naar de kinderen omdat het "vervelend" is. Ouders die te weinig energie hebben om samen een spelletje te spelen. Ouders die niet weten wat er in het hoofd van hun kind omgaat. Simpelweg omdat ze het te druk hebben met zichzelf. Te druk met zich staande houden binnen de norm van de maatschappij. Eigenlijk dus "vervelende" ouders ipv kinderen 🙊.
.
Dat is precies wat ik niet wilde. Wij streven naar een thuis waarin iedereen tevreden is met zichzelf. Waar we heel veel lachen, liedjes zingen, spelletjes doen en plagen. Waarin ieder zichzelf mag zijn. Ook wanneer je boos bent of verdrietig. Want juist als we even niet zo lekker in ons velletje zitten, hebben we die ander zo ontzettend hard nodig.
.
In de tussentijd werkte ik dus aan mezelf om datgene te kunnen bieden wat ik zo graag zou willen. Een moeder die kan lachen en in is voor een grapje. Een moeder die trots is op haar lichaam, ongeacht dat het niet perfect is. Een moeder die af en toe de controle kan loslaten en de boel de boel laat om een spelletje te spelen. Een moeder die Flore kan laten opgroeien in een fysiek én mentaal veilige omgeving.
.
En dat streven hebben we iedere dag weer. Dagelijks dansen we een rondje rond de kamer, zingen we heel veel liedjes én worden we blij als we elkaar weer zien. Ook helpen we elkaar als we even niet zo lekker in ons velletje zitten. Het zonnetje is weer gaan schijnen en o wat voelt dat fijn. En als het soms een paar dagen regent of stormt, weten we nu zélf dat zonnetje weer te vinden. .
Ik ben benieuwd. Kun jij jouw kinderen geven wat ze nodig hebben of zit jij nog niet zo lekker in je velletje? Verkeer jij in een storm of schijnt de zon? En als het stormt, kun jij dan zelf het zonnetje weer opzoeken of heb je hierbij hulp nodig?
  • Behoefte aan tiet
.
Al negen en halve maand zien mijn avonden er zo uit. Vanaf half 8 lig ik in bed om Flore in slaap te voeden. Wij kiezen ervoor om haar behoeften te volgen en dat betekent ook dat ik mijn eigen behoeften soms parkeer. Dat betekent niét dat ik niet goed voor mezelf zorg. Juíst door goed voor mezelf te zorgen kan ik er voor haar zijn.
.
Eén van Flore haar behoeften is nabijheid tijdens het slapen. En tiet, dat ook. Na de kraamweek was zij 's avonds totaal overstuur. Tranen, frustratie en gekrijs. Van beide partijen. Machteloos voelde ik mij. Tot ik haar op de derde dag liet drinken. Ze tankte zich vol tot ze voldoende had om te kunnen slapen. Niemand vertelde me in mijn kraamweek over clusteren en voeden op verzoek. .
Tot vandaag durfde ik het maar een enkele keer hardop uit te spreken. En bij die enkele keren dat ik het deed kreeg ik steeds een klap in mijn gezicht. "Oeh dat is slecht", "weet waar je aan begint", "zo leert ze het nooit", "niet teveel verwennen he", waren zomaar wat reacties. Het oordeel galmde nog dagen na in mijn hoofd. Alsof ze mij vertelden dat ik een slechte moeder ben. Dat ik niet hard genoeg mijn best doe en dat ik het slechtste voor heb met dit kleine meisje.
.
Want wie durft er te denken dat je een slechte moeder bent als je iedere avond je eigen behoeften aan de kant zet. Als je iedere keer als je kind wakker wordt beschikbaar bent om het weer in slaap te helpen. Als je iedere avond je best doet om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de hersenen. Wie? Naar mijn idee hebben die mensen nog te weinig kennis over de behoeften van een baby.
.
De maatschappij leert ons "de standaard", maar ik vind dat we die standaard eens flink moeten bijschaven. Ik ontvang graag het telefoonnummer van iedere moeder die een kind heeft dat vanaf dag 1 iéder slaapje op de dag in het eigen bedje doet zónder te huilen. Ik zweer je dat het niet bestaat. Geen slechte moeder meer op de wereld dus vanaf nu. Iedere moeder doet haar best. En mocht je geinteresseerd zijn: lees dan "wat baby's nodig hebben", het boek dat @_melanievisscher_ schreef.

@oermoedersvannu

Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert: Ons cookiebeleid

 

Oermoeder van Nu

Ga naar

  • Ervaringsblog
  • Veelgestelde vragen
  • Begin bij jezelf
  • Baby in buik
  • De eerste jaren
  • Van de natuur
  • Voor je leven

Over ons

OERmoeders van Nu is een netwerk van moeders en verzamelpunt van informatie voor ouders die net als wij streven naar een gebalanceerde opvoeding, waarin we cultureel gebonden waarden kunnen loslaten, onze instincten kunnen vertrouwen en toch mee kunnen draaien in de maatschappij. ontmoet ons

Populaire artikelen

  • Waarom in slaap voeden oké en normaal is
    Waarom in slaap voeden oké en normaal is
  • Prik voor de placenta?
    Prik voor de placenta?

Volg ons op

  • Bekijk het profiel van oermoedersvannu op Facebook
  • Bekijk het profiel van oermoedersvannu op Instagram
OERmoeders van Nu © 2016 - 2024
Ontworpen met hart en ziel door Studio Maanstof
Naar boven