Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje op de juiste manier bij je te dragen met behulp van een drager. Je kunt gebruik maken van een lange lap stof die je om jezelf en je kindje heen knoopt, een (geweven) draagdoek, of van een (ergonomische) draagzak. Het verschilt per moment van de dag, behoefte van jou en je kindje, maar ook per persoon en lichaamsbouw, wat voor jou de fijnste manier van dragen zal zijn. De opties op een rijtje:
Rekbare doeken
Rekbare doeken zijn in de veel reguliere babywinkels te koop en terug te vinden op de toch wel wat uitzetlijsten. In veel huishouden met kleine kinderen is een rekbare doek te vinden. Het zijn zeer geschikte, laagdrempelige beginners doeken. Rekbare doeken, stretch doeken of tricot doeken, zijn vooral geschikt voor kleine pasgeboren kindjes. Maar indien juist geknoopt kan je best lang plezier hebben van een rekbare doek en ook oudere kindjes kun je er goed mee dragen. Met een rekbare doek kun je alleen voor op je buik dragen en is de Pocket Wrap Cross Carry (PWCC) de meest veilige knoop. Een rekbare doek is door de rek en de drie lagen die je nodig hebt voor de stevigheid niet geschikt om mee op de heup of rug te dragen.
Het goed knopen van een rekbare doek is wel iets dat je even onder de knie moet krijgen. Dat is ook de reden dat soms die doeken ergens in een hoekje liggen te verstoffen. Bijgeleverde handleidingen zijn vaak onduidelijk en onvolledig en ook van een YouTubefilmpje is het lastig het goed te leren. Een draagconsulent kan je helpen bij het goed aanleren van het knopen van een rekbare doek, waardoor je er erg veel en lang plezier van zult hebben!
Geweven doeken
Geweven draagdoeken heb je in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Je hebt draagdoeken in verschillende materialen en blends en in verschillende maten. Van Maat 2 (2.60 meter) tot en met maat 8 (6.00 meter). Om te beginnen is een maat 6 prima. Maat 6 (4.60 meter) is de meest gebruikte basismaat en goed te gebruiken voor de meeste gangbare knopen. Afhankelijk van je postuur en knooptechniek die je wilt gebruiken kun je kiezen voor een andere maat.
Ringsling
Een ringsling is een korte draagdoek met aan het uiteinde twee ringen. Deze draag je op één schouder. Een ringsling is heel handig voor “even snel”, bijvoorbeeld als je auto in, auto uit moet, of je een dreumes hebt die af en toe ook zelf wil lopen. Maar ook voor kleine kindjes die graag meer van de wereld willen zien of kindjes met een lage spiertonus is een ringsling een zeer geschikte doek. Een ringsling kun je vanaf dag één tot ver in de peutertijd gebruiken.
Mei Tai
Een Mei Tai is eigenlijk een voorgevormde draagdoek. Mei Tai is geen merk, maar een type drager. Het bestaat uit een rechthoekig rugpand met daar aan vast twee lange heupbanden en twee schouderbanden, meestal van draagdoekenstof, die je omknoopt. Een Mei Tai heeft als voordeel dat het wat eenvoudiger en daardoor sneller in gebruik is. Je hoeft niet ‘ingewikkeld’ te knopen en is daardoor wat gebruiksvriendelijker. Je vouwt hem klein op en kan hem altijd bij je hebben. Met een newborn is juist gebruik wel echt een must want anders kan je kindje wat meer in elkaar zakken, wat gevaarlijk kan zijn voor de zuurstoftoevoer. Vraag hulp aan een draagconsulent voor de fijne kneepjes van het vak!
Ergonomische drager
Een ergonomische drager is een draagzak of ook wel SSC (Soft Structured Carrier) waarbij het voor de baby wèl mogelijk is om de natuurlijke houding aan te nemen. De draagzak ondersteund van knie tot knie en heeft een zacht rugpand waardoor het bollen van de rug mogelijk is. Het kindje zit in de draagzak op kusjeshoogte en in de M-houding. Het is een volledig voorgevormde drager die je als rugzak (of op je buik) aantrekt. Je hebt verschil tussen ‘Full-Buckles’ en ‘Half-Buckles’. Full-Buckles zijn volledige kliksystemen waarbij zowel de heupband als de schouderbanden geklikt worden. Je trekt hem aan als een rugzak, klikt de borstband vast en je bent klaar om te gaan. Een Half-Buckle is een half kliksysteem waarbij je de heupband klikt, maar de schouderbanden geknoopt worden als een Mei Tai. Een voordeel hiervan is dat je geen clipje in je nek hoeft vast te klikken, sommige mensen vinden dit erg lastig. Daarnaast is een Half-Buckle makkelijk uit te wisselen tussen verschillende draagouders, zeker als je van postuur verschilt. Een Full-Buckle zal je steeds als de ander hem gebruikt hebt opnieuw af moeten stellen en dat kan soms lastig zijn om dat goed voor elkaar te krijgen. Een Half-Buckle knoop je altijd op maat en zit daardoor altijd goed. Er zijn verschillende echte ergonomische dragers op de markt. Een aantal voorbeelden van ergonomische dragers zijn: Kokadi, Storchenwiege, Fidella, Manduca, Ergobaby, Boba, Hoppediz, Tula, en Marsupi.