• Begin bij jezelf
  • Baby in buik
  • De eerste jaren
  • Van de natuur
  • Voor je leven
  • OERmoeders van Nu
  • OERmoeders van Toen
  • Wie wij zijn
  • Ervaringsblog
  • Veelgestelde vragen
  • Literatuur en Links
  • Contact pagina
  • Algemene voorwaarden
Skip to content
OERmoeders van Nu
natuurlijke vruchtbaarheid

Natuurlijke vruchtbaarheid

Posted on: 11 oktober 201614 december 2017 Door Léonie Buren In BevruchtingGetagd conceptie • IVF • kinderwens • medisch traject • natuurlijke behandeling • onvruchtbaar • Ramiel Nagel • stressbeheersing • voeding • voedingsgewoonten • vruchtbaarheid • Weston Price

Stel: je hebt een kinderwens en in jullie relatie zijn jullie het erover eens; je gaat ervoor en laat de natuur zijn gang gaan. Maar na 2, 3, 6, 8 maanden is er nog steeds geen zwangerschap…

Je begint je een beetje zorgen te maken, duurt het niet wat lang? Op een gegeven moment ga je twijfelen of er misschien iets is bij een van beiden waardoor het zwanger worden niet lukt. Je gaat eens langs de dokter en wordt beiden onderzocht. En dan wordt er bij één van jullie, of bij beiden ontdekt dat je niet of verminderd vruchtbaar bent. Of er wordt niets gevonden maar het blijft toch maar niet lukken.

Weet vooral dat er natuurlijke manieren zijn om jezelf te behandelen en dat een medisch traject niet de enige oplossing is.

Je kunt er dan voor kiezen om een medisch traject in te gaan. IUI, IVF, ICSI, misschien heb je over deze behandelingen al eens gehoord in je omgeving. Als je deze weg van de medische mallemolen inslaat, zoals dat voor ingewijden heet, is dat vaak een ingrijpend en onzeker traject zonder garantie op resultaat. Je kunt je overgeleverd aan de medische wetenschap voelen en flink machteloos. In het ziekenhuis krijg je over het algemeen weinig tips en informatie over aanvullende of alternatieve ondersteuning, anders dan een oppervlakkige folder over gezonde leefgewoonten.

Meer mogelijk

Toch is er veel meer dat je zelf kunt doen. Voeding kan bijvoorbeeld een hele belangrijke rol spelen, net als stressbeheersing (want ook stress kan een aanzienlijke invloed hebben!). Wat voeding betreft gaat het verder dan genoeg groente en fruit, stoppen met roken en alcohol en de schijf van vijf.

Er zijn (orthomoleculair) voedingsdeskundigen die zich hierin hebben gespecialiseerd. Er zijn veel positieve ervaringen met het verbeteren van de vruchtbaarheid en condities als endometriose, PCOS, het ontbreken van een eisprong, een te korte of onregelmatige cyclus en problemen met de innesteling of verminderde zaadkwaliteit. Deze ondersteuning werkt met het aanpassen van je eetpatroon (o.a. het beperken of vermijden van verschillende voedingsmiddelen, eten van biologisch en onbewerkt voedsel, toevoegen van eiwitten, aanvullen van tekorten aan mineralen en vitaminen, behandelen van candida en onbalans in de darmflora).

Weston Price ontdekte dat met verandering van eetgewoonten óók de vruchtbaarheid achteruit holde en complicaties en problemen rondom de zwangerschap en bevalling toenamen.

Ook het dagelijks doen van yoga- en ontspanningsoefeningen kan de vruchtbaarheid verbeteren en de hormoonklieren stimuleren. Op deze natuurlijke manier met je vruchtbaarheid bezig zijn geeft je weer een gevoel van vertrouwen en invloed. Daarnaast zijn er nog meer complementaire en natuurlijke behandelingen die een positief effect op je vruchtbaarheid en zwangerschapskansen kunnen hebben zoals homeopatie, acupunctuur en osteopathie. Weet vooral dat er natuurlijke manieren zijn om jezelf te behandelen en dat een medisch traject niet de enige oplossing is. Je kunt er voor kiezen om de natuurlijke behandelingen naast het medisch traject in te zetten (verwacht helaas niet al teveel begrip van je behandelend arts, dan kan het altijd meevallen;) of als je hebt besloten niet de medische molen in te gaan kunnen deze aanpakken zeker je kansen vergroten.

Oude wijsheden

Een stukje historie; tandarts en kaakchirurg Weston Price zag het al in zijn onderzoek naar de leefwijze en voedingsgewoonten van geïsoleerde primitieve volkeren. Hij ontdekte dat met verandering van eetgewoonten (toevoeging van met name zoet, bewerkt en geconserveerd voedsel) de toestand van het gebit, de gezondheid en óók de vruchtbaarheid achteruit holde en complicaties en problemen rondom de zwangerschap en bevalling toenamen. Vele van hen hadden van oorsprong speciale leef- en voedingsgewoonten voor jonge vrouwen in de huwbare en vruchtbare leeftijd. Zij kregen speciaal voedsel om hun vruchtbaarheid te optimaliseren en werden soms geacht om een periode rustig aan te doen, zichzelf niet teveel te belasten en goed voor hun lichaam te zorgen. Wijsheden die in de hedendaagse samenleving helaas vaak verloren zijn gegaan. Misschien geen toeval dat 1 op de 6 stellen hier momenteel problemen ondervindt bij het zwanger worden?!

Een aanrader om te lezen is: Healing our children van Ramiel Nagel. Dit boek bevat vele (wetenschappelijke) onderzoeken die duiden op hoeveel invloed voedsel op onze kinderen heeft, al voor de conceptie. En ook InNESTeling, zwanger worden en blijven van Rika Lukac, een boek dat velen heeft geholpen om zwanger te worden.

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

  • ik stelde mezelf teleur
.
De zoektocht naar een lievere ik verliep een hele lange tijd stroef. Ik snapte maar niet hoe anderen dat deden. Ik probeerde wat kilo's kwijt te raken om lekkerder in mijn vel te zitten en paste mijn eetpatroon aan. Toch pakte ik 's avonds weer die reep chocolade. En dat wijntje, koekje, snoepje, cola'tje en stukje taart.
.
Iedere keer dat ik een (vr)eetbui had was ik teleurgesteld in mezelf. Ik kon mezelf dan echt de grond in stampen. Waarom kon ik niet zo sterk zijn? Waarom had ik niet de wilskracht om mijn doel te bereiken? Het gaat me nooit lukken. Ik zal altijd zo blijven.
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn zelfvertrouwen daalde tot het nulpunt na zo'n actie. Wat heb ik me vaak rot gevoeld. Ik was er zo ontzettend klaar mee dat ik de moed bij elkaar raapte en hulp zocht. Ik erkende dat ik mijn patroon niet zelf kon doorbreken. Ik leerde tijdens mijn zoektocht dat het allemaal niet zo moeilijk is, maar dat we op school simpelweg nooit hebben geleerd hoe wij het beste voor ons lichaam kunnen zorgen. .
Hoe bizar is dat?! Een lichaam dat een heel leven mee moet en wij leren niet hoe het werkt. Hoe we er het beste voor kunnen zorgen. Hoe we een gelukkig leven kunnen leiden door goed voor jezelf te zorgen. Hoe je een basis creëert voor een lieve leefstijl.
.
Ik begon de basis te integreren binnen mijn leven. Een basis die ervoor zorgt dat ik mij mentaal beter voel, dat ik meer energie heb om te bewegen en meer tijd over heb voor activiteiten die mij zielsgelukkig maken. Ik heb gevonden wat ik zocht..
.
Hoe is dat bij jou? Heb jij al gevonden wat je zocht? Weet jij al met welke basis jij een lieve leefstijl kunt creëeren? Of heb jij ook een beetje hulp nodig?

#hsp #highsensitive #hoogsensitief #hooggevoelig
  • Het zonnetje schijnt weer
.
Ik stond te springen om een kindje te verwelkomen in ons leven. Toch hebben we een lange tijd geen gehoor gegeven aan die wens. Bewust, omdat ik voor mijn gevoel nog niet kon bieden wat ik graag zou willen voor een kind. Ik wilde eerst lekker in mijn vel zitten, zodat het zou kunnen opgroeien in een warm thuis.
.
Ik zie het vaak om me heen. Ouders die snauwen naar de kinderen omdat het "vervelend" is. Ouders die te weinig energie hebben om samen een spelletje te spelen. Ouders die niet weten wat er in het hoofd van hun kind omgaat. Simpelweg omdat ze het te druk hebben met zichzelf. Te druk met zich staande houden binnen de norm van de maatschappij. Eigenlijk dus "vervelende" ouders ipv kinderen 🙊.
.
Dat is precies wat ik niet wilde. Wij streven naar een thuis waarin iedereen tevreden is met zichzelf. Waar we heel veel lachen, liedjes zingen, spelletjes doen en plagen. Waarin ieder zichzelf mag zijn. Ook wanneer je boos bent of verdrietig. Want juist als we even niet zo lekker in ons velletje zitten, hebben we die ander zo ontzettend hard nodig.
.
In de tussentijd werkte ik dus aan mezelf om datgene te kunnen bieden wat ik zo graag zou willen. Een moeder die kan lachen en in is voor een grapje. Een moeder die trots is op haar lichaam, ongeacht dat het niet perfect is. Een moeder die af en toe de controle kan loslaten en de boel de boel laat om een spelletje te spelen. Een moeder die Flore kan laten opgroeien in een fysiek én mentaal veilige omgeving.
.
En dat streven hebben we iedere dag weer. Dagelijks dansen we een rondje rond de kamer, zingen we heel veel liedjes én worden we blij als we elkaar weer zien. Ook helpen we elkaar als we even niet zo lekker in ons velletje zitten. Het zonnetje is weer gaan schijnen en o wat voelt dat fijn. En als het soms een paar dagen regent of stormt, weten we nu zélf dat zonnetje weer te vinden. .
Ik ben benieuwd. Kun jij jouw kinderen geven wat ze nodig hebben of zit jij nog niet zo lekker in je velletje? Verkeer jij in een storm of schijnt de zon? En als het stormt, kun jij dan zelf het zonnetje weer opzoeken of heb je hierbij hulp nodig?
  • Behoefte aan tiet
.
Al negen en halve maand zien mijn avonden er zo uit. Vanaf half 8 lig ik in bed om Flore in slaap te voeden. Wij kiezen ervoor om haar behoeften te volgen en dat betekent ook dat ik mijn eigen behoeften soms parkeer. Dat betekent niét dat ik niet goed voor mezelf zorg. Juíst door goed voor mezelf te zorgen kan ik er voor haar zijn.
.
Eén van Flore haar behoeften is nabijheid tijdens het slapen. En tiet, dat ook. Na de kraamweek was zij 's avonds totaal overstuur. Tranen, frustratie en gekrijs. Van beide partijen. Machteloos voelde ik mij. Tot ik haar op de derde dag liet drinken. Ze tankte zich vol tot ze voldoende had om te kunnen slapen. Niemand vertelde me in mijn kraamweek over clusteren en voeden op verzoek. .
Tot vandaag durfde ik het maar een enkele keer hardop uit te spreken. En bij die enkele keren dat ik het deed kreeg ik steeds een klap in mijn gezicht. "Oeh dat is slecht", "weet waar je aan begint", "zo leert ze het nooit", "niet teveel verwennen he", waren zomaar wat reacties. Het oordeel galmde nog dagen na in mijn hoofd. Alsof ze mij vertelden dat ik een slechte moeder ben. Dat ik niet hard genoeg mijn best doe en dat ik het slechtste voor heb met dit kleine meisje.
.
Want wie durft er te denken dat je een slechte moeder bent als je iedere avond je eigen behoeften aan de kant zet. Als je iedere keer als je kind wakker wordt beschikbaar bent om het weer in slaap te helpen. Als je iedere avond je best doet om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de hersenen. Wie? Naar mijn idee hebben die mensen nog te weinig kennis over de behoeften van een baby.
.
De maatschappij leert ons "de standaard", maar ik vind dat we die standaard eens flink moeten bijschaven. Ik ontvang graag het telefoonnummer van iedere moeder die een kind heeft dat vanaf dag 1 iéder slaapje op de dag in het eigen bedje doet zónder te huilen. Ik zweer je dat het niet bestaat. Geen slechte moeder meer op de wereld dus vanaf nu. Iedere moeder doet haar best. En mocht je geinteresseerd zijn: lees dan "wat baby's nodig hebben", het boek dat @_melanievisscher_ schreef.

@oermoedersvannu

Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert: Ons cookiebeleid

 

Oermoeder van Nu

Ga naar

  • Ervaringsblog
  • Veelgestelde vragen
  • Begin bij jezelf
  • Baby in buik
  • De eerste jaren
  • Van de natuur
  • Voor je leven

Over ons

OERmoeders van Nu is een netwerk van moeders en verzamelpunt van informatie voor ouders die net als wij streven naar een gebalanceerde opvoeding, waarin we cultureel gebonden waarden kunnen loslaten, onze instincten kunnen vertrouwen en toch mee kunnen draaien in de maatschappij. ontmoet ons

Populaire artikelen

  • Waarom in slaap voeden oké en normaal is
    Waarom in slaap voeden oké en normaal is
  • Prik voor de placenta?
    Prik voor de placenta?

Volg ons op

  • Bekijk het profiel van oermoedersvannu op Facebook
  • Bekijk het profiel van oermoedersvannu op Instagram
OERmoeders van Nu © 2016 - 2024
Ontworpen met hart en ziel door Studio Maanstof
Naar boven