De Rapley-methode lijkt het meest logische gevolg van het (borst)voeden op verzoek, omdat ook in de Rapley-methode geluisterd wordt naar de behoeften van de baby. Het meest ideale zou zijn als je de eerste zes maanden alleen borstvoeding geeft (op verzoek) en daarna pas begint met bijvoeden.
De Groene Vrouw is darmfloraspecialist en zegt hierover: “Voor de veiligheid zou ik aanhouden: wacht tot 5,5 à 6 maanden en ga dan pas bewust kijken of je de signalen oppikt. Kan je kindje zelf rechtop zitten? Brengt hij gericht speelgoed etc. naar zijn mond? Maakt hij kauwbewegingen en kokhalst hij niet als iets over de helft van zijn tong naar binnen komt? Is hij enthousiast over eten en probeert hij het te pakken? Als het antwoord op AL deze vragen (dus niet één van deze vragen maar allemaal) JA is, zou ik zeggen: go for it. Bij voorkeur niet met een potje puree maar à la Rapley.”
Wat is Rapley dan?
Je biedt je kindje stukken eten aan, ter grootte van ongeveer een vuist. Je kindje mag daarmee helemaal zelf aan de slag, je hoeft hem niet te voeren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met komkommer, broccoli, wortel, zoete aardappel, banaan of peer. Je geeft je kindje stukken die makkelijk han(d)teerbaar zijn. Op deze manier kan je kindje de verschillende structuren en smaken ontdekken en leren kennen.
“Food under one is just for fun”!
Het heeft ook een positief effect op de (mond)motoriek van je kindje. Je kunt het eten aanbieden als jij zelf ook wat eet. Eet gezellig aan tafel, zo leert je kindje dat het eten een leuk moment is. Het is in het begin ook nog helemaal niet belangrijk hoeveel je kindje daadwerkelijk binnen krijgt. “Food under one is just for fun”!
Het meest ideale is als je je kindje hetzelfde laat eten als jij, maar dan een portie zonder specerijen en zout. Dit kun je langzaam opbouwen. In het boek van Stefan Kleintjes: Eten met de Kleintjes en online staat een handig schema met welke voedingsmiddelen je kunt beginnen en vanaf wanneer.
Ontdekken en spelenderwijs kennismaken is het doel, niet het eten op zich. Je kindje is de baas, hij bepaalt wat er in zijn mond komt. Eet hij niets? Prima! Eet hij een hele banaan? Ook prima!