Wel of niet?
Het is gebruikelijk dat in de kraamweek de hielprik wordt afgenomen bij je kindje. Door middel van een prikje in de hiel wordt er wat bloed verzameld, dat opgestuurd wordt naar het laboratorium en daar onderzocht zal worden op een aantal erfelijke, zeldzame aandoeningen. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziekten voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind. De meeste onderzochte ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. Het is een persoonlijke kwestie of je het wel of niet laat doen.
Sommigen van ons lieten het wel doen omdat ze onderzoek belangrijk vinden. Ze vinden het maar een beetje bloed en zagen daar geen probleem in. Of besloten om niet toe te staan dat het bloed voor verder wetenschappelijk onderzoek gebruikt zou worden. Als dit je aanspreekt kun je dat aangeven bij de screener die de hielprik uitvoert. Er zal je gevraagd worden je handtekening te zetten op de hielprikkaart. Het bloed zal dan na onderzoek 1 jaar bewaard worden in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. En het zal dus niet gebruikt worden voor anoniem onderzoek dat nuttig is om ziekten te voorkomen en/of om de behandelingen te verbeteren.
Er zijn ook ouders die de hielprik niet laten uitvoeren omdat ze weten dat geen van de onderzochte erfelijke ziektes in de familie voorkomen en ze het onderzoek dus niet nodig achten. Of omdat ze het niet prettig vinden zo’n klein kind te laten prikken. Want ondanks dat het kind er wellicht weinig van mee krijgt als het onderzoek goed gebeurt, is het energetisch gezien wel een inbreuk. Het zou een overweging kunnen zijn de hielprik op latere leeftijd uit te laten voeren, maar in hoeverre die mogelijkheid er is weten wij (nog) niet.
Er zijn ook ouders die er van afzien omdat ze er van overtuigd zijn dat je bloed in contact blijft met je fysieke lichaam en het bloed daarin, ook als het bloed op een andere plek is. En dat het zelfs invloed kan hebben op je lichaam wat er met dat bloed elders, op een andere plek gebeurt.
En dan vallen de ethische vragen die een onderzoek oproepen nog te overdenken.
Bijvoorbeeld:
- stel dat ons kind drager is, moeten wij ons kind daar op latere leeftijd over inlichten?
- in hoeverre is weloverwogen instemming eigenlijk mogelijk bij onderzoek op zoveel verschillende aandoeningen?
- wie heeft er baat bij de hielscreening: Het kind? De ouders? Eventuele latere kinderen?
Zoals je ziet zijn er een heleboel mogelijkheden. En allemaal het overdenken waard. Opdat je een weloverwogen besluit kunt nemen ten aanzien van de hielprik.
Mocht je besluiten de hielprik wel te laten uitvoeren dan hieronder nog wat tips:
- Warm de hiel van te voren goed op door het bijvoorbeeld in een handdoek te wikkelen die je onder de warme kraan warm hebt gemaakt. Als je niet weet welk voetje geprikt zal worden, warm ze dan allebei op!
- Als je borstvoeding geeft, leg je kind dan aan tijdens de prik. Het drinken geeft een pijnstillend effect! Laat je niet weerhouden door een screener die aangeeft zo niet te kunnen prikken, dan kan namelijk best als er een andere houding aangenomen wordt door de uitvoerende. Het belang van het kind staat hierin voorop!