Antropologe Jean Liedloff deed onderzoek naar een primitieve stam in de jungle van Venezuela die opvallend harmonieus samenleeft. Ze was zó door hun gedrag geïntrigeerd dat ze jaren lang met deze stam heeft samen gewoond. Liedloff ontdekte dat één van de belangrijkste redenen waarom deze Yeguana-Indianen zo harmonieus met elkaar leven, te danken is aan hun manier van opvoeden. Haar belangrijkste bevindingen beschreef ze in het boek ‘Op zoek naar het verloren geluk’. Ze trekt daarin de conclusie dat de manier van opvoeden van de Yeguana in harmonie is met wat zij ‘het continuüm-concept’ noemt.
Één van de belangrijkste redenen waarom ze zo harmonieus met elkaar leven is te danken aan hun manier van opvoeden.
Liedloff beschrijft vier elementen die de Yeguana toepassen en wij in onze cultuur lijken te zijn vergeten. Ze sluiten volgens haar aan bij de evolutie van de mens, die ervoor heeft gezorgd dat kinderen met een bepaald ‘weten’ ter wereld komen. Er is vanaf de geboorte een doorgaande lijn; een continuüm. Als je die doorgaande lijn weet voort te zetten, draag je daarmee bij aan gezonde, gelukkige kinderen en een gezonde en gelukkige samenleving.
1. Nabijheid
Kinderen van de Yeguana worden constant gedragen door hun ouders en andere familieleden, in een draagdoek of op de arm, totdat ze zelf aangeven er klaar mee te zijn. Ze slapen met hun ouders in dezelfde ruimte. Zo is er voortdurend vertrouwenwekkende nabijheid, en wordt er direct op alle primaire behoeften (eten, verschoning, troost) gereageerd.
2. Niet overbeschermen
Yeguana-kinderen krijgen nooit te horen: Pas op!, Mag niet!, Kijk uit! of iets in die trant. Zelfs niet bij een gevaarlijk ravijn. De Yeguana weten namelijk heel goed dat hun kinderen zich al vanaf dag één bewust zijn van de gevaren van hoogtes, vuur en water. Als Westerse ouder zijn we dit ‘weten’ volledig kwijt geraakt en het kan een enorme uitdaging voor ons zijn om onze kleintjes niet lastig te vallen met onze eigen angsten. Wij, Westerse ouders, zijn over het algemeen overbeschermend naar onze kleintjes, daar waar een kind eigenlijk zelf heel goed weet hoe te handelen. En ja, het gaat daar altijd goed in de jungle! Sterker nog, zegt Liedloff, de kans op een ongeluk wordt kleiner als het kind meer vertrouwen krijgt van zijn ouders en omgeving.
De kans op een ongeluk wordt kleiner als het kind meer vertrouwen krijgt van zijn ouders en omgeving.
3. Gelijkwaardige behandeling
Verder wordt er (natuurlijk) borstvoeding gegeven op verzoek en naar andere behoeftes van het kind geluisterd. Kinderen worden niet als prins of prinsesje behandeld, maar meer als gelijkwaardig stamgenoot. Belonen, straffen, verwachtingen en oordelen kennen de Yeguana dan ook niet. Bovendien helpen de kinderen actief in het huishouden. Dit is geen vermomde kinderarbeid, maar het bieden van een platform voor het leergierige kind, om te oefenen met jouw volwassen bezigheden.
4. Niet kindgericht
De harmonieuze junglebewoners van de Yeguanastam zijn niet kind-gericht. Het kind is erbij in de doek of op de arm als de dagelijkse dingen gebeuren, maar staat niet in het middelpunt van de belangstelling.
Het uitgebreide artikel lezen? Dat kan, via deze link.