Ingepakte baby-billen hebben soms wat extra verzorging nodig. Over het algemeen zit er vaak een luier om de babybillen heen. Dat is vaak een vochtige omgeving en stoffen uit urine en ontlasting kunnen gaan irriteren en helemaal als er tandjes doorkomen, is babypoep vaak extra zuur.
Wasbare luiers kunnen veel helpen bij het voorkomen (en bestrijden) van luieruitslag. Ze ademen beter dan wegwerp luiers en bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen. Ook kun je met wasbare luiers een keertje extra verschonen zonder dat dat extra geld kost, in tegenstelling tot wegwerpluiers.
Als je baby toch rode billen heeft en blijft houden met wasbare luiers, kijk dan eens naar je wasmiddel! Er blijft altijd een restje wasmiddel achter in de stof: in een luier wordt dit nat en kan zo makkelijker de gevoelige billen irriteren. Overstappen op een enzymvrij en biologisch wasmiddel kan veel helpen.
Wasbare luiers en ecologische luiers kunnen veel helpen bij het voorkomen van luieruitslag.
Als je toch liever wegwerpluiers wilt, dan kun je kiezen voor een zo natuurlijk en ecologisch mogelijke variant (Naty en Bamboo bijvoorbeeld), deze bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen in tegenstelling tot reguliere luiers. Er zijn best wat onderzoeken die de schadelijkheid aantonen van deze laatstgenoemde luiers.
Voor wasbare billendoekjes en biologische natte doekjes geldt ook dat ze geen of minder schadelijke en irriterende stoffen bevatten. En wel eens aan Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) gedacht? Dan heb je helemaal geen luiers nodig 🙂
Er zijn best wat onderzoeken die de schadelijkheid aantonen van reguliere luiers.
Mocht je toch met luieruitslag te maken hebben, dan geven we hier wat natuurlijke tips die daarbij kunnen helpen. We gaan er namelijk vanuit dat je geen synthetische smeerseltjes op je baby wilt smeren.
Let wel even op dat je echt met luieruitslag te maken hebt, en niet met een Candida-infectie (spruw). De behandeling daarvoor is namelijk anders.
Natuurlijke tips
Heilwol is wol van het schaap dat alleen gewassen en gekaard (gekamd) is. Je legt er een plukje van op de billetjes in de luier. De structuur van de wol zorgt ervoor dat er een natuurlijk luchtlaagje tussen de billen en de luier ontstaat. Hierdoor zijn de billen meer beschermd tegen vocht en irriterende stoffen. Ook helpt de wol om het vocht en de temperatuur te reguleren, voor een natuurlijk klimaat rondom de billen. De wol bevat bovendien ook nog wolvet of lanoline dat helpt om de beschadigde huid te herstellen.
Wolvet of lanoline kun je ook (extra) op de gevoelige billen aanbrengen om te helpen bij het herstel.
Witte leem is leemklei in poedervorm met fijne eigenschappen. Het poeder kun je direct op de billen aanbrengen, met een strooibusje of met je vingers. De leem neutraliseert zure stoffen uit urine en ontlasting, neemt vocht op, en de in de leem aanwezige mineralen helpen om de huid te herstellen. Het werkt heel verzachtend en je kunt het lekker dik aanbrengen. Witte leem kun je eventueel mengen met etherische lavendelolie, wat nog extra verzachtend, helend en ontsmettend werkt.
Ook (biologische) maizena kun je op de billetjes strooien om ze droog te houden en te ontlasten.
Weleda Baby Billenbalsem en Bescherm! en Balsem! van de Groene Vrouw werken natuurlijk ook reuze fijn voor de bescherming en verzorging van die mooie billetjes!
En vooral… lekker vaak met die blote billen in de lucht!