moeder bevallen oerkracht

Een pijnloze bevalling

In onze maatschappij heerst de collectieve overtuiging dat de bevalling pijn doet. Dat hoor en lees je overal. En dat is jammer, want ik ben ervan overtuigd dat de pijn die voelbaar is tijdens je bevalling ook anders geïnterpreteerd kan worden. Ik ga niet verkondigen dat een bevalling pijnloos is (hoewel er zeker vrouwen zijn die dit zo hebben ervaren), maar ik ben er wel van overtuigd dat het voor veel vrouwen een stuk draaglijker kan worden.

Betekenis van pijn

Op het moment dat je kiest voor een andere betekenis van deze kracht of sensatie, zul je het ook anders ervaren. De ‘pijn’ verdwijnt op het moment dat je deze sensatie in je hoofd labelt als ‘een kracht die mijn lichaam nodig heeft om mijn kindje geboren te laten worden’, in plaats van te labelen dat er iets mis is in je lichaam.

Methode

Eigenlijk is dit de methode van de communistische Russische arts Lamaze, die in de jaren vijftig in een Parijse kliniek werkte. Hij was van mening dat een (vrijwel) pijnloze bevalling mogelijk is als je de fysiologische oorzaak van pijn en de psychische reactie daarop begrijpt. De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de geboorte zorgen voor zenuwimpulsen, die door onze hersenen worden geïnterpreteerd als pijnlijk. Dit komt doordat in ons brein nou eenmaal is ingeprent dat een bevalling pijn doet. Om hier vanaf te komen kun je jezelf trainen in het hebben van de overtuiging dat de baarmoedersamentrekkingen een belangrijke functie hebben bij de geboorte van je kindje, in plaats van ze te associëren met pijn.

Als je het gevoel dat je ervaart niet als pijn benoemt, heb je dus geen pijn.

Diep respect

Heel simpel gezegd: als je het gevoel dat je ervaart niet als pijn benoemt, heb je dus geen pijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat bevallen pijnloos is, dat is wel heel makkelijk, maar dit is wel de basis. Als je het dus niet als pijn benoemt, dan blijft er een onaangenaam gevoel over en dat klinkt al een stuk beter. Ook dat onaangename gevoel kun je op die manier ombuigen naar een positief gevoel, iets wat je kracht zal geven. Het is namelijk een enorme prestatie die jouw lichaam op dat moment aan het leveren is. Diep respect voor alle vrouwenlichamen die een kind op de wereld zetten.

Prestatie

Vergelijk het maar met het lopen van de marathon. Ook dat is een grote prestatie die gevraagd wordt van het lichaam. Tijdens het lopen zullen de sporters het waarschijnlijk ook als zwaar ervaren en doet misschien het hele lichaam wel pijn. Ook dan zijn lopers in staat die knop om te zetten en dit onaangename gevoel niet als pijn te ervaren. De motivatie om de finish te halen geeft ze een enorme boost en zal de pijn doen verdwijnen.

En zo is het ook met bevallen. Doordat al je vrouwelijke oerkracht op dat moment samenkomt in je onderbuik, ontstaat er een enorme kracht die ervoor zorgt dat jouw kindje geboren gaat worden. Jouw lichaam heeft jou daar heel hard bij nodig. Het is een samenspel tussen je hoofd en je lichaam. Als jij deze kracht als pijn gaat ervaren, ga je je waarschijnlijk verzetten. Je wilt dat dit onaangename gevoel zo snel mogelijk verdwijnt. Verzetten betekent op dat moment dat je je gaat aanspannen en spanning zorgt voor meer pijn.

Doorbraak

Hoe kun je dit doorbreken? Door het onaangename gevoel niet als pijn te ervaren, maar als een enorm mooi en noodzakelijk middel dat je lichaam op dat moment gebruikt om jouw kindje geboren te laten worden. Het is een samenwerking tussen jou en je kindje en bij elke samentrekking opent je lichaam zich een beetje verder. Als je dit in gedachten houdt tijdens je bevalling, dan kan dit onaangename gevoel ineens een stuk draaglijker worden. Je zult dus dit gevoel moeten omarmen. Het kan lastig zijn, maar het is zeker voor veel vrouwen mogelijk. Zie het als iets moois en sta het dus toe. Probeer je niet te verzetten, maar ontspan en adem naar beneden op het moment dat je dit gevoel ervaart. Zeg JA tegen de sensatie die je voelt. Met naar beneden ademen bedoel ik dat je je ogen sluit en met al je aandacht volledig naar je onderbuik gaat, of naar bijvoorbeeld je rug als je daar het onaangename gevoel ervaart. Open je borstkas en adem diep, zo diep als voor jou prettig is, in door je neus, doe je kin naar beneden en adem heel langzaam uit door je neus, of mond als je dat fijner vindt. Je zegt JA tegen alles wat er op dat moment te voelen is in je lichaam. Je aandacht is nog steeds bij de plek die niet zo fijn aanvoelt en in gedachten laat je alle spanning die op die plek aanwezig is van je afglijden. Eventjes lijkt het alsof het gevoel erger wordt, omdat je jezelf ‘overgeeft’. Daarna voel je dat het minder wordt. Dit is niet met twee keer ademen opgelost. Blijf dit doen zolang jij het nodig vindt.

Het is belangrijk dat je op dat moment in alle rust in jezelf kunt keren. Vraag de mensen om je heen jouw wensen te respecteren en je in je coconnetje te laten kruipen. Zonder je af door je ogen te sluiten en al je aandacht naar binnen te richten.

Rieneke is auteur van het boek Natuurlijk Bevallen