Samen slapen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Samen slapen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Eigen bed? Eigen kamer? https://oermoedersvannu.nl/artikel/eigen-bed-eigen-kamer/ Thu, 13 Oct 2016 13:56:24 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=286 Komt er een moment waarop je kind en jij liever op een eigen kamer willen slapen? Of heb je een kind dat niet goed slaapt en wil je iets anders […]

The post Eigen bed? Eigen kamer? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Komt er een moment waarop je kind en jij liever op een eigen kamer willen slapen? Of heb je een kind dat niet goed slaapt en wil je iets anders proberen? Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

De meeste kinderen en ouders vinden het erg fijn om samen op een kamer of in een bed te slapen en zien daar ook de vele voordelen van in. Maar er kan best een moment komen dat één van jullie of beiden het tijd vinden voor een eigen bed en een eigen plekje. Veel kinderen, afhankelijk van hun situatie, zullen rond een jaar of 2 à 3 misschien al wel toe zijn aan hun eigen bedje. Maar het kan ook gebeuren dat ze er nog helemaal niet aan toe zijn.

Overleg

Wat de situatie ook is, als je iets wilt veranderen aan de slaapsituatie, dan leert de praktijkervaring dat dit over het algemeen het beste gaat als je het in overleg doet met je kind, hoe klein ook. Denk niet meteen dat je kind er niets van begrijpt, vaak heeft het al veel meer door dan je verwacht! In overleg is het dan niet gedwongen op een eigen kamer slapen, maar een beslissing van jullie beide. En zo is het ook voor beide makkelijker om daarin mee te gaan. Leg je kind ook uit waarom jij de situatie wilt veranderen en wat je voor ogen hebt. Bekijk ook samen wat eventueel de beste oplossing is. Als je kind nog niet meteen wil, dan zijn er 1001 tussenoplossingen naar de uiteindelijke verandering toe. Is het bijvoorbeeld een idee om eerst de helft van de week wel samen te slapen en de andere helft van de week in een eigen bed? Of is het fijn(er) om eerst een eigen bed in dezelfde kamer te zetten en die pas later naar een andere kamer te verhuizen?

Langzaam wennen

Als je kind gewend is aan samen slapen, zijn er verschillende manieren om (langzaam) te wennen aan een eigen plek. Je kunt bijvoorbeeld eerst van bedding-in (in hetzelfde bed als je ouders) naar rooming-in (een eigen bed op de kamer van je ouders) gaan en daarna pas echt naar een eigen kamer. De stap naar een ‘eigen plek’ is zo wat kleiner. Ook kun je de overgang soepeler laten verlopen door broertjes en zusjes samen op een kamer te laten slapen. Zo ben je wel ‘zelfstandig’, maar toch niet alleen. Met meerdere bedden in één kamer of zelfs samen in een groot bed.

Ook voor slecht slapende kinderen die ontwend zijn om samen te slapen, kan het het proberen waard zijn om ze met broertjes of zusjes bij elkaar in een kamer neer te leggen. De eerste nachten samen met je broertjes of zusjes kunnen wellicht op wat gekeet uitdraaien (in de praktijk blijkt trouwens vaak dat dit eigenlijk best meevalt;), maar daarna is er een goede kans dat minder goed slapende kinderen beter kunnen slapen.

Slapen en spelen apart

Als de ruimte in huis het toelaat, kan het zelfs een leuk idee zijn om één ruimte als slaapkamer in te richten voor de kinderen samen en een andere ruimte als speelkamer voor met vriendjes en vriendinnetjes. Je houdt de slaapkamer zo rustig en er is ook voldoende plek voor iedereen om zich terug te trekken als daar behoefte aan is.

Inhaalslag

Als je nooit samen hebt geslapen met je kind(eren), omdat je misschien niet wist dat dit ‘kon’, dan is het nooit te laat om te beginnen! Het is een natuurlijke behoefte van een baby/kind om samen te slapen en meer dan 90% van de wereldbevolking slaapt samen met zijn kinderen! In onze Westerse samenleving zijn we dit verleerd vanwege status. Twijfel je nog? Lees dan hier over de voordelen.

Je kunt dus altijd nog weer met je kinderen gaan slapen op latere leeftijd als daar behoefte aan is, ze kunnen dan een stukje eventueel gemiste behoeften inhalen! Jean Liedloff (antropoloog en schrijfster van het boek Op zoek naar het verloren geluk) werkte veel met ouders en kinderen en begon bijna elk traject met hetzelfde advies:

Ga eerst samen slapen. Slaap met elkaar in één bed, totdat je kind aangeeft dat het genoeg is. Het samen slapen is één van de meest vertrouwenwekkende activiteiten die mensen samen kunnen doen. Het heelt wonden en herstelt vertrouwen.

Vergeet niet de veiligheidsvoorschriften voor samen slapen even te lezen 🙂 of bekijk dit filmpje van professor James McKenna (co-sleeping-specialist).

The post Eigen bed? Eigen kamer? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
286
Veilig Rooming-in https://oermoedersvannu.nl/artikel/veilig-rooming-in/ Thu, 13 Oct 2016 10:58:59 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=359 Bij rooming-in slaapt je kind wel in dezelfde kamer, maar in een los eigen bedje. In zijn boek Slapen met je baby schrijft dr. McKenna dat als je tijdens je […]

The post Veilig Rooming-in appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Bij rooming-in slaapt je kind wel in dezelfde kamer, maar in een los eigen bedje. In zijn boek Slapen met je baby schrijft dr. McKenna dat als je tijdens je zwangerschap hebt gerookt en als je baby niet uitsluitend borstvoeding krijgt, dat rooming-in dan de meest veilige manier van samen slapen is. Geef je wel borstvoeding en heb je niet gerookt, dan kun je denken aan bedding-in of co-sleepen.

Als je baby in jouw kamer slaapt, maar in zijn eigen bedje, gelden de ‘normale’ aanbevelingen voor het uitzoeken van een veilig bedje, het opmaken van het bedje en voor het klimaat en de temperatuur in de kamer. Lees hier meer over de ‘slaap-uitzet’.

The post Veilig Rooming-in appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
359
Veilig in een co-sleeper https://oermoedersvannu.nl/artikel/veilig-in-een-co-sleeper/ Thu, 13 Oct 2016 10:31:06 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=365 In een co-sleeper slaapt je baby aan het ouderlijk bed, maar niet op hetzelfde oppervlak. Een co-sleeper is een aanschuifbedje, dat je vastmaakt aan de zijkant van je eigen bed. […]

The post Veilig in een co-sleeper appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In een co-sleeper slaapt je baby aan het ouderlijk bed, maar niet op hetzelfde oppervlak. Een co-sleeper is een aanschuifbedje, dat je vastmaakt aan de zijkant van je eigen bed. Deze bedjes hebben een hekje rondom, met een opening aan de kant van het ouderlijk bed. Bij sommige co-sleepers kun je ook een hekje dichtdoen tussen het aanschuifbed en je eigen bed. Je baby ligt naast je maar op een eigen matras en eigen afgebakende plek. Je hebt wel veel ‘contact’ met je kind en het kind kan er makkelijk uitgehaald kan worden bijvoorbeeld voor een voeding. Zorg er wel voor dat de matrassen mooi zijn aangesloten.

Je baby ligt naast je maar op een eigen matras en eigen afgebakende plek.

Een co-sleeper kan handig zijn als je partner zich minder comfortabel voelt met een kleine baby vlak naast hem. Al is het, natuurlijk gezien, redelijk gebruikelijk dat de papa ook wat alerter slaapt de eerste periode dat de baby geboren is, als natuurlijke beschermer.

Een co-sleeper is ook fijn om extra ruimte in bed te maken. Met z’n drieën in een tweepersoonsbed kan, zeker met bewegelijke slapers, soms wat krap zijn. Met een aanschuifbed creëer je extra ruimte om toch met elkaar comfortabel te kunnen slapen!

Ze zijn ook ideaal voor ouders die hun kind wel dichtbij willen hebben, maar niet direct in hun bed.

Ze zijn ook ideaal voor ouders die hun kind wel dichtbij willen hebben, maar niet direct in hun bed. Bijvoorbeeld ouders met ernstig overgewicht, ouders die onder invloed zijn van stoffen waardoor ze minder alert kunnen reageren (alcohol, medicijnen) of oververmoeide ouders. Door je kind in een co-sleeper te leggen loop je niet de risico’s die bedding-in onder die omstandigheden met zich mee kan brengen.

Lees hier meer over de ‘slaap-uitzet’.

The post Veilig in een co-sleeper appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
365
Veilig bedding-in https://oermoedersvannu.nl/artikel/veilig-bedding-in/ Thu, 13 Oct 2016 09:01:02 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=367 Bij bedding-in slaapt het kind in het bed bij de moeder of ouders. Deze manier van samen slapen geeft je kindje het meest wat hij instinctief nodig heeft; de behoefte […]

The post Veilig bedding-in appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Bij bedding-in slaapt het kind in het bed bij de moeder of ouders. Deze manier van samen slapen geeft je kindje het meest wat hij instinctief nodig heeft; de behoefte om óók ’s nachts zijn moeder te voelen, ruiken en regelmatig een slokje te drinken.

Omdat een gebruikelijk tweepersoonsbed niet per se is gemaakt voor een baby om te slapen, zijn er bij deze vorm van samen slapen de meeste veiligheidsadviezen. Je moet namelijk niet alleen je bed veilig maken voor de baby, maar omdat je hierbij het dichtst bij je kind ligt moet je ook zorgen dat je alert kunt reageren.

Zorg als eerst voor een veilige slaapkamer, volgens de gebruikelijke adviezen die altijd gelden voor de slaapkamer van de baby: Een veilige ruimte is niet te warm, goed geventileerd en absoluut rookvrij.

Een veilig bed

  • Een veilig (stevig en vlak) bed, waar het kind niet uit kan vallen of klem kan komen zitten.
  • Geen dekbed, kussens of knuffels om warmtestuwing of verstikking te voorkomen. (Je kunt bijvoorbeeld zelf een dikkere pyjama dragen of een wollen of katoenen deken gebruiken.)
  • Andere kinderen niet naast elkaar maar liever allebei aan je andere kant.
  • Geen huisdieren in bed.

Je kunt ook zelf een groot familiebed bouwen dat geschikt is voor alle gezinsleden!

Lees hier meer over de slaapuitzet.

Jij en je partner

  • Je bent zelf in staat om alert te reageren op je kindje (dus geen alcohol, medicatie, verdovende middelen, sterke oververmoeidheid of extreme obesitas).
  • Iedereen in bed is zich bewust van de baby in bed.
  • Als je kindje te vroeg geboren is, kleiner dan verwacht of niet helemaal gezond, is het extra kwetsbaar en is er extra veiligheids-aandacht nodig. Een co-sleeper is eventueel ook een fijne optie.
  • Bedding-in is het veiligst naast een moeder die borstvoeding geeft, onderzoek heeft laten zien dat moeder en kind dan het best op elkaar reageren ’s nachts. Veel moeders slapen ‘automatisch’ in de veilige borstvoedingshouding. Dat houdt in dat het kindje dicht naast de moeder ligt, het gezichtje op borst-hoogte en beschermd door de arm van de moeder.

Redenen om NIET te kiezen voor bedding in

  • Als je rookte tijdens zwangerschap.
  • Als jij of je partner nu rookt.
  • Als je slaapt op een waterbed, (lig)stoel, bank etc.
  • Als jij of je partner onder invloed is van alcohol of drugs.
  • Als je ernstig overgewicht hebt.
  • Als je kamer te warm is.
  • Als er knuffels of andere spullen in bed liggen.
  • Als er huisdieren in bed (kunnen) komen.

Kies in zulke gevallen bijvoorbeeld voor een co-sleeper of rooming-in. Dan ben je toch dicht bij elkaar, maar heb je meer eigen ruimte. Had je al gelezen over de voordelen van samen slapen?

 

The post Veilig bedding-in appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
367
Veilig samen slapen https://oermoedersvannu.nl/artikel/veilig-samen-slapen/ Fri, 07 Oct 2016 07:42:36 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=282 Samen slapen kun je, in het kort, verdelen in drie categorieen. Rooming-in; in een apart bedje in de ouder-slaapkamer Co-sleeping; in een aanschuifbedje tegen het bed van de ouders aan, […]

The post Veilig samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Samen slapen kun je, in het kort, verdelen in drie categorieen.

  • Rooming-in; in een apart bedje in de ouder-slaapkamer
  • Co-sleeping; in een aanschuifbedje tegen het bed van de ouders aan, al dan niet met een hekje omhoog/ertussen
  • Bedding-in; waarbij het kind bij de ouders in bed slaapt

Elke manier van (samen) slapen, kent eigen veiligheidsadviezen. Dé autoriteit op het gebied van veiligheidsadviezen is dr. J. McKenna, die in de VS leiding geeft aan een Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory, een laboratorium waar alles rondom samen slapen wordt onderzocht. De adviezen die je hier ziet zijn door hem uitgebreid beschreven in het boek Slapen met je baby.

Oja, de adviezen zijn nadrukkelijk adviezen. Jij als ouder bepaalt of je samen slaapt, en hoe. We vinden het belangrijk dat je weet wat de adviezen zijn zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken.

Elke manier van (samen) slapen, kent eigen veiligheidsadviezen.

Borstvoeding

Samen slapen kan dus, zoals hierboven beschreven, op allerlei manieren.  Zoals in dezelfde kamer, in een aanschuifbedje aan het ouderlijk bed of in hetzelfde bed als de ouders. De laatstgenoemde manier wordt vooral aangeraden voor de borstvoedende moeders onder ons. Ouders van flesgevoede babies zouden beter kunnen kiezen voor samen slapen op aparte matrassen zoals met een co-sleeper.

Borstvoeding zorgt er ook voor dat de moeder zich extra bewust is van haar baby en extra alert op bijvoorbeeld hongersignalen.

Waarom? Volgens onderzoek van het Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory heeft dat verschillende redenen. Een borstvoedende moeder plaatst haar kind doorgaans automatisch in de veilige borstvoedingshouding in bed (zie afbeelding bovenaan). Ook blijft het kind zelf liever dicht bij de borst van zijn moeder, terwijl de fles gevoede baby meer weg beweegt van de moeder (Dr. Helen Ball). Borstvoeding zorgt er ook voor dat de moeder zich extra bewust is van haar baby en extra alert op bijvoorbeeld hongersignalen. Moeder en baby zijn in symbiose, hun lichamen werken op diverse niveaus samen. De onderzoekers zien bij deze ouder-kind koppels veranderingen in het slaapgedrag; ze reageren eerder op elkaars geluiden en bewegingen en merken elkaar beter op. Bijzonder toch?

In de links bovenin en hier in deze zin kun je de specifieke veiligheidsadviezen lezen per manier (rooming-in, co-sleeping, bedding-in) van samen slapen.

 

The post Veilig samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
282
Samen slapen https://oermoedersvannu.nl/artikel/samen-slapen/ Sun, 18 Sep 2016 08:35:32 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=284 In tal van andere culturen is het heel gebruikelijk, met de hele familie bij elkaar slapen. In 1 hut of zelfs in 1 heel groot bed. Meer dan 90% van […]

The post Samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In tal van andere culturen is het heel gebruikelijk, met de hele familie bij elkaar slapen. In 1 hut of zelfs in 1 heel groot bed. Meer dan 90% van de wereldbevolking slaapt samen met zijn kinderen en dit is niet alleen om praktische redenen!

In onze westerse maatschappij was het tot nog niet zo heel lang geleden ook helemaal niet raar dat grote gezinnen in kleine huisjes woonden en dat kleine kinderen bij hun ouders sliepen en de grotere kinderen samen op een kamer. Naast dat dit praktisch was in verband met de schaarse ruimte, heeft dit nog veel meer voordelen.

De mens is een groepsdier en vindt het over het algemeen prettig om zich in de buurt van soortgenoten te bevinden. Zeker op een kwetsbaar moment, zoals tijdens de slaap, voelt het veilig als je niet alleen bent. Voor kinderen geldt dit al helemaal, ze zijn nog klein en kwetsbaarder en ze hebben een sterke aangeboren intuïtie en instincten. In de nabijheid van soortgenoten, zoals papa en mama, maar ook broertjes en zusjes, heb je bescherming en ben je veilig(er)!

Ontspanning

Samen slapen helpt bij kleine baby’s en kinderen om de ademhaling en lichaamstemperatuur te reguleren. De nabijheid stimuleert de hechting tussen moeder en kind en door de sterkere verbinding verloopt de borstvoeding vloeiender. Doordat de moeder haar baby nabij heeft kan ze meer ontspannen slapen, ze hoeft niet hyperalert te zijn om behoeften van haar kind, dat een eind verderop ligt, op te merken. Ze merkt met haar baby naast zich veel sneller op dat haar baby iets nodig heeft en kan daar vlug en accuraat op reageren. Ook de vader, als natuurlijke beschermer, zal meer ontspannen kunnen slapen als zijn baby dichtbij is. De baby is veilig binnen zijn reikwijdte. De energetische verbinding tussen de net-geboren baby en moeder (en vader) is heel sterk. Het is dus helemaal niet vreemd als je niet graag ‘gescheiden’ wordt van je baby en er dus liever voor kiest om de baby heel dichtbij je (in bed) te houden!

De nabijheid stimuleert de hechting tussen moeder en kind.

De zachte geluiden van een ander in de buurt, zoals de regelmatige en ontspannen ademhaling, werken naast lichamelijk ook on(der)bewust door. Je hoeft bijvoorbeeld minder alert te slapen, als je met meerdere tegelijk bent om gevaar op te merken.

Hoe meer ontspannen je kunt slapen, hoe meer je uitgerust raakt en hoe beter je lichaam kan regenereren, zichzelf kan herstellen. Daar is dan vanzelfsprekend meer energie voor. Je wordt daardoor letterlijk ook fitter wakker.

Samen slapen maakt niet afhankelijk.

Het gevoel van veiligheid draagt bij aan de groei van het zelfvertrouwen. Samen slapen maakt niet afhankelijk, maar de solide basis zorgt er juist voor dat je kind op zichzelf leert vertrouwen en daardoor op eigen benen durft te staan. Dit geldt overigens ook voor jezelf!

Kleine kinderen, maar ook grote mensen kunnen dus over het algemeen veel meer ontspannen slapen als ze in de nabijheid van elkaar zijn.

Praktisch

Daarnaast is het vaak ook erg praktisch. Als je net bevallen bent moet je lichaam ook bijkomen en kan het wel wat rust gebruiken, door je baby bij je in bed te houden hoef je niet telkens het bed uit en je baby op te tillen uit het wiegje. Dat heeft meteen als voordeel dat je zelf kunt blijven liggen en dus meer kunt uitrusten en slapen. Andersom is het voor de baby ook heel fijn om bij z’n mama (en papa) te mogen liggen. Hij ruikt, hoort, proeft je heel dichtbij. De baby heeft net 9 maanden in je buik gezeten en kent de wereld nog niet anders dan vastgeplakt aan z’n mama. De instincten van de baby sluiten hier op aan, een baby kan niet overleven in z’n eentje en zal een alarmsignaal afgeven als hij z’n mama of papa niet heel dichtbij voelt, het is dan immers onveilig voor de baby!

Het kan soms best even wennen zijn om weer terug te gaan naar de oervorm van samen slapen.

Omdat de laatste paar generaties hier in onze westerse samenleving meer ‘luxe’ tot hun beschikking kregen, in de vorm van ruimere huizen, kleinere gezinnen, andere inkomstenverdeling, is het bij velen van ons gebeurd dat we deze natuurlijke vorm van slapen in de loop van ons leven (vaak al gedwongen vanaf vroeg in onze kindertijd) vaarwel hebben gezegd. We zijn aangeleerd om alleen in een bed en alleen in een ruimte te slapen. Dit wil echter niet zeggen dat we ook onze instincten hebben verloren. Logeerpartijtjes zijn, zoals het woord al zegt, eigenlijk altijd een feestje, als de hechting goed gelukt is. En ook als we groter zijn vinden we het meestal ook fijner om samen te slapen met een levenspartner dan alleen.

Doordat velen van ons er niet direct meer aan gewend zijn, kan het soms best even wennen zijn om weer terug te gaan naar de oervorm van samen slapen. De geluiden zullen je de eerste aantal nachten misschien wakker houden, ze zijn vreemd en je bent dus juist in opperste staat van paraatheid. Maar al snel zul je merken dat je de omgevingsgeluiden weer gaat herkennen als veilig, in plaats van vreemd en dus wellicht gevaarlijk. Vanaf dan zul je merken dat je echt meer ontspannen kunt slapen en meer uitgerust wakker wordt.

Kortom, samen slapen is helemaal zo raar nog niet, het heeft zelfs vele voordelen. Antropologe Jean Liedloff zegt, dat het nooit te laat is om alsnog met je kind samen te gaan slapen om zo o.a. een volwaardige hechting tot stand te brengen en het zelfvertrouwen van het kind te stimuleren.

Lees hier, hoe je veilig met je baby of kind kan slapen.

The post Samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
284