Gezondheid – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Gezondheid – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Jeuk! https://oermoedersvannu.nl/artikel/jeuk/ Thu, 10 Aug 2017 10:26:52 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3585 Eczeem, bultjes, een bacterie op je voet, insectensteken, wratjes, brandnetels… Het kan pijn doen en jeuken! Dus hier wat natuurlijke tips die de jeuk, pijn en zwelling kunnen verminderen. Het […]

The post Jeuk! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Eczeem, bultjes, een bacterie op je voet, insectensteken, wratjes, brandnetels… Het kan pijn doen en jeuken! Dus hier wat natuurlijke tips die de jeuk, pijn en zwelling kunnen verminderen. Het zijn middeltjes die we kennen uit eigen ervaring of getipt kregen van oma en de wijze buurvrouw. We maken onderscheid tussen beten en prikken, bacteriën, schimmels en eczeem.

Beten en prikken

Azijn
Dit weten we allemaal al natuurlijk. Voor veel steken is azijn een zeer hulpvol middel. Je kunt een voetenbadje of bakje vullen met half water en half azijn of een beetje deppen en merk de verlichting.

Kamillebad met zeezout
Met gestoken ledemaat in een teiltje of gewoon je hele lichaam in bad.

Zzzoem! van de Groene vrouw
Een natuurlijke prikken-gel met lavendel of mint geeft gelijk verkoeling. Werkt reuzengoed bij allerlei ongemakken uit de natuur.

Havermout
Een beetje havermout in een washandje in het badje. Dit brengt rust op de huid en verzacht bovendien.

Planten
Er zijn een heleboel planten zoals de smalle weegbree, hondsdraf, klimop (Hedera) en dovenetel die erom bekend staan jeuk te verminderen. Kneus ze en wrijf hun sap op de jeukende plek. Weet jij deze plantjes te vinden? Meestal staan ze dichtbij bij brandnetels. Naast de bekende brandnetel jeuk helpen deze lieve plantjes dus ook bij andere soorten beten en prikken!

Smalle weegbree
Smalle weegbree
ground ivy /hondsdraf
Hondsdraf
witte dovenetel
Witte dovenetel

Etherische olie
Olie van Tea Tree of Lavendel kan ook verlichting geven, bovendien desinfecteert het. Onverdund een druppel erop of verdund met wat water deppen.

Bach Flower Rescue
Dit is een mix van Bach bloesems, om in te nemen en te kalmeren of aan te brengen op de kriebelplek, werkt ook bij schimmel, eczeem en bacteriën. Bach Flower Rescue is te koop bij de drogist of natuurwinkel.

En ook
Mentolpoeder
, olijfolie, schil van een citroen of sinaasappel of schijfjes rauwe aardappel helpen ook tegen jeuk. Genoeg te halen uit de natuur dus!

Bacterie

Huidproblemen komen vaak uit de darmen, dus vraag je ook af hoe het daarmee gaat. Ook psychisch-emotionele problemen kunnen bacteriën een grotere kans geven om zich te manifesteren. Voor een beetje verzachting en verzorging kun je de volgende dingen proberen:

Kokosolie
Bij sommige bacteriën op de voet (en bij sommige soorten van eczeem) geeft kokosolie (niet ontgeurd!!) veel verlichting vanwege haar antibacteriële werking. Kokosolie bevat ook veel vitamine E wat helpt bij het herstel van de huid.

Propoliszalf
Een bijzonder krachtig middel, ook antibacterieel. Het is een smeerseltje dat gemaakt wordt door bijen om zichzelf te beschermen.

Manukahoning
Idem (ook bij koortslip en beginnende keelpijn en verkoudheid supermiddel!), honing van een buurtimker die niet gepasteuriseerd/verhit is werkt ook goed.

Teatree druppels (etherische olie)
Multi inzetbaar middel, de antiseptische werking remt schimmels en bacteriën en ook werkzaam bij wratjes bijvoorbeeld.

Moedermelk
Werkt antibacterieel, een paar druppels op de huid en laat het zijn werk doen!

Schimmel

Een schimmel wordt juist gevoed door olie dus kokosolie is juist geen goed idee. Uitdrogen die handel!

Groene kleipoeder
Klei droogt uit en onttrekt afvalstoffen (heeft meerdere toepassingen). Ook Heilaarde en Diatomeeënaarde hebben dezelfde uitdrogende en tegelijk een voedende werking.

Thee van tijm en rozemarijn
Zetten/maken en dit afgekoeld met een compres of watje op de plek.

Propolis en manukahoning
Kunnen ook goed werken bij schimmel. Ook imkerhoning die niet verhit is geweest heeft een goede werking.

Azijn
Ook hier weer inzetbaar, schimmels houden er absoluut niet van.

Teatree druppels (etherische olie)
Multi inzetbaar, de antiseptische werking remt schimmels en bacteriën.

Eczeem

Eczeem is ook een probleem dat eigenlijk van binnenuit komt, net als bacteriën die een kans krijgen om je huid aan te tasten. Eet je gezond genoeg? En hoeveel stress ervaar je? Eczeem wordt vaak met stress gerelateerd. Ook schijnen gezonde vetten (koudgeperste olijfolie, ghee, reuzel, kokosolie, avocado, rauwe bio roomboter, kabeljauwlever, etc.) en veel drinken een goede bijdrage te leveren aan het wegblijven van eczeem.

Eczeem wordt wel eens verward met een allergische reactie, in dat geval (als onderstaande hulpmiddeltjes niet werken) is het raadzaam om je kind op allergieën te testen. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld vaak intolerantie voor lijm en synthetische afwerking van schoenen. Wij raden onder andere daarom zoveel mogelijk blote voeten of niet-synthetische barefootschoenen aan, het liefst natuurlijk biologisch, fairtrade en dus duurzaam.

Kokosolie (biologisch, niet ontgeurd!)
Kokosolie kan bij sommige soorten eczeem goed werken, om te eten, maar ook om te smeren. Neem wel de niet ontgeurde, dus geurende en biologische variant.

Azijn
Ja daar is ie weer. Écht, azijn is een wondermiddeltje, eventueel verdunnen met water en aanbrengen met een wattenschijfje.

Teatree
Ook hier inzetbaar, heeft een genezende werking bij huiduitslag en eczeem. Doe een paar druppels in bad of op de plek.

Aloë Vera plant
Sap op de huid smeren. Verkoelt en herstelt de huid. Je kan het bewaren in de koelkast. Sowieso altijd handig om een Aloë plant in huis te hebben, nog zo’n wondermiddeltje! Voor wondjes, littekens, brandwonden, etc!

Zowel bij schimmel, eczeem als bacteriën of ernstige/ allergische reacties op beten kunnen ook homeopatische middeltjes ingezet worden. Vraag je homeopaat om advies.

In alle gevallen houd goed de reactie van je eigen lichaam in de gaten. Vertrouw je het niet, raadpleeg je arts.

De oorzaak

Naast deze ondersteunende middeltjes kan het ook helpen om je af te vragen waarom je kind jeuk heeft. Heeft het misschien letterlijk ergens jeuk van of heeft het iets meegemaakt wat hem niet beviel? Welke psychisch/emotionele reden kan hierachter zitten? De Biologika kan je hier wellicht meer inzicht in geven.

Over wondverzorging lees hier!

The post Jeuk! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3585
Orgaanklok https://oermoedersvannu.nl/artikel/orgaanklok/ Fri, 04 Aug 2017 12:58:36 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3518 In China gebruiken ze hem al duizenden jaren: de orgaanklok. De orgaanklok is de energetische klok van ons lichaam. De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer […]

The post Orgaanklok appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In China gebruiken ze hem al duizenden jaren: de orgaanklok. De orgaanklok is de energetische klok van ons lichaam. De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer deze actief of juist passief zijn. De werking en activiteit van je organen hebben ook invloed op hoe je je voelt, op je energieniveau en humeur.

De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer deze actief of juist passief zijn.

Je organen zijn niet constant allemaal hartstikke actief aan het werk. Doorgaans volgt je lichaam een circadiaans ritme, een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag of 24 uur duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). En gedurende de dag vinden er in je lichaam dus allerlei verschillende processen plaats op hun eigen tijd, in hun eigen ritme.

Dagindeling

Het circadiaans ritme wordt van binnenuit, vanuit je hersenen, gestuurd, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Het mechanisme in je hersenen dat je circadiaans ritme aanstuurt wordt ook wel je biologische klok genoemd. Het mechanisme bevindt zich in een kerngebied in de hypothalamus en wordt nucleus suprachiasmaticus genoemd. De hypothalamus integreert alle autonome en hormonale processen in het lichaam. In de nucleus suprachiasmaticus bevinden zich bijvoorbeeld ook lichtgevoelige cellen die belangrijk zijn voor het waak-slaapritme, dat ontstaat doordat andere hersengebieden zoals de epifyse (pijnappelklier) gestimuleerd worden. De epifyse produceert het hormoon melatonine, dat slaperigheid veroorzaakt.

Het kan fijn zijn om je meer bewust te zijn van je orgaanklok, zodat je het als leidraad kunt gebruiken om de dag in te delen.

Het kan fijn zijn om je meer bewust te zijn van je orgaanklok (en meteen ook die van je kind), zodat je het als leidraad kunt gebruiken om de dag op een prettige manier in te delen. Voor jullie allebei. Je kunt zo op handige tijden middagslapen en eetmomenten inplannen, zodat alle omstandigheden net dat kleine beetje meehelpen om alles gevoelsmatig wat rustiger te laten verlopen.

Energiebanen

De Chinese orgaanklok gaat uit van 12 energiebanen, oftewel meridianen, die elk horen bij en verbonden zijn met een orgaansysteem. De energie van elk orgaan en orgaansysteem is gedurende 2 uren per etmaal optimaal. Gedurende deze 2 uren is het betreffende orgaan en alles wat daarmee samenhangt het meest actief aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan(systeem) juist op z’n rust(igste) punt.

Je kunt met dingen die je wilt doen rekening houden met de activiteit van de orgaansystemen omdat dit ook invloed heeft op hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Strikt je dag indelen volgens de orgaanklok is (zeker in onze maatschappij) niet altijd even handig of makkelijk, maar je kunt er wat mee experimenteren om te zien wat het voor je doet.

De energie van elk orgaan en orgaansysteem is gedurende 2 uren per etmaal optimaal.

Hieronder de orgaanklok zoals de Chinezen hem gebruiken. De tijden zijn gebaseerd op de wintertijd, in de zomer tel je er dus een uur bij op!

23.00 – 01.00 uur : Galblaas

Als de galblaas actief aan het werk is, is het fijn om te slapen. Je galblaasenergie is verbonden met het maken van keuzes (slaap er eens een nachtje over), maar ook met het uiten van emoties zoals boosheid en frustratie (gal spuwen). Slapen op deze uren helpt om je energie weer goed op te kunnen laden en dit heeft weer invloed op je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat het maken van keuzes vloeiender gaat.

01.00 – 03.00 uur : Lever

Wanneer de lever actief is ontgift je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Slapen op deze uren is prettig zodat de lever alle energie krijgt om z’n werk te doen en je lijf van alle gifstoffen af te helpen. Verstoorde leverenergie zorgt voor boosheid en frustratie (iets op je lever hebben). Word je vaak wakker in deze uren, dan kan het zijn dat er boosheid en frustratie is die je (nog) niet goed hebt verwerkt.

03.00 – 05.00 uur : Longen

Frisse lucht in je slaapkamer is fijn omdat je longen ’s nachts hun optimale uren hebben. Je longen staan in verband met verdriet. Huilen is van directe invloed op je longen. En bijvoorbeeld ook opgelucht ademhalen als de nood voorbij is. Of je adem die stokt in je keel. Als je last hebt van je longen kan het zijn dat je kampt met onverwerkte emoties.

Frisse lucht in je slaapkamer is fijn omdat je longen ’s nachts hun optimale uren hebben.

Monniken vinden dit een fijne tijd voor meditatie. Ademhalen brengt je in verbinding met alles om je heen. Ademen verbindt binnen met buiten. En ademhalen laat je ‘landen’ (nu weer even rustig ademhalen).

05.00 – 07.00 uur : Dikke darm

In deze uren is je dikke darm het meest actief. Je dikke darm staat voor loslaten, laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Letterlijk en figuurlijk. En onderbuikgevoelens. Uit angst houden we soms teveel vast, loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Deze uren zijn in principe het prettigst voor de grote boodschap.

07.00 – 09.00 uur : Maag

De Chinezen eten hun warme maaltijd het liefst in de ochtend omdat de maag dan optimaal functioneert. 12 uur later, tussen 19.00 en 21.00 uur is de maag het rustigst en is het juist het minst gunstig om een grote maaltijd te eten. Je hebt een gezegde dat zegt: Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar. In onze maatschappij doen we het vaak omgekeerd, wellicht eens de moeite waard om eens uit te proberen?!

De maag staat in verband met bezorgdheid, iets ligt bijvoorbeeld zwaar op de maag. En ook heeft de maag verband met stress. In de vorige eeuw hebben wetenschappers wel eens de maag en darm zichtbaar gemaakt met een opening in het lichaam (een fistel), ze konden zo onder andere het maagslijmvlies bestuderen. Ze zagen toen dat deze organen direct reageerden op emoties, het maagslijmvlies vertoonde een verminderd functioneren door gevoelens van angst, depressie en stress. En door agressie, rusteloosheid en beschuldigende gevoelens ging de maag juist overmatig werken. Ook walging is een emotie die in verband staat met de maag. Is je maagenergie verstoord, dan heb je wellicht juist moeite met ontbijten.

09.00 – 11.00 uur : Milt

Na het ontbijt is je lichaam bezig met het opnemen van voedingsstoffen, de spijsvertering. Je milt staat in verband met je alvleesklier, het orgaan dat spijsverteringsenzymen produceert zodat de voedingsstoffen ook werkelijk opgenomen kunnen worden.

De milt houdt verband met je intellect en ingewikkelde materie kun je in de actieve milt-uren goed ‘verwerken’.

Dit zijn goede uren om te werken of studeren. De milt houdt verband met je intellect en ingewikkelde materie kun je in de actieve milt-uren goed ‘verwerken’. Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft een negatieve invloed op de spijsvertering en het functioneren van de milt. Heb je tussen 23.00 en 01.00 uur niet (goed) geslapen, dan heeft dat invloed op je zelfvertrouwen en op je milt in deze uren (je galblaas is nu ook bijna op z’n rustigste punt).

11.00 – 13.00 uur : Hart

Aan het eind van de ochtend functioneert je hart optimaal en pompt alle nutriënten door je lichaam. Alle informatie die je met studeren hebt opgedaan wordt nu opgeslagen, het hart is het huis van de geest. Het concentratievermogen daalt, maar dit is een goede tijd om contacten te leggen, om je hart open te stellen. In deze uren maak je graag plezier. Ook een mooie tijd voor een lichte lunch (met elkaar!). En daarna eventueel een middagdutje.

13.00 – 15.00 uur : Dunne darm

Na de lunch is het een goede tijd om wat te bewegen, letterlijk meebewegen met je darmen. Wat je gegeten hebt wordt door je lijf optimaal benut voor de opbouw van je lichaam. Je kunt nu goed gewone dagelijkse taken uitvoeren. Complexe materie is beter voor de ochtend. Als je meer meemaakt dan je kunt verteren, kun je last krijgen van diarree en je onzeker of kwetsbaar voelen.

Complexe materie is beter voor de ochtend.

15.00 – 17.00 uur : Blaas

Heb je een middagdip rond deze tijd? Dan kun je het best wat drinken, water of thee of een lichte (miso)soep. Je blaas houdt verband met angst, van angst in je broek plassen bijvoorbeeld. Evenals spanning, bijvoorbeeld moeten plassen vlak voor een toets of een optreden. Het kan zijn dat je je geïrriteerd voelt als je blaasenergie gestagneerd is. Je blaas staat in verbinding met je nieren en bijnieren, die weer in verband staan met stress (en stress met spanning!). Doe dus rustig aan in deze en de volgende uren.

17.00 – 19.00 uur : Nieren

In deze uren zijn je nieren het meest actief. Ze filteren je bloed. Als de energie van je nieren verstoord is kun je last krijgen van je rug of angstig worden. Je bijnieren spelen een centrale rol bij de productie van stresshormonen. Ontspannen is dus fijn in deze uren, stress kan leiden tot uitputting van je bijnieren.

Kinderen hebben vaak nog een wat zwakkere nierenergie en kunnen jengelig zijn om deze tijd.

19.00 – 21.00 uur : Bloedsomloop

Volgens de Chinezen het beste moment om samen tussen de lakens te duiken, zeker als je graag zwanger wilt worden! 😉 De bloedsomloop maakt je letterlijk warm (voor elkaar). De bloedsomloop houdt ook nauw verband met het hart en daardoor met sociale contacten. Een mooie tijd dus om nog wat thee te drinken met iemand of even te bellen (of social media :P). Is de energie in je bloedsomloop verstoort, dan kun je je genegeerd voelen en het kan er voor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien. Dit zijn ook goede uren om te lezen of mediteren, zware mentale arbeid kun je nu beter even achterwege laten.

Volgens de Chinezen het beste moment om samen tussen de lakens te duiken, zeker als je graag zwanger wilt worden! 😉

21.00 – 23.00 uur : Drie-verwarmer

De ‘drie-verwarmer’ is niet zozeer een orgaan, maar een energetisch systeem dat helpt om evenwicht en harmonie in je lichaam te bewaren. Maak je in deze uren klaar om de dag ontspannen af te sluiten en naar bed te gaan. Geef alles van de dag een plek. Het helpt mee als je omgeving ook in harmonie is (chaos in je huis is chaos in je lichaam en geest), dus ruim nog wat op en kijk eens of je (slaap)kamer nog wat Feng Shui kan gebruiken.

Verbinding

Zoals je misschien al opmerkte zijn de verschillende organen en orgaansystemen ook weer met elkaar verbonden en lopen de systemen telkens in elkaar over. Ook is er samenhang tussen de actieve systemen en de systemen die dan juist hun rustpunt hebben (12 uur na de actieve periode). En je kunt er invloed van ondervinden als de energie van een orgaan(systeem) verstoord is.

De verschillende organen en orgaansystemen zijn met elkaar verbonden en de systemen lopen telkens in elkaar over.

Bekijk eens voor jezelf op welke momenten van de dag jij en je kindje je fitter of juist vermoeider voelen, of op welke momenten je je meer ontspannen of meer gestrest voelt. Misschien kan de orgaanklok je helpen om je dagindeling net iets aan te passen, om de dag voor je kindje net iets logischer in te delen of om je bewust te worden van de samenhang tussen de lichamelijke processen en je geestelijke welbevinden.

The post Orgaanklok appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3518
Wondverzorging https://oermoedersvannu.nl/artikel/wondverzorging/ Mon, 10 Jul 2017 11:33:58 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3171 Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken met al onze ontdekkende en experimenterende kinderen: wondjes… Hoe kun je die het best natuurlijk verzorgen? We gaan […]

The post Wondverzorging appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>

Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken met al onze ontdekkende en experimenterende kinderen: wondjes…

Hoe kun je die het best natuurlijk verzorgen?

We gaan in dit stukje uit van huis- tuin- en keukenwondjes die niet direct gehecht hoeven worden of anderszins behandeld door een dokter. De wondjes die je thuis aan de lucht of met een pleister kunt laten helen.

De meeste wonden hebben eigenlijk maar weinig nodig. Het is vooral belangrijk dat ze schoon zijn en schoon gehouden worden zolang ze open zijn, zodat er geen infecties ontstaan. Een bloedend wondje bloedt zichzelf meestal goed schoon, laat het dus vooral eventjes bloeden voordat je gaat deppen en stelpen. Om te helpen schoonmaken, bijvoorbeeld bij een schaafwondje, kun je deppen met een washandje met warm water of voorzichtig afspoelen onder de douche of kraan (zonder zeep!).

Er zijn verder een heleboel middeltjes direct uit de natuur die helpen bij wondgenezing.

Bij (diepe) wondjes die niet goed hebben kunnen bloeden, is er (een hele kleine) kans op tetanus, vooral als er paarden in de buurt zijn. In dit geval is het belangrijk dat er zuurstof bij de wond komt. Sommigen doen dit door de wond te ontsmetten met een paar druppels waterstofperoxide of hypercal oplossing.

Er zijn verder een heleboel middeltjes direct uit de natuur die helpen bij wondgenezing, hier een aantal:

Moedermelk

Een beproefd middel dat je voor veel verschillende dingen en ongemakken kunt inzetten is moedermelk. Bij een verwonding helpt het niet alleen om lekker bij mama aan de borst te drinken, je lichaam maakt dan rustgevende en pijnstillende stofjes aan, maar ook de moedermelk zelf kun je op het wondje doen en zal helpen bij de genezing. Ook wondjes bij jezelf, zoals tepelkloven, kun je verzorgen met wat moedermelk.

Speeksel

De behoefte om je wond of die bij je kind schoon te likken? Ga gerust je gang! Speeksel helpt ook bij de genezing. Speeksel zorgt er namelijk mede voor dat er zich heel snel een korstje kan vormen over de wond, die de wond beschermt en helpt te genezen. Ook in andere culturen is de helende factor van speeksel geen geheim en in het Academisch Medisch Centrum deden ze er onderzoek naar waaruit bleek dat wonden die met speeksel behandeld worden beduidend sneller genezen.

Honing

Honing heeft sterke antibacteriële eigenschappen, ook bij bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Daarnaast heeft het gebruik van honing eigenlijk geen bijwerkingen. Honing kan ook goed worden gebruikt bij brandwonden. Let er wel op dat je biologische honing gebruikt die niet verhit is geweest, liefst direct van de imker. Honing die verhit is geweest (honing uit de supermarkt) verliest een groot deel van z’n anti-bacteriële eigenschappen. Er is ook speciale medicinale honing op de markt, Manuka honing, die een enorm geneeskrachtige werking heeft en ook bij koortslippen een geweldige uitkomst biedt.

Propolis zalf

Propolis is een goedje dat gemaakt wordt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen, om zich tegen infecties van buitenaf te beschermen. Propolis zalf heeft dezelfde antibacteriële eigenschappen als het gebruik van honing op wonden. Fijn voor in je EHBO doos.

Aloe Vera plant

Het sap kun je op de huid smeren, dit verkoelt en herstelt de huid. Je kan het bewaren in de koelkast. Sowieso altijd handig om een Aloe plant in huis te hebben, voor allerlei wondjes, littekens, brandwonden, eczeem, etc!

Smeerwortel (Symphytum officinale)

Smeerwortel heeft wondhelende eigenschappen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels op plekken waar het lichaam is beschadigd. Het is een ontstekingswerend kruid. Voor huidaandoeningen kun je gebruik maken van omslagen, kompressen, cremes en kruidenpap, bereid met smeerwortel. Smeerwortel kan ook worden ingezet bij andere ongemakken zoals kneuzingen, botbreuken, bloeduitstortingen, sportblessures, etc.

Hypercal

Hypercal is een mengsel van calendula en hypericum, twee enorm geneeskrachtige energetische middelen. Hypercal is een natuurlijk homeopathisch ondersteunend middeltje bij het desinfecteren van wondjes en schaafwonden. Hypercal kun je gebruiken in een tinctuur.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Het populaire tuinplantje is heel goed in het herstellen van de huid doordat het onder andere ontstekingsremmend werkt, pijn vermindert en goed is voor je immuunsysteem. Alle bovengrondse delen van het viooltje kunnen worden gebruikt. Maak een aftreksel door één kopje water te koken en daar een paar vioolblaadjes/delen van het viooltje in stukjes aan toe te voegen. Laat een half uur staan en giet het daarna over de wond of drenk er een verbandje in en leg dat op de wond.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad bevat etherische oliën die helpen bij de genezing van wonden. Je kunt het plantje verwerken tot omslag/wikkel die je op de huid kunt leggen. Let op: je kunt allergisch zijn voor duizendblad! Test het eerst even op een gezond stukje huid voordat je er een wondje mee behandelt!

Een omslag/wikkel maken doe je zo: Kook een halve liter water en giet dit over een handvol duizendblad, zowel bloesems als bladeren kun je gebruiken. Laat het afkoelen tot een aangename temperatuur, drenk een doek van linnen erin en leg deze voor tenminste 10 minuten op de wond, hoe langer hoe beter!

Poeder van gedroogde duizendblad op de wond strooien helpt om hevig bloeden te stelpen!

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Ook goudsbloem, ook wel bekend als calendula, bevat etherische oliën die helpen bij wondgenezing. Het werkt ontstekingsremmend en verhoogt de weerstand. De werkzame stoffen zijn het hoogst in de bloemen zelf. Een zalfje voor op kleine wonden maak je zo: Snijd 2 handenvol goudsbloemen in kleine stukjes en stamp ze fijn met een vijzel. Verwarm 50 gram boter en voeg al roerend de bloemen toe. Als de boter helemaal gesmolten is, zeef je het goedje, bijvoorbeeld door een grove doek. Laat de boter in een afgesloten bakje in de koelkast afkoelen. Zodra de boter weer gestold is kun je het op de wond smeren.

Haver (Avena sativa)

In haverstro zitten kiezelzuur en zink, stoffen die beide helpen bij de genezing van wonden. Haverstro verwerk je tot omslag op deze manier: Kook 1 liter water in een pan. Hak 1 handvol haverstro fijn en voeg de stukjes toe aan het water zodra dit kookt. Laat het 20 minuten doorkoken. Je kunt daarna de stukken haver eruit zeven. Laat de vloeistof afkoelen en drenk een linnen doek erin. Leg de doek voor een kwartier of langer op de wond.

Rozenwortel

Heb je toevallig een roos in de tuin groeien? Van de wortels kun je ook een aftreksel maken dat je over je wond kunt gieten of waarin je een doek kunt drenken die je daarna op de wond legt. De wortel van de roos heeft een sterk ontsmettende werking.

Zonder pleister

Laat de wond zoveel mogelijk zonder pleister of verband. Wonden die aan de lucht kunnen helen, helen doorgaans wel tot twee keer zo snel als bedekte wonden! Overdag is het soms handiger om de wond wel te bedekken zodat er niet telkens viezigheid in komt. Laat dan vooral ’s nachts de wond zonder bedekking helen.

The post Wondverzorging appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3171
Blote voeten https://oermoedersvannu.nl/artikel/blote-voeten/ Mon, 10 Jul 2017 11:24:00 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1729 Het belang van het lopen op blote voeten is veel groter dan door veel mensen wordt gedacht. Van nature liepen we altijd en overal blootvoets. En omdat er soms ruige(re) […]

The post Blote voeten appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Het belang van het lopen op blote voeten is veel groter dan door veel mensen wordt gedacht. Van nature liepen we altijd en overal blootvoets. En omdat er soms ruige(re) omstandigheden zijn in de natuur, kwam en komt het voor dat we her en der lappen dierenhuid of iets dergelijks om onze voeten bonden, ter bescherming. Maar lappen dierenhuid zijn óók huid! Met dezelfde flexibele eigenschappen als onze huid! En dus van heel andere orde dan het gemiddelde schoeisel dat we dragen in onze moderne westerse maatschappij.

Lichamelijke ontwikkeling

Als we kijken naar de ontwikkeling van onze lichamen, kunnen we zien dat ons lichaam werkt als een holistisch geheel. De vorm van ons heupbot is geschikt om ons kind op te dragen en de houding die het kind zo aanneemt zorgt weer voor een optimale ontwikkeling van het heupbot. Moedermelk biedt voeding, maar ook lichamelijk contact waardoor er belangrijke stoffen in het lichaam worden aangemaakt die er weer voor zorgen dat allerlei andere lichamelijke ontwikkelingen optimaal kunnen verlopen. En ditzelfde lichamelijke contact zorgt er tegelijkertijd ook voor dat een baby z’n hartslag, temperatuur en bloedsuikerspiegel beter kan regelen. Kortom, de werking, groei en ontwikkeling van onze lichamen hangt samen met allerlei natuurlijke processen. En zo is ook het lopen op blote voeten nauw verbonden met andere lichamelijke ontwikkelingen.

Met schoenen aan bewegen sommige delen van je voeten niet. Je kunt dat vergelijken met je arm in het gips.

(Kleine) kinderen, maar ook volwassenen, zouden op blote voeten moeten lopen én op verschillende ondergronden. Dus niet enkel binnenshuis op het tapijt of in de achtertuin op het gras. In de natuur komen amper of geen vlakke ondergronden voor. Wat een verschil met onze omgeving! Onze enkel komt steeds in dezelfde positie terecht als we een stap zetten. Het lopen op verschillende ondergronden heeft allemaal invloed. Zand, aarde, gras, tegels, in een kuil, heuvel af, je voet wordt telkens op verschillende manieren belast. Verandering van positie is de sleutel tot een algemene en stevige spierontwikkeling.

Met schoenen aan bewegen sommige delen van je voeten dus niet. Je kunt dat vergelijken met je arm in het gips. De huid wordt slap en spieren verzwakken doordat ze niet worden gebruikt. Je voet wordt week en zacht in plaats van gehard.

Ook groeipijnen zouden minder voorkomen als er meer op blote voeten gelopen wordt.

En het ‘harden’, stevig zijn, van je voeten heeft veel invloed op je lichaamshouding. Veel aandoeningen in het bewegingsstelsel worden ermee in verband gebracht. En ook groeipijnen zouden minder voorkomen als er meer op blote voeten gelopen wordt. Evenals rug-, heup- en kniepijnen, ook op latere leeftijd.

Bal van je voet

Onlangs kwam er een interessant filmpje voorbij van een man die in een historisch park werkt. Hij legt uit dat mensen van oudsher een andere (natuurlijkere) manier van lopen hebben.

Als je op blote voeten of barefootshoes loopt, dan zet je, net zoals de meeste kleine kinderen, vaker de bal van je voet als eerst neer wanneer je loopt. Vooral om de omgeving ‘af te tasten’. Gebruik je schoenen met stevige zolen, dan is het eenvoudiger om eerst je hiel op de grond te zetten bij het maken van een stap. Je tast te ondergrond niet meer af, je zolen vangen onregelmatigheden op. Deze manier is eigenlijk de luie manier van lopen die daardoor nadelig is voor je houding en voor de kracht die je lichaam op moet vangen na elke stap. Toch zijn we massaal zo gaan lopen nadat schoenen met stevige zolen steeds gebruikelijker werden.

Doorgaans is een actieve manier van lopen het meest natuurlijk; dat wil zeggen soms aftasten met de bal van je voet op onregelmatig terrein en rustig op de hiel van je voet op vlakker terrein bij steady wandelingen. Afwisseling is het keyword, daardoor wordt lopen een activiteit voor je lichaam in z’n geheel. Loop je op de manier die we van nature gebruiken, dus afwisselend met de bal van je voet en hiel eerst, dan gebruik je het hele spectrum aan spieren en houd je er een veel betere lichaamshouding op na! Deze manier van lopen is veel actiever en helpt mee om je lichaam beter te ontwikkelen in al z’n facetten.

Hersenontwikkeling

Lopen op blote voeten heeft ook invloed op je hersenontwikkeling. Zintuigen leggen de basis om het hogere breincentrum te laten groeien. Naast de vijf basiszintuigen van tast, smaak, reuk, gehoor en zicht, zijn er nog meer zintuigen zoals positiezin en evenwichtszin.

Door druk en beweging krijgt je lichaam signalen van de positiezin. Het vertelt je waar en hoe je lichaam is georiënteerd. Door op blote voeten te lopen kun je dit stimuleren. Je voeten behoren tot de meest gevoelige delen van je lichaam. Er zitten enorm veel receptoren in de gewrichten en spieren van je voeten, evenveel als in je hele ruggengraat!

Kinderen van jongs af aan op blote voeten laten lopen heeft een enorm effect op de zenuwen en neurologische connecties.

De evenwichtszin is belangrijk voor balans en coördinatie. Je ziet daarom ook vaak balletdansers, karate- en yogabeoefenaars op blote voeten lopen. Nadat een baby in z’n eerste jaar/jaren in natuurlijke houding meegedragen is door de moeder, en zo de basis legt voor lichamelijke ontwikkeling, is het lopen op blote voeten de volgende stap om de lichamelijk ontwikkeling en welzijn op een natuurlijke manier te ondersteunen.

Baby’s en kinderen van jongs af aan op blote voeten laten lopen heeft een enorm effect op de zenuwen en neurologische connecties.

Kinderen die veel/enkel op blote voeten lopen zijn enorm flexibel en behendig. Hun fysieke vermogen ligt dicht bij wat een volwassene kan. Ze hebben sterke voeten en enkels, een heel goed evenwicht en veel mobiliteit.

En eigenlijk geldt dit principe voor nog veel meer dingen in onze moderne westerse levens. Zo slapen we tegenwoordig op luxe zachte matrassen die ons meer rugpijnen geven dan wanneer we zouden slapen op hardere ondergronden bijvoorbeeld. Want ook de manier waarop je zit en ligt heeft grote invloed op de staat en gezondheid van je lichaam.

Aarden

Naast dat blootvoets lopen bijdraagt aan je lichamelijke en hersenontwikkeling, maak je ook meer contact met je omgeving. Je staat letterlijk met je voeten op de aarde. Deze connectie zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energieveld van de aarde, wat bijdraagt aan een stabielere geestelijke toestand én lichamelijke gezondheid.

Door de verbinding met je leefomgeving kun je geestelijk en emotioneel meegaan in veranderingen, bijvoorbeeld van seizoenen. Het reduceert stress, wat weer bijdraagt aan een algeheel betere gezondheid. De verbinding zorgt ook voor connectie met de elementen van natuur en weer, een connectie die hoort bij onze menselijke natuur en zo bijdraagt aan een beter welbevinden van onszelf.

Deze connectie zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energieveld van de aarde.

Maar het energieveld van de aarde beïnvloedt ook fysiologische processen in ons lichaam. Bijvoorbeeld doordat je hetzelfde voltage (0 volt) hebt als de aarde wanneer je ‘geaard’ bent. Zoals bij een stopcontact: het voltage in je lichaam (vanuit de lucht/omgeving) kan wegstromen naar de aarde en je neemt dezelfde spanning/geladenheid aan als de aarde. De spanning die je lichaam in komt van buiten af, simpelweg vanuit de lucht maar vooral ook van apparaten en het door ons gecreëerde elektriciteitsnetwerk om ons heen, zorgt voor (onnatuurlijke) stress (spanning!) in je lichaam. Als dit telkens langere tijd aanhoudt, gaan onder andere je immuunsysteem en metabolisme minder goed werken. Het kost je lichaam ook veel energie om zo onder spanning te staan waardoor je meer vermoeidheid ervaart. En ook ’s nachts is je lichaam minder goed in staat om zichzelf te regenereren als er spanning in je lijf blijft.

De vrije elektronen van de aarde stromen je lichaam in en gaan naar plekken waar een overschot aan vrije radicalen zich bevinden die hierdoor geneutraliseerd worden. Op deze manier helpt de aarde je lichaam bij het oplossen van (chronische) ontstekingen. Ontstekingen in je lichaam die niet opgelost kunnen worden zorgen voor allerlei ziektes zoals reuma, allergieën, eczeem, etc. Door te aarden kun je je lichaam dus helpen om gezondheid te behouden.

De energie van de aarde is daarnaast ook niet constant, het heeft een circadiaans (24uurs) ritme. En daar is je lichaam op afgestemd. Goed kunnen aarden heeft zo ook invloed op je biologische klok.

Kortom

Als je veel in contact bent met de aarde, dan neemt je lichaam telkens de meest natuurlijke lichaamsspanning aan (zowel door de letterlijke druk en het gebruik van spieren als door het voltage), wat in alle opzichten meehelpt aan een goede lichamelijke ontwikkeling en goede gezondheid.

Laat ze dus lekker op blote voetjes (en doe zelf ook mee!), de voordelen voor je lichaam wegen wellicht zwaarder dan de kans op een wondje?! Ook kun je in sommige situaties kiezen voor barefootshoes, het liefst van natuurlijk materiaal. Maar in de praktijk zien we erg weinig wondjes van het lopen op blote voeten. Sterker nog, over het algemeen gaan voeten er meer van stralen en zien ze er mooier uit dan ooit!

 

bron, bron, bronbron

The post Blote voeten appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1729
Natuurlijke EHBO-kit https://oermoedersvannu.nl/artikel/natuurlijke-ehbo-kit/ Mon, 03 Oct 2016 09:37:01 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=764 Wat zit daar allemaal in? Wat zijn handige producten om altijd in huis te hebben, in geval van nood?! In KiindMagazine is hier een mooie lijst te vinden wat er allemaal in kan. Omdat […]

The post Natuurlijke EHBO-kit appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wat zit daar allemaal in? Wat zijn handige producten om altijd in huis te hebben, in geval van nood?!

In KiindMagazine is hier een mooie lijst te vinden wat er allemaal in kan. Omdat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden, delen we deze lijst hieronder, aangevuld met extra ideeën in schuingedrukt.

Inhoud van je EHBO-kit

  • Lavendelolie of teatree-olie (ontsmettend, rustgevend)
  • Tube kleipasta (trekt vuil en splinters naar de oppervlakte, kan ook gebruikt worden als gezichtsmasker)
  • Droge groene of gele klei/leem (werkt licht stoppend, vermindert bacteriën, trekt wonden schoon)
  • Calendulazalf en eventueel calendulaolie (verzachtend, verlicht branderig gevoel, vermindert jeuk)
  • Basisolie zoals amandelolie of jojobaolie (te gebruiken om zelf oliën te maken of te gebruiken om te masseren)
  • Rescue remedie van Bach, is ook als crème verkrijgbaar (vermindert stress, helpt bij verwerken van emoties)
  • Neutrale crème of zalf op basis van bijenwas (te gebruiken om zelf een crème of zalf van te maken)
  • Gaasjes of oude schoongewassen lapjes stof (om kompressen van te maken)
  • Vitamine-E-olie of capsules die je openknipt als je ze nodig hebt (helpt bij het voorkomen van littekens)
  • Traumeel-H (-heel) (zalf voor kneuzingen, spierpijn)
  • Boegem balsem (bij (zeer ernstige) verbranding, schaafwonden, voorkomt littekens)
  • Natucare S.O.S. creme (bij steken/beten, wondjes, plekjes, blauwe plekken)
  • Viburcol (homeopathisch alternatief voor paracetamol)
  • Manuka -honing (antibacterieel, geschikt voor op open wondjes en blaasjes, maar ook in te nemen bij bijvoorbeeld keelpijn en koorts)

De volgende etherische oliën worden voor specifieke aandoeningen gebruikt. Je kunt zelf het beste bepalen welke het meest gebruikt zullen worden in jouw gezin.

  • Kamilleolie (kalmerend voor de huid, bij wondjes, zonverbranding en huidirritatie)
  • Rozemarijnolie (verwarmend, met name voor krampen zoals spierpijn en menstruatiekramp)
  • Tijmolie (zoals Rozemarijn, en eventueel ook voor hoest en verkoudheid)
  • Pepermuntolie (verkoelend, ontkrampend bij darmkrampen, ook te gebruiken voor de spieren)

In huis

  • Citroen, voor onder andere citroen- of azijnsokjes bij koorts
  • Azijn
  • Knoflook, zeer ontsmettend bij zowel in- als uitwendig gebruik; als je knoflook eet worden de antiseptische stoffen uitgescheiden via de longen; is dus zeer geschikt als toevoeging bij longontsteking en hoest.
  • Mosterd, bevordert sterk de doorbloeding, bijvoorbeeld in spieren en gewrichten (als kompres); ook bij holte-ontstekingen (innemen); let op: kan de huid irriteren!
  • Ui, ontsmettend, onder andere bij oorontsteking (uitwendig) en keelontsteking (inwendig)
  • Soda of zuiveringszout, om ontstoken wondjes te ontsmetten en de huid week te maken zodat bijvoorbeeld splinters gemakkelijker verwijderd kunnen worden.
  • Komkommer, ter verkoeling bij onder andere zonverbrandingen
  • Gember kan als wortel of als poeder, onder andere in de thee bij misselijkheid en om de spijsvertering te verbeteren (let op: zeer verwarmend!)
  • Olijfolie of zonnebloemolie te gebruiken als basisolie
  • Aloë-veraplant, de gel van een afgesneden blad verzacht de huid, onder andere bij verbrandingen en huidirritatie
  • Honing, antibacteriële werking, wondhelend, versterkend voor immuunsysteem, lokale honing tegen hooikoorts, verzachtend bij keelpijn

Direct uit de natuur

Deze bloemen en planten kun je plukken zodra je ze nodig hebt. Je kunt degene die niet vers gebruikt hoeven worden ook drogen en bewaren zodat je ze op voorraad hebt. Wanneer je zorgt dat je de planten goed kunt herkennen kun je ze ook gebruiken bij EHBO onderweg. Verderop in het artikel vind je de toepassingen.

  • Kamillebloemen
  • Salie
  • Tijm
  • Duizendblad
  • Herderstasje
  • Paardenbloem
  • Zuring
  • Weegbree
  • Rode klaver
  • Smeerwortel

Koorts

Een lichaamsafwassing met citroenwater of azijn. Dit wordt voornamelijk toegepast bij hoge koorts (vanaf 39 graden), maar enkel als de benen daarbij nog koel aanvoelen. Het stimuleert het lichaam om beter met de koorts om te gaan. Bij een afwassing begin je bij de armen en benen en eindig je met de romp. Je dept het lichaam lichtjes af. Daarna lekker de pyjama aan en in bed. In dit artikel vind je nog meer tips en achtergrond informatie over koorts.

Hoofdpijn

Een warm voetenbad met citroen kan goed werken en ontspant.
Lavendelolie inmasseren op de slapen, voorhoofd, nek en schouders. In combinatie met een zachte massage werkt dit heel erg goed.

Oorpijn

Ui fijnhakken en er een kompres van maken door het in een gaasje of zakdoekje te wikkelen. Maak er een dun rolletje van en verwarm dit even, bijvoorbeeld op de verwarming. Dan aanbrengen achter het oor. Dek het af met een verband. Ditzelfde kun je overigens doen met mosterd, mocht je geen ui in huis hebben. Lukt dit niet goed dan kun je ook de ui in een watje doen en dat in het begin van het oor doen. Niet te ver in het oor drukken! Een andere mogelijkheid is een wattenpropje gedrenkt in warme Sint-Jansolie, eventueel met een druppeltje etherische olie van de lavendel. Let op! Je mag alleen dingen in het oor doen wanneer dat zeker niet open is (oftewel wanneer het trommelvlies intact is).

Splinter

Veel kinderen vinden het vervelend als er een splinter verwijderd moet worden. Je kunt dit vergemakkelijken door een druppel lavendelolie en daarop een dikke laag kleipasta aan te brengen op de splinter. Probeer dit zolang mogelijk te laten zitten. Eventueel kun je het verbinden zodat de klei goed blijft zitten. De klei trekt als het ware de splinter naar de oppervlakte en maakt de huid wat weker. Het is daardoor gemakkelijker om de splinter te verwijderen. Kinderen vinden het smeren met klei- want het lijkt op modder- soms erg leuk en interessant.

Reinigen van een wond

Het is altijd goed om een wond eerst een beetje schoon te laten bloeden. Ondertussen kun je je kindje troosten en nagaan wat er gebeurd is. Om een wond verder te reinigen kun je 5 druppels lavendel gebruiken. Lavendel heeft nameljk een reinigende werking en prikt niet. Daarna laat je het, indien mogelijk, drogen aan de lucht. Anders verbind je de wond.

Schaafwond

Na het schoonwassen van de wond kun je deze inpoederen met kleipoeder vermengd met wat druppels lavendelolie. Dit kun je gewoon laten zitten, het valt er vanzelf af als de wond schoon is en genezen. De klei zuigt het vuil op en voorkomt dat er bacteriën in komen. Je kunt ook de wond insmeren met calendulazalf. Bij kleine schaafwonden werkt aloë vera ook goed. Je snijdt een stukje van de plant en brengt het sap aan op de wond.

Ontstoken wond

Hierbij zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een kompres van gekneusde koolbladeren bijvoorbeeld, of een leemkompres dat je maakt door de droge klei met water te vermengen, samen met wat lavendelolie of citroen. Dit kompres laat je bij voorkeur een uur zitten. Het trekt de wond schoon.
Je kunt ook een kompres van knoflook maken door eerst een gaasje op de wond te doen met daarop geperste knoflook vermengd met amandelolie. Het is belangrijk dat het papje goed verdund is met de olie anders kan de huid rood worden. Je kunt ook een knoflookzalf maken door bijenwas au bain marie te smelten en dit te mengen met amandelolie en jojobaolie en hier het sap van uitgeperste knoflook door te roeren. Voor een lekkere geur kun je er een paar druppels etherische olie aan toe voegen. Heb je geen van deze oliën in huis dan kun je ook een neutrale crème of vaseline vermengen met knoflooksap samen met wat lavendelolie.

Voorkomen van littekens

Vitamine E olie helpt erg goed bij het verminderen van littekens. Je kunt dit als olie in een flesje kopen. Heb je vitamine-E-capsules in huis dan kun je deze openknippen en de olie erop smeren.

Kneuzing of verstuiking

Maak een kompres van verse smeerwortelbladeren of alleen de wortel die je warm afdekt.
Of kies voor een kompres van gekneusde koolbladeren.

Verkoudheid

Stomen geeft verlichting; dit kan met kamillebloemen, salie of tijmbladeren of met etherische oliën van wilde tijm, den, echte kamille of pepermunt. Eucalyptus is voor kleine kinderen vaak te prikkelend en kan op de stembanden slaan.
Of meng wat van een neutrale crème of vaseline met een slijmoplossende olie zoals: anijs, ceder, sandelhout, teatree, hysop en smeer dit op de borst en hals.

Voorhoofdsholteontsteking

Masseer het voorhoofd voorzichtig met een mengsel van een theelepel basisolie en 2 druppels pepermuntolie.

Kleine bloeding of neusbloeding

Een vers gekneusd blad van duizendblad of herderstasje op de wond leggen of als een propje in de neus stoppen. Ook hiervoor geldt dat je het niet te diep in de neus moet stoppen.

Wratten

Het traditionele middel tegen wratten is aanstippen met het oranje sap van de stinkende gouwe (een tinctuur van de wortel kan ook), maar je zult het enige maanden achter elkaar moeten gebruiken voor je effect ziet. Intussen kun je (aangezien wratten het effect zijn van een virale infectie) je immuunsysteem versterken met kruiden als echinacea of kattenklauw (Uncaria tomentosa).

Brandneteluitslag

Het gekneusde blad van de zuring of weegbree erop wrijven. Deze groeit vaak bij de brandnetel in de buurt.

Insectenbeten/steken

  • De verse bloemen van de Rode klaver kneuzen en op de plek leggen.
  • Een druppeltje teatree- of lavendelolie helpt ook goed bij muggensteken. Heb je dit niet in huis dan kan urine op een doekje ook verlichting geven.
  • Bij een wespensteek neutraliseert citroensap of azijn het gif. Dit kan er onverdund op gedruppeld worden. Je kunt er eventueel teatree- of lavendelolie door mengen.
  • Bij een bijensteek neutraliseert zuiveringszout of soda het gif. Los twee theelepels op in water en dep met een watje op de aangedane plek.
  • Is er sprake van een kwallenbeet dan kun je er pure teatree- of lavendelolie op druppelen. Zorg wel dat de tandjes of tentakels verwijderd zijn.

Verbranding door de zon

  • Komkommerschijfjes op de huid leggen.
  • Verse aloëgelei uit een vers blad op de huid smeren.
  • Calendulaolie smeren.

Misselijkheid

  • Gember werkt erg goed tegen misselijkheid in alle vormen. Je kunt het verwerken in een thee of in een gerecht.
  • Thee van pepermunt en citroenmelisse werkt ook erg goed.
  • Ook de geur van gember en pepermunt kan al effectief zijn.
  • Je kunt ook 3 druppels lavendelolie, 3 druppels pepermuntolie en 3 druppels gemberolie mengen met 25 ml basisolie en de buik voorzichtig met de klok mee masseren.

Diarree

Diarree heeft altijd een oorzaak. De hier genoemde middelen helpen om de diarree te verminderen, maar het is belangrijk om na te gaan wat de diarree veroorzaakt heeft.

  • Zwarte thee zonder suiker en melk, eventueel met een klein beetje honing.
  • Bronwater met wat groene leempoeder, drink dit ongeveer 3 tot 5 keer per dag. Dit werkt licht stoppend.
  • Geraspte appel met kaneel en banaan is ook stoppend.

Obstipatie

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan obstipatie die belangrijk zijn om te achterhalen. Deze tips geven wat verlichting.

  • Lichte buikmassage met een olie van rozemarijn, gember, zwarte peper, pepermunt, venkel of marjolein. Wrijf zacht over de buik met de klok mee. Sluit af met zacht wiegen.
  • Samen diep doorademen en een paar keer diep door de knieën zakken.

Foto: Diana Booij

The post Natuurlijke EHBO-kit appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
764
Luieruitslag https://oermoedersvannu.nl/artikel/luieruitslag/ Sun, 02 Oct 2016 12:32:47 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=760 Ingepakte baby-billen hebben soms wat extra verzorging nodig. Over het algemeen zit er vaak een luier om de babybillen heen. Dat is vaak een vochtige omgeving en stoffen uit urine en […]

The post Luieruitslag appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Ingepakte baby-billen hebben soms wat extra verzorging nodig. Over het algemeen zit er vaak een luier om de babybillen heen. Dat is vaak een vochtige omgeving en stoffen uit urine en ontlasting kunnen gaan irriteren en helemaal als er tandjes doorkomen, is babypoep vaak extra zuur.

Wasbare luiers kunnen veel helpen bij het voorkomen (en bestrijden) van luieruitslag. Ze ademen beter dan wegwerp luiers en bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen. Ook kun je met wasbare luiers een keertje extra verschonen zonder dat dat extra geld kost, in tegenstelling tot wegwerpluiers.
Als je baby toch rode billen heeft en blijft houden met wasbare luiers, kijk dan eens naar je wasmiddel! Er blijft altijd een restje wasmiddel achter in de stof: in een luier wordt dit nat en kan zo makkelijker de gevoelige billen irriteren. Overstappen op een enzymvrij en biologisch wasmiddel kan veel helpen.

Wasbare luiers en ecologische luiers kunnen veel helpen bij het voorkomen van luieruitslag.

Als je toch liever wegwerpluiers wilt, dan kun je kiezen voor een zo natuurlijk en ecologisch mogelijke variant (Naty en Bamboo bijvoorbeeld), deze bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen in tegenstelling tot reguliere luiers. Er zijn best wat onderzoeken die de schadelijkheid aantonen van deze laatstgenoemde luiers.

Voor wasbare billendoekjes en biologische natte doekjes geldt ook dat ze geen of minder schadelijke en irriterende stoffen bevatten. En wel eens aan Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) gedacht? Dan heb je helemaal geen luiers nodig 🙂

Er zijn best wat onderzoeken die de schadelijkheid aantonen van reguliere luiers.

Mocht je toch met luieruitslag te maken hebben, dan geven we hier wat natuurlijke tips die daarbij kunnen helpen. We gaan er namelijk vanuit dat je geen synthetische smeerseltjes op je baby wilt smeren.

Let wel even op dat je echt met luieruitslag te maken hebt, en niet met een Candida-infectie (spruw). De behandeling daarvoor is namelijk anders.

Natuurlijke tips

Heilwol is wol van het schaap dat alleen gewassen en gekaard (gekamd) is. Je legt er een plukje van op de billetjes in de luier. De structuur van de wol zorgt ervoor dat er een natuurlijk luchtlaagje tussen de billen en de luier ontstaat. Hierdoor zijn de billen meer beschermd tegen vocht en irriterende stoffen. Ook helpt de wol om het vocht en de temperatuur te reguleren, voor een natuurlijk klimaat rondom de billen. De wol bevat bovendien ook nog wolvet of lanoline dat helpt om de beschadigde huid te herstellen.

Wolvet of lanoline kun je ook (extra) op de gevoelige billen aanbrengen om te helpen bij het herstel.

Witte leem is leemklei in poedervorm met fijne eigenschappen. Het poeder kun je direct op de billen aanbrengen, met een strooibusje of met je vingers. De leem neutraliseert zure stoffen uit urine en ontlasting, neemt vocht op, en de in de leem aanwezige mineralen helpen om de huid te herstellen. Het werkt heel verzachtend en je kunt het lekker dik aanbrengen. Witte leem kun je eventueel mengen met etherische lavendelolie, wat nog extra verzachtend, helend en ontsmettend werkt.

Ook (biologische) maizena kun je op de billetjes strooien om ze droog te houden en te ontlasten.

Weleda Baby Billenbalsem en Bescherm! en Balsem! van de Groene Vrouw werken natuurlijk ook reuze fijn voor de bescherming en verzorging van die mooie billetjes!

En vooral… lekker vaak met die blote billen in de lucht!

The post Luieruitslag appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
760
Koorts https://oermoedersvannu.nl/artikel/koorts/ Sun, 25 Sep 2016 10:08:17 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=482 Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort. Het is beter om koorts dus niet zomaar onderdrukken […]

The post Koorts appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort.

Het is beter om koorts dus niet zomaar onderdrukken met koortsverlagende middelen! Dan kan het lichaam z’n werk niet optimaal doen.
Let wel op dat de koorts op een gegeven moment ook weer afneemt. Als het lichaam maar blijft werken of oververhit raakt, dan kan er meer aan de hand zijn!

Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort.

Koorts bij baby’s en kleine kinderen verloopt meestal grillig, dat wil zeggen dat het opeens hoog kan oplaaien en vlak daarna opeens weer (even) weg kan zijn. Je kunt vaak al een eerste inschatting maken van de temperatuur door te voelen aan het lichaam van je kind, bijvoorbeeld het hoofd of de wangen of het mondje aan de borst. Meestal is dit ook hoe je merkt dat er wellicht sprake is van koorts of verhoging. Bij een beetje verhoging hoef je niet meteen met een thermometer aan de gang, maar als je twijfelt aan de hoogte van de koorts, dan kun je de precieze temperatuur opmeten en in de gaten houden.

Voeding en vocht

Het is belangrijk om je kind bij ziekte goed te begeleiden, om het voldoende rust, vocht (borstvoeding), gezonde voeding en liefde te geven. Vermijdt in ieder geval geraffineerde suikers en E-nummers. Als je kindje van jongs af aan gestimuleerd is om naar zijn lichaam te luisteren, dan zal het hier ook weer goed kunnen aangeven waar het behoefte aan heeft.

Leg je borstvoedings-kindje aan de borst naar behoefte, dat kan vaker zijn dan je gewend bent! De borst biedt namelijk comfort, ontspanning, troost en het werkt pijnstillend. Daarnaast bevat borstvoeding alle voedingsstoffen en vocht die zijn/haar lichaam nodig heeft.

Bouillon bevat veel mineralen die je lichaam goed kan gebruiken om aan te sterken.

Je lichaam zal bij koorts hard aan het werk zijn en minder energie hebben om grote hoeveelheden eten te verteren. Het is dus logisch dat je kind minder trek zal hebben en (veel) minder wil eten bij koorts. Zelf-getrokken botten- of kruidenbouillon is voedend maar niet zwaar en bevat veel vocht dat je lichaam goed kan gebruiken om afvalstoffen af te voeren. Bouillon bevat ook veel mineralen die je lichaam goed kan gebruiken om (weer) aan te sterken.

Bij koorts zul je ook zweten. Dit is goed om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar vooral om afvalstoffen af te voeren. Je kunt dus wel wat extra vocht gebruiken bij koorts. Geef grotere kinderen extra vocht in de vorm van (lauwwarm) water, vruchtensap en zelf-getrokken bouillon.

Nabijheid

Je baby of kind zal het vast fijn vinden om dichtbij je te zijn en tegen je aan te kunnen liggen en slapen. Je kunt bij koorts nog steeds je baby of kind in de draagdoek dragen, jouw lichaamstemperatuur zal helpen om de lichaamstemperatuur van je kindje te reguleren. Jouw lichaamswarmte zorgt er ook voor dat je kind minder energie hoeft te steken in het warm houden van zichzelf. De energie kan dan juist gaan naar het beter maken van het lichaam en dat zorgt er dus juist voor dat de koorts kan zakken. Bloot op bloot kan fijn zijn. Tegen zweten kun je eventueel een hydrofiel tussen jullie in leggen die het zweet wat op kan nemen. Je kunt binnen het mutsje af laten als je denkt dat dat nodig is om het lichaam wat te laten koelen. Naar buiten gaan is niet per se aan te raden als je kindje koorts heeft, al is frisse lucht wel fijn. Ventileer je huis regelmatig op de kamers waar je kindje op dat moment niet is. Mocht je toch naar buiten gaan, trek dan natuurlijk wel genoeg kleding aan.

Liefde is genezend.

Naast het fysieke aspect heeft huid-op-huid contact ook een energetisch effect. De geborgenheid en veiligheid zorgen ervoor dat je kindje zich beter kan ontspannen en zich comfortabeler zal voelen en daardoor weer makkelijker kan genezen. Liefde is genezend.

Ga eens bij jezelf na hoe jij je voelt met koorts en bedenk je wat het meest prettig zal zijn voor je kindje op dit moment. Luister ook goed naar de signalen en neem de ruimte om je kindje te verzorgen zoals dat voor hem of haar fijn is.

Hulpmiddelen

Als je het idee hebt dat je kindje pijn heeft, dan is Viburcol een alternatief voor paracetamol. Het is een effectieve homeopatische pijnstiller die niet koorts-verlagend werkt. Je kunt extra vitamine C geven (of zelf nemen bij exclusieve borstvoeding) om complicaties te voorkomen. En een klassiek homeopaat raadplegen om de ziekte op natuurlijke wijze te begeleiden kan ook prettig zijn.

Als je twijfelt of bezorgd bent, raadpleeg dan uiteraard altijd je arts! Je moedergevoel is heel sterk, daar mag je naar luisteren.

The post Koorts appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
482
Wat is gezond? https://oermoedersvannu.nl/artikel/wat-is-gezond/ Sun, 25 Sep 2016 09:38:23 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=465 Er is nogal wat discussie over wat wel en niet gezond is voor je kind (en voor jezelf). Eerst krijgen we te horen dat melk goed voor ons is, dan opeens […]

The post Wat is gezond? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Er is nogal wat discussie over wat wel en niet gezond is voor je kind (en voor jezelf). Eerst krijgen we te horen dat melk goed voor ons is, dan opeens wordt het tegenovergestelde beweerd. Biologisch eten is beter voor ons totdat er in de krant staat dat het geen verschil uit maakt qua vitamines. Superfoods blijken toch niet zo super te zijn als dat men eerst beweerde en voedingssupplementen zijn meestal maar chemische rommel?!

Soms weten we echt niet meer wat we moeten geloven. Maar eén ding is zeker: er spelen grote economische belangen mee in datgene wat wij voorgeschoteld krijgen. Het is daarom heel belangrijk om te kijken uit welke bron je de informatie haalt en welke mogelijke belangen ermee spelen. Maar ook naar wat lichamelijk goed voelt voor jou.

“Voedsel moet voedend zijn, anders zou je het niet zo moeten noemen.”

Het beste voorbeeld is misschien wel het nationale schoolontbijt. Jarenlang kregen kinderen krentenbollen, hagelslag en een beetje fruit. De enige voedingswaarde die dit ontbijt heeft is het stuk fruit, echter appels en mandarijnen zijn zo bespoten dat je daar liever een biologische voor in de plaats neemt. Na heel wat kritiek wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan besteed, maar de voedingsindustrie heeft nog steeds veel invloed.

Biologisch logisch?

Biologisch, heel logisch. Ja natuurlijk is biologisch beter, voor jezelf en de natuur! Een eventuele kanttekening is dat je er ook bij biologisch niet zomaar van uit kunt gaan dat er helemaal geen gifstoffen in zitten. Of dat als je biologische eten van ver moet komen, je niet echt bijdraagt aan een ecologisch milieu. De meesten van ons proberen dan ook zoveel mogelijk biologisch eten uit de buurt te vinden om onze gezinnen zo eerlijk en puur mogelijk te voeden.

Als je denkt dat je budget niet toereikend genoeg is om alles biologisch te kopen, zijn daarin vaak best mogelijkheden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om een gedeelte biologisch te kopen. Alle producten die met dieren te maken hebben, zoals zuivel, eieren, vlees en vis zijn fijn om biologisch te kopen. De dieren worden een heel stuk beter behandeld en de producten zijn echt voedzamer als het dier ook beter te eten heeft gekregen, meer zonlicht heeft gezien en met meer liefde behandeld is. Ook groenten en fruit zijn fijn om biologisch te eten. Ze bevatten een heel stuk minder gifstoffen, die er echt niet zomaar af te wassen zijn! In de media hoor je wellicht dat ze evenveel vitamines bevatten, maar biologisch groenten en fruit bevat wel meer mineralen! En die zijn ook erg fijn en heel hard nodig voor je lichaam. Julia Kang geeft in haar boek ook een heleboel tips over hoe je goedkoop biologisch kunt eten.

De praktijkervaring leert ons ook dat als je voedzaam eet, je (veel!) minder nodig hebt. Wanneer je overgaat naar een volledig biologisch eetpatroon zul je merken dat je sneller verzadigd bent en echt minder nodig hebt, waardoor je dus weer minder geld hoeft uit te geven. Bovendien zul je eerder zelf gerechten en baksels in elkaar zetten met losse voedingsmiddelen zodat je meer controle hebt over wat er wel en niet je mond in gaat, wat ook weer aanzienlijk zal schelen in de kosten. “Voedsel moet voedend zijn, anders zou je het niet zo moeten noemen.” Lees hier meer over hoe je een feestje kunt maken van eten en hier over wat er in de oerkeuken staat.

Meer dan eten

Verder hoort bij je gezondheid uiteraard ook voldoende buitenlucht, beweging en schoon water. En liefde niet te vergeten! Als we onze kinderen veel aandacht en liefdevol contact aanbieden, zullen kinderen opgroeien tot gezondere wezens dan wanneer ze dat moeten ontberen. Oja, en zo weinig mogelijk stress natuurlijk. Stress is misschien wel 1 van de belangrijkste factoren die invloed hebben op ons gestel.

Dan rest ons nog te noemen de materialen waarmee je je omringt. Hoe woon je, welke verf gebruik je, welk speelgoed biedt je aan? Omring je je met natuurlijke materialen of kies je vaak voor goedkoper synthetisch?

Ook bij kleding kun je je afvragen of je liever natuurlijk materialen of synthetisch spul op je huid wilt, dat vaak ook nog met veel gifstoffen en door kinderhandjes gemaakt is. Biologisch en fairtrade katoen, hennep, soja, linnen, wol etcetera, zijn hoe dan ook minder belastend voor jezelf en de aarde en daarmee de meest verantwoorde keuze. Een investering waard zou je kunnen zeggen; je betaalt wat meer dan je gewend bent maar krijgt er veel voor terug.

Denk ook aan het gebruiken van tweedehands spullen als zeer duurzame en tegelijk goedkopere manier van leven. Het zijn allemaal keuzes die je kunt maken. Misschien even een tijdje wat minder geld uitgeven aan luxe artikelen, kopjes koffie buiten de deur en andere kostbare gewoontes? En zou de doktersrekening niet enorm dalen als je écht gezond bent? We kennen veel gezinnen die van een basisinkomen leven en het toch voor elkaar boksen om puur natuur te leven. Het is een bewuste keuze.

The post Wat is gezond? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
465