Dragen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Dragen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Vanaf wanneer mag je dragen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/vanaf-wanneer-mag-je-dragen/ Wed, 19 Oct 2016 10:56:00 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1829 Er van uitgaande dat er geen complicaties zijn, mag een kindje direct vanaf de geboorte in de draagdoek. Of dit bij jou lukt is een tweede en hangt van jouw […]

The post Vanaf wanneer mag je dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Er van uitgaande dat er geen complicaties zijn, mag een kindje direct vanaf de geboorte in de draagdoek. Of dit bij jou lukt is een tweede en hangt van jouw herstel af. Let er op dat je je lichaam na een bevalling genoeg rust geeft en ruimte om te herstellen. Blijf de eerste periode echt zoveel mogelijk in bed, lekker huid-op-huid met je baby bij je en ga dragen zodra je zelf ook meer uit bed komt.

Herstel

Het dragen van je kindje dicht tegen je aan helpt, na de eerste periode van zoveel mogelijk liggen, mee met jouw herstel. Bij een goede natuurlijke draaghouding span je de juiste buik- en bekkenbodemspieren aan die bijdragen aan het terugvormen en weer versterken van je lichaam. Ook zal je lichaam bij de juiste draaghouding zelf een mooie anatomisch correcte houding aannemen. Daarnaast helpt dragen en wandelen om je conditie weer rustig op te bouwen en alle processen in je lichaam te bevorderen (van bloedsomloop tot spijsvertering, etc). Bouw het dragen vooral rustig op, zoals voor jou prettig voelt en forceer niets bij pijn! Raadpleeg een draagconsulente om je te helpen de beste draaghouding te vinden voor jou en je baby.

Wanneer je kunt gaan dragen is dus voor iedere moeder verschillend.

Verlaagde spiertonus

Sommige kindjes hebben een verlaagde spiertonus. Het gaat dan om bijvoorbeeld te vroeg geboren kindjes of kindjes met het syndroom van down. Deze kindjes kunnen veel baat hebben bij een goed geknoopte geweven doek. Voor kindjes met een verlaagde spiertonus is een heupknoop met een geweven doek heel geschikt. Door de lichte rotatie die het bovenlichaam maakt op de heup van de moeder, kunnen deze kindjes ook als ze diep in slaap vallen niet in elkaar zakken, wat de kans op zuurstoftekort aanzienlijk vermindert. De heup is ook het smalste deel van de moeder, waardoor de kans op overspreiding van de benen bij de hele kleintjes wordt voorkomen. De doek moet echter wel goed geknoopt zijn. Het is dan ook raadzaam om een draagconsulente te raadplegen.

Doek of zak

Het ene kindje is groter dan het andere. Maar ieder kindje kan in principe direct gedragen worden. Een draagdoek past altijd, draagzakken daarentegen niet. Dat geldt vooral voor draagzakken met een zogenoemde insert. Een insert is een inzetstuk om een niet-passende drager toch te kunnen gebruiken. Het is een compromis, maar zeker niet ideaal. In een insert zitten de kindjes op een soort kussentje en is er (meestal) geen echte knie-tot-knie ondersteuning. Daarnaast heeft de insert een gevuld rugpand dat in de draagzak gezet wordt waardoor je dus een dubbele, vrij stevige en stugge laag krijgt die over het ruggetje gaat. Daardoor kan het ruggetje niet makkelijk de gewenste natuurlijke bolling aannemen. Een aantal voorbeelden van draagzakken die vanaf geboorte gebruikt kunnen worden zonder insert zijn de Storchenwiege carrier, Fidella Fusion baby en de Kokadi Flip baby.

Dragen na een keizersnede

Mag dit? En vanaf wanneer dan?

Theoretisch gezien mag je na een keizersnede direct dragen, je mag immers het gewicht van je baby’tje dragen, tenzij je arts iets anders heeft gezegd. De praktijk wijst uit dat je dan wel vaak nog erg wankel bent door de medicijnen en de ruggenprik die je gehad hebt. Je wilt niet vallen met het kindje op je buik. Pas zodra je zelf goed kunt lopen, zou je dan kunnen gaan dragen.

Geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Een keizersnede is een heftige ingreep voor zowel moeder als kind en rust is heel belangrijk voor een goed en spoedig herstel. Geef je lichaam dus ook hier alsjeblieft de tijd om te herstellen en laat het dragen die eerste dagen liever aan iemand anders over, als dat beter voelt. Je kunt zelf zo veel mogelijk buidelen met je kindje. Lekker huid-op-huid, al dan niet in een draagdoek of buideltop, rustig in bed of op de bank.

Rust

Wanneer je kunt gaan dragen is dus voor iedere moeder verschillend. De een voelt zich na een paar weken pas in staat om een doek om te knopen, terwijl de ander dit vrijwel direct kan doen.

Luister naar je lijf.

Het herstel is per vrouw verschillend, je kunt je voorstellen dat zodra jij je goed voelt, je kunt gaan dragen. Luister naar je lijf. Doet het dragen erg veel pijn, stop dan. Probeer het later nogmaals en bouw het heel rustig op. Voel je ook niet schuldig als het niet meteen lukt. Het komt vanzelf. Leg je kindje dan lekker bij je op je buik, dat is hetzelfde contact. En neem alle rust om je lichaam te laten bijkomen.

Papa

Als je als mama nog niet in staat bent om je kindje te dragen, dan kan dat natuurlijk ook bij de papa! Voor een verse vader kan het erg fijn zijn om zijn vrouw op deze manier te ontlasten én om een band met z’n baby op te bouwen. Ook andere directe familieleden of vrienden die de baby veel zal zien kunnen deze rol natuurlijk opzich nemen.

The post Vanaf wanneer mag je dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1829
Dragen bij heupdysplasie  https://oermoedersvannu.nl/artikel/dragen-bij-heupdysplasie/ Wed, 19 Oct 2016 10:36:04 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1824 Je baby in een niet-ergonomisch houding dragen is slecht voor de heupjes wordt vaak geroepen. Dat klopt ook wel, het draagt in ieder geval niet bij aan de natuurlijke en […]

The post Dragen bij heupdysplasie  appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Je baby in een niet-ergonomisch houding dragen is slecht voor de heupjes wordt vaak geroepen. Dat klopt ook wel, het draagt in ieder geval niet bij aan de natuurlijke en juiste ontwikkeling van de heupjes. Maar het ligt wel iets genuanceerder. Van een keertje (en ook wat vaker) dragen met een niet-ergonomische drager krijgt je kindje echt niet meteen heupdysplasie of andere afwijkingen. Echter voor kinderen met een verhoogde kans op heupdysplasie kan het wel degelijk kwaad om niet-ergonomisch te dragen.

Als het vermoeden bestaat wordt het belang van ergonomisch dragen groter.

Kinderen die lang in stuit hebben gelegen of in stuit geboren zijn hebben per definitie een verhoogde kans op heupdysplasie en worden na de geboorte daarop gecontroleerd door de kinderarts. Ook zonder in stuit te hebben gelegen kunnen kinderen heupdysplasie ontwikkelen, hierin speelt erfelijkheid een factor. De screening hiervan vindt plaats bij het consultatiebureau. Als het vermoeden bestaat wordt het belang van ergonomisch dragen alleen maar groter.

Spreidbroek

Als kinderen behandeld worden voor heupdysplasie dan is afstemming met je arts erg belangrijk. De spreidhurkhouding die in een ergonomische drager of draagdoek verkregen wordt is in ieder geval gunstig en werkt therapeutisch. Als er sprake is van een spreidbroek kan nog steeds gedragen worden met een draagdoek en met de arts moet besproken worden of dat in de draagdoek of ergonomische drager met of zonder spreidbroek mag/moet. Een goede houding is wel heel belangrijk! Raadpleeg daarom een draagconsulent om te weten waarop je moet letten en hoe je zeker weet dat je in de juiste houding draagt, als je hierover twijfelt. Lees in dit artikel hoe je ergonomisch draagt.

Een goede houding is heel belangrijk!

De spreidbroek zorgt er voor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven staan. Door de spreidstand wordt de heupkop in het midden van de heupkom geplaatst en kan de heupkom zich verder ontwikkelen. Net als bij de natuurlijke ergonomische houding die we het liefst in de draagdoek of drager zien.

The post Dragen bij heupdysplasie  appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1824
Waarom een draagconsulent? https://oermoedersvannu.nl/artikel/waarom-een-draagconsulent/ Mon, 17 Oct 2016 09:56:05 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1784 Waarom zou je een draagconsult willen doen of een draagconsulent inschakelen? Als je de meerwaarde van het dragen van je kleintje in ziet en dit ook graag goed en op […]

The post Waarom een draagconsulent? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Waarom zou je een draagconsult willen doen of een draagconsulent inschakelen? Als je de meerwaarde van het dragen van je kleintje in ziet en dit ook graag goed en op de meest handige en prettige manier zou willen doen, dan is het fijn om een draagconsult te doen. De meeste consulenten bieden verschillende vormen van draagconsulten aan:

  • Informatief consult: Tijdens een informatief consult vertelt een consulent over alle belangrijke aspecten van ergonomisch dragen. Waar je op moet letten, met welke systemen je kunt dragen en hoe je deze goed moet gebruiken. Als je weet dat je wilt dragen, maar niet goed weet hoe, kunnen jullie samen tot de voor jullie meest ideale oplossing komen. De verschillende draagsystemen kunnen worden gedemonstreerd en je kunt het een en ander proberen. Ook bij (medische) bijzonderheden is een goed geschoolde consulent in staat je te helpen bij het vinden van het meest geschikte systeem in jouw situatie.
  • Knoopconsult: Een consulent kan je leren hoe je je rekbare of geweven draagdoek goed moet gebruiken. Ze kan je een knoop van begin tot eind goed aanleren, leert je tips en tricks en speelt in op jouw specifieke wensen en behoeften tijdens het knopen.
  • Pasconsult: Je wilt graag dragen met een ergonomische drager, maar je weet niet goed welke. De meeste consulenten hebben een aardige ‘stash’ met verschillende dragers die tijdens een pasconsult uitgeprobeerd kunnen worden. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is heel persoonlijk welke drager het beste bij jou en je kindje past. Er zijn zo veel verschillende soorten dragers met allemaal hun specifieke eigenschappen. Daarom is het verstandig om voor aanschaf eerst een drager uit te proberen.

Ervaring en kennis

Waarom zou je voor een draagconsulent kiezen en laat je je niet gewoon helpen door een bekende moeder die toevallig wat draagervaring heeft? Daar zijn een aantal goede redenen voor te bedenken. Een draagconsulent heeft een gedegen opleiding gevolgd en is meerdere dagen intensief bezig met de achtergrond van dragen, de fysiologie van de mens, theorie over hechting en geborgenheid, het trainen van het didactisch vermogen en natuurlijk ook met het aanleren van de verschillende basisknopen.

Tijdens de vervolgopleiding wordt dieper ingegaan op ‘special needs’ van zowel ouders als kinderen. Denk hierbij aan heupdysplasie, klompvoetjes, prematuur geboren kindjes, ernstige reflux, maar ook aan het dragen met bekkeninstabiliteit, reuma of een andere aandoening. Heb je met een speciale situatie te maken? Vraag dan naar het opleidingsniveau van de draagconsulent.

Tijdens een professioneel draagconsult oefen je met speciale draagpoppen. Deze poppen hebben de gewichtsverdeling van een echt kindje en daardoor kan je veilig oefenen zonder je kindje in gevaar te brengen. Veiligheid staat ten alle tijde voorop. Je oefent een knoop of past een drager met de pop en wanneer jijzelf en de consulent voldoende vertrouwen hebben in je kunnen, kan je de knoop uitvoeren met je eigen kindje. Vertrouw de consulent op haar oordeel.

Het is sowieso niet onverstandig om naar de opleiding van de consulent te vragen, aangezien de titel ‘draagconsulent’ niet beschermd is. Helaas kan iedereen die daar de meerwaarde van inziet zich draagconsulent noemen. Er zijn verschillende opleidingsinstituten voor draagconsulenten. De drie geaccrediteerde opleiders in Nederland zijn Die Trageschule, Instituut voor Hechting en Massageacademie. Via de websites van de opleidingen kun je ook draagconsulenten bij jou in de buurt vinden die je opleiding hebben gedaan.

The post Waarom een draagconsulent? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1784
Soorten draagzakken https://oermoedersvannu.nl/artikel/soorten-draagzakken/ Tue, 11 Oct 2016 11:12:29 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1362 Om je kindje dichtbij je te kunnen dragen zonder handen, zodat je die over hebt om andere dingen te doen, kun je gebruik maken van een draagzak. Het is belangrijk […]

The post Soorten draagzakken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Om je kindje dichtbij je te kunnen dragen zonder handen, zodat je die over hebt om andere dingen te doen, kun je gebruik maken van een draagzak.

Het is belangrijk dat je bij een draagzak oplet dat je kindje een natuurlijke houding aan kan nemen. In een natuurlijke houding kan het lichaam van je kind optimaal ontwikkelen en groeien en zal nergens overbelast raken. Er zitten geen restricties aan het aantal draaguren, sterker nog, bij bepaalde lichamelijke aandoening kan het dragen van je kindje in natuurlijke houding zelfs helpen bij genezing en herstel. Daarnaast is een natuurlijke draaghouding ook voor jouw eigen lichaam belangrijk omdat ook jouw lichaam zo nergens overbelast raakt en juist een anatomisch juiste houding aanneemt. Je versterkt zo de spieren die belangrijk zijn voor het dragen, bijdragen aan een goede lichaamshouding en bijdragen aan je herstel na de bevalling. Een natuurlijke houding noemen we ergonomisch.

Een ergonomische drager is een draagzak of ook wel SSC (Soft Structured Carrier) waarbij het voor de baby mogelijk is om de natuurlijke houding aan te nemen. De draagzak ondersteund het lichaam van je kindje onder de billen en bovenbenen van knieholte tot knieholte en heeft een zacht rugpand zodat het ruggetje natuurlijk kan bollen. Het kindje zit in de draagzak op kusjeshoogte voor jou, je kunt een kusje geven op z’n hoofdje, en in de M-houding, zoals een kikker met de knietjes hoger dan de billen. Het is een draagzak die je als rugzak (of op je buik) aantrekt. Er zijn verschillende echte ergonomische dragers op de markt (en helaas ook die claimen ergonomisch te zijn zonder dat ze de natuurlijke houding stimuleren…). Wel ergonomisch zijn bijvoorbeeld:

Mei Tai

Dit is een draagzak van draagdoekenstof met een voorgevormd rugpand met gevulde schouderbanden en heupband met lange lappen eraan vast die je vastknoopt om je lichaam. De draagzak is in de breedte maat-afhankelijk, het zak-gedeelte moet zo breed zijn dat het je kindje onder de billen en bovenbenen kan ondersteunen van knie tot knie. Ook in de hoogte is het belangrijk dat het rugpand tot halverwege het hoofdje van je baby reikt, maar als het rugpand langer is, dan kun je het aan de onderkant oprollen zodat je baby hoger in de zak zit. Doordat je de zak om jezelf en je kind heen vastknoopt hoef je geen delen te verstellen en kun je je kindje mooi strak tegen je aan dragen waardoor er geen gewicht aan je komt te ‘hangen’.

Half-Buckle

Half-Buckle betekend dat je een gedeelte kunt vastklikken en verstellen en dat je een gedeelte vastknoopt. Vastklikken vinden mensen soms handig. Je stelt de maat in en als je de keren daarna op pad gaat hoef je enkel de zak aan te trekken en vast te klikken. Af en toe zul je eens wat bijstellen, naar gelang de groei van je kindje en de kleding die jullie dragen bijvoorbeeld. Doordat je een gedeelte knoopt ben je minder maat afhankelijk. Een paar ergonomische Half-Buckle draagzakken zijn:

  • Kokadi TaiTai is een Half-Buckle draagzak van het merk kokadi. Het rugpand van de drager is van draagdoekenstof, de heupband klik je met een gesp vast en de prettig gevulde schouderbanden knoop je om je heen. De breedte van het rugpand is door middel van klittenband goed verstelbaar en daardoor is de babymaat geschikt van maat 50/56 tot maat 80. De toddler is te gebruiken vanaf maat 74 tot maat 92 en daarna heb je nog de toddler XL die vanaf maat 86 tot 104 te gebruiken is. Met een elastiekje kun je zorgen voor voldoende nekondersteuning.
  • Hoppediz Bondolino is ook een Half-Buckle. De heupband heeft geen gesp maar klittenband, dit hoef je dus niet te verstellen als iemand anders hem gebruikt heeft! Ideaal om in hetzelfde gezin door meerdere mensen te gebruiken. De Bondolino is te gebruiken vanaf maat 56 en heeft ingebouwde verbreders waardoor hij geschikt is tot ongeveer maat 80.
  • Storchenwiege Carrier is een hele fijne drager die vooral heel geschikt is voor pasgeboren kindjes. Doordat de drager op veel manieren verstelbaar is, sluit hij mooi aan en biedt het de juiste ondersteuning. De Storchenwiege carrier is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer maat 80.

Full-Buckle

Full-Bickle betekend dat je de draagzak op alle plekken vastklikt en dat je niets knoopt. Je verstelt de klikbare delen eenmalig en kunt de draagzak dan keer op keer zo vast klikken. Een Full-Buckle draagzak is met name geschikt voor wat grotere kindjes. Zo’n draagzak is wat minder secuur om te hangen is en het daarom prettig is als de spieren van je kindje al wat sterker zijn, zodat het ruggetje niet inzakt en het z’n hoofd rechtop kan houden. Sommige Full-Buckle draagzakken zijn geschikt vanaf de geboorte qua maatvoering, maar let goed op dat het lichaam van je kindje dan goed omsloten is en zo dicht mogelijk tegen jou aanzit.

  • Kokadi Flip is het Full-Buckle broertje van de Kokadi TaiTai van hierboven, de Flip is net als de TaiTai gemaakt van draagdoekenstof en heel goed in breedte verstelbaar. De Flip is een volledig kliksysteem waarbij je ook de schouderbanden klikt. De maatvoering is hetzelfde als de Tai Tai.
  • Fidella Fusion is een hele fijne drager van het merk Fidella. De draagzakken zijn in het geheel gemaakt van draagdoekenstof, daardoor heerlijk zacht en luchtig. De drager is goed af te stellen en daardoor heel goed geschikt vanaf geboorte tot maat 80. De toddler maat is te gebruiken vanaf maat 74 tot 98.
  • Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen. Het heeft een geïntegreerde verkleiner waardoor er voor pasgeboren baby’s geen aparte insert nodig is. Het rugpand kan verlengd worden waardoor het ook voor grotere kinderen langer te gebruiken is. De Manduca is geschikt voor kinderen van ongeveer 3,5 tot 20 kilo.
  • Boba is een drager om vanaf de geboorte tot een jaar of 4 mee te kunnen dragen. De drager heeft een infant insert die uit twee fasen bestaat, waardoor je je kindje al vanaf de geboorte in de juiste houding kunt dragen. Door het relatief lange rugpand worden ook oudere kindjes goed in de rug ondersteunt. Wanneer het zitvlak eigenlijk te smal wordt kan door middel van de voetensteuntjes toch een M-houding worden verkregen.
  • Ergobaby is er in verschillende versies. Een Ergobaby heeft ook een kliksysteem en gebruik je de eerste periode met een aparte verkleiner. Deze draagzak is tot in de peutertijd, tot ongeveer 20 kilo goed te gebruiken. Prettig dus als je 1 drager wilt kopen en deze langere tijd wilt gebruiken. Ergobaby wordt tegenwoordig ook bij de Baby Dump verkocht.
  • Tula komt in verschillende maten. De ‘baby’ versie is vanaf de geboorte te gebruiken met een apart verkrijgbare infant insert. Deze gebruik je tot je baby ongeveer 7 kilo is en/of broekmaat 68 heeft. Daarna kan je de Tula tot ongeveer broekmaat 92 blijven gebruiken. Eventueel zijn er dan nog verbreders te koop om nog langer plezier van je Tula te hebben, of je gaat kijken naar een Toddler versie, die vanaf broekmaat 92 tot ongeveer 110 goed te gebruiken is. De Tula is een zogenaamde Full Buckle en werkt met een klik systeem. Het is klikken en go!
  • Marsupi is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer negen maanden. Deze drager heeft geen gespen, maar de heupband en schouderbanden maak je vast met klittenband. De Marsupi is verkrijgbaar in drie verschillende maten. In tegenstelling tot andere draagzakken, zijn deze maten afhankelijk van het postuur van de drager. De Marsupi is te gebruiken vanaf de geboorte tot maat 74 en daardoor vooral voor de hele kleintjes erg fijn. Het is een lichte en compacte draagzak die je makkelijk meeneemt.

Dit zijn een aantal voorbeelden van relatief goed verkrijgbare ergonomische dragers, maar er zijn er meer. Afhankelijk van de broekmaat van je baby en je budget kun je voor een van deze ergonomische dragers kiezen. Om er achter te komen welke ergonomische drager het beste bij jou en je kindje past kun je bij een consulent verschillende dragers passen en uitproberen. De consulent helpt je bij het goed afstellen van de drager en vaak kun je deze ook even lenen om zelf uit te proberen.

De term ergonomisch is helaas niet beschermd en is ook vaak op de verpakking van niet-ergonomisch dragers terug te vinden… Als je twijfelt of een drager echt ergonomisch is vraag je dan af of de draagzak echt de natuurlijke draaghouding stimuleert: zit je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, is er knie tot knie ondersteuning, heeft de drager een zacht en soepel rugpand en zit het kindje op ‘kusjeshoogte’ voor jou. Als je alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden heb je een ergonomisch drager te pakken. Draagzakken waarin je je kindje ook met het gezicht van je af kunt dragen zijn doorgaans niet ergonomisch, ook niet als je je kindje er in draagt met z’n gezicht naar je toe. Het ruggetje van je baby kan niet natuurlijk bollen doordat het rugpand te stug of hard is en je kindje kan geen bescherming bij jou zoeken met z’n gezicht van je af.

Naast het gebruik van een draagzak kun je je kindje ook dragen met een lange draagdoek die je om jullie heen knoopt. Over verschillende soorten draagdoeken lees je hier.

The post Soorten draagzakken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1362
Soorten draagdoeken https://oermoedersvannu.nl/artikel/soorten-draagdoeken/ Tue, 11 Oct 2016 11:05:40 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1360 Draagdoeken zijn er te kust en te keur. Er is zo veel mogelijk, zo veel te koop. Voor iedere portemonnee is er wel wat wils te vinden. Je hebt heel grofweg […]

The post Soorten draagdoeken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Draagdoeken zijn er te kust en te keur. Er is zo veel mogelijk, zo veel te koop. Voor iedere portemonnee is er wel wat wils te vinden. Je hebt heel grofweg gezegd de keuze uit een draagzak of een draagdoek.

Een draagdoek is een hele lange lap stof.

In dit artikel beschrijven we de verschillende draagdoeken. Hierin heb je een heleboel verschillende mogelijkheden. Een draagdoek is een hele lange lap stof, meestal enkele meters lang en zo’n 70cm breed, die je om jezelf en je kindje heen knoopt zodat je je kindje zonder je handen te hoeven gebruiken tegen je aan kunt dragen. Er bestaan rekbare en geweven draagdoeken. De rekbare doek, of de tricot slen is (het woord zegt het al) rekbaar. Er zit rek in de stof. Een rekbare draagdoek kun je gebruiken bij hele kleine baby’s, ze zijn lekker zacht. Maar zodra je baby groeit rekt de draagdoek teveel mee en gaat je baby teveel hangen. Een rekbare draagdoek biedt dan te weinig ondersteuning.

Een geweven draagdoek heeft niet zoveel rek. Je kunt geweven draagdoeken gebruiken voor het dragen van pasgeboren baby’s tot kinderen in de kleuterleeftijd.

Bij geweven draagdoeken heb je verschillende blends. Het woord blend doelt op de samenstelling van de stof waarvan de draagdoek is gemaakt. De meest gangbare geweven draagdoek is 100% katoen, maar je hebt ook doeken met linnen, repreve, wol, hennep, bamboe, zijde, enz. De draagdoek bevat over het algemeen katoen, maar deze wordt dan gemengd met een andere stof. Bijvoorbeeld een draagdoek van 60% katoen en 40% linnen. Of 70% katoen en 30% wol. Maar ook 50% katoen, 25% linnen en 25% wol. Deze stofsamenstellingen noem je blends. Iedere samenstelling heeft zijn eigen eigenschappen. Als je katoen met linnen en wol mengt kun je je voorstellen dat je van al deze stoffen zo hun eigenschappen zult terug zien en voelen.

Iedere samenstelling heeft zijn eigen eigenschappen.

Blends kun je onder verdelen in verschillende prijsklassen. Denk aan de gewone schapenwol of de duurdere kasjmier, alpaca of yak-wol. Een doek met de duurdere stofsoorten kan ook flink prijziger zijn. Prijzen voor draagdoeken lopen dan ook uiteen van 80 euro tot wel duizenden euro’s!

De samenstelling van de doek bepaald ook hoe de doek draagt.

De samenstelling van de doek bepaald ook hoe de doek draagt. Om álle blends te beschrijven is heel veel werk, dus we zullen een aantal van de meest voorkomende noemen. Overigens heeft de blend (niet altijd) iets te maken met de draagkracht van een doek, dit heeft mijns inziens ook veel met de dikte/zwaarte van de doek te maken. De dikte/zwaarte van een draagdoek kun je aflezen in gram/m². Hoe dikker de doek, hoe meer gram hij per vierkante meter weegt.

Katoen

Een allrounder binnen de draagdoeken. Geschikt voor pasgeboren kindjes en peuters. Hoe dikker en zwaarder de doek, des te sterker hij is. Doeken van katoen zijn sterk en slijten niet snel. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, ze kunnen in de wasmachine en in de droger. De meeste draagdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Katoen is vocht absorberend en koel.

Linnen

Vaak zijn dit nog iets sterkere doeken. Ik gebruik zelf graag linnen doeken bij mijn zwaardere peuter. Maar ook hier geldt dat de dikte van de doek ook van belang is. Linnen in de doek, betekent net als bij kleding, dat de doek luchtig is. Linnen wordt gebruikt in combinatie met katoen, waarbij het katoen qua percentage vaak iets overheerst. Linnen draagdoeken kunnen in het begin erg ‘stug’ zijn. Dit betekent dat ze in het begin niet heel gemakkelijk te knopen zijn. Maar hoe meer je de doek gebruikt, des te soepeler hij wordt.

Hennep

Hetzelfde idee als bij linnen. Hennep staat bekend om zijn draagkracht. In de doek zie je vaak oneffenheden. Dit hoort bij een draagdoek met hennep.

Bamboe

In combinatie met katoen is dit een hele zachte draagdoek. Heel erg fijn bij kleine baby’tjes. Een draagdoek met bamboe is vaak wat dunner en luchtig in de zomer, maar het vereist wel een nette knooptechniek. Daarnaast is bamboe antibacterieel en heeft het vaak een mooie glans.

Wol

Wol is temperatuur regulerend; koel in de zomer en warm in de winter. Net als bij kleding kan een wollen draagdoek kriebelen. Dit verschilt per merk en welke soort wol er gebruikt wordt. Wol is vaak erg zacht en geschikt voor kleine kindjes. Wol vormt zich heel erg mooi naar het lichaam, meer dan katoen. Een wollen doek is echter wel bewerkelijk. Er wordt aangeraden deze op de hand te wassen en de doek nooit uit te wringen ivm het vervilten van de doek.

Zijde

Deze doeken komen vaak al erg zacht uit de verpakking. Doeken met zijde zijn meestal wat gladder wat weer een speciale knooptechniek vraagt. De stof glijdt wat meer. Zijde is heel zacht. De doek glanst vaak mooi.

Bourette zijde is een zijdesoort met meer structuur, deze glanst minder. Hij is gripvoller en meer geschikt voor peuters.

Repreve

Deze stof wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen en bevat geen BPA. Via een speciaal proces worden deze flessen omgezet in repreve vezels die weer verwerkt worden in garens. Repreve is zacht, soepel en temperatuur regulerend.

Tencel

Dit wordt gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose. Het is zo zacht als zijde, heel sterk en makkelijk in de omgang. Het is temperatuur regulerend en vocht absorberend.

Zoals je kunt zien is er heel veel mogelijk. Een draagdoek is niet zomaar een doek, het is een doek waar je je baby en later dreumes en zelfs peuter mogelijk veel in zal dragen. Het kan fijn zijn om verschillende stoffen eens te zien en te voelen, bijvoorbeeld bij een draagconsulent of op een beurs of bij andere draagmoeders in de buurt.

Een kleine waarschuwing: Draagdoeken kunnen verslavend zijn! Een veel gezien verschijnsel is het hebben en verzamelen van een enorme ‘stash’ aan draagdoeken…:-)

Over verschillende soorten draagzakken lees je hier.

The post Soorten draagdoeken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1360
Waarom dragen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/waarom-dragen/ Tue, 11 Oct 2016 10:35:40 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1335 Over de vele voordelen van het dragen van je kind

The post Waarom dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Steeds meer moeders schaffen een draagdoek of draagzak aan voor hun pasgeboren baby. Soms alleen om praktische redenen. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zitten aan het dragen in een draagdoek?

Het dragen van je baby vervult allerlei oerbehoeftes, bij zowel je kindje als bij jou. Een aantal voordelen op een rijtje:

The post Waarom dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1335
Dubbeldragen https://oermoedersvannu.nl/artikel/dubbeldragen/ Tue, 27 Sep 2016 10:01:24 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=249 Veel mensen weten niet dat je kunt dubbeldragen. Dit betekent dat je twee kindjes tegelijk draagt in een draagdoek en/of draagzak. Dit hoeft niet zozeer met een tweeling te zijn, […]

The post Dubbeldragen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Veel mensen weten niet dat je kunt dubbeldragen. Dit betekent dat je twee kindjes tegelijk draagt in een draagdoek en/of draagzak. Dit hoeft niet zozeer met een tweeling te zijn, maar ook kinderen met leeftijdsverschil kun je dubbeldragen.

Om te dubbeldragen kun je gebruik maken van één of twee draagdoeken of een combinatie van draagdoek en drager.

4 gangbare manieren van dubbeldragen:

  •  Een doek en een draagzak. Meestal wordt er bij deze combinatie met de doek op de buik geknoopt en de drager op de rug gedragen.
  •  Twee doeken; een op je buik en een op je rug. Volgens velen het makkelijkst te knopen en het prettigst te dragen. Voor de rug kun je kiezen voor de ruck knoop, als ze nog niet tot zit kunnen komen, of voor de double hammock knoop. Voor op de buik kun je kiezen voor de FWCC of de kangaroo knoop. Soms wordt er ook door de banen van de andere doek geknoopt, de doeken zitten dan als het ware aan elkaar vast.
  • Eén lange doek: Hiermee kun je dragen op je buik, rug én zij. Met een lange doek (maat 7 of 8) kun je beide kindjes ook in een variant van de FWCC op je heup dragen (elke heup één) of gewoon één kindje op je rug en één op je buik.
  • Twee draagzakken. Eentje op je rug en eentje op je buik.

Als je twee kindjes van verschillende leeftijden en formaten draagt, draag je de grootste op je rug en de kleinste op je buik. Een tweeling kun je dragen door er eentje voorop en eentje achterop te dragen, maar je kunt ze ook allebei op een zij dragen in een zogenoemde hip carry, met draagdoeken of ringslings.

Twee kindjes knopen in één doek kan een mooie uitdaging zijn.

Twee kindjes knopen in één doek kan een mooie uitdaging zijn. Er bestaan speciale ‘tweelingknopen’, waarvan het raadzaam kan zijn als je die van te voren oefent. Het liefst met iemand die er ervaring mee heeft, zoals een draagconsulente die gespecialiseerd is in tweelingknopen en dragen. Zij kan je goed op weg helpen als je ermee wilt beginnen!

Op Facebook zijn ook groepen te vinden om ervaringen, tips en foto’s uit te wisselen. Veel draagplezier!

The post Dubbeldragen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
249
Verschillende manieren van dragen https://oermoedersvannu.nl/artikel/soorten-doeken/ Tue, 20 Sep 2016 10:09:28 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=251 Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje op de juiste manier bij je te dragen met behulp van een drager. Je kunt gebruik maken van een lange lap stof die […]

The post Verschillende manieren van dragen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje op de juiste manier bij je te dragen met behulp van een drager. Je kunt gebruik maken van een lange lap stof die je om jezelf en je kindje heen knoopt, een (geweven) draagdoek, of van een (ergonomische) draagzak. Het verschilt per moment van de dag, behoefte van jou en je kindje, maar ook per persoon en lichaamsbouw, wat voor jou de fijnste manier van dragen zal zijn. De opties op een rijtje:

Rekbare doeken

Rekbare doeken zijn in de veel reguliere babywinkels te koop en terug te vinden op de toch wel wat uitzetlijsten. In veel huishouden met kleine kinderen is een rekbare doek te vinden. Het zijn zeer geschikte, laagdrempelige beginners doeken. Rekbare doeken, stretch doeken of tricot doeken, zijn vooral geschikt voor kleine pasgeboren kindjes. Maar indien juist geknoopt kan je best lang plezier hebben van een rekbare doek en ook oudere kindjes kun je er goed mee dragen. Met een rekbare doek kun je alleen voor op je buik dragen en is de Pocket Wrap Cross Carry (PWCC) de meest veilige knoop. Een rekbare doek is door de rek en de drie lagen die je nodig hebt voor de stevigheid niet geschikt om mee op de heup of rug te dragen.

Het goed knopen van een rekbare doek is wel iets dat je even onder de knie moet krijgen. Dat is ook de reden dat soms die doeken ergens in een hoekje liggen te verstoffen. Bijgeleverde handleidingen zijn vaak onduidelijk en onvolledig en ook van een YouTubefilmpje is het lastig het goed te leren. Een draagconsulent kan je helpen bij het goed aanleren van het knopen van een rekbare doek, waardoor je er erg veel en lang plezier van zult hebben!

Geweven doeken

Geweven draagdoeken heb je in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Je hebt draagdoeken in verschillende materialen en blends en in verschillende maten. Van Maat 2 (2.60 meter) tot en met maat 8 (6.00 meter). Om te beginnen is een maat 6 prima. Maat 6 (4.60 meter) is de meest gebruikte basismaat en goed te gebruiken voor de meeste gangbare knopen. Afhankelijk van je postuur en knooptechniek die je wilt gebruiken kun je kiezen voor een andere maat.

Ringsling

Een ringsling is een korte draagdoek met aan het uiteinde twee ringen. Deze draag je op één schouder. Een ringsling is heel handig voor “even snel”, bijvoorbeeld als je auto in, auto uit moet, of je een dreumes hebt die af en toe ook zelf wil lopen. Maar ook voor kleine kindjes die graag meer van de wereld willen zien of kindjes met een lage spiertonus is een ringsling een zeer geschikte doek. Een ringsling kun je vanaf dag één tot ver in de peutertijd gebruiken.

Mei Tai

Een Mei Tai is eigenlijk een voorgevormde draagdoek. Mei Tai is geen merk, maar een type drager. Het bestaat uit een rechthoekig rugpand met daar aan vast twee lange heupbanden en twee schouderbanden, meestal van draagdoekenstof, die je omknoopt. Een Mei Tai heeft als voordeel dat het wat eenvoudiger en daardoor sneller in gebruik is. Je hoeft niet ‘ingewikkeld’ te knopen en is daardoor wat gebruiksvriendelijker. Je vouwt hem klein op en kan hem altijd bij je hebben. Met een newborn is juist gebruik wel echt een must want anders kan je kindje wat meer in elkaar zakken, wat gevaarlijk kan zijn voor de zuurstoftoevoer. Vraag hulp aan een draagconsulent voor de fijne kneepjes van het vak!

Ergonomische drager

Een ergonomische drager is een draagzak of ook wel SSC (Soft Structured Carrier) waarbij het voor de baby wèl mogelijk is om de natuurlijke houding aan te nemen. De draagzak ondersteund van knie tot knie en heeft een zacht rugpand waardoor het bollen van de rug mogelijk is. Het kindje zit in de draagzak op kusjeshoogte en in de M-houding. Het is een volledig voorgevormde drager die je als rugzak (of op je buik) aantrekt. Je hebt verschil tussen ‘Full-Buckles’ en ‘Half-Buckles’. Full-Buckles zijn volledige kliksystemen waarbij zowel de heupband als de schouderbanden geklikt worden. Je trekt hem aan als een rugzak, klikt de borstband vast en je bent klaar om te gaan. Een Half-Buckle is een half kliksysteem waarbij je de heupband klikt, maar de schouderbanden geknoopt worden als een Mei Tai. Een voordeel hiervan is dat je geen clipje in je nek hoeft vast te klikken, sommige mensen vinden dit erg lastig. Daarnaast is een Half-Buckle makkelijk uit te wisselen tussen verschillende draagouders, zeker als je van postuur verschilt. Een Full-Buckle zal je steeds als de ander hem gebruikt hebt opnieuw af moeten stellen en dat kan soms lastig zijn om dat goed voor elkaar te krijgen. Een Half-Buckle knoop je altijd op maat en zit daardoor altijd goed. Er zijn verschillende echte ergonomische dragers op de markt. Een aantal voorbeelden van ergonomische dragers zijn: Kokadi, Storchenwiege, Fidella, Manduca, Ergobaby, Boba, Hoppediz, Tula, en Marsupi.

The post Verschillende manieren van dragen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
251
Dragen is fijn, ook bij een huilbaby https://oermoedersvannu.nl/artikel/fijn-ook-bij-huilbaby/ Tue, 13 Sep 2016 14:47:50 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=241 Het dragen van je kindje kan fijn én praktisch zijn. Het bevredigt in principe zowel je baby’s als jouw oergevoelens. Ook bevordert het sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkelingen. Het geeft […]

The post Dragen is fijn, ook bij een huilbaby appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Het dragen van je kindje kan fijn én praktisch zijn. Het bevredigt in principe zowel je baby’s als jouw oergevoelens. Ook bevordert het sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkelingen. Het geeft jou je handen vrij terwijl je je baby dicht tegen je aan hebt en op zijn beurt zal je baby zich het fijnst voelen heel dicht tegen je aan, als z’n veilige haven.

Maar dragen kan ook een enorme uitkomst bieden als je een ‘huilbaby’ hebt. Een kindje dat om wat voor reden dan ook veel moet huilen.

Huilen kan een stress-verhogend effect op zowel je baby als op jezelf hebben. Het is een alarmsignaal dat alle voelsprieten triggert. Als je kindje veel moet huilen is dat voor jou en je baby uitputtend. Het huilen kan verschillende oorzaken hebben, maar hoe dan ook voelt je kindje zich veilig(er) als het dicht bij jou is.

Jij bent als een kruik en jouw lichamelijke bewegingen hebben een masserend effect op het lichaam van je kindje.

Dragen verlicht krampjes

Veel kleine baby’s hebben de eerste weken last van krampjes. De darmen zijn volop in ontwikkeling en worden voor de eerste keer gestimuleerd door middel van de net op gang gekomen borstvoeding. Jouw warme lichaam tegen de buik van de baby werkt verlichtend. Jij bent als een kruik en jouw lichamelijke bewegingen hebben een masserend effect op het lichaam van je kindje. Daarnaast zal het omsloten effect van een draagdoek en jij heel dichtbij een ontspannende werking hebben op je baby. Door de ontspanning kan hij tot rust komen en de meeste kindjes vallen dan ook binnen luttele minuten in slaap zodra je ze bij je in een draagdoek hebt geknoopt en je rustgevende bewegingen maakt door een beetje te wandelen.

Dragen verlicht (verborgen) reflux

Naast krampjes zijn er ook kindjes die last hebben van (verborgen) reflux. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux voor doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor, maar tot die tijd kan je kindje er veel van moeten huilen. De draaghouding, rechtop, in een draagdoek helpt mee om ervoor te zorgen dat maaginhoud minder makkelijk terugstroomt waardoor je baby minder last zal hebben en rustiger kan slapen. Ook dat jij heel dicht bij hem bent heeft een ontspannende werking, hij ligt niet ergens alleen met veel ongemak.

De draaghouding, rechtop, in een draagdoek helpt mee om ervoor te zorgen dat maaginhoud minder makkelijk terugstroomt waardoor je baby minder last zal hebben en rustiger kan slapen.

Dragen werkt ontspannend

Zoals hierboven ook al een paar keer genoemd: Dragen werkt ontspannend. De spierspanningen van je kindje zijn constant, jouw ademhaling en hartslag zijn vertrouwd vanuit de buik en jouw lichaamswarmte en geuren zijn rustgevend. Lichamelijke processen bij de baby worden geholpen door jouw lichaam heel nabij. En ontspanning helpt om tot rust te komen. Dus ook bij andere lichamelijke en geestelijke ongemakken zal het dragen van je kindje uitkomst bieden.

Als jij knuffelt met je baby, dan maakt ook jouw lichaam rustgevende stoffen aan, zoals oxytocine.

Dragen is helend

Dit geldt andersom ook. Als jij knuffelt met je baby, dan maakt ook jouw lichaam rustgevende stoffen aan, zoals oxytocine. Dus als jij je baby stevig tegen je aan tot rust kunt laten komen, is dat voor jullie allebei positief. Lichamelijk en geestelijk. Neem je baby in de draagdoek en ga een stuk wandelen. Je kindje kan lekker slapen en jij maakt je hoofd leeg.

Ook als jij er (geestelijk) doorheen zit helpt het dragen van je kindje om je (weer) te kunnen verbinden. En als jij soms ook even tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden, dan kan ook je partner of een ander persoon dichtbij je jouw kindje in de draagdoek bij zich dragen.

We zeggen niet dat dragen een medicijn voor alles is, maar het komt aardig in de buurt als middel dat je (bijna) overal kunt inzetten ter ondersteuning. Meer lezen over de voordelen of historie van dragen?

The post Dragen is fijn, ook bij een huilbaby appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
241
Dragen van baby tot peuter https://oermoedersvannu.nl/artikel/dragen-van-baby-tot-peuter/ Tue, 13 Sep 2016 14:40:27 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=237 Je kunt je kindje bij je dragen vanaf de geboorte tot aan de kleuterleeftijd of zelfs langer als dat nodig is! Wat zijn de do’s en don’ts van dragen in […]

The post Dragen van baby tot peuter appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Je kunt je kindje bij je dragen vanaf de geboorte tot aan de kleuterleeftijd of zelfs langer als dat nodig is! Wat zijn de do’s en don’ts van dragen in een drager van begin tot zelfstandigheid:

Bij hele kleine kindjes wordt het dragen op aan de voorkant, op je buik aangeraden. Kleine baby’s wil je nog goed in de gaten houden en ze de nodige bescherming bieden omdat ze zo kwetsbaar zijn. De kikker-houding of M-houding is nog volop aanwezig in de natuurlijke anatomische houding, en dit wil je graag terug zien in een draagdoek of draagzak. Dikke of stugge stof of dubbellaags knopen is voor hele kleintjes nog geen optie. Dit zal te veel druk geven op het ruggetje waardoor het niet de natuurlijke bolling kan aannemen. Je zorgt er altijd voor dat het gezichtje vrij is zodat je baby voldoende lucht kan krijgen. Sommige mensen doen een doekbaan over het hoofdje van het kindje, maar dit is af te raden. Naast het feit dat dit (letterlijk) benauwend kan werken, geeft het ook druk op het kleine hoofdje van het kindje. Als je kindje last heeft van alle prikkels om hem heen, kun je beter een mutsje gebruiken van liefst natuurlijk materiaal.

Naarmate het kindje ouder wordt, worden de rugspieren sterker en verandert de lichaamshouding. De eerste verandering is als het kindje zijn hoofdje goed rechtop kan houden. Daarna volgt het zelfstandig zitten en als laatste het rechtop staan. Bij iedere verandering in houding en rug is het in principe mogelijk om andere soorten knopen te gaan maken met de draagdoek. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het kan op ten duur bijvoorbeeld handig zijn om je kind (soms) achterop te dragen, zodat jij wat meer ruimte hebt aan de voorkant. En je hebt ook soorten knopen waarbij je je kindje makkelijker in en uit de draagdoek tilt, als het bijvoorbeeld soms zelf los wil lopen of ergens even wil spelen buiten de draagdoek. Het is uiteraard ook afhankelijk van jou kunnen, willen en de grootte van je kindje. Overleg met een draagconsulent kan dan erg fijn zijn. Zij heeft veel kennis van draagdoeken en het knopen ervan.

Ook als je net begint met dragen kan een draagconsult erg fijn zijn. Je leert de knopen meteen op de handigste en prettigste manier aan, ze geeft fijne tips en trucs en je leert de werking van een draagdoek goed kennen.

Een mooie illustratie die laat zien hoe de houding van je kindje verandert:

draaghouding

draaghouding

Het voordeel van dragen in een draagdoek, die je omknoopt, is dat de vorm en maat telkens mee veranderen met het lichaam van je kindje.

Ook bij OERmoeders hebben we draag-experts in ons midden: Josette Zwiers en Anouk Barendrecht helpen je graag op weg!

The post Dragen van baby tot peuter appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
237