Sandra Broeders-Van Dun – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Sandra Broeders-Van Dun – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Communiceren kun je leren! https://oermoedersvannu.nl/artikel/je-kan-het-leren/ Wed, 02 Nov 2016 19:23:14 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=786 Communicatie is een proces van informatie uitwisseling. Bij communicatie is er altijd sprake van een zender, een boodschap met informatie en een ontvanger. De zender probeert informatie over te dragen aan de […]

The post Communiceren kun je leren! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Communicatie is een proces van informatie uitwisseling.

Bij communicatie is er altijd sprake van een zender, een boodschap met informatie en een ontvanger. De zender probeert informatie over te dragen aan de ontvanger door middel van een boodschap.

Verschillende manieren

Pasgeborenen communiceren door middel van huilen. Door te huilen maken ze je duidelijk dat ze iets van je willen. Ze laten horen dat ze zich oncomfortabel voelen. En dat ze jou nodig hebben om dat gevoel op te heffen.

Met grotere kinderen kun je communiceren door middel van woorden. Zij vertellen je iets, jij luistert en reageert. En andersom.

Ook al voor de geboorte van je kind kun je communiceren met elkaar. Je kunt contact met elkaar maken op zielsniveau. Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan je kind hoe wat z’n naam is. Of dat je een jongen of een meisje draagt. Er zijn zelfs mensen die al met hun aanstaande kind communiceerde voor de conceptie!

Daarnaast kun je ook nog communiceren door middel van lichaamstaal, oogcontact, liefde en aanraking en door stiltes, etc. En met babies kun je door middel van gebaren ook communiceren!

Hoe wonderlijk is communicatie!

Maar hoe moeilijk kan het ook zijn… Want wat wordt er bedoeld met dat ene huiltje, die woorden of de gedachte die tot je komt? En hoe verloopt communicatie met respect voor alle partijen en gelijkwaardig?

Communiceren kun je leren!

The post Communiceren kun je leren! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
786
Tuin https://oermoedersvannu.nl/artikel/tuin/ Mon, 24 Oct 2016 13:38:22 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=844 Hoe maak je van je tuin een fijne ontdekplek voor kinderen? Allereerst: Groen! Groen is goed voor kinderen (en volwassenen!). Groen stemt mild. Groen is als balsem voor de ziel. Je […]

The post Tuin appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Hoe maak je van je tuin een fijne ontdekplek voor kinderen?

Allereerst: Groen! Groen is goed voor kinderen (en volwassenen!). Groen stemt mild. Groen is als balsem voor de ziel. Je kunt planten neer zetten op je balkon of je schutting of schuur laten begroeien. Een heg zetten of gras leggen bijvoorbeeld. Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen? We kunnen daarin de meeste nuances onderscheiden. Dat komt onder andere door de vele groene tinten die er in de natuur, onze natuurlijke leefomgeving(!), te vinden zijn. Een groene omgeving heeft zo ook een kalmerend effect op ons lichaam, puur omdat het onze natuurlijke leefomgeving is en we daarin dus het meest ‘onszelf’ kunnen zijn.

Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen?

Zelf doen!

Ten tweede: Eetbare en geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden. Want wat is er toffer dan je eigen eten te zien groeien en zelf bij elkaar te kunnen scharrelen en plukken?! Plant bijvoorbeeld een bessenstruikje. Of kweek tomaten en komkommers. Poot aardappelen in een emmertje of maak een kruidenspiraal! Of maak een natuurlijke hut door bonen te laten groeien tegen een tipi van takken. Zo leren je kinderen waar het voedsel vandaan komt. Je kunt ze leren waar ze thee van kunnen zetten of waar ze EHBO mee kunnen verlenen. Hele waardevolle lessen! En grote kans dat jullie nog smakelijker eten als het uit eigen tuin komt (je weet ook precies wat ermee gebeurd is als het bijvoorbeeld om bestrijdingsmiddelen gaat).

oermoedersvannu8

Verder: Bomen! Bomen zijn fundamenteel en functioneel. Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen. Aan een boom kun je een schommel of een hangmat hangen. Een boom biedt bescherming in de zon of bij regen. Het hoeft echt geen grote boom te zijn. Een treureik, plataan of een paasboom die je door snoeien knot of laag houdt biedt al genoeg gelegenheid. Bomen vormen ook mooie herinneringen voor het leven, plant bijvoorbeeld een klein boompje bij de geboorte van je baby of ter gelegenheid van een andere bijzondere gebeurtenis.

Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen.

Water, hoekjes, zand en vuur!

Dan: Een waterplaats. Graaf een vijvertje of zet een grote bak water neer. Laat er leven in ontstaan. Kinderen vinden het heerlijk om met water te knoeien. En je maakt je tuin aantrekkelijk voor vogeltjes, kikkertjes en andere kleine beestjes. Water heeft een reinigende, helende en rustgevende werking op lichaam en geest. Fijn om met je handen of voeten in te zitten.

Je kunt ook hoekjes maken met stenen, keien en takken. Goed spul voor de kinderen om mee te spelen en lekkere plekjes voor kleine insecten om zich in te verstoppen. Of wat dacht je ervan om een hut te maken van stof of bonen? Of van het bouwen van een boomhut?

ff93194128cf72d95876aff318e3a7f7

Bouw een buitenspeelkeuken, zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!

Een zandplaats werkt ook altijd geweldig; een plek waar gegraven kan worden en zandtaartjes gebakken, waar je lekker met je handen en tenen in kunt woelen. Als de kinderen rond de plek in de gelegenheid zijn om water te pakken is dat natuurlijk nog leuker! Water en zand; een ideale combinatie voor ontdekkende kinderen. Geef ze wat (oud) servies, een (oude) pan of ander (oud) keukengerei. En ze toveren de lekkerste gerechten voor je. Of bouw een buitenspeelkeuken (zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!)!

Een houten bak, hoekje of schuurtje met fietsjes en speelmateriaal (liefst duurzaam materiaal) is leuk, maar hoe simpeler je het houdt, hoe meer ze de natuur (takken, bomen, kastanjes, bladeren, mos, etcetera) zullen gaan gebruiken om hun creativiteit en fantasie te prikkelen. Teveel speelgoed kan afleiden van dit belangrijke proces.

Voor grotere kinderen is een vuurplaats ook een geweldige ontdekplek. Fikkie stoken is sowieso al tof, maar met een rooster en een oude pan kun je gewoon echte soep maken van kruiden en eetbare planten uit de tuin! ’s Zomers met het gezin ’s avonds om een vuurtje heen en je waant je op vakantie in eigen tuin.

Graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

Relax

En last but not least: Een heerlijke relaxstoel of hangmat, voor jezelf én voor je kinderen. En geniet! Of graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

The post Tuin appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
844
Natuurlijke kraamzorg https://oermoedersvannu.nl/artikel/natuurlijke-kraamhulp/ Thu, 13 Oct 2016 08:52:52 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=191 De kraamhulp is degene die jou en je kind verzorgt in de kraamtijd. Een professionele kraamverzorgende is geschoold en kan medische controles uitvoeren. Ze is bovendien alert op problemen en andere signalen […]

The post Natuurlijke kraamzorg appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
De kraamhulp is degene die jou en je kind verzorgt in de kraamtijd. Een professionele kraamverzorgende is geschoold en kan medische controles uitvoeren. Ze is bovendien alert op problemen en andere signalen die erop kunnen duiden dat er extra hulp of zorg nodig is. Ook weet ze welke acties in gang kunnen worden gezet als er problemen optreden. Ze kan voorlichting geven en hulp bieden bij bijvoorbeeld borstvoeding en jullie vragen beantwoorden. Ze zal proberen het zelfvertrouwen van jullie te versterken en te vergroten. En ook verricht ze licht huishoudelijk werk en zorgt ze voor de overige gezinsleden. Een kraamhulp kan heerlijk zijn als buffer tussen jou en je bezoek als het bezoek je overweldigt. Sommige kraamverzorgenden zijn tevens lactatiekundigen.

Je kunt je kraamzorg invullen op de reguliere manier via een kraamzorgbureau bij jou in de buurt. Maar wist je dat er nog meer mogelijkheden zijn?

Natuurlijke kraamzorg

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Natuurlijke Kraamzorg. Natuurlijke kraamzorg is aandachtige zorg met behulp van natuurlijke middelen. Deze kraamverzorgende heeft kennis van warmtezorg, omhulling, ritmes, volwaardige voeding enzovoorts. De samenhang tussen lichaam, ziel en geest staat centraal bij haar. Ze zal je helpen je waarnemingsvermogen te verdiepen waardoor je goed kunt inspelen op de vraag van je kindje.

Natuurlijke kraamzorg is aandachtige zorg met behulp van natuurlijke middelen.

Particuliere kraamzorg

Zoek je een kraamverzorgende die echt bij je past, kan voldoen aan jouw specifieke wensen en die je al kunt ontmoeten voor de komst van je kind; dan kun je kijken naar 1op1kraamhulp. Hier kun je een kraamaanvraag plaatsen of een kraamverzorgende zoeken die haar diensten aanbiedt. Zo kun je vergelijken en de beste match kiezen. Deze kraamverzorgenden zijn ZZP-ers en kunnen vrij werken. Zij kan dus ongekaderd en zonder voorwaarden volledig inspelen op jouw zorgvraag. De zorg is gericht op liefdevolle, intuïtieve aandacht voor moeder en kind.

Doula

Er zijn ook doula’s die na de bevalling en geboorte kunnen helpen bij de zorg rondom jou en je baby. Doula’s die dit aanbieden hebben daar ervaring mee en hebben ook cursussen of opleidingen gevolgd om jou te helpen. Er zijn ook doula’s die je bij staan naast een kraamverzorgende, je hebt dan de eerste week twee zorgenden om je heen. Doula’s die ook kraamhulp bieden blijven vaak langer dan alleen de eerste week bij je om te helpen.

Andere mogelijkheden

In sommige culturen is het heel gebruikelijk om een naaste in de buurt te hebben tijdens en na de bevalling. Je kunt er zelf ook voor kiezen om je moeder, ouders, zus, goede vriendin of tante te vragen om je te verzorgen na de geboorte. In andere culturen komen bijvoorbeeld de vrouwen uit de familie bij elkaar om je te helpen en jou en je gezin te verzorgen in de eerste weken na de geboorte. Zij kunnen veel van hun kennis doorgeven, vooral omdat ze zelf ook veel kennis hebben meegekregen vanuit hun omgeving, eigen ervaringen en eerdere generaties. Bovendien kennen ze jou en je omgeving en gezin goed en kunnen vaak vlug opmerken als er iets met je aan de hand is, maar ze zijn daarentegen meestal niet geschoold om medische controles uit te voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om je moeder, ouders, zus, goede vriendin of tante te vragen om je te verzorgen na de geboorte.

Kies je voor een kraamhulp die niet professioneel geschoold is, bespreek dit dan met je verloskundige. Zij zal je voorlichting geven over welke taken er horen bij de kraamzorg. Je verloskundige zal in de kraamweek een paar keer extra bij je langskomen en onder andere de medische controles doen. Het is dus fijn om dit vooraf alvast te bespreken.

Een combinatie is ook mogelijk. Reguliere kraamzorg samen met je doula of moeder. Het voordeel is dan nog meer toewijding in de zorg voor jou waardoor er voor jou zelf meer ruimte overblijft in focus op je baby. Een extra persoon kan ook bij je komen na de eerste week van kraamzorg, op die manier heb jij langer de tijd om rustig(er) aan te doen en je te concentreren op bijvoorbeeld borstvoeding. In 40 dagen kraamtijd lees je meer over hoe belangrijk het is rust te nemen en hulp te vragen in de kraamtijd. Neem een lekker kruidenbad en heb je al van een mother’s blessing gehoord?

Kraamzorg afnemen is dus niet verplicht. Vertelt je verloskundige je iets anders, dan kun voor meer informatie contact op nemen met de geboortebeweging. Zij kunnen jou precies jouw rechten vertellen.

Dalalou maakte een lijst met bewuste geboortewerkers, wellicht ook interessant om een kijkje te nemen! Ook Moeder Aarde heeft een netwerk op hun site staan.

The post Natuurlijke kraamzorg appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
191
Hielprik https://oermoedersvannu.nl/artikel/hielprik/ Tue, 11 Oct 2016 09:21:17 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=197 Wel of niet? Het is gebruikelijk dat in de kraamweek de hielprik wordt afgenomen bij je kindje. Door middel van een prikje in de hiel wordt er wat bloed verzameld, […]

The post Hielprik appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wel of niet?

Het is gebruikelijk dat in de kraamweek de hielprik wordt afgenomen bij je kindje. Door middel van een prikje in de hiel wordt er wat bloed verzameld, dat opgestuurd wordt naar het laboratorium en daar onderzocht zal worden op een aantal erfelijke, zeldzame aandoeningen. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziekten voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind. De meeste onderzochte ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. Het is een persoonlijke kwestie of je het wel of niet laat doen.

Sommigen van ons lieten het wel doen omdat ze onderzoek belangrijk vinden. Ze vinden het maar een beetje bloed en zagen daar geen probleem in. Of besloten om niet toe te staan dat het bloed voor verder wetenschappelijk onderzoek gebruikt zou worden. Als dit je aanspreekt kun je dat aangeven bij de screener die de hielprik uitvoert. Er zal je gevraagd worden je handtekening te zetten op de hielprikkaart. Het bloed zal dan na onderzoek 1 jaar bewaard worden in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. En het zal dus niet gebruikt worden voor anoniem onderzoek dat nuttig is om ziekten te voorkomen en/of om de behandelingen te verbeteren.

Er zijn ook ouders die de hielprik niet laten uitvoeren omdat ze weten dat geen van de onderzochte erfelijke ziektes in de familie voorkomen en ze het onderzoek dus niet nodig achten. Of omdat ze het niet prettig vinden zo’n klein kind te laten prikken. Want ondanks dat het kind er wellicht weinig van mee krijgt als het onderzoek goed gebeurt, is het energetisch gezien wel een inbreuk. Het zou een overweging kunnen zijn de hielprik op latere leeftijd uit te laten voeren, maar in hoeverre die mogelijkheid er is weten wij (nog) niet.

Er zijn ook ouders die er van afzien omdat ze er van overtuigd zijn dat je bloed in contact blijft met je fysieke lichaam en het bloed daarin, ook als het bloed op een andere plek is. En dat het zelfs invloed kan hebben op je lichaam wat er met dat bloed elders, op een andere plek gebeurt.

En dan vallen de ethische vragen die een onderzoek oproepen nog te overdenken.

Bijvoorbeeld:

  • stel dat ons kind drager is, moeten wij ons kind daar op latere leeftijd over inlichten?
  • in hoeverre is weloverwogen instemming eigenlijk mogelijk bij onderzoek op zoveel verschillende aandoeningen?
  • wie heeft er baat bij de hielscreening: Het kind? De ouders? Eventuele latere kinderen?

Zoals je ziet zijn er een heleboel mogelijkheden. En allemaal het overdenken waard. Opdat je een weloverwogen besluit kunt nemen ten aanzien van de hielprik.

Mocht je besluiten de hielprik wel te laten uitvoeren dan hieronder nog wat tips:

  • Warm de hiel van te voren goed op door het bijvoorbeeld in een handdoek te wikkelen die je onder de warme kraan warm hebt gemaakt. Als je niet weet welk voetje geprikt zal worden, warm ze dan allebei op!
  • Als je borstvoeding geeft, leg je kind dan aan tijdens de prik. Het drinken geeft een pijnstillend effect! Laat je niet weerhouden door een screener die aangeeft zo niet te kunnen prikken, dan kan namelijk best als er een andere houding aangenomen wordt door de uitvoerende. Het belang van het kind staat hierin voorop!

The post Hielprik appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
197
Communiceren met je ongeboren baby https://oermoedersvannu.nl/artikel/voor-de-geboorte/ Sun, 02 Oct 2016 18:26:37 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=790 Voor communicatie heb je toch woorden nodig? Dat is toch niet mogelijk met een ongeboren kind? Er is inderdaad een vorm van communiceren waar je taal voor nodig hebt. Maar er […]

The post Communiceren met je ongeboren baby appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Voor communicatie heb je toch woorden nodig? Dat is toch niet mogelijk met een ongeboren kind?

Er is inderdaad een vorm van communiceren waar je taal voor nodig hebt. Maar er zijn ook zoveel andere manieren van communiceren.

Aanraken

Bijvoorbeeld door aanraking kun je al contact maken met het kind in je buik. Leg maar eens je handen op je buik. Haal een aantal keer goed adem voor een diepe ontspanning en voel eens wat er gebeurt. Wellicht zul je je kind voelen bewegen in de richting van jouw handen, jouw warmte. Zo kan het al vertrouwd raken met jou en jouw aanraking. Dit is van belang voor de hechting later als het geboren is en veiligheid zoekt in jouw armen.

Zielsniveau

En communiceren kan ook op nog een diepere laag. Op zielsniveau. Daar waar je communiceert door middel van beelden of woorden die uit het niets bij je lijken op te komen. Of door gevoelens die je overvallen. Daar waar jullie zielen intuïtief samen komen en informatie uitwisselen.

Als je er voor open staat kun je dit vanzelfsprekende lijntje tussen jou en je kind vinden. Maar ook voor je partner kan dit mogelijk zijn. Broertjes of zusjes kunnen je soms versteld doen staan door uitspraken met betrekking tot de baby waarvan je je afvraagt hoe ze er bij komen. Ook zij kunnen elkaar vinden op zielsniveau!

Daar waar jullie zielen intuïtief samen komen en informatie uitwisselen.

Een voorbeeld: “Mijn man wist al vroeg in de zwangerschap van ons 4e kind te vertellen dat ons kind met Kerst geboren zou worden, 2 weken voor de uitgerekende datum. Ik vond het vermakelijk dat hij het bleef volhouden. Tot het dus ook zo gebeurde! Ik stond perplex! Ons kind had blijkbaar via gedachten met zijn vader gecommuniceerd en hem al laten weten wanneer hij ter wereld zou komen. Zelf heb ik al met een aantal kinderen voor hun conceptie contact gehad. Ik voelde hun aanwezigheid al. En wist soms ook al of er een jongen of meisje op een plaatsje aan het wachten was. Eens stond ik te strijken terwijl de tv aan stond. Toen er een mevrouw in beeld kwam en ik haar naam hoorde, liep er een tinteling over mijn rug. En wist ik dat er een meisje zou komen bij ons en dat ze wilde heten zoals die mevrouw. Drie maanden later was ik zwanger. Het bleek van een meisje en we hebben haar genoemd zoals ik te horen kreeg al voor haar conceptie.”

Je kunt het leren

Wil jij ook communiceren met je ongeboren kind? Neem dan vooral je gevoelens, gedachten en ingevingen serieus. Doe het niet af als iets geks of aparts. Eigenlijk is het heel normaal. En is het gek dat we het verleerd zijn! We denken namelijk dat het ontzettend OER is, deze vorm van communicatie!

The post Communiceren met je ongeboren baby appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
790