Een doula is een persoon, vaak een vrouw, die jou en je partner begeleidt bij de zwangerschap, bevalling en geboorte van jullie baby. Ze heeft hier vaak een speciale opleiding voor gevolgd, maar is niet medisch opgeleid. Ze is er naast de verloskundige.
Een doula blijft de hele bevalling en geboorte aanwezig. Een verloskundige zou graag dezelfde begeleiding geven, maar in de praktijk blijkt dat het vaak niet haalbaar is dat zij gedurende de hele ontsluitingsfase bij je blijft. Een doula biedt emotionele steun, maar kan ook fysieke steun bieden indien gewenst. Ze is er speciaal voor jou en je gezin, om jullie te begeleiden en ondersteunen bij de bevalling en geboorte. Een doula kan niet alleen bij een thuisbevalling worden ingezet, maar kan ook in het ziekenhuis bij je blijven om jou en je partner te ondersteunen.
De begeleiding van een doula begint tijdens de zwangerschap. De kennismaking is altijd vrijblijvend, want het is van groot belang dat jullie bij elkaar passen en er beiden een goed gevoel bij hebben. Je bespreekt samen wat de wensen en ideeën zijn, leert elkaar kennen en kijkt of het klikt.
Een doula geeft je praktische informatie, ondersteunt je mentaal en kijkt of er nog extra emotionele aandacht nodig is. De gesprekken kunnen naar behoefte worden uitgebreid met massagetechnieken en handvatten voor je (geboorte)partner, waardoor hij of zij je ook extra ondersteuning kan bieden tijdens de bevalling. De gesprekken vooraf zorgen er ook voor dat jullie aan elkaar gewend zijn zodra de bevalling zich werkelijk aandient. Na de geboorte spreken jullie ook af en kan een doula je (soms) nog verder begeleiden als je dat fijn vindt.
Een doula kan extra fijn zijn als je er alleen voor staat en toch graag een geboortepartner wilt hebben, als je in het verleden vervelende lichamelijke/seksuele ervaringen hebt gehad of een traumatische bevalling, als je bang bent voor je bevalling of als je het prettig vindt dat er continue iemand is om je te ondersteunen en begeleiden.
De voordelen van een continue begeleiding tijdens de bevalling (door bijvoorbeeld een doula) zijn onder andere:
- een grotere kans op een spontane vaginale geboorte
- minder gebruik van pijnstilling
- beter gevoel over de bevalling
- een kortere bevallingsduur
- minder kans op een kunstverlossing
- minder kans op een keizersnede
- betere kans op een goede start voor het kind
- minder vaak ingeknipt
- minder vaak bij gestimuleerd
De kosten van een doula verschillen enorm aangezien het een zelfstandig beroep is. Er is nog geen vergoeding voor de begeleiding van een doula. Gemiddeld kost het ongeveer €750.
Een doula is zeker niet voor iedereen een uitkomst, maar iedereen verdient de bevalling die ze graag wil en soms kan een doula daar veel aan bijdragen. Je kunt vrijblijvend een gesprek met een doula aanvragen om te bekijken of het bij je past en is wat je zoekt.