Van de natuur – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Van de natuur – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Wilde haren https://oermoedersvannu.nl/artikel/wilde-haren/ Thu, 16 Nov 2017 09:49:31 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=4071 Haren. Veel van ons hebben ze, overal op ons lichaam en vooral op onze bolletjes. Veel mensen wassen hun haren met zeep en knippen ze in model, maar je kunt […]

The post Wilde haren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Haren. Veel van ons hebben ze, overal op ons lichaam en vooral op onze bolletjes. Veel mensen wassen hun haren met zeep en knippen ze in model, maar je kunt je haren… ook wild laten!

Je wilde haren verliezen

In verschillende culturen wordt er verschillend tegen haren aangekeken en met haren omgegaan. In onze maatschappij is wassen met zeep en je haren in model (laten) knippen vrij gebruikelijk. Dit komt voort uit ons begrip van beschaafdheid; al het natuurlijke moet in bedwang en onder controle gehouden worden. Zo ook je wilde haren. We moeten uitstijgen boven de wilde natuur om daarmee onze beschaafdheid te tonen. We kennen ook de uitspraak wel je wilde haren verliezen, oftewel je ‘eindelijk’ volwassen en beschaafd gaan gedragen in plaats van jong, vrij en onbezonnen.

In veel culturen wordt haar gezien als één van de zetels van levenskracht.

In onze maatschappij weten we nog wel dat onze haren een vorm van bescherming bieden, maar we kijken doorgaans niet verder dan de weersinvloeden. Maar de natuur zou de natuur niet zijn als niet elk ding holistisch zou werken en een veelvoud aan functies in zich draagt. Haar beschermt en haar verbindt, op fysiek en energetisch niveau. In veel culturen wordt haar gezien als één van de zetels van levenskracht.

Dik, glanzend, lang haar staat door de eeuwen en culturen heen voor een goede gezondheid. Haren die grijs worden zijn een teken van afnemende levenskracht. En ook in onze cultuur kun je aan haren over het algemeen zien hoe het met iemand gesteld is. Het is ook niet voor niets dat veel mensen proberen om haren er nog ‘mooier’ uit te laten zien.

Wassen en knippen

Bij haren is het zo dat ze groeien aan de bovenkant, bij je hoofd. Als je ze knipt, dan gebeurt dat aan de onderkant, normaal gesproken de gesloten kant. Door het knippen worden de uiteindes ‘open’ geknipt en daardoor juist zwak(ker) en gevoeliger voor fysieke invloeden van buitenaf. Door het knippen, maar ook door onze voeding en de manier waarop we verder onze haren verzorgen krijgen we dan bijvoorbeeld gespleten haarpunten en te droog of juist te vet haar of haar dat afbreekt. Het wordt zo een cirkeltje en je blijft bezig met het verzorgen van je haren. Hetzelfde geldt voor het wassen met zeep: dit brengt je haar uit natuurlijk evenwicht. En denk eens aan wat verf doet met je haren, zeker als haren iets te maken hebben met intuïtie en levenskracht? Of gel of haarlak…

Door het knippen worden haren juist zwak(ker) en gevoeliger voor fysieke invloeden van buitenaf.

Je haren ‘met rust’ laten zal er eerst voor kunnen zorgen dat je haar volkomen uit de band springt en vet wordt. Maar na een poosje zal het z’n eigen aard terugvinden en zal je haar in natuurlijke, wilde staat gezonder en mooier zijn dan ooit. Lees hier over hoe je je haar natuurlijk kunt wassen, zodat het zijn natuurlijk evenwicht behoudt.

Elk haar is anders en er is dus ook niet per se één methode om met haren om te gaan. Leer je eigen haar (en bijbehorende hoofdhuid) eerst eens goed kennen. Dat doe je het best door het een hele poos eerst eens met rust te laten. Kammen kan wel, voorzichtig, als je klitten wilt voorkomen, het liefst met een zachte borstel (van échte haren!).

Last van gespleten of snel afbrekend haar? Eiwitten kunnen helpen, ze vormen de bouwstenen voor je haar. Voeg ze voldoende toe aan je voeding om je haar te voeden.

Antennes

En haren zijn meer dan strengen keratine. Haren zijn het verlengde van je zenuwstelsel en verbinden binnen met buiten. Met je haren kun je ‘voelen’. Je omgeving aftasten en van alles om je heen oppikken. Energie, sfeer, emoties en gevoelens van anderen, etc. Je haren zijn als het ware antennes.

In een heleboel culturen worden haren gezien als de verbinding van je lichaam met de bron (kosmos, universum, jezelf). Je maakt via je haren energetisch contact met je omgeving, met anderen en met de kosmos. Je haren bevatten letterlijk de levenskracht waarmee je energetisch in verbinding bent met alles om je heen en daardoor met jezelf.

Afsluiten

In veel culturen zie je dat als er toewijding gevraagd wordt, men de haren in toom houdt, vaak door ze kort te wieken of te bedekken. Denk bijvoorbeeld aan monniken in verschillende geloofsgemeenschappen, maar ook aan mensen in het leger. Het afscheren van je haren of bedekken van je hoofd kan je letterlijk afschermen en afsluiten van je omgeving. Zoals het dragen van een hoofddoek, muts of tulband. Op deze manier kun je je toewijden zonder dat je afgeleid wordt door je omgeving.

Zonder haar of met kort haar kun je je makkelijker overgeven aan de wil van iemand anders en je eigen wil loslaten. Gevangenen zijn onderdaniger en dus beter in bedwang te houden zonder haar of met kort haar. Ze verliezen de connectie met hun eigen innerlijk weten en intuïtie en luisteren daardoor makkelijker naar iemand anders.

Zonder haar of met kort haar kun je je makkelijker overgeven aan de wil van iemand anders en je eigen wil loslaten.

Als je zelf even rust wilt of je wilt afsluiten voor een (drukke) omgeving, dan kun je een muts op zetten of je haren op een andere manierbedekken. Net zoals bij je (kleine) kind. Een muts van natuurlijk materiaal als wol en zijde werkt het allerbest als natuurlijk beschermlaagje tussen jou(w haar) en de buitenwereld. Je hoeft niet meteen je haren af te scheren, al kun je daar natuurlijk ook juist bewust voor kiezen.

Magisch

Bij de vroegere heksenvervolgingen dacht men dat vrouwen met lange haren magische krachten hadden. Het haar moest worden afgeschoren om de heks onschadelijk te maken. Ook tovenaars hebben vaak magische krachten door hun lange haren.

Bij een destijds geheim experiment in het Amerikaanse leger ontdekte men dat Indianen hun intuïtie en helderziende vermogens verloren zodra hun haren werden afgeknipt.

Het Nederlandse gezag in Indië ontdekte dat gevangen Molukkers met nog lange haren folteringen doorstonden, maar zodra het afgeknipt was werden ze onderdanig en bekenden ze meteen.

Verbinding

In sommige culturen worden de eerste haren van een baby afgeschoren of geknipt om de verbinding met het hemelse te doorbreken. Zoals het doorknippen van een energetische navelstreng. Het kindje wordt losgemaakt, oftewel gereinigd (ontdaan van), van z’n connectie met het hemelse van voor z’n geboorte zodat het letterlijk kan aarden. Er zijn ook culturen waar ze dit doen als het kindje een aantal maanden oud is, als teken dat het kind dan niet meer zomaar zal sterven/terugkeren naar het hemelse, en dus volwaardig deel kan worden van het aardse bestaan. Bij weer andere culturen kennen ze dit gebruik rond de eerste verjaardag.

Er zijn ook culturen waarbij de haren voor het eerst geknipt of geschoren worden zodra het kind ‘ik’ kan zeggen en zichzelf daarmee bedoelt en dus zijn eigen (aardse) identiteit bezit. Ook hier staat het afknippen van de haren symbool voor het doorknippen van zo’n energetische navelstreng-verbinding met het hemelse en het volwaardig landen op aarde in het aardse bestaan en het ontwikkelen van je aardse identiteit. Bij sommige culturen houden ze hiervoor de leeftijd van ca. 3 jaar aan, wat doorgaans ook overeenkomt met de bewustwording van je eigen ik. Er wordt hierbij soms ook een link gelegd met de vruchten van bomen die je ook pas voor het eerst na 3 jaar gaat eten, als de plant sterk genoeg is om vrucht te gaan te dragen en/of de vrucht krachtig genoeg is om je te gaan voeden.

Ongerept

Weer andere culturen kiezen ervoor om haren helemaal niet te knippen. Je haren blijven in verbinding met het hemelse, het universum en ook met je directe omgeving. Je haren stellen je instaat om je openheid te behouden en in verbinding te blijven met alles om je heen. In sommige culturen waar ze hun haren ongemoeid laten, kiezen ze er wel voor om hun haren nog eens extra te beschermen. Haren mogen bijvoorbeeld alleen verzorgd en gekamd worden door iemand met goede intenties omdat die via je haren bij jou komen. En de haren worden zorgvuldig beschermd door ze bijvoorbeeld te wikkelen in doeken op het hoofd, overdag of juist tijdens de slaap.

Los gooien

Er zijn wat ons betreft in ieder geval genoeg overdenkingen om misschien toch eens voorzichtiger om te gaan met je eigen haren en die van je kind! En ze misschien wel gewoon weer lekker wild en vooral natuurlijk los te gooien. Wij zouden zeggen: Haren in de wind, handen in de aarde en je kindje dicht tegen je aan!

The post Wilde haren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
4071
Natuurlijke olie en Ayurveda https://oermoedersvannu.nl/artikel/natuurlijke-olie-en-ayurveda/ Tue, 15 Aug 2017 12:34:49 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3640 De Ayurveda ('de moeder der geneeswijzen') vertelt ons ook dat huidverzorging essentieel is. En dat je alles wat je op je huid smeert, ook op zou moeten kunnen eten! Volgens de Ayurveda is voor elk kind een geschikte olie te vinden. De verschillende soorten olie worden al duizenden jaren gebruikt als voedende huidverzorging en om je kind weer in balans te brengen.

The post Natuurlijke olie en Ayurveda appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Ayurveda olie

De huid van je pasgeboren baby is heel zacht. Het beschermt je kind tegen invloeden van de buitenwereld. De maatschappij waarin we leven vertelt ons dat we allemaal verzorgingsproducten nodig hebben om dat gevoelige huidje te verzorgen. Maar wanneer je de ingrediënten van de crèmes en lotions bekijkt, lijken er meer chemische middelen dan voedende ingrediënten in te zitten…

Voedend

De Ayurveda (‘de moeder der geneeswijzen’) vertelt ons ook dat huidverzorging essentieel is. En dat je alles wat je op je huid smeert, ook op zou moeten kunnen eten! Zou jij je kind een paar lepels crème voeren? Wij niet. En terecht, grote kans dat je kind ziek zou worden en in ieder geval zo een hoop plastic, alcohol en parfum binnen krijgt. Het vinden van natuurlijke huidproducten is echter niet zo moeilijk als je denkt. Volgens de Ayurveda is voor elk kind een geschikte olie te vinden. De verschillende soorten olie worden al duizenden jaren gebruikt als voedende huidverzorging en om je kind weer in balans te brengen.

Alles wat je op je huid smeert, zou je ook moeten kunnen eten.

Wat is Ayurveda?

De Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Ayu betekent ‘kennis’ en veda betekent ‘leven’. Het geeft ons dus de kennis over ‘hoe te leven’. De leer vertelt ons dat het hele universum (waaronder dus ook de mens) is opgebouwd uit vijf elementen. De vijf elementen zijn: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Ieder mens is verschillend en dat komt doordat deze elementen in verschillende verhoudingen in ieder individu aanwezig zijn. Door de kennis van deze elementen kun je ervoor zorgen dat je in balans blijft.

De leer vertelt ons dat het hele universum (waaronder dus ook de mens) is opgebouwd uit vijf elementen.

Bij kinderen zijn deze elementen nog in een pure vorm te zien. Kinderen met veel aanwezigheid van het element lucht, kunnen heel creatief en vindingrijk zijn. Wanneer er een teveel aan dit element in hen aanwezig is, ontstaat er veel beweging en kunnen ze niet meer stil zitten en slapen ze slecht. Wanneer er meer vuur aanwezig is in kinderen, worden ze leergierig en vertonen ze een sterke wil. Teveel vuur zorgt voor hitte in hun systeem en dat kan leiden tot driftbuien. Het element aarde zorgt voor stabiliteit in je kind. Een teveel aan aarde zorgt voor zwaarte en maakt kinderen traag en lui. Kennis over de aanwezigheid van deze elementen in je kinderen, kan enorm helpen om onbalans te herkennen en het geeft je de handvatten om te zorgen voor een terugkeer van de balans. Op die manier kan elk kind zijn wie het van nature is.

Verschillende soorten olie

De verschillende soorten olie werken verschillend per element. Wanneer je weet welk element teveel aanwezig is bij je kind, kun je een olie gebruiken om de elementen in balans te brengen. Een teveel aan lucht zorgt voor droogte en kou. Sesamolie is een verwarmende en voedende olie en zal je kind helpen om meer te gronden. Dit helpt zeer goed bij hyperactiviteit, angsten en slecht slapen. Doordat het element vuur veel hitte veroorzaakt, is het goed om te koelen. Kokosolie helpt hierbij en zorgt ervoor dat het teveel aan hitte verdwijnt. Dit helpt tegen boosheid, veel competitie en huidproblemen. Het aarde element is heel zwaar en vochtig. Mosterdolie is zowel verhittend als stimulerend. Deze olie helpt tegen luiheid en verkoudheden. Voor baby’s is een hele zachte olie, zoals amandelolie, altijd goed.

Wanneer je weet welk element teveel aanwezig is bij je kind, kun je een olie gebruiken om de elementen in balans te brengen.

Hoe de olie te gebruiken

In de Ayurveda worden ook adviezen gegeven over het gebruik van olie. Omdat warme olie ontspant en diep de huid in trekt, wordt het aangeraden om de olie warm op de huid aan te brengen. Dit kun je doen door de olie au-bain-marie op te warmen, of door de olie in een bakje op een theewarmer te zetten. Voel wel eerst of de olie niet te warm is voordat je het op de huid van je kind masseert. Bij baby’s is het belangrijk dat de omgeving goed warm is, omdat ze snel afkoelen. Je kunt je baby zachtjes met olie masseren en daarna in bad doen. Let wel op: Je kindje is dan glibberig. Wanneer er weinig tijd is, kun je je kind tijdens het douchen of badderen insmeren met olie. De olie is voedend genoeg om in te trekken. Oudere kinderen kun je insmeren vlak voordat ze de douche in stappen. Dat kan een ritueel worden dat hoort bij het wassen in de ochtend of avond.

Omdat warme olie ontspant en diep de huid in trekt, wordt het aangeraden om de olie warm op de huid aan te brengen.

Vergeet jezelf niet

Wanneer je kinderen slapen, kan het ook heel ontspannend zijn om jezelf te (laten) masseren met warme olie en dan een warme douche te nemen. Door de warmte van de douche trekt de olie dieper in de weefsels en wordt de overtollige olie weggespoeld. In de Ayurveda is het onderdeel van het ochtend- of avond- ritueel. Want ook de elementen zijn in ons te vinden en olie kan ook helpen om als ouder in balans te blijven.

The post Natuurlijke olie en Ayurveda appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3640
Jeuk! https://oermoedersvannu.nl/artikel/jeuk/ Thu, 10 Aug 2017 10:26:52 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3585 Eczeem, bultjes, een bacterie op je voet, insectensteken, wratjes, brandnetels… Het kan pijn doen en jeuken! Dus hier wat natuurlijke tips die de jeuk, pijn en zwelling kunnen verminderen. Het […]

The post Jeuk! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Eczeem, bultjes, een bacterie op je voet, insectensteken, wratjes, brandnetels… Het kan pijn doen en jeuken! Dus hier wat natuurlijke tips die de jeuk, pijn en zwelling kunnen verminderen. Het zijn middeltjes die we kennen uit eigen ervaring of getipt kregen van oma en de wijze buurvrouw. We maken onderscheid tussen beten en prikken, bacteriën, schimmels en eczeem.

Beten en prikken

Azijn
Dit weten we allemaal al natuurlijk. Voor veel steken is azijn een zeer hulpvol middel. Je kunt een voetenbadje of bakje vullen met half water en half azijn of een beetje deppen en merk de verlichting.

Kamillebad met zeezout
Met gestoken ledemaat in een teiltje of gewoon je hele lichaam in bad.

Zzzoem! van de Groene vrouw
Een natuurlijke prikken-gel met lavendel of mint geeft gelijk verkoeling. Werkt reuzengoed bij allerlei ongemakken uit de natuur.

Havermout
Een beetje havermout in een washandje in het badje. Dit brengt rust op de huid en verzacht bovendien.

Planten
Er zijn een heleboel planten zoals de smalle weegbree, hondsdraf, klimop (Hedera) en dovenetel die erom bekend staan jeuk te verminderen. Kneus ze en wrijf hun sap op de jeukende plek. Weet jij deze plantjes te vinden? Meestal staan ze dichtbij bij brandnetels. Naast de bekende brandnetel jeuk helpen deze lieve plantjes dus ook bij andere soorten beten en prikken!

Smalle weegbree
Smalle weegbree
ground ivy /hondsdraf
Hondsdraf
witte dovenetel
Witte dovenetel

Etherische olie
Olie van Tea Tree of Lavendel kan ook verlichting geven, bovendien desinfecteert het. Onverdund een druppel erop of verdund met wat water deppen.

Bach Flower Rescue
Dit is een mix van Bach bloesems, om in te nemen en te kalmeren of aan te brengen op de kriebelplek, werkt ook bij schimmel, eczeem en bacteriën. Bach Flower Rescue is te koop bij de drogist of natuurwinkel.

En ook
Mentolpoeder
, olijfolie, schil van een citroen of sinaasappel of schijfjes rauwe aardappel helpen ook tegen jeuk. Genoeg te halen uit de natuur dus!

Bacterie

Huidproblemen komen vaak uit de darmen, dus vraag je ook af hoe het daarmee gaat. Ook psychisch-emotionele problemen kunnen bacteriën een grotere kans geven om zich te manifesteren. Voor een beetje verzachting en verzorging kun je de volgende dingen proberen:

Kokosolie
Bij sommige bacteriën op de voet (en bij sommige soorten van eczeem) geeft kokosolie (niet ontgeurd!!) veel verlichting vanwege haar antibacteriële werking. Kokosolie bevat ook veel vitamine E wat helpt bij het herstel van de huid.

Propoliszalf
Een bijzonder krachtig middel, ook antibacterieel. Het is een smeerseltje dat gemaakt wordt door bijen om zichzelf te beschermen.

Manukahoning
Idem (ook bij koortslip en beginnende keelpijn en verkoudheid supermiddel!), honing van een buurtimker die niet gepasteuriseerd/verhit is werkt ook goed.

Teatree druppels (etherische olie)
Multi inzetbaar middel, de antiseptische werking remt schimmels en bacteriën en ook werkzaam bij wratjes bijvoorbeeld.

Moedermelk
Werkt antibacterieel, een paar druppels op de huid en laat het zijn werk doen!

Schimmel

Een schimmel wordt juist gevoed door olie dus kokosolie is juist geen goed idee. Uitdrogen die handel!

Groene kleipoeder
Klei droogt uit en onttrekt afvalstoffen (heeft meerdere toepassingen). Ook Heilaarde en Diatomeeënaarde hebben dezelfde uitdrogende en tegelijk een voedende werking.

Thee van tijm en rozemarijn
Zetten/maken en dit afgekoeld met een compres of watje op de plek.

Propolis en manukahoning
Kunnen ook goed werken bij schimmel. Ook imkerhoning die niet verhit is geweest heeft een goede werking.

Azijn
Ook hier weer inzetbaar, schimmels houden er absoluut niet van.

Teatree druppels (etherische olie)
Multi inzetbaar, de antiseptische werking remt schimmels en bacteriën.

Eczeem

Eczeem is ook een probleem dat eigenlijk van binnenuit komt, net als bacteriën die een kans krijgen om je huid aan te tasten. Eet je gezond genoeg? En hoeveel stress ervaar je? Eczeem wordt vaak met stress gerelateerd. Ook schijnen gezonde vetten (koudgeperste olijfolie, ghee, reuzel, kokosolie, avocado, rauwe bio roomboter, kabeljauwlever, etc.) en veel drinken een goede bijdrage te leveren aan het wegblijven van eczeem.

Eczeem wordt wel eens verward met een allergische reactie, in dat geval (als onderstaande hulpmiddeltjes niet werken) is het raadzaam om je kind op allergieën te testen. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld vaak intolerantie voor lijm en synthetische afwerking van schoenen. Wij raden onder andere daarom zoveel mogelijk blote voeten of niet-synthetische barefootschoenen aan, het liefst natuurlijk biologisch, fairtrade en dus duurzaam.

Kokosolie (biologisch, niet ontgeurd!)
Kokosolie kan bij sommige soorten eczeem goed werken, om te eten, maar ook om te smeren. Neem wel de niet ontgeurde, dus geurende en biologische variant.

Azijn
Ja daar is ie weer. Écht, azijn is een wondermiddeltje, eventueel verdunnen met water en aanbrengen met een wattenschijfje.

Teatree
Ook hier inzetbaar, heeft een genezende werking bij huiduitslag en eczeem. Doe een paar druppels in bad of op de plek.

Aloë Vera plant
Sap op de huid smeren. Verkoelt en herstelt de huid. Je kan het bewaren in de koelkast. Sowieso altijd handig om een Aloë plant in huis te hebben, nog zo’n wondermiddeltje! Voor wondjes, littekens, brandwonden, etc!

Zowel bij schimmel, eczeem als bacteriën of ernstige/ allergische reacties op beten kunnen ook homeopatische middeltjes ingezet worden. Vraag je homeopaat om advies.

In alle gevallen houd goed de reactie van je eigen lichaam in de gaten. Vertrouw je het niet, raadpleeg je arts.

De oorzaak

Naast deze ondersteunende middeltjes kan het ook helpen om je af te vragen waarom je kind jeuk heeft. Heeft het misschien letterlijk ergens jeuk van of heeft het iets meegemaakt wat hem niet beviel? Welke psychisch/emotionele reden kan hierachter zitten? De Biologika kan je hier wellicht meer inzicht in geven.

Over wondverzorging lees hier!

The post Jeuk! appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3585
Orgaanklok https://oermoedersvannu.nl/artikel/orgaanklok/ Fri, 04 Aug 2017 12:58:36 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3518 In China gebruiken ze hem al duizenden jaren: de orgaanklok. De orgaanklok is de energetische klok van ons lichaam. De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer […]

The post Orgaanklok appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In China gebruiken ze hem al duizenden jaren: de orgaanklok. De orgaanklok is de energetische klok van ons lichaam. De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer deze actief of juist passief zijn. De werking en activiteit van je organen hebben ook invloed op hoe je je voelt, op je energieniveau en humeur.

De orgaanklok is afgestemd op onze organen en geeft aan wanneer deze actief of juist passief zijn.

Je organen zijn niet constant allemaal hartstikke actief aan het werk. Doorgaans volgt je lichaam een circadiaans ritme, een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag of 24 uur duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). En gedurende de dag vinden er in je lichaam dus allerlei verschillende processen plaats op hun eigen tijd, in hun eigen ritme.

Dagindeling

Het circadiaans ritme wordt van binnenuit, vanuit je hersenen, gestuurd, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Het mechanisme in je hersenen dat je circadiaans ritme aanstuurt wordt ook wel je biologische klok genoemd. Het mechanisme bevindt zich in een kerngebied in de hypothalamus en wordt nucleus suprachiasmaticus genoemd. De hypothalamus integreert alle autonome en hormonale processen in het lichaam. In de nucleus suprachiasmaticus bevinden zich bijvoorbeeld ook lichtgevoelige cellen die belangrijk zijn voor het waak-slaapritme, dat ontstaat doordat andere hersengebieden zoals de epifyse (pijnappelklier) gestimuleerd worden. De epifyse produceert het hormoon melatonine, dat slaperigheid veroorzaakt.

Het kan fijn zijn om je meer bewust te zijn van je orgaanklok, zodat je het als leidraad kunt gebruiken om de dag in te delen.

Het kan fijn zijn om je meer bewust te zijn van je orgaanklok (en meteen ook die van je kind), zodat je het als leidraad kunt gebruiken om de dag op een prettige manier in te delen. Voor jullie allebei. Je kunt zo op handige tijden middagslapen en eetmomenten inplannen, zodat alle omstandigheden net dat kleine beetje meehelpen om alles gevoelsmatig wat rustiger te laten verlopen.

Energiebanen

De Chinese orgaanklok gaat uit van 12 energiebanen, oftewel meridianen, die elk horen bij en verbonden zijn met een orgaansysteem. De energie van elk orgaan en orgaansysteem is gedurende 2 uren per etmaal optimaal. Gedurende deze 2 uren is het betreffende orgaan en alles wat daarmee samenhangt het meest actief aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan(systeem) juist op z’n rust(igste) punt.

Je kunt met dingen die je wilt doen rekening houden met de activiteit van de orgaansystemen omdat dit ook invloed heeft op hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Strikt je dag indelen volgens de orgaanklok is (zeker in onze maatschappij) niet altijd even handig of makkelijk, maar je kunt er wat mee experimenteren om te zien wat het voor je doet.

De energie van elk orgaan en orgaansysteem is gedurende 2 uren per etmaal optimaal.

Hieronder de orgaanklok zoals de Chinezen hem gebruiken. De tijden zijn gebaseerd op de wintertijd, in de zomer tel je er dus een uur bij op!

23.00 – 01.00 uur : Galblaas

Als de galblaas actief aan het werk is, is het fijn om te slapen. Je galblaasenergie is verbonden met het maken van keuzes (slaap er eens een nachtje over), maar ook met het uiten van emoties zoals boosheid en frustratie (gal spuwen). Slapen op deze uren helpt om je energie weer goed op te kunnen laden en dit heeft weer invloed op je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat het maken van keuzes vloeiender gaat.

01.00 – 03.00 uur : Lever

Wanneer de lever actief is ontgift je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Slapen op deze uren is prettig zodat de lever alle energie krijgt om z’n werk te doen en je lijf van alle gifstoffen af te helpen. Verstoorde leverenergie zorgt voor boosheid en frustratie (iets op je lever hebben). Word je vaak wakker in deze uren, dan kan het zijn dat er boosheid en frustratie is die je (nog) niet goed hebt verwerkt.

03.00 – 05.00 uur : Longen

Frisse lucht in je slaapkamer is fijn omdat je longen ’s nachts hun optimale uren hebben. Je longen staan in verband met verdriet. Huilen is van directe invloed op je longen. En bijvoorbeeld ook opgelucht ademhalen als de nood voorbij is. Of je adem die stokt in je keel. Als je last hebt van je longen kan het zijn dat je kampt met onverwerkte emoties.

Frisse lucht in je slaapkamer is fijn omdat je longen ’s nachts hun optimale uren hebben.

Monniken vinden dit een fijne tijd voor meditatie. Ademhalen brengt je in verbinding met alles om je heen. Ademen verbindt binnen met buiten. En ademhalen laat je ‘landen’ (nu weer even rustig ademhalen).

05.00 – 07.00 uur : Dikke darm

In deze uren is je dikke darm het meest actief. Je dikke darm staat voor loslaten, laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Letterlijk en figuurlijk. En onderbuikgevoelens. Uit angst houden we soms teveel vast, loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Deze uren zijn in principe het prettigst voor de grote boodschap.

07.00 – 09.00 uur : Maag

De Chinezen eten hun warme maaltijd het liefst in de ochtend omdat de maag dan optimaal functioneert. 12 uur later, tussen 19.00 en 21.00 uur is de maag het rustigst en is het juist het minst gunstig om een grote maaltijd te eten. Je hebt een gezegde dat zegt: Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar. In onze maatschappij doen we het vaak omgekeerd, wellicht eens de moeite waard om eens uit te proberen?!

De maag staat in verband met bezorgdheid, iets ligt bijvoorbeeld zwaar op de maag. En ook heeft de maag verband met stress. In de vorige eeuw hebben wetenschappers wel eens de maag en darm zichtbaar gemaakt met een opening in het lichaam (een fistel), ze konden zo onder andere het maagslijmvlies bestuderen. Ze zagen toen dat deze organen direct reageerden op emoties, het maagslijmvlies vertoonde een verminderd functioneren door gevoelens van angst, depressie en stress. En door agressie, rusteloosheid en beschuldigende gevoelens ging de maag juist overmatig werken. Ook walging is een emotie die in verband staat met de maag. Is je maagenergie verstoord, dan heb je wellicht juist moeite met ontbijten.

09.00 – 11.00 uur : Milt

Na het ontbijt is je lichaam bezig met het opnemen van voedingsstoffen, de spijsvertering. Je milt staat in verband met je alvleesklier, het orgaan dat spijsverteringsenzymen produceert zodat de voedingsstoffen ook werkelijk opgenomen kunnen worden.

De milt houdt verband met je intellect en ingewikkelde materie kun je in de actieve milt-uren goed ‘verwerken’.

Dit zijn goede uren om te werken of studeren. De milt houdt verband met je intellect en ingewikkelde materie kun je in de actieve milt-uren goed ‘verwerken’. Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft een negatieve invloed op de spijsvertering en het functioneren van de milt. Heb je tussen 23.00 en 01.00 uur niet (goed) geslapen, dan heeft dat invloed op je zelfvertrouwen en op je milt in deze uren (je galblaas is nu ook bijna op z’n rustigste punt).

11.00 – 13.00 uur : Hart

Aan het eind van de ochtend functioneert je hart optimaal en pompt alle nutriënten door je lichaam. Alle informatie die je met studeren hebt opgedaan wordt nu opgeslagen, het hart is het huis van de geest. Het concentratievermogen daalt, maar dit is een goede tijd om contacten te leggen, om je hart open te stellen. In deze uren maak je graag plezier. Ook een mooie tijd voor een lichte lunch (met elkaar!). En daarna eventueel een middagdutje.

13.00 – 15.00 uur : Dunne darm

Na de lunch is het een goede tijd om wat te bewegen, letterlijk meebewegen met je darmen. Wat je gegeten hebt wordt door je lijf optimaal benut voor de opbouw van je lichaam. Je kunt nu goed gewone dagelijkse taken uitvoeren. Complexe materie is beter voor de ochtend. Als je meer meemaakt dan je kunt verteren, kun je last krijgen van diarree en je onzeker of kwetsbaar voelen.

Complexe materie is beter voor de ochtend.

15.00 – 17.00 uur : Blaas

Heb je een middagdip rond deze tijd? Dan kun je het best wat drinken, water of thee of een lichte (miso)soep. Je blaas houdt verband met angst, van angst in je broek plassen bijvoorbeeld. Evenals spanning, bijvoorbeeld moeten plassen vlak voor een toets of een optreden. Het kan zijn dat je je geïrriteerd voelt als je blaasenergie gestagneerd is. Je blaas staat in verbinding met je nieren en bijnieren, die weer in verband staan met stress (en stress met spanning!). Doe dus rustig aan in deze en de volgende uren.

17.00 – 19.00 uur : Nieren

In deze uren zijn je nieren het meest actief. Ze filteren je bloed. Als de energie van je nieren verstoord is kun je last krijgen van je rug of angstig worden. Je bijnieren spelen een centrale rol bij de productie van stresshormonen. Ontspannen is dus fijn in deze uren, stress kan leiden tot uitputting van je bijnieren.

Kinderen hebben vaak nog een wat zwakkere nierenergie en kunnen jengelig zijn om deze tijd.

19.00 – 21.00 uur : Bloedsomloop

Volgens de Chinezen het beste moment om samen tussen de lakens te duiken, zeker als je graag zwanger wilt worden! 😉 De bloedsomloop maakt je letterlijk warm (voor elkaar). De bloedsomloop houdt ook nauw verband met het hart en daardoor met sociale contacten. Een mooie tijd dus om nog wat thee te drinken met iemand of even te bellen (of social media :P). Is de energie in je bloedsomloop verstoort, dan kun je je genegeerd voelen en het kan er voor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien. Dit zijn ook goede uren om te lezen of mediteren, zware mentale arbeid kun je nu beter even achterwege laten.

Volgens de Chinezen het beste moment om samen tussen de lakens te duiken, zeker als je graag zwanger wilt worden! 😉

21.00 – 23.00 uur : Drie-verwarmer

De ‘drie-verwarmer’ is niet zozeer een orgaan, maar een energetisch systeem dat helpt om evenwicht en harmonie in je lichaam te bewaren. Maak je in deze uren klaar om de dag ontspannen af te sluiten en naar bed te gaan. Geef alles van de dag een plek. Het helpt mee als je omgeving ook in harmonie is (chaos in je huis is chaos in je lichaam en geest), dus ruim nog wat op en kijk eens of je (slaap)kamer nog wat Feng Shui kan gebruiken.

Verbinding

Zoals je misschien al opmerkte zijn de verschillende organen en orgaansystemen ook weer met elkaar verbonden en lopen de systemen telkens in elkaar over. Ook is er samenhang tussen de actieve systemen en de systemen die dan juist hun rustpunt hebben (12 uur na de actieve periode). En je kunt er invloed van ondervinden als de energie van een orgaan(systeem) verstoord is.

De verschillende organen en orgaansystemen zijn met elkaar verbonden en de systemen lopen telkens in elkaar over.

Bekijk eens voor jezelf op welke momenten van de dag jij en je kindje je fitter of juist vermoeider voelen, of op welke momenten je je meer ontspannen of meer gestrest voelt. Misschien kan de orgaanklok je helpen om je dagindeling net iets aan te passen, om de dag voor je kindje net iets logischer in te delen of om je bewust te worden van de samenhang tussen de lichamelijke processen en je geestelijke welbevinden.

The post Orgaanklok appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3518
Wondverzorging https://oermoedersvannu.nl/artikel/wondverzorging/ Mon, 10 Jul 2017 11:33:58 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3171 Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken met al onze ontdekkende en experimenterende kinderen: wondjes… Hoe kun je die het best natuurlijk verzorgen? We gaan […]

The post Wondverzorging appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>

Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken met al onze ontdekkende en experimenterende kinderen: wondjes…

Hoe kun je die het best natuurlijk verzorgen?

We gaan in dit stukje uit van huis- tuin- en keukenwondjes die niet direct gehecht hoeven worden of anderszins behandeld door een dokter. De wondjes die je thuis aan de lucht of met een pleister kunt laten helen.

De meeste wonden hebben eigenlijk maar weinig nodig. Het is vooral belangrijk dat ze schoon zijn en schoon gehouden worden zolang ze open zijn, zodat er geen infecties ontstaan. Een bloedend wondje bloedt zichzelf meestal goed schoon, laat het dus vooral eventjes bloeden voordat je gaat deppen en stelpen. Om te helpen schoonmaken, bijvoorbeeld bij een schaafwondje, kun je deppen met een washandje met warm water of voorzichtig afspoelen onder de douche of kraan (zonder zeep!).

Er zijn verder een heleboel middeltjes direct uit de natuur die helpen bij wondgenezing.

Bij (diepe) wondjes die niet goed hebben kunnen bloeden, is er (een hele kleine) kans op tetanus, vooral als er paarden in de buurt zijn. In dit geval is het belangrijk dat er zuurstof bij de wond komt. Sommigen doen dit door de wond te ontsmetten met een paar druppels waterstofperoxide of hypercal oplossing.

Er zijn verder een heleboel middeltjes direct uit de natuur die helpen bij wondgenezing, hier een aantal:

Moedermelk

Een beproefd middel dat je voor veel verschillende dingen en ongemakken kunt inzetten is moedermelk. Bij een verwonding helpt het niet alleen om lekker bij mama aan de borst te drinken, je lichaam maakt dan rustgevende en pijnstillende stofjes aan, maar ook de moedermelk zelf kun je op het wondje doen en zal helpen bij de genezing. Ook wondjes bij jezelf, zoals tepelkloven, kun je verzorgen met wat moedermelk.

Speeksel

De behoefte om je wond of die bij je kind schoon te likken? Ga gerust je gang! Speeksel helpt ook bij de genezing. Speeksel zorgt er namelijk mede voor dat er zich heel snel een korstje kan vormen over de wond, die de wond beschermt en helpt te genezen. Ook in andere culturen is de helende factor van speeksel geen geheim en in het Academisch Medisch Centrum deden ze er onderzoek naar waaruit bleek dat wonden die met speeksel behandeld worden beduidend sneller genezen.

Honing

Honing heeft sterke antibacteriële eigenschappen, ook bij bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Daarnaast heeft het gebruik van honing eigenlijk geen bijwerkingen. Honing kan ook goed worden gebruikt bij brandwonden. Let er wel op dat je biologische honing gebruikt die niet verhit is geweest, liefst direct van de imker. Honing die verhit is geweest (honing uit de supermarkt) verliest een groot deel van z’n anti-bacteriële eigenschappen. Er is ook speciale medicinale honing op de markt, Manuka honing, die een enorm geneeskrachtige werking heeft en ook bij koortslippen een geweldige uitkomst biedt.

Propolis zalf

Propolis is een goedje dat gemaakt wordt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen, om zich tegen infecties van buitenaf te beschermen. Propolis zalf heeft dezelfde antibacteriële eigenschappen als het gebruik van honing op wonden. Fijn voor in je EHBO doos.

Aloe Vera plant

Het sap kun je op de huid smeren, dit verkoelt en herstelt de huid. Je kan het bewaren in de koelkast. Sowieso altijd handig om een Aloe plant in huis te hebben, voor allerlei wondjes, littekens, brandwonden, eczeem, etc!

Smeerwortel (Symphytum officinale)

Smeerwortel heeft wondhelende eigenschappen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels op plekken waar het lichaam is beschadigd. Het is een ontstekingswerend kruid. Voor huidaandoeningen kun je gebruik maken van omslagen, kompressen, cremes en kruidenpap, bereid met smeerwortel. Smeerwortel kan ook worden ingezet bij andere ongemakken zoals kneuzingen, botbreuken, bloeduitstortingen, sportblessures, etc.

Hypercal

Hypercal is een mengsel van calendula en hypericum, twee enorm geneeskrachtige energetische middelen. Hypercal is een natuurlijk homeopathisch ondersteunend middeltje bij het desinfecteren van wondjes en schaafwonden. Hypercal kun je gebruiken in een tinctuur.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Het populaire tuinplantje is heel goed in het herstellen van de huid doordat het onder andere ontstekingsremmend werkt, pijn vermindert en goed is voor je immuunsysteem. Alle bovengrondse delen van het viooltje kunnen worden gebruikt. Maak een aftreksel door één kopje water te koken en daar een paar vioolblaadjes/delen van het viooltje in stukjes aan toe te voegen. Laat een half uur staan en giet het daarna over de wond of drenk er een verbandje in en leg dat op de wond.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad bevat etherische oliën die helpen bij de genezing van wonden. Je kunt het plantje verwerken tot omslag/wikkel die je op de huid kunt leggen. Let op: je kunt allergisch zijn voor duizendblad! Test het eerst even op een gezond stukje huid voordat je er een wondje mee behandelt!

Een omslag/wikkel maken doe je zo: Kook een halve liter water en giet dit over een handvol duizendblad, zowel bloesems als bladeren kun je gebruiken. Laat het afkoelen tot een aangename temperatuur, drenk een doek van linnen erin en leg deze voor tenminste 10 minuten op de wond, hoe langer hoe beter!

Poeder van gedroogde duizendblad op de wond strooien helpt om hevig bloeden te stelpen!

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Ook goudsbloem, ook wel bekend als calendula, bevat etherische oliën die helpen bij wondgenezing. Het werkt ontstekingsremmend en verhoogt de weerstand. De werkzame stoffen zijn het hoogst in de bloemen zelf. Een zalfje voor op kleine wonden maak je zo: Snijd 2 handenvol goudsbloemen in kleine stukjes en stamp ze fijn met een vijzel. Verwarm 50 gram boter en voeg al roerend de bloemen toe. Als de boter helemaal gesmolten is, zeef je het goedje, bijvoorbeeld door een grove doek. Laat de boter in een afgesloten bakje in de koelkast afkoelen. Zodra de boter weer gestold is kun je het op de wond smeren.

Haver (Avena sativa)

In haverstro zitten kiezelzuur en zink, stoffen die beide helpen bij de genezing van wonden. Haverstro verwerk je tot omslag op deze manier: Kook 1 liter water in een pan. Hak 1 handvol haverstro fijn en voeg de stukjes toe aan het water zodra dit kookt. Laat het 20 minuten doorkoken. Je kunt daarna de stukken haver eruit zeven. Laat de vloeistof afkoelen en drenk een linnen doek erin. Leg de doek voor een kwartier of langer op de wond.

Rozenwortel

Heb je toevallig een roos in de tuin groeien? Van de wortels kun je ook een aftreksel maken dat je over je wond kunt gieten of waarin je een doek kunt drenken die je daarna op de wond legt. De wortel van de roos heeft een sterk ontsmettende werking.

Zonder pleister

Laat de wond zoveel mogelijk zonder pleister of verband. Wonden die aan de lucht kunnen helen, helen doorgaans wel tot twee keer zo snel als bedekte wonden! Overdag is het soms handiger om de wond wel te bedekken zodat er niet telkens viezigheid in komt. Laat dan vooral ’s nachts de wond zonder bedekking helen.

The post Wondverzorging appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3171
Blote voeten https://oermoedersvannu.nl/artikel/blote-voeten/ Mon, 10 Jul 2017 11:24:00 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1729 Het belang van het lopen op blote voeten is veel groter dan door veel mensen wordt gedacht. Van nature liepen we altijd en overal blootvoets. En omdat er soms ruige(re) […]

The post Blote voeten appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Het belang van het lopen op blote voeten is veel groter dan door veel mensen wordt gedacht. Van nature liepen we altijd en overal blootvoets. En omdat er soms ruige(re) omstandigheden zijn in de natuur, kwam en komt het voor dat we her en der lappen dierenhuid of iets dergelijks om onze voeten bonden, ter bescherming. Maar lappen dierenhuid zijn óók huid! Met dezelfde flexibele eigenschappen als onze huid! En dus van heel andere orde dan het gemiddelde schoeisel dat we dragen in onze moderne westerse maatschappij.

Lichamelijke ontwikkeling

Als we kijken naar de ontwikkeling van onze lichamen, kunnen we zien dat ons lichaam werkt als een holistisch geheel. De vorm van ons heupbot is geschikt om ons kind op te dragen en de houding die het kind zo aanneemt zorgt weer voor een optimale ontwikkeling van het heupbot. Moedermelk biedt voeding, maar ook lichamelijk contact waardoor er belangrijke stoffen in het lichaam worden aangemaakt die er weer voor zorgen dat allerlei andere lichamelijke ontwikkelingen optimaal kunnen verlopen. En ditzelfde lichamelijke contact zorgt er tegelijkertijd ook voor dat een baby z’n hartslag, temperatuur en bloedsuikerspiegel beter kan regelen. Kortom, de werking, groei en ontwikkeling van onze lichamen hangt samen met allerlei natuurlijke processen. En zo is ook het lopen op blote voeten nauw verbonden met andere lichamelijke ontwikkelingen.

Met schoenen aan bewegen sommige delen van je voeten niet. Je kunt dat vergelijken met je arm in het gips.

(Kleine) kinderen, maar ook volwassenen, zouden op blote voeten moeten lopen én op verschillende ondergronden. Dus niet enkel binnenshuis op het tapijt of in de achtertuin op het gras. In de natuur komen amper of geen vlakke ondergronden voor. Wat een verschil met onze omgeving! Onze enkel komt steeds in dezelfde positie terecht als we een stap zetten. Het lopen op verschillende ondergronden heeft allemaal invloed. Zand, aarde, gras, tegels, in een kuil, heuvel af, je voet wordt telkens op verschillende manieren belast. Verandering van positie is de sleutel tot een algemene en stevige spierontwikkeling.

Met schoenen aan bewegen sommige delen van je voeten dus niet. Je kunt dat vergelijken met je arm in het gips. De huid wordt slap en spieren verzwakken doordat ze niet worden gebruikt. Je voet wordt week en zacht in plaats van gehard.

Ook groeipijnen zouden minder voorkomen als er meer op blote voeten gelopen wordt.

En het ‘harden’, stevig zijn, van je voeten heeft veel invloed op je lichaamshouding. Veel aandoeningen in het bewegingsstelsel worden ermee in verband gebracht. En ook groeipijnen zouden minder voorkomen als er meer op blote voeten gelopen wordt. Evenals rug-, heup- en kniepijnen, ook op latere leeftijd.

Bal van je voet

Onlangs kwam er een interessant filmpje voorbij van een man die in een historisch park werkt. Hij legt uit dat mensen van oudsher een andere (natuurlijkere) manier van lopen hebben.

Als je op blote voeten of barefootshoes loopt, dan zet je, net zoals de meeste kleine kinderen, vaker de bal van je voet als eerst neer wanneer je loopt. Vooral om de omgeving ‘af te tasten’. Gebruik je schoenen met stevige zolen, dan is het eenvoudiger om eerst je hiel op de grond te zetten bij het maken van een stap. Je tast te ondergrond niet meer af, je zolen vangen onregelmatigheden op. Deze manier is eigenlijk de luie manier van lopen die daardoor nadelig is voor je houding en voor de kracht die je lichaam op moet vangen na elke stap. Toch zijn we massaal zo gaan lopen nadat schoenen met stevige zolen steeds gebruikelijker werden.

Doorgaans is een actieve manier van lopen het meest natuurlijk; dat wil zeggen soms aftasten met de bal van je voet op onregelmatig terrein en rustig op de hiel van je voet op vlakker terrein bij steady wandelingen. Afwisseling is het keyword, daardoor wordt lopen een activiteit voor je lichaam in z’n geheel. Loop je op de manier die we van nature gebruiken, dus afwisselend met de bal van je voet en hiel eerst, dan gebruik je het hele spectrum aan spieren en houd je er een veel betere lichaamshouding op na! Deze manier van lopen is veel actiever en helpt mee om je lichaam beter te ontwikkelen in al z’n facetten.

Hersenontwikkeling

Lopen op blote voeten heeft ook invloed op je hersenontwikkeling. Zintuigen leggen de basis om het hogere breincentrum te laten groeien. Naast de vijf basiszintuigen van tast, smaak, reuk, gehoor en zicht, zijn er nog meer zintuigen zoals positiezin en evenwichtszin.

Door druk en beweging krijgt je lichaam signalen van de positiezin. Het vertelt je waar en hoe je lichaam is georiënteerd. Door op blote voeten te lopen kun je dit stimuleren. Je voeten behoren tot de meest gevoelige delen van je lichaam. Er zitten enorm veel receptoren in de gewrichten en spieren van je voeten, evenveel als in je hele ruggengraat!

Kinderen van jongs af aan op blote voeten laten lopen heeft een enorm effect op de zenuwen en neurologische connecties.

De evenwichtszin is belangrijk voor balans en coördinatie. Je ziet daarom ook vaak balletdansers, karate- en yogabeoefenaars op blote voeten lopen. Nadat een baby in z’n eerste jaar/jaren in natuurlijke houding meegedragen is door de moeder, en zo de basis legt voor lichamelijke ontwikkeling, is het lopen op blote voeten de volgende stap om de lichamelijk ontwikkeling en welzijn op een natuurlijke manier te ondersteunen.

Baby’s en kinderen van jongs af aan op blote voeten laten lopen heeft een enorm effect op de zenuwen en neurologische connecties.

Kinderen die veel/enkel op blote voeten lopen zijn enorm flexibel en behendig. Hun fysieke vermogen ligt dicht bij wat een volwassene kan. Ze hebben sterke voeten en enkels, een heel goed evenwicht en veel mobiliteit.

En eigenlijk geldt dit principe voor nog veel meer dingen in onze moderne westerse levens. Zo slapen we tegenwoordig op luxe zachte matrassen die ons meer rugpijnen geven dan wanneer we zouden slapen op hardere ondergronden bijvoorbeeld. Want ook de manier waarop je zit en ligt heeft grote invloed op de staat en gezondheid van je lichaam.

Aarden

Naast dat blootvoets lopen bijdraagt aan je lichamelijke en hersenontwikkeling, maak je ook meer contact met je omgeving. Je staat letterlijk met je voeten op de aarde. Deze connectie zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energieveld van de aarde, wat bijdraagt aan een stabielere geestelijke toestand én lichamelijke gezondheid.

Door de verbinding met je leefomgeving kun je geestelijk en emotioneel meegaan in veranderingen, bijvoorbeeld van seizoenen. Het reduceert stress, wat weer bijdraagt aan een algeheel betere gezondheid. De verbinding zorgt ook voor connectie met de elementen van natuur en weer, een connectie die hoort bij onze menselijke natuur en zo bijdraagt aan een beter welbevinden van onszelf.

Deze connectie zorgt ervoor dat je verbonden bent met het energieveld van de aarde.

Maar het energieveld van de aarde beïnvloedt ook fysiologische processen in ons lichaam. Bijvoorbeeld doordat je hetzelfde voltage (0 volt) hebt als de aarde wanneer je ‘geaard’ bent. Zoals bij een stopcontact: het voltage in je lichaam (vanuit de lucht/omgeving) kan wegstromen naar de aarde en je neemt dezelfde spanning/geladenheid aan als de aarde. De spanning die je lichaam in komt van buiten af, simpelweg vanuit de lucht maar vooral ook van apparaten en het door ons gecreëerde elektriciteitsnetwerk om ons heen, zorgt voor (onnatuurlijke) stress (spanning!) in je lichaam. Als dit telkens langere tijd aanhoudt, gaan onder andere je immuunsysteem en metabolisme minder goed werken. Het kost je lichaam ook veel energie om zo onder spanning te staan waardoor je meer vermoeidheid ervaart. En ook ’s nachts is je lichaam minder goed in staat om zichzelf te regenereren als er spanning in je lijf blijft.

De vrije elektronen van de aarde stromen je lichaam in en gaan naar plekken waar een overschot aan vrije radicalen zich bevinden die hierdoor geneutraliseerd worden. Op deze manier helpt de aarde je lichaam bij het oplossen van (chronische) ontstekingen. Ontstekingen in je lichaam die niet opgelost kunnen worden zorgen voor allerlei ziektes zoals reuma, allergieën, eczeem, etc. Door te aarden kun je je lichaam dus helpen om gezondheid te behouden.

De energie van de aarde is daarnaast ook niet constant, het heeft een circadiaans (24uurs) ritme. En daar is je lichaam op afgestemd. Goed kunnen aarden heeft zo ook invloed op je biologische klok.

Kortom

Als je veel in contact bent met de aarde, dan neemt je lichaam telkens de meest natuurlijke lichaamsspanning aan (zowel door de letterlijke druk en het gebruik van spieren als door het voltage), wat in alle opzichten meehelpt aan een goede lichamelijke ontwikkeling en goede gezondheid.

Laat ze dus lekker op blote voetjes (en doe zelf ook mee!), de voordelen voor je lichaam wegen wellicht zwaarder dan de kans op een wondje?! Ook kun je in sommige situaties kiezen voor barefootshoes, het liefst van natuurlijk materiaal. Maar in de praktijk zien we erg weinig wondjes van het lopen op blote voeten. Sterker nog, over het algemeen gaan voeten er meer van stralen en zien ze er mooier uit dan ooit!

 

bron, bron, bronbron

The post Blote voeten appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1729
Tuin https://oermoedersvannu.nl/artikel/tuin/ Mon, 24 Oct 2016 13:38:22 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=844 Hoe maak je van je tuin een fijne ontdekplek voor kinderen? Allereerst: Groen! Groen is goed voor kinderen (en volwassenen!). Groen stemt mild. Groen is als balsem voor de ziel. Je […]

The post Tuin appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Hoe maak je van je tuin een fijne ontdekplek voor kinderen?

Allereerst: Groen! Groen is goed voor kinderen (en volwassenen!). Groen stemt mild. Groen is als balsem voor de ziel. Je kunt planten neer zetten op je balkon of je schutting of schuur laten begroeien. Een heg zetten of gras leggen bijvoorbeeld. Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen? We kunnen daarin de meeste nuances onderscheiden. Dat komt onder andere door de vele groene tinten die er in de natuur, onze natuurlijke leefomgeving(!), te vinden zijn. Een groene omgeving heeft zo ook een kalmerend effect op ons lichaam, puur omdat het onze natuurlijke leefomgeving is en we daarin dus het meest ‘onszelf’ kunnen zijn.

Wist je dat onze ogen het meest gevoelig zijn voor de kleur groen?

Zelf doen!

Ten tweede: Eetbare en geneeskrachtige planten, bloemen en kruiden. Want wat is er toffer dan je eigen eten te zien groeien en zelf bij elkaar te kunnen scharrelen en plukken?! Plant bijvoorbeeld een bessenstruikje. Of kweek tomaten en komkommers. Poot aardappelen in een emmertje of maak een kruidenspiraal! Of maak een natuurlijke hut door bonen te laten groeien tegen een tipi van takken. Zo leren je kinderen waar het voedsel vandaan komt. Je kunt ze leren waar ze thee van kunnen zetten of waar ze EHBO mee kunnen verlenen. Hele waardevolle lessen! En grote kans dat jullie nog smakelijker eten als het uit eigen tuin komt (je weet ook precies wat ermee gebeurd is als het bijvoorbeeld om bestrijdingsmiddelen gaat).

oermoedersvannu8

Verder: Bomen! Bomen zijn fundamenteel en functioneel. Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen. Aan een boom kun je een schommel of een hangmat hangen. Een boom biedt bescherming in de zon of bij regen. Het hoeft echt geen grote boom te zijn. Een treureik, plataan of een paasboom die je door snoeien knot of laag houdt biedt al genoeg gelegenheid. Bomen vormen ook mooie herinneringen voor het leven, plant bijvoorbeeld een klein boompje bij de geboorte van je baby of ter gelegenheid van een andere bijzondere gebeurtenis.

Een boom nodigt uit tot spelen, klimmen en verstoppen.

Water, hoekjes, zand en vuur!

Dan: Een waterplaats. Graaf een vijvertje of zet een grote bak water neer. Laat er leven in ontstaan. Kinderen vinden het heerlijk om met water te knoeien. En je maakt je tuin aantrekkelijk voor vogeltjes, kikkertjes en andere kleine beestjes. Water heeft een reinigende, helende en rustgevende werking op lichaam en geest. Fijn om met je handen of voeten in te zitten.

Je kunt ook hoekjes maken met stenen, keien en takken. Goed spul voor de kinderen om mee te spelen en lekkere plekjes voor kleine insecten om zich in te verstoppen. Of wat dacht je ervan om een hut te maken van stof of bonen? Of van het bouwen van een boomhut?

ff93194128cf72d95876aff318e3a7f7

Bouw een buitenspeelkeuken, zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!

Een zandplaats werkt ook altijd geweldig; een plek waar gegraven kan worden en zandtaartjes gebakken, waar je lekker met je handen en tenen in kunt woelen. Als de kinderen rond de plek in de gelegenheid zijn om water te pakken is dat natuurlijk nog leuker! Water en zand; een ideale combinatie voor ontdekkende kinderen. Geef ze wat (oud) servies, een (oude) pan of ander (oud) keukengerei. En ze toveren de lekkerste gerechten voor je. Of bouw een buitenspeelkeuken (zo eentje waar ze heksensoep en modderpudding kunnen maken!)!

Een houten bak, hoekje of schuurtje met fietsjes en speelmateriaal (liefst duurzaam materiaal) is leuk, maar hoe simpeler je het houdt, hoe meer ze de natuur (takken, bomen, kastanjes, bladeren, mos, etcetera) zullen gaan gebruiken om hun creativiteit en fantasie te prikkelen. Teveel speelgoed kan afleiden van dit belangrijke proces.

Voor grotere kinderen is een vuurplaats ook een geweldige ontdekplek. Fikkie stoken is sowieso al tof, maar met een rooster en een oude pan kun je gewoon echte soep maken van kruiden en eetbare planten uit de tuin! ’s Zomers met het gezin ’s avonds om een vuurtje heen en je waant je op vakantie in eigen tuin.

Graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

Relax

En last but not least: Een heerlijke relaxstoel of hangmat, voor jezelf én voor je kinderen. En geniet! Of graaf, ren, spring, klim en knoei lekker met ze mee!

The post Tuin appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
844
Vaccineren is een keuze https://oermoedersvannu.nl/artikel/vaccineren-is-een-keuze/ Fri, 14 Oct 2016 19:51:49 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1634 Vaccineren is een keuze. Iedere ouder zou die keuze weloverwogen moeten maken. Niet omdat iedereen het doet, niet omdat het consultatiebureau en RIVM zeggen dat het moet, niet omdat wij […]

The post Vaccineren is een keuze appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Vaccineren is een keuze. Iedere ouder zou die keuze weloverwogen moeten maken. Niet omdat iedereen het doet, niet omdat het consultatiebureau en RIVM zeggen dat het moet, niet omdat wij het zeggen dat je het niet moet doen. Maar ga zelf op onderzoek uit. Lees je goed in over de ziektes waartegen ingeënt wordt, hoe ze te behandelen wanneer je ermee te maken krijgt. Bestudeer de bijsluiters van vaccins en weeg de risico’s af tegen de voordelen.

Angst is een slechte raadgever!

Angst is een slechte raadgever! De keuze om je kind wel of niet te vaccineren is heel lastig, die maak je niet van het ene op het andere moment, maar het is een proces. Een proces van bewustwording. Je zult vragen hebben waar je antwoord op wilt en als je het antwoord op die vragen hebt gevonden rijzen er weer nieuwe vragen, tot het moment dat je zelf overtuigd bent van je keuze. Neem de tijd voor dat proces.

Liggen de vaccinatiekaarten al op de mat, maar twijfel je nog? Stel het prikmoment dan uit totdat je er zelf van overtuigd bent het wel of niet te doen. Als je de vaccinaties uitstelt zijn er uiteindelijk ook minder prikmomenten nodig.

Neem de tijd.

Bedenk voor jezelf welke ziektes je echt eng vindt, lees je daarover goed in en bepaal dan of je een bepaalde prik wel of niet wilt laten zetten. Begin je zoektocht met onderstaande links en kies bewust!

Bijsluiters Rijksvaccinatie Programma
RIVM
Gezondheidsraad
Bijwerkingencentrum Lareb
Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken
Vaccinvrij
Vaccinatieraad
Post-Vaccinaal-Syndroom
Meer weten over Freek
Verontruste Moeders

 

The post Vaccineren is een keuze appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1634
Bijwerkingen en veiligheid van vaccins https://oermoedersvannu.nl/artikel/bijwerkingen-en-veiligheid/ Fri, 14 Oct 2016 19:47:59 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1632 Dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben komt voor de meeste ouders niet als een verrassing. Bijna iedereen is er wel mee bekend dat een kindje na vaccinatie koorts kan krijgen, wat […]

The post Bijwerkingen en veiligheid van vaccins appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben komt voor de meeste ouders niet als een verrassing. Bijna iedereen is er wel mee bekend dat een kindje na vaccinatie koorts kan krijgen, wat meer kan huilen of even ziek kan zijn. Wie de bijsluiters van de vaccins erop na slaat komt erachter dat die bijwerkingen heel wat verder kunnen gaan dan een beetje koorts of een dikke schijf op de prikplek.

Enkele voorbeelden van mogelijke bijwerkingen zijn chronische oorontsteking, chronische verkoudheid, koortsstuipenhersenvliesontstekingepilepsieSBS (shaken baby syndrome) en wiegendood.

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb worden bijwerkingen van vaccins en medicijnen gemeld, geanalyseerd en gemonitord. Jaarlijks brengen zij verslag uit van gemelde bijwerkingen van de vaccinaties uit het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). In 2013 ontving Lareb 1223 meldingen van totaal 2437 bijwerkingen. De meldingen waren zowel afkomstig van zorgverleners als van (ouders van) gevaccineerde kinderen. Er waren 93 ernstige meldingen, waaronder vier meldingen van overlijden. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Het Lareb verzamelt pas sinds 2011 data van de bijwerkingen van de vaccinaties uit het RVP en lang niet iedereen is ervan op de hoogte dat bijwerkingen daar gemeld kunnen worden. Daarnaast krijgen de meeste bezorgde ouders te horen dat het erbij hoort en zullen daarom ook niet snel een melding doen.

Ook komt het nog heel vaak voor dat de link met het vaccin niet direct gelegd wordt of zelfs wordt ontkend. Zoals bijvoorbeeld bij het verhaal van Ryan of dat van Freek. Gelukkig gaat het heel vaak goed, maar het gaat ook heel vaak mis. Veel vaker dan wij ons bewust zijn.

En wist je dat de veiligheid van vaccinatie bij invoering niet gegarandeerd kan worden omdat vaccins (logisch!) niet op babies en kinderen getest mogen worden? De kinderen die de vaccins toegediend krijgen zijn dus eigenlijk de werkelijke proefkonijnen. Pas jaren na invoering van een vaccin kan de balans op risico’s en werkzaamheid worden opgemaakt.

Lees hier meer over de overwegende bezwaren om te vaccineren.

The post Bijwerkingen en veiligheid van vaccins appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1632
Wel of niet vaccineren https://oermoedersvannu.nl/artikel/wel-of-niet-vaccineren/ Fri, 14 Oct 2016 19:45:47 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1630 Wel of niet vaccineren. Een gevoelig onderwerp dat meestal tot flinke discussie leidt. We schrijven dit niet met de intentie iemand te overtuigen om wel of niet te vaccineren. We willen vooral […]

The post Wel of niet vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wel of niet vaccineren. Een gevoelig onderwerp dat meestal tot flinke discussie leidt. We schrijven dit niet met de intentie iemand te overtuigen om wel of niet te vaccineren. We willen vooral jonge ouders stimuleren om op onderzoek uit te gaan, om zelf na te denken en hun gezond verstand en intuïtie te gebruiken. Angst regeert in deze discussie. Maar is die angst wel terecht?

Allereerst, vaccineren is een keuze en geen plicht. Weet jij waar je kindje allemaal tegen gevaccineerd wordt en wat die ziektes precies inhouden? Behalve dat ze “levensgevaarlijk” zijn? Hier kun je lezen tegen welke ziektes er gevaccineerd wordt en wat de risico’s zijn.

The post Wel of niet vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1630