Geboorte – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Geboorte – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 De navelstreng doorbranden https://oermoedersvannu.nl/artikel/de-navelstreng-doorbranden/ Wed, 25 Oct 2017 12:16:35 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=3746 De navelstreng doorbranden, of cord burning, zoals het in het Engels heet. Je kunt na de geboorte van je baby ervoor kiezen om de baby van de placenta te scheiden […]

The post De navelstreng doorbranden appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
De navelstreng doorbranden, of cord burning, zoals het in het Engels heet.

Je kunt na de geboorte van je baby ervoor kiezen om de baby van de placenta te scheiden door de navelstreng door te knippen. Dit is een vrij abrupte actie die maar een fractie van tijd in beslag neemt. Om de scheiding van de baby met de placenta rustiger en bewuster te laten verlopen, kun je er ook voor kiezen om de navelstreng door te branden.

Placenta

Helemaal in het begin van de zwangerschap deelt het klompje cellen zich in tweeën. De ene helft groeit uit tot het kindje en de andere helft tot placenta. De placenta is het orgaan dat je baby 9 maanden lang leven zal geven in de buik. Je kindje zal zich letterlijk en figuurlijk nauw verbonden voelen met de placenta. Al helemaal na de geboorte waarbij je kindje net de inmense verandering van z’n bekende omgeving ín de buik, naar de grote onbekende wereld buiten de buik heeft doorgemaakt!

Het doorbranden van de navelstreng zorgt voor een bewuster, rustiger, zachter en kalmer scheidingsproces van baby en placenta.

Het baringsproces van de moeder is compleet nadat ook de placenta is geboren, doorgaans zo’n 1 à 2 uur na de geboorte van de baby. Maar het geboorteproces van de baby is pas compleet nadat hij van de placenta gescheiden is. In de praktijk blijkt dat baby’s die een lotusgeboorte doormaken of waarbij de navelstreng en placenta langer verbonden mogen blijven, rustiger zijn. Mede doordat de overgang van in naar uit de buik rustiger, kalmer en zachter is verlopen én de baby nog volop de broodnodige (voedings)stoffen en andere uitwisseling met de placenta heeft gehad.

Scheiding

Wist je dat het in bijna alle culturen gebruikelijk is om de navelstreng pas te doorbreken nadat de placenta geboren is? Eigenlijk heel logisch, want bij de geboorte van de placenta worden er nog voedingsstoffen en bloed naar de baby gestuwd. En de baby kan deze in de eerste dagen na de geboorte echt heel erg goed gebruiken! De geboorte is ook voor je baby heel hard werken geweest. En in de eerste dagen is het ook heel hard werken om de borstvoeding op gang te krijgen. Die extra voedingsstoffen zijn echt geen overbodige luxe. Ook kan je baby zich beter warm houden als er meer bloed door z’n lichaam stroomt. Daarnaast is deze letterlijke verbinding tussen moeder en kind, zolang de placenta er nog niet is, in die eerste uren na de geboorte ook heel erg belangrijk. In die eerste uren vindt namelijk de inprenting plaats, begint het o zo belangrijke hechtingsproces en drinkt de baby voor het eerst bij z’n moeder.

Waarom doorbranden?

Om het geboorteproces van de baby rustig te laten verlopen is het prettig als de navelstreng dus in ieder geval verbonden mag blijven totdat de placenta er is én totdat de bloedvaten in de navelstreng natuurlijk gedicht zijn door het gelei van Wharton. Het gelei van Wharton zwelt na de geboorte op en zorgt voor een natuurlijke afklemming van de bloedvaten in de navelstreng.

De baby kan de voedingstoffen in de eerste dagen na de geboorte heel erg goed gebruiken!

Om vervolgens het proces van scheiding van baby met placenta bewuster, rustiger en zachter te laten verlopen, kun je er voor kiezen om de navelstreng niet abrupt door te knippen, maar in een langzamer proces door te branden.

Hoe gaat dat dan?

Ongeveer halverwege tussen de baby en placenta wordt de navelstreng in de vlam van een kaars gehouden. De hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten nog meer dichtgaan. Het is niet nodig om de navelstreng af te klemmen met een klem of touw.

Sommige mensen vinden het prettig om een stuk met aluminium folie bedekt karton tussen de baby en de kaarsen te houden om baby wat af te schermen van de warmte van de kaarsen. Je kunt een sleuf tot halverwege in een stuk karton knippen en het karton daarna met aluminiumfolie bedekken. Je kunt de navelstreng dan in de sleuf van het karton leggen en het stuk karton dan tussen de baby en de kaars houden. Het kan prettig zijn om het stuk karton niet te groot te maken zodat de baby nog wel ‘betrokken’ blijft in het proces en niet teveel ervan wordt afgezonderd. Het is niet per se nodig, je kunt ook een schaal gebruiken waar je de kaarsen en navelstreng ‘in’ houdt bijvoorbeeld.

Een bakje of schaal is sowieso een goed idee om kaarsvet op te vangen!

Je kunt de navelstreng met 1 kaars doorbranden, maar ook met meerdere kaarsen. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijk betrokken zijn bij het scheidingsproces. Denk bijvoorbeeld aan de moeder, vader, doula, vroedvrouw, broertjes of zusjes, opa’s en oma’s. Ook voor de moeder kan de scheiding van baby en placenta een emotioneel proces zijn. Het is dan prettig dat het ook voor haar rustiger verloopt en dat ze er zelf actief bij betrokken kan zijn.

Het duurt doorgaans zo’n 10 minuten voordat de navelstreng helemaal doorgebrand is.

Mocht het stuk navelstreng dat aan de baby achterblijft wat onhandig rondslingeren, dan kun je er voorzichtig een losse knoop in leggen. Het stukje navelstreng zal na een dag of 3-7 van zelf loslaten. Net zoals een geknipt navelstompje.

De geur van het doorbranden is vergelijkbaar met de geur van een kampvuur in de openlucht. Een raam op een kier en ventilatie is fijn. Zorg dat de baby en moeder wel lekker warm blijven!

Wil je de navelstreng graag doorbranden, maar zal je bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden? Dan kun je de navelstreng intact laten en zodra je thuis bent rustig de placenta van de baby scheiden. Zorg dan voor een bak om de placenta mee te nemen. En wellicht zijn er ook mogelijkheden in overleg?!

Lees ook Umbilical Cord Burning: Everything you ever wanted to know met prachtige foto’s.

Foto

The post De navelstreng doorbranden appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
3746
Inprenting https://oermoedersvannu.nl/artikel/inprenting/ Sun, 09 Oct 2016 11:35:19 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=438 Inprenting is het moment waarop je pasgeboren baby voor het eerst oogcontact maakt. Dit eerste ogenblik slaat de kleine heel prominent op in zijn hypergevoelige brein! Uit onderzoek blijkt dat baby zich […]

The post Inprenting appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Inprenting is het moment waarop je pasgeboren baby voor het eerst oogcontact maakt. Dit eerste ogenblik slaat de kleine heel prominent op in zijn hypergevoelige brein!

Uit onderzoek blijkt dat baby zich de eerste maanden het makkelijkst laat troosten door de ogen die hij in die eerste seconden na zijn geboorte ingeprent heeft gekregen. Zorg dus dat dit jouw ogen zijn, of die van een andere verzorger.

Dit gaat niet vanzelf. Neem dit op in je geboorteplan en zorg dat jouw geboortepartner dit weet. In principe wordt er heel snel gewogen, gemeten en getest. Als jij tijd voor inprenting en kennismaking wilt, moet iemand dus het territorium afbakenen. Het meten en wegen en testen kan in de meeste gevallen best later.

Sommigen van ons kiezen voor minimaal 15 minuten van huid-op-huidcontact en oogcontact. Je kunt je baby door partner of vriend(in) op borst laten leggen, zodat je oogcontact kunt maken. Om te genieten van dat eerste moment, elkaars geur om in jullie brein te vereeuwigen en diep, diep verliefd te worden.

Laat dit moment je door geen weegschaal, meetlat, of andere test afnemen als het even kan.

The post Inprenting appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
438
Huidsmeer https://oermoedersvannu.nl/artikel/huidsmeer/ Sun, 09 Oct 2016 11:28:14 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=440 Huidsmeer ofwel vernix caseosa. Dit vettige laagje op de huid van je baby is een wonderzalfje. Het heeft een antibacteriële werking en helpt om de baby in de eerste tijd na […]

The post Huidsmeer appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Huidsmeer ofwel vernix caseosa.

Dit vettige laagje op de huid van je baby is een wonderzalfje. Het heeft een antibacteriële werking en helpt om de baby in de eerste tijd na de geboorte te beschermen.

Maar niet alleen je baby heeft er baat bij, ook voor jouw lichaam is dit een wondermiddeltje. Het is namelijk meteen ook het allerbeste hulpje bij de genezing van jouw vagina en vulva. De natuur heeft dat zelfs zo ontzettend prachtig geregeld, dat er bij de geboorte al een laagje van de huidsmeer wordt achterlaten op jouw lichaam, precies op de juiste plek!

Het is ook het allerbeste hulpje bij de genezing van jouw vagina en vulva.

Of je nu wel of geen beschadigingen hebt opgelopen, en of je er nu wel of niet voor kiest om eventuele beschadigingen te laten hechten, de huidsmeer van je baby is het allerbeste geneesmiddel om alles zo snel en goed mogelijk te laten genezen en herstellen.

Het beste is om ervoor te kiezen om je vagina en vulva direct na de geboorte zo min mogelijk te wassen. Sowieso is het van belang dat je heel voorzichtig bent met je lichaam zo vlak na de bevalling, maar mocht je je toch wat willen opfrissen, kies er dan voor om slechts heel voorzichtig een beetje af te spoelen met wat water.

Neem daarna met je vinger wat van de huidsmeer van je baby en breng dat bij jezelf aan. Ook, of juist als je ervoor hebt gekozen om je niet te laten hechten helpt dit mee bij een mooie genezing!

Als je baby in de dagen daarna nog wat huidsmeer op z’n huidje heeft zitten, kun je daarvan ook nog wat bij jezelf aanbrengen voor het herstel.

Laat het in ieder geval lekker zitten op je baby en was of wrijf het vooral niet meteen af. Daar is het veel te kostbaar voor!

Lees ook: Zonder zeep.

The post Huidsmeer appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
440
De navelstreng https://oermoedersvannu.nl/artikel/navelstreng/ Tue, 27 Sep 2016 13:16:39 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=409 Of je nu thuis of in een ziekenhuis bevalt, een belangrijke gezondheidskeuze waar je nog niet altijd standaard op gewezen wordt is het laten uitkloppen van de navelstreng. Terwijl dit […]

The post De navelstreng appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Of je nu thuis of in een ziekenhuis bevalt, een belangrijke gezondheidskeuze waar je nog niet altijd standaard op gewezen wordt is het laten uitkloppen van de navelstreng. Terwijl dit de gezondheid van een pasgeborene zeer positief kan beïnvloeden.

Wanneer?

Deze keuze gaat over het beste moment om de navelstreng door te knippen. Met het doorknippen wordt je kleintje gescheiden van de placenta, die hem 9 maanden gevoed en doorbloed heeft. In de buik is de placenta van de baby als een soort extra lichaam waar zich zo’n 30-40% van het bloed van de baby zich bevindt om voedingsstoffen uit te wisselen bijvoorbeeld. Wanneer je baby zich klaarmaakt voor zijn geboorte, dan stroomt er nog eens wat extra bloed van zijn lichaam naar de placenta, onder andere om zich kleiner te maken voor de geboorte. Zo past hij makkelijker door het geboortekanaal. In principe wordt na de geboorte de navelstreng vaak zo snel doorgeknipt, dat dit bloed niet de kans krijgt terug te vloeien naar de baby. Hoewel meer en meer hulpverleners en ziekenhuizen inmiddels wat langer wachten met het doorknippen van de navelstreng ligt het vaak toch nog rond de 30 sec. – 1 minuut.

Voor een baby vormt de placenta een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte.

Je kunt ook wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt. Zo heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.  Zo begint je baby niet meteen met een tekort aan bloed. Ook kun je kiezen voor een lotusgeboorte, waarbij je wacht tot de navelstreng zelf afvalt.

Een tweede reden die pleit voor het wachten met de navelstreng doorknippen en de baby scheiden van de placenta, is dat na de geboorte zowel bij moeder als kind de hormonen die pijn remmen en voor geluksgevoelens en binding zorgen op z’n allerhoogst zijn. Zo hoog zullen ze nooit meer in een mensenleven zijn! Wanneer je de placenta er nog ‘even’ aan laat zitten, dan kan het teveel aan deze hormonen zich weer reguleren. Het teveel aan hormonen kan afvloeien naar de placenta. Voor een baby, met z’n kleine lichaam, vormt de placenta zo nog een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte.

navelstreng

Links: navelstreng die meteen afgeknipt is. Rechts: navelstreng die eerst heeft mogen uitkloppen

Wist je dat…

Wist je dat in zo ongeveer alle andere culturen ter wereld de navelstreng van de baby pas wordt doorgeknipt nádat de placenta geboren is!? En dat er veel fabeltjes zijn over dat het uitkloppen van de navelstreng gevaarlijk zou zijn?

Natuurlijk gezien wordt de placenta zo’n 1 à 2 uur na de baby geboren. Precies de tijd dat de baby heel helder en alert is om z’n moeder voor het eerst grondig in te prenten en bij haar te drinken. Handig trucje van de natuur om moeder en kind in deze hele belangrijke eerste momenten heel dicht bij elkaar te houden!

The post De navelstreng appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
409
Prik voor de placenta? https://oermoedersvannu.nl/artikel/prik-voor-de-placenta/ Fri, 23 Sep 2016 10:15:41 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=436 Kies je voor een oxytocine-injectie om de placenta los te laten of laat je hem natuurlijk geboren worden? Veel vrouwen krijgen na hun bevalling een spuit in hun been. Dit is een oxytocinespuit […]

The post Prik voor de placenta? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Kies je voor een oxytocine-injectie om de placenta los te laten of laat je hem natuurlijk geboren worden?

Veel vrouwen krijgen na hun bevalling een spuit in hun been. Dit is een oxytocinespuit die vaak standaard gegeven wordt, onder andere zodat de placenta vlot loslaat. Hartstikke handig zou je zeggen. Toch kan het (langdurige) bijwerkingen hebben. Zo kan het je natuurlijke oxytocineproductie verstoren, die broodnodig is voor het op gang komen van de moedermelk. Als alternatief kun je ook overwegen eerst je baby aan je borst te laten drinken. Dit is de manier van jouw lichaam om een natuurlijke oxytocinestoot te veroorzaken, zodat de placenta naar buiten kan komen.

Als alternatief kun je ook overwegen eerst je baby aan je borst te laten drinken.

De natuur doet zijn werk

Tot nog niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk om een verse mama vlak na de geboorte van haar baby te laten hurken om de placenta geboren te laten worden. Dit is sinds korte tijd in onbruik geraakt, maar komt nu weer terug in gebruik. Het is namelijk nog steeds een van de meest natuurlijke houdingen om de placenta geboren te laten worden en helpt mee om dit soepel te laten verlopen!

Je kunt de placenta de tijd geven om, net zoals je baby, rustig vanzelf geboren te worden, ook zonder geduw en getrek van iemand anders dan jijzelf. Op deze manier blijft over het algemeen ook je baarmoeder het meest mooi, schoon en heel achter. Op de langere termijn en voor de heling van je lichaam na de bevalling is het prettig om niet teveel en geen onnodige ingrepen te ondergaan.

The post Prik voor de placenta? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
436
Trauma’s herstellen https://oermoedersvannu.nl/artikel/traumas-herstellen/ Fri, 23 Sep 2016 09:57:21 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=433 Gesepareerd worden kan voor een baby diep traumatisch zijn. Zijn overleven hangt af van de nabijheid van de moeder. Zijn psychologische geboorte vindt pas plaats rond negen maanden na de fysieke geboorte. […]

The post Trauma’s herstellen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Gesepareerd worden kan voor een baby diep traumatisch zijn. Zijn overleven hangt af van de nabijheid van de moeder. Zijn psychologische geboorte vindt pas plaats rond negen maanden na de fysieke geboorte. Tot die tijd voelt een kind zich één met de moeder. Wordt het uit die symbiose weggerukt dan kan die innige band verbroken worden. Het kind verliest het vertrouwen en zal zich angstig vastklampen of zich juist in zichzelf terugtrekken. Baby’s die (direct) bij hun moeder weg worden gehaald, vertonen op latere leeftijd vaak hechtingsproblemen.

Wat een baby meemaakt bepaalt zijn hersenstructuur en heeft invloed op zijn genen. Bepaalde genen kunnen aan of uit gaan. Zo word je geprogrammeerd. Het is niet alleen de aard van de gebeurtenis zelf die bepaalt hoe traumatisch het is, ook hoe de ouders en de omgeving erop reageren en hoeveel veerkracht het kind zelf heeft, bepaalt hoe het iets beleeft.

Herprogrammeren

Gelukkig kan ons lichaam tot op zekere hoogte ook hergeprogrammeerd worden. Dat wil zeggen dat bepaalde traumatische ervaringen ook weer vervangen kunnen worden door nieuwe positieve ervaringen. Het is van belang om de traumatische ervaringen te herkennen en ze hiermee bewust te herstellen. Bijvoorbeeld een baby en moeder die een hele zware bevalling hebben gehad kunnen samen de bevalling opnieuw nabootsen. Vaak geeft de baby dit al zelf aan door zich te willen overstrekken. Als je je baby dit bewust laat doen en de hele looping laat afmaken met als afsluiting het je armen te nemen kan hij deze ervaring verwerken.

Je baby in een emmer/tummytub te laten badderen of masseren zijn ook manieren om plaats te maken voor zoveel mogelijk aangename ervaringen. Allerlei lichaamswerk kan goed ondersteunen, ook bij jezelf als moeder als je merkt dat je met onverwerkte emoties rondloopt.

Zielepad

Velen van ons geloven dat een kindje, een ziel, zijn of haar eigen bevalling kiest om daar van te kunnen leren en te groeien als ziel. Een baby is al zo wijs. Het hoeft dus niet zo te zijn dat werkelijk iedere baby een trauma oploopt wanneer het gescheiden wordt na de bevalling. De baby is sterk verbonden met de moeder en als de moeder haar bevalling als traumatisch heeft ervaren heeft dat invloed op de belevingswereld van de baby. Dan kan het lijken alsof de baby een trauma heeft, maar eigenlijk reageert hij op z’n moeder.

Zijn psychologische geboorte vindt pas plaats rond negen maanden na de fysieke geboorte. Tot die tijd voelt een kind zich één met de moeder.

The post Trauma’s herstellen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
433