Bevallen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Bevallen – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Een pijnloze bevalling https://oermoedersvannu.nl/artikel/een-pijnloze-bevalling/ Mon, 17 Aug 2020 08:03:44 +0000 https://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=4566 In onze maatschappij heerst de collectieve overtuiging dat de bevalling pijn doet. Dat hoor en lees je overal. En dat is jammer, want ik ben ervan overtuigd dat de pijn […]

The post Een pijnloze bevalling appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In onze maatschappij heerst de collectieve overtuiging dat de bevalling pijn doet. Dat hoor en lees je overal. En dat is jammer, want ik ben ervan overtuigd dat de pijn die voelbaar is tijdens je bevalling ook anders geïnterpreteerd kan worden. Ik ga niet verkondigen dat een bevalling pijnloos is (hoewel er zeker vrouwen zijn die dit zo hebben ervaren), maar ik ben er wel van overtuigd dat het voor veel vrouwen een stuk draaglijker kan worden.

Betekenis van pijn

Op het moment dat je kiest voor een andere betekenis van deze kracht of sensatie, zul je het ook anders ervaren. De ‘pijn’ verdwijnt op het moment dat je deze sensatie in je hoofd labelt als ‘een kracht die mijn lichaam nodig heeft om mijn kindje geboren te laten worden’, in plaats van te labelen dat er iets mis is in je lichaam.

Methode

Eigenlijk is dit de methode van de communistische Russische arts Lamaze, die in de jaren vijftig in een Parijse kliniek werkte. Hij was van mening dat een (vrijwel) pijnloze bevalling mogelijk is als je de fysiologische oorzaak van pijn en de psychische reactie daarop begrijpt. De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de geboorte zorgen voor zenuwimpulsen, die door onze hersenen worden geïnterpreteerd als pijnlijk. Dit komt doordat in ons brein nou eenmaal is ingeprent dat een bevalling pijn doet. Om hier vanaf te komen kun je jezelf trainen in het hebben van de overtuiging dat de baarmoedersamentrekkingen een belangrijke functie hebben bij de geboorte van je kindje, in plaats van ze te associëren met pijn.

Als je het gevoel dat je ervaart niet als pijn benoemt, heb je dus geen pijn.

Diep respect

Heel simpel gezegd: als je het gevoel dat je ervaart niet als pijn benoemt, heb je dus geen pijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat bevallen pijnloos is, dat is wel heel makkelijk, maar dit is wel de basis. Als je het dus niet als pijn benoemt, dan blijft er een onaangenaam gevoel over en dat klinkt al een stuk beter. Ook dat onaangename gevoel kun je op die manier ombuigen naar een positief gevoel, iets wat je kracht zal geven. Het is namelijk een enorme prestatie die jouw lichaam op dat moment aan het leveren is. Diep respect voor alle vrouwenlichamen die een kind op de wereld zetten.

Prestatie

Vergelijk het maar met het lopen van de marathon. Ook dat is een grote prestatie die gevraagd wordt van het lichaam. Tijdens het lopen zullen de sporters het waarschijnlijk ook als zwaar ervaren en doet misschien het hele lichaam wel pijn. Ook dan zijn lopers in staat die knop om te zetten en dit onaangename gevoel niet als pijn te ervaren. De motivatie om de finish te halen geeft ze een enorme boost en zal de pijn doen verdwijnen.

En zo is het ook met bevallen. Doordat al je vrouwelijke oerkracht op dat moment samenkomt in je onderbuik, ontstaat er een enorme kracht die ervoor zorgt dat jouw kindje geboren gaat worden. Jouw lichaam heeft jou daar heel hard bij nodig. Het is een samenspel tussen je hoofd en je lichaam. Als jij deze kracht als pijn gaat ervaren, ga je je waarschijnlijk verzetten. Je wilt dat dit onaangename gevoel zo snel mogelijk verdwijnt. Verzetten betekent op dat moment dat je je gaat aanspannen en spanning zorgt voor meer pijn.

Doorbraak

Hoe kun je dit doorbreken? Door het onaangename gevoel niet als pijn te ervaren, maar als een enorm mooi en noodzakelijk middel dat je lichaam op dat moment gebruikt om jouw kindje geboren te laten worden. Het is een samenwerking tussen jou en je kindje en bij elke samentrekking opent je lichaam zich een beetje verder. Als je dit in gedachten houdt tijdens je bevalling, dan kan dit onaangename gevoel ineens een stuk draaglijker worden. Je zult dus dit gevoel moeten omarmen. Het kan lastig zijn, maar het is zeker voor veel vrouwen mogelijk. Zie het als iets moois en sta het dus toe. Probeer je niet te verzetten, maar ontspan en adem naar beneden op het moment dat je dit gevoel ervaart. Zeg JA tegen de sensatie die je voelt. Met naar beneden ademen bedoel ik dat je je ogen sluit en met al je aandacht volledig naar je onderbuik gaat, of naar bijvoorbeeld je rug als je daar het onaangename gevoel ervaart. Open je borstkas en adem diep, zo diep als voor jou prettig is, in door je neus, doe je kin naar beneden en adem heel langzaam uit door je neus, of mond als je dat fijner vindt. Je zegt JA tegen alles wat er op dat moment te voelen is in je lichaam. Je aandacht is nog steeds bij de plek die niet zo fijn aanvoelt en in gedachten laat je alle spanning die op die plek aanwezig is van je afglijden. Eventjes lijkt het alsof het gevoel erger wordt, omdat je jezelf ‘overgeeft’. Daarna voel je dat het minder wordt. Dit is niet met twee keer ademen opgelost. Blijf dit doen zolang jij het nodig vindt.

Het is belangrijk dat je op dat moment in alle rust in jezelf kunt keren. Vraag de mensen om je heen jouw wensen te respecteren en je in je coconnetje te laten kruipen. Zonder je af door je ogen te sluiten en al je aandacht naar binnen te richten.

Rieneke is auteur van het boek Natuurlijk Bevallen

 

 

 

The post Een pijnloze bevalling appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
4566
Een natuurlijk kraampakket https://oermoedersvannu.nl/artikel/een-natuurlijk-kraampakket/ Thu, 10 Jan 2019 12:06:31 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=2272 In Nederland is het heel gebruikelijk om een kraampakket aan te schaffen tijdens je zwangerschap. De producten die in een kraampakket zitten worden door je verloskundige of gynaecoloog en kraamverzorgende gebruikt […]

The post Een natuurlijk kraampakket appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
In Nederland is het heel gebruikelijk om een kraampakket aan te schaffen tijdens je zwangerschap. De producten die in een kraampakket zitten worden door je verloskundige of gynaecoloog en kraamverzorgende gebruikt om jou en je baby te verzorgen tijdens de bevalling, de geboorte en in de kraamtijd. Er zitten bijvoorbeeld onderleggers in; dit zijn vocht-absorberende matjes die onder je billen gelegd worden tijdens de bevalling en na-controles. En kraamverband; grote zachte maandverbanden die je de eerste dagen na de geboorte in je onderbroek legt om het bloed dat je verliest op te vangen. En bijvoorbeeld ook steriele gaasjes, alcohol en een navelklem of navelveter voor het afbinden van de navelstreng.

Je kunt een kraampakket vaak via je verzekering bestellen of zelf aanschaffen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer vrouwen die stilstaan bij het gebruik van verzorgingsproducten. Ze vinden het belangrijk om zelf keuzes te maken in de producten waarmee ze zichzelf verzorgen en dat hun keuzes vriendelijk zijn voor milieu, dier en mens. Je wilt de aarde later tenslotte ook weer graag aan je kindje door kunnen geven.

Een regulier kraampakket bevat dan wellicht producten die je liever niet wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat regulier kraam- en maandverband giftige stoffen bevatten of omdat er antibacteriële zeep in zit in plaats van natuurlijke zeep. Daarnaast bevatten reguliere kraampakketten weinig tot geen duurzame producten en vaak ook dingen die je misschien helemaal niet wilt gebruiken, zoals een plastic navelklem in plaats van een navelveter of cordring.

Er zijn dus steeds meer vrouwen die hun eigen kraampakket samenstellen, zodat ze zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet gebruiken en een natuurlijke of duurzame variant van producten kunnen kiezen. Het is alleen niet altijd eenvoudig om alles bij elkaar te verzamelen, waar haal je sommige dingen vandaan?! Sinds kort zijn er ook natuurlijke kraampakketten beschikbaar! Dalalou biedt hét duurzame en liefdevolle alternatief op het ongezellige pakket dat je van je verzekering krijgt en heeft ook fijne natuurlijke cadeaupakketten. Moeder Aarde biedt uitgebreide & bewuste kraampakketten met écht alles dat je nodig hebt tijdens je geboorte en kraamtijd. Keuze in overvloed dus!

Alle bewuste kraampakketten zijn gevuld met daar waar mogelijk producten van natuurlijke oorsprong, chloorvrij, biologisch afbreekbaar en gefabriceerd op een voor mens en aarde zo vriendelijk mogelijke manier. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de liefdevolle kant van geboorte en het verwelkomen van nieuw leven, omdat dat natuurlijk minstens zo belangrijk is.

Hulde dus voor deze ondernemende dames, waaronder een paar van onze eigen OERmoeders van Nu! Ben je zwanger? Of ken je iemand die zwanger is? Neem een kijkje op hun sites! Of deel dit bericht met zwangeren!

 

The post Een natuurlijk kraampakket appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
2272
Overtijd https://oermoedersvannu.nl/artikel/overtijd/ Sun, 19 Aug 2018 13:59:59 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=4202 Vaak wordt er gedacht of verteld dat als je 42 weken of langer zwanger bent, je dan wel ingeleid MOET worden. Maar niets is minder waar. Als eerste heb je […]

The post Overtijd appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Vaak wordt er gedacht of verteld dat als je 42 weken of langer zwanger bent, je dan wel ingeleid MOET worden. Maar niets is minder waar. Als eerste heb je als zwangere nog steeds zelf de keuze om de touwtjes in eigen handen te houden. Maar hoe zit dat dan, de risico’s op ernstige complicaties verdubbelen dan toch?

Het is waar dat de kans op ernstige complicaties, zoals zelfs sterfte, vergroten na 42 weken zwangerschap. Maar heb je enig idee hoe groot die risico’s dan zijn?

In Nederland is de perinatale sterfte (= rondom de geboorte) tussen 38 en 41 weken 1,7 per duizend geborenen, tussen 41 en 42 weken is het 1,6 per duizend geborenen en na 42 weken 2,7 per duizend geborenen. Echt hartstikke klein dus, nog steeds! Zolang je onder zorgvuldige toezicht blijft en je goed naar je intuïtie kunt luisteren, is de kans zelfs groter dat je een spontane, ontspannen bevalling hebt mét een goede afloop.

Een inleiding in het ziekenhuis zorgt vaak voor meer interventies en meer complicaties. Daarnaast wordt je vaak gemonitord waardoor je bewegingsvrijheid sterk verminderd wordt, wat ook weer invloed heeft op het verloop van de bevalling. En die hormooninjecties zijn ook echt geen pretje en brengen op hun beurt ook risico’s met zich mee. Ze doen jouw lijf en je baby misschien wel eerder geweld aan, dan ze verlossing (op korte termijn) geven.

Hormonen

Van de pil is al langer bekend dat het het hormoonysteem van een vrouw verstoord en veel bijwerkingen geeft. Ook de hormonen die worden toegediend tijdens het inleiden zijn geen lieverdjes. En niet alleen jij, maar ook je baby krijgen hier een optater van mee. Je lichaam heeft tijdens zwangerschap en geboorte een supercomplexe hormonenbalans en heeft minstens 6 weken nodig om te reguleren en eigenlijk 9 maanden tot je weer in ‘normale’ staat ben. Zo’n hormonenshot van buitenaf kan veel ontregelen en de regulatie sterk verlengen.

Oxytocine

Er heerst de rare fabel dat synthetische oxytocine geen invloed heeft op de bevalling. Online valt bijvoorbeeld te lezen dat synthetische oxytocine een lichaamseigen stof is, omdat je lichaam normaal gesproken zelf oxytocine aanmaakt en dat het daarom niet schadelijk is. Maar dit is gewoon echt niet waar!

Synthetische oxytocine remt namelijk de aanmaak van je eigen natuurlijke oxytocine, het liefdeshormoon. Oxytocine is een hormoon dat een hele belangrijke rol speelt bij de bevalling en de borstvoeding. Oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoederspieren samentrekken, het veroorzaakt liefdesgevoelens en het geeft je dat extreme gelukzalige gevoel na de geboorte. In de rest van je lichaam zorgt deze stof voor samentrekkingen van onder andere je baarmoederspieren en in kliertjes in het borstweefsel.

Oxytocine heeft ook effect op de bloeddruk, de lichaamstemperatuur, de spijsvertering, de regulatie van de vochtbalans, groei en genezing van wonden, etc.

Het toedienen van synthetische oxytocine stopt de aanmaak van natuurlijke oxytocine. Natuurlijke oxytocine wordt gemaakt in de hersenen en zorgen daar voor liefdevolle gevoelens en een mildere pijnervaring.  Kunstmatige oxytocine geeft wel het lichamelijke effect van samentrekkingen, maar komt NIET in je hersenen terecht! Het kan namelijk niet of nauwelijks door de zogenoemde bloed-breinbarrière heen. Hiermee verdwijnen dus vaak de extatische en liefdevolle dimensies van de bevallingservaring.

Vrouwen die bevallen met synthetische oxytocine ervaren de weeën dan ook vaak harder en meer mechanisch. En na de geboorte voel je je uitgeputter en matter qua emoties, zonder die gelukshormonen in je hersenen. De kunstmatige toevoer van oxytocine wordt dan stop gezet, maar je lichaam heeft zelf geen level opgebouwd en is gestopt met de actieve aanmaak van natuurlijke oxytocine. Dus ook in de eerste momenten en zelfs de eerste periode na de geboorte blijft je lichaam ontregelt in de uiterst complexe en precaire hormonenbalans. In onderzoeken wordt dan ook een verband gezien tussen het toedienen van synthetische oxytocine en postpartum depressies, ook bij vrouwen die geen geschiedenis met depressie of angststoornissen hebben.

Daarnaast komt de synthetische oxytocine ook in het lichaam van je baby terecht waardoor ook zijn of haar lichaam ook minder/geen natuurlijke oxytocine aanmaakt. Dit heeft onder andere gevolgen voor de binding en borstvoeding, pijn- en angstbeleving tijdens de bevalling en daarna, de bloeddruk, lichaamstemperatuur, etc.

In de bijsluiter van Syntocinon staat:

De volgende bijwerkingen kunnen optreden bij het kind:
Bijwerkingen waarvan niet bekend is hoe vaak deze optreden
– Te lage hoeveelheid natrium in het bloed
– Geelzucht
– Zuurstofgebrek
– Verstikking door te weinig zuurstof of te veel kooldioxide in het bloed
– Overlijden.

Vertrouwen

Er zijn uiteraard ook vrouwen waarbij de synthetische oxytocine juist wel echt een fijn hulpmiddel kan zijn in de bevalling! En die niet per se last hebben van vervelende effecten, maar dezelfde roes ervaren als bij de aanmaak van natuurlijke oxytocine. Vertrouwen in je lijf en in moeder natuur is bij een bevalling het belangrijkste, of er nou medisch ingrijpen bij komt kijken of niet.

Haast

Maar waarom nou zo’n haast? Natuurlijk gezien is er voor je lichaam geen reden om je baby langer vast te houden dan nodig. Dus is het wellicht een teken dat je baby of je lichaam er toch nog niet helemaal klaar voor zijn?

Het geeft je zeker een kans om mooie, intense en leerzame processen te ervaren. Een onnatuurlijke opwekking kan wrijving veroorzaken. Want doorgaans is het niet voor niets dat je lichaam zelf nog geen actie heeft ondernomen. Het kan je helpen om dieperliggende betekenissen te ontrafelen achter deze onbewuste processen. Je kunt hierbij hulp krijgen van je holistisch werkende vroedvrouw, doula of je lief.

Wanneer ben je eigenlijk over tijd?

Natuurlijk gezien duurt een zwangerschap meestal tussen de 37 en 42 weken. Maar niet iedereen is gemiddeld en door allerlei omstandigheden kan je zwangerschap, helemaal natuurlijk, ook 43 weken of zelfs 44 weken duren. Ongeveer 5-10% van de vrouwen is langer dan 42 weken zwanger, het is dus helemaal niet extreem uitzonderlijk als jouw kleintje toch iets langer wil blijven zitten.

Doordat er tegenwoordig vaak met behulp van echo’s gekeken wordt naar de zwangerschapstermijn, is men nauwkeuriger in het bepalen van de uitgerekende datum. Maar toch is dit ook niet altijd even accuraat. Iedereen groeit op z’n eigen tempo, bijna niemand is precies gemiddeld, en bij het opmeten van zo’n mini klein vruchtje in je buik, door middel van een echo, is het ook niet gek dat er een (kleine) afwijking is in het meetresultaat. Bij een vroege(re) echo termijnbepaling is de afwijking ongeveer 1,2 week en later in de zwangerschap is er 2 of zelfs 3 weken afwijking.

Vroeger was het bepalen onnauwkeuriger, gebaseerd op de laatste menstruatie, en werd er ook minder moeilijk gedaan over ‘op tijd’ of ‘te laat’. Complicaties hadden (en hebben nog steeds) vaak meer te maken met andere omstandigheden, zoals stress, hygiène of een geforceerde bevalhouding.

Een onderzoek uit 2013 laat zien dat de gemiddelde zwangerschapsduur gemeten op basis van ovulatie tussen de 37 en 42 weken ligt. En dat de gemiddelde zwangerschapsduur gemeten op basis van de laatste menstruatie tussen de 38 en 43 weken ligt. Er zijn ook baby’s die gezond geboren worden met 36 weken, dus waarom niet ook met 43 of zelfs 44 weken?

Gedoe

Er zijn steeds meer vrouwen die liever willen wachten tot de bevalling spontaan opgang komt, ook na 42 weken zwangerschap. Maar er zijn nog een hele hoop hulpverleners die dat eng vinden en liever de op gemiddelde gebaseerde protocollen volgen. Het kan helpen om aan je verloskundige of gynaecoloog te vragen op welke onderzoeken en risico’s de protocollen die zijn willen volgen gebaseerd zijn. Soms blijkt dan dat de risico’s eigenlijk best wel meevallen en is je hulpverlener toch bereid om in jouw unieke geval verder te gaan met de begeleiding. Ga voor jezelf na of de angst van je hulpverlener niet in de weg zit bij de ondersteuning die ze aan je kunnen bieden. Je hebt iemand nodig die net als jij met vertrouwen de bevalling in gaat, voor de meeste kans op succes!

Je verloskundige of gynaecoloog mag je in ieder geval nooit zomaar in de steek laten. Als zij het niet aandurven om je verder te begeleiden om wat voor reden dan ook, of jij wilt liever een begeleider die net als jij wel het vertrouwen heeft, dan zullen ze je helpen om een andere hulpverlener te vinden. Ook Stichting Geboortebeweging kan je helpen bij jouw rechten als zwangere.

Ook als je al verder in je zwangerschap bent, kun je van hulpverlener wisselen. Voorop staat dat jij je fijn voelt bij de ondersteuning die je krijgt. Jouw lichaam zal gaan baren en jouw lichaam werkt optimaal als de omstandigheden voor jou het prettigst zijn. Wanneer jouw lichaam optimaal kan werken, dan zal de bevalling het meest soepel verlopen. Wees dus nooit terughoudend in jouw wensen bespreken met je hulpverleners.

Er zijn steeds meer verloskundigen en gynaecologen die verder durven kijken dan protocollen en ervaringen hebben dat het kijken naar unieke gevallen een grotere kans op een goede afloop geeft.

De bevalling natuurlijk op gang helpen

Het opwekken van de bevalling met behulp van medicijnen is eigenlijk een allerlaatste redmiddel. Er is namelijk vaak een reden, of misschien wel meerdere, die ervoor zorgen dat de bevalling nog niet is begonnen. Het is prettiger om eerste te kijken naar de oorzaken, voordat je met symptoombestrijding begint.

Een grote oorzaak is een gebrek aan veiligheid en vertrouwen. Je bent nog steeds een zoogdier en instinctief hebben we veiligheid nodig om te kunnen baren. Je lichaam kan de bevalling uitstellen als je je niet optimaal veilig voelt!

Je baby moet er natuurlijk ook klaar voor zijn. Als je kindje nog niet helemaal ‘afgebakken’ is, dan zal het nog geen stoffen afgeven die mede helpen de bevalling op gang te brengen.

Wat kun je zelf doen om je lichaam zoveel mogelijk natuurlijk te stimuleren?

  1. Ontspannen. Rust en ruimte, lichamelijk en geestelijk, kunnen helpen om je lichaam de stimulans te geven om te beginnen met de bevalling. Ook slapen helpt om te ontspannen en kracht op te doen.
  2. Een zwangerschapsmassage kan ook helpen om los te laten en volledig te ontspannen.
  3. Acupunctuur en acupressuur kunnen helpen om je lichaam te stimuleren.
  4. Vrouwenmantelthee bevat stoffen (tannines) die helpen om de bevalling op gang te brengen.
  5. Ook frambozenbladthee heeft effect op je baarmoederspieren en een heilzame werking.
  6. Voetreflexologie kan je lichaam stimuleren
  7. Spinning Babies oefeningen kunnen helpen, steeds meer vroedvrouwen en doula’s hebben hier een cursus van gevolgd!
  8. Vrijen. Wat ervoor zorgde dat je baby in je buik kwam, kan zeker goed helpen om je baby ook geboren te laten worden. Overigens ook tijdens de bevalling kan seks en intimiteit zoals zoenen veel helpen bij ontsluiting en ontspanning!
  9. Beweging. Wandelen bijvoorbeeld, helpt om de stoffen in je lichaam te laten stromen en je lichaam dat zetje te geven om te beginnen met de bevalling.
  10. Kletsen. Met je vroedvrouw, lief of doula. Zijn er dingen die je dwars zitten of heb je angsten. Voel je je onzeker omdat de bevalling zich nog niet heeft aangediend? Het kan veel helpen om het hier over te hebben, zodat het je niet in de weg hoeft te zitten. En je vroedvrouw en doula hebben misschien ook nog wel goede tips om jezelf nog meer klaar te maken voor die heus heel snel aanstaande bevalling!

The post Overtijd appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
4202
Hypnobirthing https://oermoedersvannu.nl/artikel/hypnobirthing/ Tue, 11 Oct 2016 12:53:22 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1378 Als je luistert naar veel verhalen in de media en daarbuiten kun je denken dat de geboorte van je kind iets is waarvan hoopt dat je er zonder al te […]

The post Hypnobirthing appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Als je luistert naar veel verhalen in de media en daarbuiten kun je denken dat de geboorte van je kind iets is waarvan hoopt dat je er zonder al te veel problemen doorheen komt. Het leven naar de geboorte toe kan dan een angstige, stressvolle periode zijn. De focus bij de methode hypnobirthing is juist niet op deze verhalen, maar op de geboorte als een positieve, misschien zelfs spirituele gebeurtenis, waarbij je vertrouwt op jouw eigen kracht en die van je kindje, wat er ook gebeurd.

Vertrouwen, positiviteit & ontspanning

Hypnobirthing is een methode om je vol vertrouwen en met een positieve houding op de geboorte van je kind voor te bereiden. In deze methode wordt er bewust ‘geboorte’ en geen ‘bevalling’ gezegd. Want de woorden die we geven aan dingen maakt hoe we naar de dingen kijken. Hypnobirthing gebruikt daarom een alternatieve woordenlijst, waarin termen als pijn en weeën vervangen worden.

Met ‘hypno’ (van hypnose) wordt bedoeld dat je tijdens de geboorte volledig geconcentreerd en naar binnen gekeerd bent, en luistert naar wat je lichaam je vertelt. Veel mensen denken bij hypnose aan een staat waarin je helemaal weg bent en iets anders je lichaam overneemt, maar bij echte hypnose ben je volledig alert en aanwezig maar wel heel erg gefocust. Je merkt nauwelijks wat er om je heen gebeurd.

Oorsprong

Hypobirthing komt oorspronkelijk uit Amerika maar er zijn in ons hele land gecertificeerde begeleiders waar je een cursus bij kunt volgen, met een groep of individueel. In deze cursus worden je bepaalde technieken aangeleerd en doe je oefeningen. Ook wordt een dieper ingegaan op het hele geboorteproces met het idee dat hoe meer je snapt wat er in je lichaam gebeurd, hoe meer vertrouwen je hebt op het moment dat het gebeurt. Zo zijn er ademhalingstechnieken, begeleide meditaties, visualisaties, er worden positieve geboorte verhalen en films gedeeld, je werkt met affirmaties zoals ‘ik heb alle vertrouwen in mijn lichaam’ en je maakt ook al voor de geboorte contact met je kindje.

Al deze oefeningen leiden ertoe dat je het hele proces met meer vertrouwen, ontspanning en zelfvertrouwen in zal gaan. Dit zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat je ook een betere ervaring hebt en er minder complicaties zullen optreden. Complicaties komen namelijk vaak als je gestrest en angstig bent, dit verhoogt bepaalde hormonen en zorgt ervoor dat je lichaam in een overlevingsmodus komt, wat de geboorte zal tegenwerken. Bij vertrouwen en plezier stijgt het hormoon oxytocine, dat je nodig hebt voor een soepele geboorte.


Meer info over hypnobirthing vind je hier.

The post Hypnobirthing appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1378
Natuurlijke keizersnede https://oermoedersvannu.nl/artikel/natuurlijke-keizersnede/ Sun, 09 Oct 2016 12:21:21 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=613 De natuurlijke keizersnede, ook wel gentle sectio genoemd wordt tegenwoordig in steeds meer ziekenhuizen gedaan, maar is nog niet overal vanzelfsprekend. Deze  ingreep wordt nog maar sinds kort op deze wijze […]

The post Natuurlijke keizersnede appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
De natuurlijke keizersnede, ook wel gentle sectio genoemd wordt tegenwoordig in steeds meer ziekenhuizen gedaan, maar is nog niet overal vanzelfsprekend. Deze  ingreep wordt nog maar sinds kort op deze wijze zo uitgevoerd.

De natuurlijke keizersnede is eigenlijk niet een juiste benaming, want een keizersnede is immers verre van natuurlijk. Het is een fikse ingreep. Om welke reden dan ook is er medisch ingrijpen noodzakelijk.

Wat is het dan precies?

De natuurlijke keizersnede is een keizersnede waarbij de moeder mee kan kijken met de geboorte van haar kind, door middel van een ‘raampje’ in het laken of door het laken te laten zakken. Je kunt je kind dus uit je buik geboren zien worden!

Daarnaast wordt de snede nauwer gemaakt waardoor er wordt geprobeerd om de nauwere doorgang van de vagina meer na te bootsen. Het lichaam van de baby krijgt zo meer druk en de longen worden daardoor bijvoorbeeld iets beter leeg geduwd net als bij een vaginale bevalling. Bij sommige natuurlijke keizersnedes laten ze het kindje zelfs zelf uit de buik ‘klimmen’!

De operatiekamer wordt ook warmer gemaakt zodat, indien mogelijk, de baby bij mama op de borst kan blijven liggen terwijl de mama weer dichtgemaakt wordt. De baby en moeder hoeven zo niet te worden gescheiden als dat niet nodig is en kunnen vanaf het prille begin goed hechten aan elkaar. Het is zelfs mogelijk om borstvoeding te geven!

Lees hier het ervaringsverhaal van Josette

The post Natuurlijke keizersnede appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
613
Geboortepartner https://oermoedersvannu.nl/artikel/geboortepartner/ Sat, 08 Oct 2016 13:45:06 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=431 Van moeders is bekend dat de zwangerschap, onder de invloed van hormonen hun beleving verandert. Hun moederinstinct wordt gewekt, het lichaam bereidt zich voor op het verzorgen en het voeden […]

The post Geboortepartner appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Van moeders is bekend dat de zwangerschap, onder de invloed van hormonen hun beleving verandert. Hun moederinstinct wordt gewekt, het lichaam bereidt zich voor op het verzorgen en het voeden van het kind. Ook op emotioneel niveau veranderen ze en ze worden gevoeliger voor de signalen van hun lichaam en hun kindje. Als de bevalling nadert, zorgt het hormoon cortisol ervoor dat ze alert zijn.

Hetzelfde hormoon is ook bij de vader actief en kan hem attent, gevoelig en oplettend maken. Hij heeft dan ook een belangrijke rol te vervullen. Hij kan de moeder steunen met liefdevolle aanwezigheid, haar ondersteunen en praktische hulp geven. Hij kan de rol van beschermer op zich nemen, rondom de geboorte, maar ook in de kraamtijd.

Als er geen vader aanwezig is, kunnen andere verzorgers, vrienden of familieleden deze rol op zich nemen.

Na de geboorte is de vader biologisch ook ingesteld op het kind. Elke keer als hij de baby vasthoudt, komt er een ‘knuffelhormoon’ vrij, wat helpt om een band te krijgen. Dat zit er dus van nature in bij hem, als hij er voor open staat.

The post Geboortepartner appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
431
Wat is natuurlijk/oer bevallen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/wat-is-natuurlijkoer-bevallen/ Fri, 07 Oct 2016 11:33:08 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=609 Er is een enorme keuze aan wijzen ‘hoe-wat-waar’ je kunt bevallen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bevallen in een ziekenhuis, geboortehuis of -hotel of gewoon thuis. Bevallen met een […]

The post Wat is natuurlijk/oer bevallen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Er is een enorme keuze aan wijzen ‘hoe-wat-waar’ je kunt bevallen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bevallen in een ziekenhuis, geboortehuis of -hotel of gewoon thuis. Bevallen met een gynaecoloog, verloskundige, vroedvrouw, doula of alleen. Met of zonder pijnbestrijding. Onder de douche, in bed, in bad, op de baarkruk of baarkruk in bad(!). Met weeënolie, frambozenbladthee, ontspannende muziek, massage, acupunctuur, voetreflexologie, haptonomie. Je kan dansend, zingend, puffend, hummend of schreeuwend bevallen. Je kan streven naar een pijnloze hypnobirthing, een orgastische bevalling, een hands off bevalling (vroedvrouw aanwezig, maar die verricht geen handelingen) of zelfs een unassisted childbirth (bevallen zonder medische zorgverlener erbij).

Hoe dan ook, elke vrouw is anders.

Bibliotheken vol zijn er geschreven over hoe je als vrouw je kind op de wereld kunt zetten. Heel handig al die informatie, maar niet voor iedereen werkt het even prettig. Er zijn vrouwen die zich onzeker gaan voelen door al die informatie en door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn ook vrouwen die de weg naar de informatie nog niet hebben gevonden. En voor sommigen werkt de informatie juist wel ondersteunend om te weten wat de mogelijkheden zijn en vervolgens eruit halen wat voor hen goed voelt en passend is.

Oerkracht

Maar hoe dan ook, elke vrouw is anders. Je kunt veel informatie tot je nemen, maar uiteindelijk gaat het om doen. Om je te verbinden met je eigen oerkracht, je intuïtie. Die vertelt je namelijk wat je moet doen, wat voor jou het beste is.

Dus we nodigen je uit je te verbinden met je oerkracht; je te verbinden met de kracht die je vertelt: er moet ‘gewoon’ een kind geboren worden. Als we teveel bezig zijn met de keuzes die we hebben is de kans aanwezig dat we voorbij gaan aan de essentie van bevallen, die er in wezen voor is om op een natuurlijke manier onze kinderen op aarde te zetten.

Bevallen doe je niet met je voorhoofdskwab!

Wanneer je als zwangere vooral gericht bent op het vergaren van informatie, bestaat de kans dat je je lichaam niet echt de mogelijkheid geeft om haar eigen unieke stem te laten horen. Je raakt gefocust op het bereiken van een bepaald idee en wanneer je lichaam uiteindelijk gaat doen wat het moet doen, dan kan je wel eens teleurgesteld raken of zelfs het idee hebben dat je faalt.

Lees boeken over zwangerschap en bevallen ter inspiratie en maak er geen studie van. We kunnen het er over eens zijn: bevallen doe je niet met je voorhoofdskwab! Laat je reptielenbrein maar z’n werk doen en schakel de rest van je hersenen uit. En hoe je dan uiteindelijk ook gaat bevallen: vertrouw op je lichaam en volg haar signalen. Vergeet alle geschreven manieren van hoe-wat-waar en beval op jouw unieke wijze. Op die manier is de kans op een mooie ‘oerbevalling’ het grootst.

Vertrouwen

Ons lichaam is van nature gemaakt om zich voort te planten en dus ook te bevallen!

Even puur vanuit de natuur bekeken: Je lichaam heeft het voor elkaar gebokst om een eitje te laten springen, de bevruchting plaats te laten vinden, het beginnende vruchtje te laten innestelen in je baarmoeder, hartactiviteit opgang te brengen, alle celdelingen perfect te laten plaatsvinden; je baby te maken en laten groeien vanuit zo ongeveer helemaal niets! Dit is echt een heleboel werk waar je lichaam al maanden mee bezig is en veel energie in heeft gestopt. Je lichaam en baby bereiden zich ook al die tijd al voor op de geboorte.

Zoals we best wel weten zit de natuur doorgaans erg goed in elkaar en kunnen we er dus wel vanuit gaan dat jij voortreffelijk in staat bent om je kindje straks te gaan baren! Dat het na zo ontzettend veel en knap werk, energie en tijd alsnog misgaat is echt een hele kleine kans, vooral als je vertrouwen in jezelf hebt. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe waarschijnlijker dat alles goed afloopt.

Ons lichaam is van nature gemaakt om zich voort te planten en dus ook te bevallen!

De redenen waarom het in onze cultuur vaker mis gaat heeft te maken met angst, over-medicalisering en ons verloren contact met onze intuïtie.

Het lijkt ons dus ontzettend belangrijk dat je tijdens de geboorte ook dat vertrouwen in jezelf, je lichaam en je baby hebt. En dat je mensen bij je hebt die óók dat vertrouwen hebben, in de natuur én in jou.

bron tekening

The post Wat is natuurlijk/oer bevallen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
609
Stressloos bevallen https://oermoedersvannu.nl/artikel/stressloos-bevallen/ Tue, 27 Sep 2016 10:59:19 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=595 De baarmoeder is een spier en een ontspannen spier opent zich makkelijker dan een verkrampte spier. Ontspanning is dan ook het belangrijkste codewoord voor een aangename en natuurlijke bevalling. Je […]

The post Stressloos bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
De baarmoeder is een spier en een ontspannen spier opent zich makkelijker dan een verkrampte spier. Ontspanning is dan ook het belangrijkste codewoord voor een aangename en natuurlijke bevalling. Je wilt dat je lichaam endorfine aanmaakt in plaats van adrenaline, waardoor je minder pijn ervaart en de bevalling makkelijker aan kan.

Er zijn nog een paar keywords als het gaat om een aangename bevalling; de 7 geheimen van een natuurlijke bevalling: pijn herdefiniëren, spiraling, ademen, visualiseren, geluid produceren, open mond en een warm bad. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij je er ontspannen door gaat voelen!

#1 Pijn herdefiniëren

In onze maatschappij heerst de opvatting dat een bevalling altijd heel veel pijn doet en we krijgen dit vaak ook al ons hele leven te horen. Maar het hóeft niet altijd heel veel pijn te doen!

Je lichaam is er, natuurlijk gezien, voor gemaakt om zich voort te planten en baby’s te baren. En er zijn genoeg vrouwen, in andere culturen maar óók in onze cultuur, die minder tot zelfs weinig of geen pijn ervaren bij de bevalling en geboorte van hun baby! Als we weten en geloven dat deze ervaring ook pijnlozer kan, dan is de kans groter dat ons dat ook werkelijk lukt.

Een minder pijnlijke of zelfs pijnloze bevalling hangt veelal samen met de mate van ontspanning om je lichaam te laten doen wat het moet doen, zonder je ertegen te verzetten of daardoor te ‘verkrampen’. Er zijn veel technieken om dit te oefenen zoals meditatie, hypnobirthing, yoga etcetera.

Tijdens een natuurlijke bevalling zal je lichaam er harder dan ooit voor zorgen dat alle systemen gaan werken. Elk deel van je lichaam zal volledig worden geactiveerd. En dit zal leiden tot gewaarwordingen die veelal nieuw voor je zijn, die je nog niet eerder hebt ervaren.

Natuurlijk zul je de weeën voelen in je lichaam! Dit is logisch; weeën zijn golven en bepaalde spierspanningen in je lichaam die vanzelf gebeuren en die ervoor zorgen dat je lichaam zich opent en de baby naar buiten wordt ‘geduwd’.

Het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt in je lichaam tijdens de geboorte: Je baarmoeder trekt ritmisch samen en ontspant zich vervolgens weer. De weeën nemen toe in kracht en intensiteit totdat je baby geboren is. Wanneer je daarin mee kunt gaan en je eraan kunt overgeven in plaats van ertegen te verzetten, zal dit je lichaam helpen om alles soepeler te laten verlopen. Stoffen in je lichaam komen makkelijker vrij, de ontsluiting verloopt vloeiender en jij bent zelf beter in staat om je te concentreren waardoor je als het ware in je eigen bubbel komt die ervoor zorgt dat je staat van bewustzijn is afgestemd op de fases waar je doorheen gaat tijdens de bevalling en geboorte.

Langzaam wordt je baby beetje bij beetje naar buiten geduwd. En zolang je ontspannen bent, zal je lichaam zijn werk blijven doen en zul je dit ervaren als een zeer sterke, stevige druk. Maar als je op deze sensaties reageert door spanning of verkramping, dan zal je lichaam proberen om je te helpen door met je te communiceren en een signaal van pijn af te geven om je daarmee te zeggen: Hey stop daarmee!! Ik kan mijn werk niet goed doen als je gaat vechten! Je lichaam probeert je te vertellen dat je beter kunt ontspannen. Laat het maar gebeuren zoals het gaat.

Het kan een uitdaging zijn om te ontspannen met al die druk in je lichaam!

#2 Spiraling

Spiraling is misschien wel het meest waardevolle ‘geheim’ dat we je kunnen ‘verklappen’. Spiraling is eigenlijk heel eenvoudig: Je heupen (en je hele lichaam mag mee doen) vloeiend bewegen in cirkels. Je maakt de rondjes telkens iets groter en daarna weer telkens iets kleiner, zoals een spiraal.

Deze beweging is een erg krachtige manier om de energie door heel je lichaam te laten vloeien en zo hiermee je lichaam te laten ontspannen en alles in je lichaam met elkaar te laten samenwerken.

Je staat rechtop, voeten iets uit elkaar en met je heupen maak je spiraal-vormen. Je draait rondjes die steeds groter en dan weer steeds kleiner worden. Ook bewegen in 8 vorm (zoals een lemniscaat) geeft een dergelijk effect.

Het bewegen in spiraal of lemniscaat helpt mee om je lichaam te openen en om actief mee te doen met de golfbeweging van de weeën. Je hele lichaam kan meedoen als een soort weeëndans. De spiraal en lemniscaat zijn beide zeer krachtige symbolen en zijn overal op de wereld en in de natuur terug te vinden. Dansen brengt je bovendien fysiek en gevoelsmatig dichter bij jezelf en helpt je om je intuïtie te volgen en naar jezelf te luisteren.

#3 Ademen

De invloed van je ademhaling bij de bevalling is niet echt ‘geheim’. Hopelijk zal elke zwangerschapsbegeleider hier het belang van onderstrepen. Ademen staat symbool voor leven en hoe bewuster we zijn van onze adem hoe meer we er aan hebben!

Tijdens het bevallen regelmatig naar je ademhaling luisteren en je er op focussen kan je rust geven en helpen ontspannen.

Bewust ademen vergemakkelijkt de bevalling. Het vermindert pijnklachten doordat zenuwcellen rustiger worden door voldoende zuurstofvoorziening. Koolzuurgas heeft namelijk ook een ontspannende werking. Wanneer we te weinig koolzuurgas in ons bloed hebben, verkrampen onze bloedvaten en spieren. Wanneer we voldoende koolzuurgas in ons bloed bewaren, ontspannen deze juist. Dus blijf je altijd bewust van je ademhaling! Daarnaast helpt ook de concentratie mee om makkelijker te kunnen ontspannen en focussen.

Let erop dat je niet gaat hijgen of puffen, want dan neem je juist korte ademteugen, vrij hoog in je lichaam en gaat je lichaam verkrampen. Er gaat onnodig energie verloren die je liever in je lichaam houdt. Een diepe, langzame buikademing is het streven.

#4 Visualiseren

We weten ondertussen wel wat de kracht van ons denken is. En ook tijdens de bevalling kun je dit sterke instrument inzetten.

Wat je ook doet, vertel jezelf geen negatieve dingen tijdens de bevalling. Niet zoiets als: “Dit doet pijn”, “Ik kan dit niet” of iets dergelijks dat ook maar een klein beetje angst kan inboezemen. Negatieve gedachten zullen je niet helpen ontspannen en dat is juist wat je nodig hebt zoals we ondertussen weten.

Focus je dus op positieve of neutrale gedachten, zoals: “Ik kan dit, ik ben krachtig”, “Elke wee brengt mijn kindje dichter bij de geboorte”, “Ik vertrouw op mijn lichaam en op mijn kindje”, “De natuur heeft mij gemaakt om te kunnen baren”. Je kunt jezelf bij elke wee voorhouden: Weer een wee dichter bij de geboorte van mijn baby! Weer een wee dichter bij de baby in mijn armen!

Mooie plaatjes visualiseren helpt daarbij ook. Zie voor je hoe je lichaam zich ontspant en zich opent zoals een bloem die bloeit. Denk jezelf op een hele mooie plek en voel bijvoorbeeld hoe daar de zon je lichaam verwarmt. Zie voor je hoe prachtige energiekleuren door je lichaam vloeien. Visualiseer de kracht die door je lichaam beweegt en alles wat jou helpt sterk en tegelijk zacht te blijven.

Je kunt dit voor de bevalling al oefenen, door ontspannen op bed te gaan liggen en allerlei prachtige dingen voor je te zien. Zodra je werkelijk aan het bevallen bent, hoef je alleen maar terug te denken aan die mooie dingen om je lichaam weer net zo te laten ontspannen.

#5 Geluid produceren

Geluid dat er uit wil laten komen kan bevrijdend en ontspannend werken. Het brengt je fysiek en gevoelsmatig dichter bij jezelf.

Laat vooral gebeuren wat je lichaam aangeeft. Krampachtig zwijgen kan nooit de bedoeling zijn. Als er een wee aankomt is het heel logisch om daar geluid bij te maken, hou het in ieder geval niet in. Let wel op dat je niet te veel gaat schreeuwen. Dit kan je juist weer uit balans brengen, doordat de aandacht teveel buiten jezelf wordt geplaatst. Ook kan schreeuwen juist veel energie en kracht kosten.

Veel vrouwen hebben baat bij de aandacht naar hun stem te brengen en er een soort oerzang uit te laten komen. Je moet misschien even over een drempel heen met je gekke oermoeder-klanken, maar oh wat kan zo’n geluid je steunen! Door het geproduceerde geluid kan de energie in je lichaam makkelijk(er) stromen.

Herinner jezelf er altijd aan dat het jouw bevalling is, wat een ander ervan denkt of vindt is niet van belang, die is tenslotte niet bezig met het op de wereld zetten van jouw baby. Het is belangrijk dat jij doet wat je nodig hebt om je bevalling zo prettig mogelijk te maken! Zing jouw oerbeval-lied maar als het wil komen!

#6 Open mond

Een open mond is een open vagina.

Je kaken staan in verbinding met je bekkenbodemspieren. Als je je kaken op elkaar klemt, span je je bekkenbodemspieren aan! Houd je je kaken ontspannen, dan zullen ook je bekkenbodemspieren ontspannen! Adem in en uit door je neus en lichtjes mee door je licht geopende ontspannen mond. Houd je gezicht en met name kaken dus zo ontspannen mogelijk. Laat je mond losjes een klein beetje open hangen, ook al ziet het er misschien ‘gek’ uit in je beleving.

Je gezicht zo veel mogelijk ontspannen houden helpt op deze manier mee om je lichaam ontspannen te houden. Als je je mond sluit heb je vaak ook eerder de neiging om je tanden op elkaar te zetten zodra je een wee voelt. Echter je lichaam zal dan ook extra aanspannen en verkrampen en dus pijnsignalen afgeven. Je lichaam wil vrij bewegen om ruimte te maken om de baby geboren te laten worden! Bovendien krijg je meer adem en zuurstof binnen als je je mond wat open laat.

#7 Warm bad

Warmte ontspant. En in het water is je lichaam meer gewichtloos, de druk van het water is zachter op je buik dan de druk van lucht. Kortom: Een warm bad kan heel erg fijn zijn. Om weeën in op te vangen en daarbij je lichaam zo ontspannen mogelijk te laten ‘dobberen’ en ook om je kindje in geboren te laten worden. Het warme water zorgt er ook voor dat je huid meer ontspannen is waardoor er minder kans is op scheuren bijvoorbeeld. In het bad is het eenvoudiger om van houding te wisselen en om op je hurken of handen en knieën te bevallen (verticale houdingen zorgen voor een grotere bekkendoorgang!). En de overgang van vruchtwater naar badwater is voor een baby vaak ook prettig. Ook als je niet per se een bad-bevalling nastreeft, kan je eigen bad of een geboortebad (= een extra groot en diep bad waar je buik helemaal onder water kan!) dus prettig zijn om je weeën op te vangen.

Ontspannen

Ontspannen is dus wel de kern. Hoe meer ontspannen je je lichaam z’n werk kunt laten doen, des te soepeler en vloeiender zal alles verlopen. Lichamelijk én geestelijk!

Er zijn dus zelfs vrouwen die een pijnloze bevalling ervaren of een orgastische bevallingservaring hebben, door middel van het gebruik van onder andere bovengenoemde technieken. Ook hypnobirting kan een geweldige ondersteuning zijn om je te helpen ontspannen.

Voorbereiding is het halve werk…

Als je je goed voelt in je zwangerschap en je bereid bent je over te geven aan de krachten van de natuur, vertrouwen in jezelf hebt en in je lichaam, en het kind wenst, zal je het geboorteproces vloeiender doorstaan. Pijn zal je beter kunnen doorleven en ervaren als iets dat erbij hoort, in plaats van je er ertegen te verzetten. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap er zoveel mogelijk aan werkt om je goed te voelen, aangename ervaringen opzoekt, maar je ook informeert en werkt aan je zelfvertrouwen. Een holistische verloskundige en een doula geven veel aandacht aan deze punten en kunnen je hier dan ook extra bij ondersteunen indien gewenst. Ook een geboorteplan kan je helpen bij de voorbereiding!

We wensen jou en je baby een prachtige en ‘zachte’ geboorte!

The post Stressloos bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
595
Jouw bevalling is van jou https://oermoedersvannu.nl/artikel/jouw-geboorte-is-van-jou/ Fri, 23 Sep 2016 10:29:51 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=446 Als we dan toch een tip mogen geven over de bevalling, besef dan alsjeblieft: Jouw bevalling is van jou! Vele moeders (waaronder een boel van ons) wisten te weinig bij hun (eerste) […]

The post Jouw bevalling is van jou appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Als we dan toch een tip mogen geven over de bevalling, besef dan alsjeblieft: Jouw bevalling is van jou!

Vele moeders (waaronder een boel van ons) wisten te weinig bij hun (eerste) bevalling en gaven de geboorte uit handen aan hen ‘die het weten’ en de ‘experts’. Ze vertrouwden hiermee op allerlei partijen buiten zichzelf: het ziekenhuis, de verloskundige, etc. Vertrouwen is natuurlijk mooi, maar het zijn wel jouw lichaam en jouw kindje die samenwerken tijdens de geboorte.

In een ziekenhuis kunnen de tijdsdruk, het felle licht, de onbekende omgeving en de misschien vriendelijke, maar onbekende mensen een sfeer creëren die de broodnodige toestroom van hormonen blokkeren in plaats van faciliteren. Een goede toestroom van hormonen vormt de basis voor een goede ontsluiting en het op gang komen en blijven van de weeën. Creëer dus een sfeer waarin jij je veilig voelt. Blijf altijd naar jouw intuïtie luisteren en lees je in, je hebt rechten als zwangere en barende vrouw!

Bij de geboorteweging kun je terecht met al je vragen over je rechten tijdens en rondom de geboorte.

The post Jouw bevalling is van jou appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
446
8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen https://oermoedersvannu.nl/artikel/8-redenen-om-liever-niet-in-het-ziekenhuis-te-bevallen/ Fri, 23 Sep 2016 09:16:08 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=406 Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt… Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (We gaan er nu vanuit dat je […]

The post 8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt… Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (We gaan er nu vanuit dat je in de mooie situatie zit dat je een gezonde vrouw zonder bijzondere klachten bent.) Ook bij meerlingen & stuitliggingen zijn thuisbevallingen mogelijk. Als je dat graag wilt, dan kun je rond vragen naar een vroedvrouw of verloskundige die je daarbij wil begeleiden.

Waarom liever niet in een ziekenhuis bevallen?

#1 Oxytocine

De kans dat je oxytocine en andere hormonen goed gaan stromen is veel groter op een plek waar jij je veilig voelt. Op een plek met zacht licht en misschien muziek, kaarsen, een fijn bed, een bad en de personen van wie je houdt. In een ziekenhuis ben je doorgaans in een vreemde omgeving en heb je toch vreemd in- en uit lopend personeel.

#2 Tijd

Er wordt bevallen op de klok. Je hebt zoveel tijd voor de verschillende fases in je bevalling. Komt de ontsluiting niet op tijd? Dan volgt er een ingreep (bijv. toucheren, wat de oxytocine-productie nog verder kan doen afnemen, of het gebruik van wee-opwekkers, waardoor de pijn van de weeën heviger wordt en er vaak een waterval aan volgende ingrepen volgt).

#3 Hechting en inprenting

De hormonencocktail die na de geboorte door je lijft raast zorgt voor de hechting en de inprenting. Dit kan makkelijk verstoord worden. De baby wordt vaak niet meteen, maar wel snel gepakt door de verpleegkundige, om gewogen te worden en andere dingen te doen die zo ontzettend kunnen wachten. Wat is nou belangrijker dan dit moment? Verstoring tijdens dit moment kan in de weken (en zelfs maanden) daarna ook zorgen voor een gevoel bij de moeder van ‘is dit het nou’? Het proces van razendsnel verliefd worden op je baby op het moment dat al die hormonen door haar lijf stroomden, kan dan onderbroken geweest zijn. De hechting vind dan langzamer en moeizamer plaats. Natuurlijk komt het wel. Alle moeders zijn in het begin uitgeput, maar als je je toch smoorverliefd voelt, kost het allemaal wat minder moeite.

#4 Persen

Het persen wordt gestuurd van buitenaf. Als je perst wanneer je geen perswee hebt, dan heb je veel meer kans op uitscheuren. Je lichaam doet niet zomaar wat. Als je een perswee voelt en dan meeperst is de kans op inscheuring kleiner. Er zijn zelfs vrouwen die niet actief persen, maar het kind gewoon laten komen. Doorgaans zal je lichaam je leiden, doe mee zoals jij voelt dat het moet!

#5 Experts

Er gebeuren dingen die je vertrouwen kunnen schaden en zeker niet altijd nodig zijn: Ik heb het dan over getoucheerd worden, jou op je rug leggen, terwijl je misschien een andere houding wilt aannemen, etc. Je wordt geleefd door zogenaamde experts. De onderhuidse boodschap die afgegeven wordt is: Een bevalling gaat buiten jou om, lever je maar over aan ons, experts. Dit is het ontkrachten van de vrouwelijke wijsheid en vertrouwen in je eigen lichaam. Je lichaam doet niet zomaar wat. Het is altijd gericht op overleven. Jouw lichaam en kindje werken hier optimaal samen voor de geboorte, jij voelt het allerbest wat je moet doen, vertrouw op jezelf, jij bent de echte expert op dit moment!

#6 Zwaartekracht

Je wordt vaak horizontaal gelegd omdat de hulpverlener zo makkelijk kan kijken. Ik zeg 1 ding: zwaartekracht. Er is een fase waarbij het hoofdje van de baby de bilnaad wat uitrekt, omdat het daar zo dicht langs komt. Moet je eens voorstellen hoe moeilijk dat gaat als jij met je volle gewicht op je billen ligt. De reden om jou neer te willen leggen is voornamelijk ten gunste van het personeel. Zo hebben ze goed zicht. Het is zelden in het belang van jou en je kind. Volg je natuurlijke baarhouding voor een zo soepel mogelijk verlopende bevalling en geboorte.

#7 Protocollen

Bovenal, de basishouding in een ziekenhuis is er 1 van risico’s en wantrouwen in het lichaam. Een focus op wat er allemaal fout kan gaan, een sfeer van protocollen. Het lichaam wordt mechanisch behandeld; als je weeën niet op gang komen dan krijg je wee-opwekkers. Die verergeren de pijn van de weeën waardoor je naar een ruggenprik gaat verlangen. Door de ruggenprik nemen je weeën weer af en heb je weer wee-opwekkers nodig. Ook snijd je zo het contact met je gevoel en de mogelijkheid om samen te werken met je kindje af. Jouw kindje wordt niet passief naar buiten gewerkt. Het werkt ook keihard met jou mee: Het geeft jouw lichaam een seintje wanneer hij er klaar voor is om geboren te worden. Je vliezen breken dan. Ook duwt het 1/3 van zijn bloed de placenta in om zich klein te maken om door het geboortekanaal te passen. Het is dus van belang om de moeder te volgen tijdens de bevalling. Elke bevalling is uniek!

#8 Navelstreng

De navelstreng wordt heel snel afgeklemd en doorgeknipt. 1/3 van het bloed van de baby blijft dus in de placenta achter, waardoor de baby start met bloedarmoede. Dat kan beter. Gewoon de placenta er aan laten zitten en uit laten kloppen dus. Behalve dat het bloed weer terug kan stromen naar de kleine, kunnen ook de torenhoge hormoonspiegels zich weer normaliseren. Het teveel aan bepaalde hormonen kan rustig afvloeien naar de placenta. In zo ongeveer alle andere culturen ter wereld wordt minstens gewacht totdat de placenta (vanzelf!) geboren is. Mijn vriend en ik hebben gewoon de schaar aan de verloskundige gevraagd. Zij kon dan lekker naar huis en wij hebben uiteindelijk een uur of vier gewacht en toen met z’n tweeën in alle rust de placenta doorgeknipt.

En waar je ook voor kiest, onthoud altijd: Jij bent de baas, ook in het ziekenhuis! Als iets niet goed voelt, vertrouw daar dan op en laat van je horen.

The post 8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
406