Smakelijk eten – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Smakelijk eten – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Vast voedsel https://oermoedersvannu.nl/artikel/vast-voedsel/ Sun, 25 Sep 2016 09:42:14 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=467 Als je baby zo’n 6 maanden is, kan het langzaam beginnen met (het ontdekken van) vast voedsel. De darmpjes zijn voor die tijd nog niet klaar voor vast voedsel en als […]

The post Vast voedsel appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Als je baby zo’n 6 maanden is, kan het langzaam beginnen met (het ontdekken van) vast voedsel. De darmpjes zijn voor die tijd nog niet klaar voor vast voedsel en als je er te vroeg mee begint, kan dit blijvende schade aanrichten. Darmspecialiste en ‘poepdokter’ alias de Groene Vrouw schrijft hier zeer zinnige artikelen over!

De natuurlijkste manier om je kind het eerste vaste voedsel aan te bieden is de Rapley-methode.

Meer over de eerste bijvoeding lees je hier.

The post Vast voedsel appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
467
Eten een feestje? https://oermoedersvannu.nl/artikel/eten-een-feestje/ Sun, 25 Sep 2016 09:34:13 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=463 Wat een feest! Althans dat kun je er van maken. Kinderen voelen feilloos aan dat je graag wil dat die vitaminen naar binnen gaan, dus een goede aanleiding en manier […]

The post Eten een feestje? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wat een feest! Althans dat kun je er van maken.
Kinderen voelen feilloos aan dat je graag wil dat die vitaminen naar binnen gaan, dus een goede aanleiding en manier om eventuele ontevredenheden te uiten… Geef ze geen kans, eten is een feestje!

Je kinderen zijn bovendien heel goed in staat zelf aan te voelen hoeveel en wat ze moeten eten. Uiteraard zijn er ook voor hen verleidingen (suiker, smaakversterkers), waar we ze beter wel tegen kunnen beschermen. Maar over het algemeen geldt: Als we de juiste dingen eten, dan valt er niets te smachten, je lichaam is verzadigd en komt dan immers niets te kort!

Je kinderen zijn heel goed in staat zelf aan te voelen hoeveel en wat ze moeten eten.

Jij bent zelf het voorbeeld. Wanneer jij gezond eet zullen je kinderen dat van je over nemen; zien eten doet eten. Het hoeft ook niet allemaal heel extreem alleen maar rauw of Paleo te zijn. En soms misschien wel als jouw lichaam en geest daarom vragen. Maar vaak is een combinatie van verschillende diëten een goed uitgangspunt. En vooral goed voelen en uitproberen wat bij jou/jullie past op dat moment. De darmflora is erg flexibel en vertelt jou haarfijn wat goed voor jou is! Zorg in ieder geval goed voor ze, je darmen, zij bepalen voor het grootste gedeelte jouw weerstand en spijsvertering. Daarnaast is het logisch om te eten wat jouw omgeving je aanbiedt. Een Afrikaan zal hele andere dingen eten dan een Scandinaviër, en zijn lichaam is daar ook op aangepast.

Laat ook vooral geen stress toe rondom het eten. Het is doorgaans echt niet erg om af en toe te zondigen. Dus niet in de paniek schieten als je kinderen een keer zo’n kleurige gummibeer in hun handen geschoven krijgen of een onverantwoord ijsje krijgen aangeboden.. In principe kunnen hun lichamen dat best verwerken, als de basis thuis gezond is!

Let wel op, er zijn tegenwoordig ook ingrediënten die weleens worden toegevoegd aan fabrieksmatig geproduceerd eten, die ten alle tijden niet goed door een lichaam te verteren zijn en die zo dus wel een nadelige uitwerking kunnen hebben op je gestel. Probeer die liefst wel te vermijden en voel je dan ook niet verplicht om alles zomaar aan te nemen! Het is wel jouw lichaam, of dat van je kind, dus je mag echt wel kritisch kijken naar wat je daar in stopt.

Gelukkig kan gezond ook heel lekker zijn en kunnen gezonde dingen heerlijk bereid worden. En wederom geldt dat als je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, het niet op zoek hoeft te gaan naar ongezondere varianten om tekorten aan te vullen. Al eens een monkey platter voor ze gemaakt bijvoorbeeld?

Wat kun je gezond noemen tegenwoordig?

Zolang je kind een goede weerstand heeft, opgewekt en actief is, komt het niets tekort. Om de paar weken of zelfs doorlopend verkouden, of vaak dunne of harde ontlasting betekent geen goede weerstand!

Kinderen voelen van zichzelf heel goed aan wat wel en niet goed voor ze is, als je dat vanaf het begin af aan stimuleert en voedt. Het is net een beetje als bij het leren lopen of praten. Ingrijpen verstoort het proces. Het leren wordt dan moeilijker, de baby begrijpt de reacties vaak niet en raakt gedesoriënteerd. Vanuit onzekerheid maakt het meer fouten. Waarom zouden we met eten hier niet op dezelfde manier mee omgaan?

Kinderen die mogen knoeien en spelen, ontwikkelen naast diverse (motorische) vaardigheden en spieren, ook een positief zelfbeeld en zelfstandigheid waar velen zich over kunnen verbazen.

Daarnaast heeft een baby die zelf de controle heeft over wat er in z’n mond komt en hoe, veel minder kans om zich te verslikken. Een baby die gepureerd eten krijgt met een lepeltje, hoeft niets te doen, behalve z’n mond te openen en te slikken. Passief zit hij te wachten op het volgende hapje. Mond open en slikken. Bij drinken uit de borst worden er een heleboel spieren gebruikt, bij het zuigen bijvoorbeeld, maar bij gepureerde hapjes van een lepel bijna niet. Als volwassenen het tijd vinden dat het kind leert kauwen, bieden ze puree aan met stukjes. Dat kan dan voor verwarring zorgen. De stukjes kunnen niet zomaar worden doorgeslikt, maar het kind heeft ook nog niet geleerd voedsel te vermalen. De kans op verslikken is zo veel groter.

Kinderen die mogen knoeien, iets zelf doen en mogen spelen, ontwikkelen naast diverse (motorische) vaardigheden en spieren, ook een positief zelfbeeld en zelfstandigheid waar velen zich over kunnen verbazen. Het kind voelt zich gerespecteerd als een persoon. Meer voordelen van je kind stukken eten aanbieden, a la Rapley, lees je hier.

Bovendien is iets dat wat voor ons als volwassenen lijkt op spelen met eten, vaak een uitgebreide ontdekkingstocht van het kind. Het leert zo de structuren en smaken van de voedingsmiddelen kennen en inprenten! Een goede band met je eten zorgt voor een positief beeld over eten en voor positieve ervaringen met eten. Ook in je latere leven zul je op een gezondere en natuurlijkere manier met je voeding overweg kunnen.

The post Eten een feestje? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
463
Wat staat er in de Oerkeuken? https://oermoedersvannu.nl/artikel/wat-staat-er-in-de-oerkeuken/ Sun, 25 Sep 2016 09:27:20 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=461 Oké, hoe pakken we dit aan? Elk mens is verschillend, dus elk dieet is verschillend. Het diersoort dat het dichtst bij de mens staat is de Chimpansee; wij hebben voor […]

The post Wat staat er in de Oerkeuken? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Oké, hoe pakken we dit aan? Elk mens is verschillend, dus elk dieet is verschillend. Het diersoort dat het dichtst bij de mens staat is de Chimpansee; wij hebben voor ongeveer 99% dezelfde genen. Chimpansees gebruiken een dieet dat voor 50% bestaat uit fruit, voor 40% uit bladeren, wortels en twijgen en voor 10% uit zaden en overige voeding (insecten & af en toe een stukje vlees). Het zou logisch zijn als we een vergelijkbaar dieet zouden hebben.

Elk mens is verschillend, dus elk dieet is verschillend.

Het Weston Price/Paleo dieet bevat ook veel logica en zou een oerdieet genoemd kunnen worden. Het principe van de Paleo leefstijl is gebaseerd op de levenswijze van de oermens; in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden en dichtbij hun/de natuur stonden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen (vermoedelijk) leefde en wat ze daarbij at. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd en er daarvoor nog veeeel meer jaren naartoe zijn geëvolueerd. Ze aten vergelijkbaar met de Chimpansee: groenten, vlees, vis, eieren, fruit, noten en zaden.

Leefstijl

Wat natuurlijk erg belangrijk is, is dat je er van geniet en dat je luistert naar jouw lichaam. Rauw voedsel kan heel gezond zijn, maar als je darmen niet goed functioneren, kun je het beter een tijd vermijden totdat jouw darmen rauw voedsel weer aankunnen.

Neem de rust en tijd om te eten en kauw goed. Speeksel is belangrijk in het verteringsproces van je eten. Gezonde vetten toevoegen aan je maaltijd is aan te raden omdat voedingstoffen dan beter worden opgenomen. En niet (veel) drinken rond maaltijden, om diezelfde reden. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld koudgeperste olijfolie & kokosolie, echte roomboter, rauwe melk, ghee, reuzel, volle yoghurt & kwark en avocado.

Neem de rust en tijd om te eten en kauw goed.

Stress, beweging, plezier, een doel in je leven hebben en frisse buitenlucht zijn ook allerlei factoren die invloed hebben op je darmstelsel. De eerste negatief en de rest uiteraard positief!

Variatie

Riek Taekema maakte een lijst van voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond voedselpatroon (opgesteld aan de hand van o.a. Anti-kanker van David Servan Schreiber):

  • Keltisch zeezout
  • Cayennepeper, kaneel, kurkumawortel, gemberwortel
  • Groene thee, witte thee, rooibos
  • Paddenstoelen: shii take, mai-take, reishi oesterzwammen, en andere medicinale paddestoelen
  • Klein fruit: blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen, gojibesen, cranberry’s etc.
  • Koolsoorten: spruitjes, paksoi, boerenkool, bloemkool, broccoli, groene en witte kool, chinese kool
  • Knoflook, prei, uien, bieslook, sjalotjes
  • Rood / oranje gekleurde groenten en fruit (met caroteen): wortels, zoete aardappel, pompoen, abrikozen, bietjes, tomaat
  • Tomaten en tomatensaus
  • Kruiden en specerijen(liefst vers): rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, munt en kaneel
  • Zeewier; nori, kombu, wakame, arame, dulse e.a.
  • Schil van biologische citrusvruchten (mandarijn, sinaasappel, citroen) in thee, pap e.a.
  • Pure chocolade ( 72 % en hoger)
  • Vette vis (omega 3 en vit. D) makreel, zalm, sardientjes, haring
  • Omega 3: vette vis, gebroken lijnzaad, chiazaadjes
  • Seleniumhoudend voedsel: biologisch voedsel (granen, groentes), paranoten

Ze zegt daarbij: ‘Kijk wat je van de bovengenoemde voedingsmiddelen toe kan voegen, alles zal niet mogelijk zijn, maar laat de haalbare voedingsmiddelen regelmatig terugkeren.”

Voedsel dat je beter kunt vermijden:

  • witte suiker
  • fructose
  • glucose
  • geraffineerde meelproducten
  • bloem
  • rood vlees uit de bio-industrie
  • mais- , zonnebloem- , soja olie
  • niet-biologische zuivel
  • eieren uit legbatterij

Zeer waarschijnlijk zul je merken dat wanneer je gezonde voedingsmiddelen toevoegt aan je dieet, je ongezondere voeding na een poosje zult gaan laten staan. Je lichaam heeft daar, als het verzadigd is met voedende stoffen, geen behoefte meer aan.

Lokaal

Nog iets waar je op kunt letten is het gebruik van voedingsmiddelen en stoffen die van nature ook voorkomen in het gebied waar je leeft. In de natuur is het zo geregeld dat alles wat er nodig is, ook bij de hand is. In gebieden waar minder zon schijnt zullen de voedingsmiddelen een hoger gehalte aan vitamine D bevatten en in gebieden waar het droog is zullen de voedingsmiddelen helpen om te hydrateren. Verschillende diëten kunnen zo dus voor de één heel gezond zijn en voor de ander juist niet. Je kunt het zelfs nog dichter bij huis zoeken. Bepaalde brandnetels die in jouw tuin groeien, zouden best wel eens heel voedzaam kunnen zijn voor jou! Trek er bijvoorbeeld soep van en maak eens thee van daarvoor geschikte bloemen die bij jou in de buurt groeien. En ook nog eens goed voor het milieu natuurlijk, om zo lokaal mogelijk in te kopen.

Er valt nog veel meer over voeding en de werking van het darmstelsel te schrijven. We verwijzen je hiervoor naar de Groene Vrouw, darmspecialist en koningin van de leuke blogs.

The post Wat staat er in de Oerkeuken? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
461