The post Hechting en (kinder)opvang appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Een goede hechting aan een beperkt aantal belangrijke personen, is een van de belangrijkste behoeften van elk kind.
Maar wat als het dan, na 3 of 4 maanden lekker cocoonen, weer tijd is om te gaan werken? Wat doe je dan? Naar de opvang, toch thuisblijven of…? Welke opties zijn er nog meer?
Als je weer thuis komt is het belangrijk om je te realiseren dat je kindje behoefte heeft aan extra bevestiging van jullie hechtingsband. Veel (oer)ouders vinden dragen, extra quality time, borstvoeding, baby massage en samen slapen daarom fijne manieren om weer te ‘aarden’ en te binden na een dag bij de oppas of opvang.
De afstand die je creëert is niet wat het kind nodig heeft, maar juist die nabijheid.
Sommige ouders worden juist door de opvang of hun omgeving aangemoedigd meer afstand te nemen (overdag en ’s nachts), zodat het afscheid en de opvang makkelijker wordt. Dit kan het op korte termijn mogelijk makkelijker maken, maar het kan op langere termijn negatieve effecten hebben. Die afstand die je creëert is niet wat het kind nodig heeft, maar juist die nabijheid. Van buiten lijkt het makkelijker te gaan om afscheid te nemen, maar van binnen zal je kind verwarrende gevoelens ervaren en zich in de steek gelaten en alleen voelen en overgaan op een ander overlevingsmechanisme. Het komt terecht in een situatie waarin het zich min of meer ‘dood’ houdt om te overleven, om zich zo stil mogelijk te houden en energie te sparen om het in z’n eentje te kunnen redden. Op lange(re) termijn zal het kind zich onzeker voelen, meer in zichzelf gekeerd zijn (ook als het naar de buitenwereld zich extravert gedraagt als masker), problemen ontwikkelen op sociaal vlak en op het gebied van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Lees hier waarom samen slapen en nabijheid stimulerend kan zijn voor de hechting en de optimale ontwikkeling van je baby/kind.
Ook sensitiviteit en de mate waarop ouders hun baby kunnen ‘lezen’ speelt een belangrijke rol bij het hechtingsproces, toont recent onderzoek aan. “Ouders die vaak en goed mentaliseren, zijn beter in staat zijn om gepast te reageren op het gedrag van hun baby, wat een grotere kans op veilige gehechtheid voorspelt.” Ook een belangrijke factor dus om mee te laten spelen bij het uitkiezen van de andere belangrijke personen die veel met jouw kinderen zullen zijn.
The post Hechting en (kinder)opvang appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post OER en Natuurlijk ouderschap? appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Natuurlijk Ouderschap wordt in het Engels Attachment Parenting (AP) genoemd. Attachment, hechting. Veel duidelijker wellicht? Het ouderschap bezien vanuit de hechtingsband, met het vertrouwen dat daarbij hoort altijd in het achterhoofd. Hier kun je een uitgebreidere omschrijving lezen van AP.
Doe je iets omdat je je intuïtie volgt, omdat je omgeving je iets vertelt of omdat je je angsten om raad vraagt?
Het natuurlijk ouderschap kan echter nog veel meer dan dat betekenen. Denk aan bijvoorbeeld natuurlijk speelgoed, natuurlijke medicijnen, natuurlijk voeden, eigenlijk zoveel mogelijk zoals de natuur het ‘opvoeden’ bedoeld heeft. Ook bij OERouderschap kun je hieraan denken. Bij OERouderschap speelt je intuïtie volgen een grote rol. Het OERouderschap gaat wellicht nog een stapje meer de diepte in, om echt de moed in jezelf aan te spreken en je te verbinden met je OERweten; je OERgevoelens en je OERinstinct. Je wordt steeds geprikkeld om je af te vragen waarom je bepaalde dingen doet. Doe je iets omdat je je intuïtie volgt, omdat je omgeving je iets vertelt of omdat je je angsten om raad vraagt?
Ieder kind en ouder is anders, er is niet één manier. Wel is het fijn te weten welke mogelijkheden er zijn en te leren hoe je je intuïtie (weer) kunt volgen, zodat je voor jezelf kunt kiezen wat het best bij jullie past. Wij proberen dan ook geen advies te geven, maar alternatieven te laten zien en je te prikkelen om naar je intuïtie te luisteren en je eigen keuzes te maken.
OERmoederschap is wat ons betreft een bewuste en natuurlijke manier van opvoeden met een gezonde balans tussen instincten en verstand. Bewust gaat over het onderzoeken waar jouw gedrag en het gedrag van je kind vandaan komt en natuurlijk over het meegaan met de natuurlijke behoeften van jezelf, je kind en zijn of haar instincten. Het liefst gebruiken we het woord begeleiden in plaats van opvoeden, omdat onze kinderen niet hoeven te worden opgevoed, ze weten vaak al meer over het leven dan wij, ze hoeven slechts begeleidt te worden. Een kind draagt zijn potentie bij zich vanaf zijn geboorte. Het is aan ons om dat zo optimaal mogelijk te stimuleren, zodat het kind de ruimte heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien en bloeien.
Vrijheid en grenzen, liefde en respect, is alles wat onze kinderen nodig hebben van ons. — Rebeca Wild
Heb je vragen? We vinden het fijn om onze ervaring te delen. Naar intuïtie en geweten reiken wij je handvatten aan om dichter bij je innerlijke kracht te komen. Gebaseerd op onze praktijkervaring, het aanspreken van onze intuïtie en het bestuderen van (wetenschappelijke) beschikbare informatie.
The post OER en Natuurlijk ouderschap? appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post Veilig Rooming-in appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Als je baby in jouw kamer slaapt, maar in zijn eigen bedje, gelden de ‘normale’ aanbevelingen voor het uitzoeken van een veilig bedje, het opmaken van het bedje en voor het klimaat en de temperatuur in de kamer. Lees hier meer over de ‘slaap-uitzet’.
The post Veilig Rooming-in appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post Veilig in een co-sleeper appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Je baby ligt naast je maar op een eigen matras en eigen afgebakende plek.
Een co-sleeper kan handig zijn als je partner zich minder comfortabel voelt met een kleine baby vlak naast hem. Al is het, natuurlijk gezien, redelijk gebruikelijk dat de papa ook wat alerter slaapt de eerste periode dat de baby geboren is, als natuurlijke beschermer.
Een co-sleeper is ook fijn om extra ruimte in bed te maken. Met z’n drieën in een tweepersoonsbed kan, zeker met bewegelijke slapers, soms wat krap zijn. Met een aanschuifbed creëer je extra ruimte om toch met elkaar comfortabel te kunnen slapen!
Ze zijn ook ideaal voor ouders die hun kind wel dichtbij willen hebben, maar niet direct in hun bed.
Ze zijn ook ideaal voor ouders die hun kind wel dichtbij willen hebben, maar niet direct in hun bed. Bijvoorbeeld ouders met ernstig overgewicht, ouders die onder invloed zijn van stoffen waardoor ze minder alert kunnen reageren (alcohol, medicijnen) of oververmoeide ouders. Door je kind in een co-sleeper te leggen loop je niet de risico’s die bedding-in onder die omstandigheden met zich mee kan brengen.
Lees hier meer over de ‘slaap-uitzet’.
The post Veilig in een co-sleeper appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post ‘Slaap-uitzet’ appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Kan een optie zijn als je niet wilt samen slapen of misschien nog niet hebt gedacht over samen slapen of als jij of je partner (in de slaapkamer) rookt. Hier kun je meer lezen over de voordelen van samen slapen.
Op de uitzetlijst:
Je baby krijgt een eigen bedje dicht in de buurt van jouw bed. Je hoort elkaar en bent je bewust van elkaars aanwezigheid.
Op de uitzetlijst hetzelfde als bij optie 1:
Ook wel co-sleeper genoemd. Je baby slaapt binnen je reikwijdte, maar op een eigen plekje. Co-sleepers of aanschuifbedjes zijn kant en klaar te koop, maar je kunt ze ook vrij makkelijk zelf maken. Dit doe je door de zijkant van een bestaand bedje te verwijderen en indien nodig te vervangen voor een plank om de zijkant stevig en bij elkaar te houden. Zorg ervoor dat het aanschuifbedje op dezelfde hoogte staat als je eigen bed, en dat de matrassen goed op elkaar aansluiten. Maak de co-sleeper vast aan je bed door midden van bijvoorbeeld tie-wraps of spanbanden.
Op de uitzetlijst:
Instinctief het fijnst voor je kindje en vaak ook voor jezelf, komen veel nieuwe ouders achter. Je zou zeggen, de makkelijkste optie, maar er komen wel wat veiligheidsmaatregelen aan te pas. Een grote-mensen-bed is namelijk niet per se aangepast op baby’s. Maar in de meeste gevallen kan je bed prima veilig gemaakt worden voor je baby. Daarom is de uitzetlijst voor deze manier van samen slapen vooral een weghaallijst. Controleer goed of je bed en je slaapsituatie voldoet aan veilig samen slapen.
Op de uitzetlijst:
Maak het bed vrij van kieren, spleten en tussenruimtes in bed en tussen het bed en de meubels eromheen, waar je kind vast zou kunnen komen te zitten. Verder maak je het bed vrij van dekbedden en onnodige kussens. Je gebruikt een deken van natuurlijk materiaal om zelf onder te liggen, eventueel in een goed passende hoes. Bij bedding in is het veilig je dekbed te vervangen door een 100% katoenen of wollen deken. Daar kunnen jij en je kindje dan (zonder slaapzak) onder liggen. Je kunt je kindje een eigen lakentje en deken geven of je kunt samen met je kind onder je eigen deken slapen. Kies verder voor een bedhekje aan de rand zodat het kind niet in zijn slaap uit bed kan rollen, of nog beter, leg het matras direct op de grond.
Houd altijd de temperatuur goed in de gaten, je kindje moet niet te koud maar zéker niet te warm zijn (te voelen in het nekje). In de kraamdagen heb je een kruik of pittenzak nodig om het bed voor te verwarmen. Let op! Een pittenzak in bed bij baby wordt afgeraden omdat die ook heel heet kan worden en je hierbij extra temperatuur moet checken. Verder kun je je kindje een goed passende slaapzak aantrekken en/of een laken met deken gebruiken afhankelijk van het seizoen, de temperatuur van de kamer en de voorkeur. Een schapenvacht om op te slapen helpt bij de warmteregulatie. Lees hier waarom je (het beste) voor natuurlijke materialen kunt kiezen.
Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij deze manieren van samen slapen? Lees dan hier verder.
The post ‘Slaap-uitzet’ appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post Veilig bedding-in appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Omdat een gebruikelijk tweepersoonsbed niet per se is gemaakt voor een baby om te slapen, zijn er bij deze vorm van samen slapen de meeste veiligheidsadviezen. Je moet namelijk niet alleen je bed veilig maken voor de baby, maar omdat je hierbij het dichtst bij je kind ligt moet je ook zorgen dat je alert kunt reageren.
Zorg als eerst voor een veilige slaapkamer, volgens de gebruikelijke adviezen die altijd gelden voor de slaapkamer van de baby: Een veilige ruimte is niet te warm, goed geventileerd en absoluut rookvrij.
Je kunt ook zelf een groot familiebed bouwen dat geschikt is voor alle gezinsleden!
Lees hier meer over de slaapuitzet.
Kies in zulke gevallen bijvoorbeeld voor een co-sleeper of rooming-in. Dan ben je toch dicht bij elkaar, maar heb je meer eigen ruimte. Had je al gelezen over de voordelen van samen slapen?
The post Veilig bedding-in appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post Veilig samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Elke manier van (samen) slapen, kent eigen veiligheidsadviezen. Dé autoriteit op het gebied van veiligheidsadviezen is dr. J. McKenna, die in de VS leiding geeft aan een Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory, een laboratorium waar alles rondom samen slapen wordt onderzocht. De adviezen die je hier ziet zijn door hem uitgebreid beschreven in het boek Slapen met je baby.
Oja, de adviezen zijn nadrukkelijk adviezen. Jij als ouder bepaalt of je samen slaapt, en hoe. We vinden het belangrijk dat je weet wat de adviezen zijn zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken.
Elke manier van (samen) slapen, kent eigen veiligheidsadviezen.
Samen slapen kan dus, zoals hierboven beschreven, op allerlei manieren. Zoals in dezelfde kamer, in een aanschuifbedje aan het ouderlijk bed of in hetzelfde bed als de ouders. De laatstgenoemde manier wordt vooral aangeraden voor de borstvoedende moeders onder ons. Ouders van flesgevoede babies zouden beter kunnen kiezen voor samen slapen op aparte matrassen zoals met een co-sleeper.
Borstvoeding zorgt er ook voor dat de moeder zich extra bewust is van haar baby en extra alert op bijvoorbeeld hongersignalen.
Waarom? Volgens onderzoek van het Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory heeft dat verschillende redenen. Een borstvoedende moeder plaatst haar kind doorgaans automatisch in de veilige borstvoedingshouding in bed (zie afbeelding bovenaan). Ook blijft het kind zelf liever dicht bij de borst van zijn moeder, terwijl de fles gevoede baby meer weg beweegt van de moeder (Dr. Helen Ball). Borstvoeding zorgt er ook voor dat de moeder zich extra bewust is van haar baby en extra alert op bijvoorbeeld hongersignalen. Moeder en baby zijn in symbiose, hun lichamen werken op diverse niveaus samen. De onderzoekers zien bij deze ouder-kind koppels veranderingen in het slaapgedrag; ze reageren eerder op elkaars geluiden en bewegingen en merken elkaar beter op. Bijzonder toch?
In de links bovenin en hier in deze zin kun je de specifieke veiligheidsadviezen lezen per manier (rooming-in, co-sleeping, bedding-in) van samen slapen.
The post Veilig samen slapen appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>The post Attachment Parenting appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>Van zwangerschap tot puberteit en daarna. Van discipline tot zorgen, van slapen tot eten, altijd staat de vertrouwensband met je kind voorop. De kernwaarden zijn: respect, empathie en affectie. AP moedigt ouders aan om hun instinct te volgen als het gaat om opvoeden, om een sterk fundament van vertrouwen te leggen en daarmee te zorgen dat het kind zich ten volste kan ontwikkelen. OERvertrouwen en OERintuïtie dus.
De oprichters van de Attachment Parenting International beweging hebben dit samengevat in 8 punten:
Deze punten zijn door een ieder op verschillende manieren te interpreteren en toe te passen. Wij proberen via deze site alle punten te verhelderen door zoveel mogelijk informatie en ervaringen te verzamelen.
Tekst gebaseerd op het boek ‘Attached at the heart’, door oprichters van de Attachment Parenting International beweging; Barbara Nicholson en Lysa Parker.
The post Attachment Parenting appeared first on OERmoeders van Nu.
]]>