overprikkeling

Ik verveel me!​ Over overprikkeling

Ik verveel me, ik heb niks te doen!

Onze kinderen zijn van de ‘ik heb niks te doen’ generatie, terwijl ze een groter aanbod van materiaal om zich heen hebben dan ooit! Dit alleen al geeft te denken… Door de overprikkeling van schreeuwend, voorgekauwd speelgoed en flikkerende beeldschermen, vinden kinderen het vaak heel erg lastig om te kiezen voor sober speelgoed, terwijl dat eigenlijk het beste is voor hun eigen ontwikkeling; voor de fantasieprikkeling, creativiteit, vindingrijkheid en hun zelfrespect.

Een overvloed van speelgoed en beeldschermen is funest voor het vermogen van het kind om creatieve besluiten te nemen. Het kan niet beslissen wat het zal gaan doen, omdat het aanbod hem of haar teveel opties aanreikt en geen mogelijkheden biedt om zelf ermee te doen wat het het liefst wil doen. Dus trekt het zich terug uit de chaos en zegt: “ik verveel me, ik heb niks te doen!”

“Een overvloed van speelgoed en beeldschermen is funest voor het vermogen van het kind om creatieve besluiten te nemen.”

Aanbod

Ook het soort speelgoed speelt mee. Dimensionaal speelgoed (iets wat maar 1 functie heeft, bijvoorbeeld: een brandweerauto) kan maar voor 1 ding gebruikt worden. Terwijl multidimensionaal speelgoed het ‘magisch’ improviseren stimuleert, omdat je er meerdere dingen mee kan doen. Hierdoor slaat de verveling ook minder gauw toe. Door de magie van improviseren oefenen kinderen hun verbeelding, initiatief, creativiteit, intelligentie, vindingrijkheid en zelfstandigheid. Ze oefenen terloops ontdekkingen en uitvindingen, wat de basis van wetenschap is. In de geschiedenis van de mens heeft de kunst van het improviseren altijd een belangrijke rol gehad.

“Door de magie van improviseren oefenen kinderen hun verbeelding, initiatief, creativiteit, intelligentie, vindingrijkheid en zelfstandigheid.”

Ook goed bedoelde georganiseerde sporten en activiteiten door volwassenen, zijn niet altijd zinvol voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren over het algemeen veel meer van spontaan ontstane wedstrijdjes met buurtkinderen. Ze kunnen hier op allerlei gebieden hun creativiteit meer in kwijt en bovendien worden initiatief en vindingrijkheid meer geprikkeld.

Lees hier verder over hoe en welk ‘speelgoed’ je kan aanbieden zonder dat je kinderen ‘overprikkeld’ raken.