Anouk Barendrecht – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Anouk Barendrecht – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Vanaf wanneer mag je dragen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/vanaf-wanneer-mag-je-dragen/ Wed, 19 Oct 2016 10:56:00 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1829 Er van uitgaande dat er geen complicaties zijn, mag een kindje direct vanaf de geboorte in de draagdoek. Of dit bij jou lukt is een tweede en hangt van jouw […]

The post Vanaf wanneer mag je dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Er van uitgaande dat er geen complicaties zijn, mag een kindje direct vanaf de geboorte in de draagdoek. Of dit bij jou lukt is een tweede en hangt van jouw herstel af. Let er op dat je je lichaam na een bevalling genoeg rust geeft en ruimte om te herstellen. Blijf de eerste periode echt zoveel mogelijk in bed, lekker huid-op-huid met je baby bij je en ga dragen zodra je zelf ook meer uit bed komt.

Herstel

Het dragen van je kindje dicht tegen je aan helpt, na de eerste periode van zoveel mogelijk liggen, mee met jouw herstel. Bij een goede natuurlijke draaghouding span je de juiste buik- en bekkenbodemspieren aan die bijdragen aan het terugvormen en weer versterken van je lichaam. Ook zal je lichaam bij de juiste draaghouding zelf een mooie anatomisch correcte houding aannemen. Daarnaast helpt dragen en wandelen om je conditie weer rustig op te bouwen en alle processen in je lichaam te bevorderen (van bloedsomloop tot spijsvertering, etc). Bouw het dragen vooral rustig op, zoals voor jou prettig voelt en forceer niets bij pijn! Raadpleeg een draagconsulente om je te helpen de beste draaghouding te vinden voor jou en je baby.

Wanneer je kunt gaan dragen is dus voor iedere moeder verschillend.

Verlaagde spiertonus

Sommige kindjes hebben een verlaagde spiertonus. Het gaat dan om bijvoorbeeld te vroeg geboren kindjes of kindjes met het syndroom van down. Deze kindjes kunnen veel baat hebben bij een goed geknoopte geweven doek. Voor kindjes met een verlaagde spiertonus is een heupknoop met een geweven doek heel geschikt. Door de lichte rotatie die het bovenlichaam maakt op de heup van de moeder, kunnen deze kindjes ook als ze diep in slaap vallen niet in elkaar zakken, wat de kans op zuurstoftekort aanzienlijk vermindert. De heup is ook het smalste deel van de moeder, waardoor de kans op overspreiding van de benen bij de hele kleintjes wordt voorkomen. De doek moet echter wel goed geknoopt zijn. Het is dan ook raadzaam om een draagconsulente te raadplegen.

Doek of zak

Het ene kindje is groter dan het andere. Maar ieder kindje kan in principe direct gedragen worden. Een draagdoek past altijd, draagzakken daarentegen niet. Dat geldt vooral voor draagzakken met een zogenoemde insert. Een insert is een inzetstuk om een niet-passende drager toch te kunnen gebruiken. Het is een compromis, maar zeker niet ideaal. In een insert zitten de kindjes op een soort kussentje en is er (meestal) geen echte knie-tot-knie ondersteuning. Daarnaast heeft de insert een gevuld rugpand dat in de draagzak gezet wordt waardoor je dus een dubbele, vrij stevige en stugge laag krijgt die over het ruggetje gaat. Daardoor kan het ruggetje niet makkelijk de gewenste natuurlijke bolling aannemen. Een aantal voorbeelden van draagzakken die vanaf geboorte gebruikt kunnen worden zonder insert zijn de Storchenwiege carrier, Fidella Fusion baby en de Kokadi Flip baby.

Dragen na een keizersnede

Mag dit? En vanaf wanneer dan?

Theoretisch gezien mag je na een keizersnede direct dragen, je mag immers het gewicht van je baby’tje dragen, tenzij je arts iets anders heeft gezegd. De praktijk wijst uit dat je dan wel vaak nog erg wankel bent door de medicijnen en de ruggenprik die je gehad hebt. Je wilt niet vallen met het kindje op je buik. Pas zodra je zelf goed kunt lopen, zou je dan kunnen gaan dragen.

Geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Een keizersnede is een heftige ingreep voor zowel moeder als kind en rust is heel belangrijk voor een goed en spoedig herstel. Geef je lichaam dus ook hier alsjeblieft de tijd om te herstellen en laat het dragen die eerste dagen liever aan iemand anders over, als dat beter voelt. Je kunt zelf zo veel mogelijk buidelen met je kindje. Lekker huid-op-huid, al dan niet in een draagdoek of buideltop, rustig in bed of op de bank.

Rust

Wanneer je kunt gaan dragen is dus voor iedere moeder verschillend. De een voelt zich na een paar weken pas in staat om een doek om te knopen, terwijl de ander dit vrijwel direct kan doen.

Luister naar je lijf.

Het herstel is per vrouw verschillend, je kunt je voorstellen dat zodra jij je goed voelt, je kunt gaan dragen. Luister naar je lijf. Doet het dragen erg veel pijn, stop dan. Probeer het later nogmaals en bouw het heel rustig op. Voel je ook niet schuldig als het niet meteen lukt. Het komt vanzelf. Leg je kindje dan lekker bij je op je buik, dat is hetzelfde contact. En neem alle rust om je lichaam te laten bijkomen.

Papa

Als je als mama nog niet in staat bent om je kindje te dragen, dan kan dat natuurlijk ook bij de papa! Voor een verse vader kan het erg fijn zijn om zijn vrouw op deze manier te ontlasten én om een band met z’n baby op te bouwen. Ook andere directe familieleden of vrienden die de baby veel zal zien kunnen deze rol natuurlijk opzich nemen.

The post Vanaf wanneer mag je dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1829
Dragen bij heupdysplasie  https://oermoedersvannu.nl/artikel/dragen-bij-heupdysplasie/ Wed, 19 Oct 2016 10:36:04 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1824 Je baby in een niet-ergonomisch houding dragen is slecht voor de heupjes wordt vaak geroepen. Dat klopt ook wel, het draagt in ieder geval niet bij aan de natuurlijke en […]

The post Dragen bij heupdysplasie  appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Je baby in een niet-ergonomisch houding dragen is slecht voor de heupjes wordt vaak geroepen. Dat klopt ook wel, het draagt in ieder geval niet bij aan de natuurlijke en juiste ontwikkeling van de heupjes. Maar het ligt wel iets genuanceerder. Van een keertje (en ook wat vaker) dragen met een niet-ergonomische drager krijgt je kindje echt niet meteen heupdysplasie of andere afwijkingen. Echter voor kinderen met een verhoogde kans op heupdysplasie kan het wel degelijk kwaad om niet-ergonomisch te dragen.

Als het vermoeden bestaat wordt het belang van ergonomisch dragen groter.

Kinderen die lang in stuit hebben gelegen of in stuit geboren zijn hebben per definitie een verhoogde kans op heupdysplasie en worden na de geboorte daarop gecontroleerd door de kinderarts. Ook zonder in stuit te hebben gelegen kunnen kinderen heupdysplasie ontwikkelen, hierin speelt erfelijkheid een factor. De screening hiervan vindt plaats bij het consultatiebureau. Als het vermoeden bestaat wordt het belang van ergonomisch dragen alleen maar groter.

Spreidbroek

Als kinderen behandeld worden voor heupdysplasie dan is afstemming met je arts erg belangrijk. De spreidhurkhouding die in een ergonomische drager of draagdoek verkregen wordt is in ieder geval gunstig en werkt therapeutisch. Als er sprake is van een spreidbroek kan nog steeds gedragen worden met een draagdoek en met de arts moet besproken worden of dat in de draagdoek of ergonomische drager met of zonder spreidbroek mag/moet. Een goede houding is wel heel belangrijk! Raadpleeg daarom een draagconsulent om te weten waarop je moet letten en hoe je zeker weet dat je in de juiste houding draagt, als je hierover twijfelt. Lees in dit artikel hoe je ergonomisch draagt.

Een goede houding is heel belangrijk!

De spreidbroek zorgt er voor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven staan. Door de spreidstand wordt de heupkop in het midden van de heupkom geplaatst en kan de heupkom zich verder ontwikkelen. Net als bij de natuurlijke ergonomische houding die we het liefst in de draagdoek of drager zien.

The post Dragen bij heupdysplasie  appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1824
Waarom een draagconsulent? https://oermoedersvannu.nl/artikel/waarom-een-draagconsulent/ Mon, 17 Oct 2016 09:56:05 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1784 Waarom zou je een draagconsult willen doen of een draagconsulent inschakelen? Als je de meerwaarde van het dragen van je kleintje in ziet en dit ook graag goed en op […]

The post Waarom een draagconsulent? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Waarom zou je een draagconsult willen doen of een draagconsulent inschakelen? Als je de meerwaarde van het dragen van je kleintje in ziet en dit ook graag goed en op de meest handige en prettige manier zou willen doen, dan is het fijn om een draagconsult te doen. De meeste consulenten bieden verschillende vormen van draagconsulten aan:

  • Informatief consult: Tijdens een informatief consult vertelt een consulent over alle belangrijke aspecten van ergonomisch dragen. Waar je op moet letten, met welke systemen je kunt dragen en hoe je deze goed moet gebruiken. Als je weet dat je wilt dragen, maar niet goed weet hoe, kunnen jullie samen tot de voor jullie meest ideale oplossing komen. De verschillende draagsystemen kunnen worden gedemonstreerd en je kunt het een en ander proberen. Ook bij (medische) bijzonderheden is een goed geschoolde consulent in staat je te helpen bij het vinden van het meest geschikte systeem in jouw situatie.
  • Knoopconsult: Een consulent kan je leren hoe je je rekbare of geweven draagdoek goed moet gebruiken. Ze kan je een knoop van begin tot eind goed aanleren, leert je tips en tricks en speelt in op jouw specifieke wensen en behoeften tijdens het knopen.
  • Pasconsult: Je wilt graag dragen met een ergonomische drager, maar je weet niet goed welke. De meeste consulenten hebben een aardige ‘stash’ met verschillende dragers die tijdens een pasconsult uitgeprobeerd kunnen worden. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is heel persoonlijk welke drager het beste bij jou en je kindje past. Er zijn zo veel verschillende soorten dragers met allemaal hun specifieke eigenschappen. Daarom is het verstandig om voor aanschaf eerst een drager uit te proberen.

Ervaring en kennis

Waarom zou je voor een draagconsulent kiezen en laat je je niet gewoon helpen door een bekende moeder die toevallig wat draagervaring heeft? Daar zijn een aantal goede redenen voor te bedenken. Een draagconsulent heeft een gedegen opleiding gevolgd en is meerdere dagen intensief bezig met de achtergrond van dragen, de fysiologie van de mens, theorie over hechting en geborgenheid, het trainen van het didactisch vermogen en natuurlijk ook met het aanleren van de verschillende basisknopen.

Tijdens de vervolgopleiding wordt dieper ingegaan op ‘special needs’ van zowel ouders als kinderen. Denk hierbij aan heupdysplasie, klompvoetjes, prematuur geboren kindjes, ernstige reflux, maar ook aan het dragen met bekkeninstabiliteit, reuma of een andere aandoening. Heb je met een speciale situatie te maken? Vraag dan naar het opleidingsniveau van de draagconsulent.

Tijdens een professioneel draagconsult oefen je met speciale draagpoppen. Deze poppen hebben de gewichtsverdeling van een echt kindje en daardoor kan je veilig oefenen zonder je kindje in gevaar te brengen. Veiligheid staat ten alle tijde voorop. Je oefent een knoop of past een drager met de pop en wanneer jijzelf en de consulent voldoende vertrouwen hebben in je kunnen, kan je de knoop uitvoeren met je eigen kindje. Vertrouw de consulent op haar oordeel.

Het is sowieso niet onverstandig om naar de opleiding van de consulent te vragen, aangezien de titel ‘draagconsulent’ niet beschermd is. Helaas kan iedereen die daar de meerwaarde van inziet zich draagconsulent noemen. Er zijn verschillende opleidingsinstituten voor draagconsulenten. De drie geaccrediteerde opleiders in Nederland zijn Die Trageschule, Instituut voor Hechting en Massageacademie. Via de websites van de opleidingen kun je ook draagconsulenten bij jou in de buurt vinden die je opleiding hebben gedaan.

The post Waarom een draagconsulent? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1784
Vaccineren is een keuze https://oermoedersvannu.nl/artikel/vaccineren-is-een-keuze/ Fri, 14 Oct 2016 19:51:49 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1634 Vaccineren is een keuze. Iedere ouder zou die keuze weloverwogen moeten maken. Niet omdat iedereen het doet, niet omdat het consultatiebureau en RIVM zeggen dat het moet, niet omdat wij […]

The post Vaccineren is een keuze appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Vaccineren is een keuze. Iedere ouder zou die keuze weloverwogen moeten maken. Niet omdat iedereen het doet, niet omdat het consultatiebureau en RIVM zeggen dat het moet, niet omdat wij het zeggen dat je het niet moet doen. Maar ga zelf op onderzoek uit. Lees je goed in over de ziektes waartegen ingeënt wordt, hoe ze te behandelen wanneer je ermee te maken krijgt. Bestudeer de bijsluiters van vaccins en weeg de risico’s af tegen de voordelen.

Angst is een slechte raadgever!

Angst is een slechte raadgever! De keuze om je kind wel of niet te vaccineren is heel lastig, die maak je niet van het ene op het andere moment, maar het is een proces. Een proces van bewustwording. Je zult vragen hebben waar je antwoord op wilt en als je het antwoord op die vragen hebt gevonden rijzen er weer nieuwe vragen, tot het moment dat je zelf overtuigd bent van je keuze. Neem de tijd voor dat proces.

Liggen de vaccinatiekaarten al op de mat, maar twijfel je nog? Stel het prikmoment dan uit totdat je er zelf van overtuigd bent het wel of niet te doen. Als je de vaccinaties uitstelt zijn er uiteindelijk ook minder prikmomenten nodig.

Neem de tijd.

Bedenk voor jezelf welke ziektes je echt eng vindt, lees je daarover goed in en bepaal dan of je een bepaalde prik wel of niet wilt laten zetten. Begin je zoektocht met onderstaande links en kies bewust!

Bijsluiters Rijksvaccinatie Programma
RIVM
Gezondheidsraad
Bijwerkingencentrum Lareb
Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken
Vaccinvrij
Vaccinatieraad
Post-Vaccinaal-Syndroom
Meer weten over Freek
Verontruste Moeders

 

The post Vaccineren is een keuze appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1634
Bijwerkingen en veiligheid van vaccins https://oermoedersvannu.nl/artikel/bijwerkingen-en-veiligheid/ Fri, 14 Oct 2016 19:47:59 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1632 Dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben komt voor de meeste ouders niet als een verrassing. Bijna iedereen is er wel mee bekend dat een kindje na vaccinatie koorts kan krijgen, wat […]

The post Bijwerkingen en veiligheid van vaccins appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Dat vaccins bijwerkingen kunnen hebben komt voor de meeste ouders niet als een verrassing. Bijna iedereen is er wel mee bekend dat een kindje na vaccinatie koorts kan krijgen, wat meer kan huilen of even ziek kan zijn. Wie de bijsluiters van de vaccins erop na slaat komt erachter dat die bijwerkingen heel wat verder kunnen gaan dan een beetje koorts of een dikke schijf op de prikplek.

Enkele voorbeelden van mogelijke bijwerkingen zijn chronische oorontsteking, chronische verkoudheid, koortsstuipenhersenvliesontstekingepilepsieSBS (shaken baby syndrome) en wiegendood.

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb worden bijwerkingen van vaccins en medicijnen gemeld, geanalyseerd en gemonitord. Jaarlijks brengen zij verslag uit van gemelde bijwerkingen van de vaccinaties uit het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). In 2013 ontving Lareb 1223 meldingen van totaal 2437 bijwerkingen. De meldingen waren zowel afkomstig van zorgverleners als van (ouders van) gevaccineerde kinderen. Er waren 93 ernstige meldingen, waaronder vier meldingen van overlijden. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Het Lareb verzamelt pas sinds 2011 data van de bijwerkingen van de vaccinaties uit het RVP en lang niet iedereen is ervan op de hoogte dat bijwerkingen daar gemeld kunnen worden. Daarnaast krijgen de meeste bezorgde ouders te horen dat het erbij hoort en zullen daarom ook niet snel een melding doen.

Ook komt het nog heel vaak voor dat de link met het vaccin niet direct gelegd wordt of zelfs wordt ontkend. Zoals bijvoorbeeld bij het verhaal van Ryan of dat van Freek. Gelukkig gaat het heel vaak goed, maar het gaat ook heel vaak mis. Veel vaker dan wij ons bewust zijn.

En wist je dat de veiligheid van vaccinatie bij invoering niet gegarandeerd kan worden omdat vaccins (logisch!) niet op babies en kinderen getest mogen worden? De kinderen die de vaccins toegediend krijgen zijn dus eigenlijk de werkelijke proefkonijnen. Pas jaren na invoering van een vaccin kan de balans op risico’s en werkzaamheid worden opgemaakt.

Lees hier meer over de overwegende bezwaren om te vaccineren.

The post Bijwerkingen en veiligheid van vaccins appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1632
Wel of niet vaccineren https://oermoedersvannu.nl/artikel/wel-of-niet-vaccineren/ Fri, 14 Oct 2016 19:45:47 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1630 Wel of niet vaccineren. Een gevoelig onderwerp dat meestal tot flinke discussie leidt. We schrijven dit niet met de intentie iemand te overtuigen om wel of niet te vaccineren. We willen vooral […]

The post Wel of niet vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wel of niet vaccineren. Een gevoelig onderwerp dat meestal tot flinke discussie leidt. We schrijven dit niet met de intentie iemand te overtuigen om wel of niet te vaccineren. We willen vooral jonge ouders stimuleren om op onderzoek uit te gaan, om zelf na te denken en hun gezond verstand en intuïtie te gebruiken. Angst regeert in deze discussie. Maar is die angst wel terecht?

Allereerst, vaccineren is een keuze en geen plicht. Weet jij waar je kindje allemaal tegen gevaccineerd wordt en wat die ziektes precies inhouden? Behalve dat ze “levensgevaarlijk” zijn? Hier kun je lezen tegen welke ziektes er gevaccineerd wordt en wat de risico’s zijn.

The post Wel of niet vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1630
Soorten draagzakken https://oermoedersvannu.nl/artikel/soorten-draagzakken/ Tue, 11 Oct 2016 11:12:29 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1362 Om je kindje dichtbij je te kunnen dragen zonder handen, zodat je die over hebt om andere dingen te doen, kun je gebruik maken van een draagzak. Het is belangrijk […]

The post Soorten draagzakken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Om je kindje dichtbij je te kunnen dragen zonder handen, zodat je die over hebt om andere dingen te doen, kun je gebruik maken van een draagzak.

Het is belangrijk dat je bij een draagzak oplet dat je kindje een natuurlijke houding aan kan nemen. In een natuurlijke houding kan het lichaam van je kind optimaal ontwikkelen en groeien en zal nergens overbelast raken. Er zitten geen restricties aan het aantal draaguren, sterker nog, bij bepaalde lichamelijke aandoening kan het dragen van je kindje in natuurlijke houding zelfs helpen bij genezing en herstel. Daarnaast is een natuurlijke draaghouding ook voor jouw eigen lichaam belangrijk omdat ook jouw lichaam zo nergens overbelast raakt en juist een anatomisch juiste houding aanneemt. Je versterkt zo de spieren die belangrijk zijn voor het dragen, bijdragen aan een goede lichaamshouding en bijdragen aan je herstel na de bevalling. Een natuurlijke houding noemen we ergonomisch.

Een ergonomische drager is een draagzak of ook wel SSC (Soft Structured Carrier) waarbij het voor de baby mogelijk is om de natuurlijke houding aan te nemen. De draagzak ondersteund het lichaam van je kindje onder de billen en bovenbenen van knieholte tot knieholte en heeft een zacht rugpand zodat het ruggetje natuurlijk kan bollen. Het kindje zit in de draagzak op kusjeshoogte voor jou, je kunt een kusje geven op z’n hoofdje, en in de M-houding, zoals een kikker met de knietjes hoger dan de billen. Het is een draagzak die je als rugzak (of op je buik) aantrekt. Er zijn verschillende echte ergonomische dragers op de markt (en helaas ook die claimen ergonomisch te zijn zonder dat ze de natuurlijke houding stimuleren…). Wel ergonomisch zijn bijvoorbeeld:

Mei Tai

Dit is een draagzak van draagdoekenstof met een voorgevormd rugpand met gevulde schouderbanden en heupband met lange lappen eraan vast die je vastknoopt om je lichaam. De draagzak is in de breedte maat-afhankelijk, het zak-gedeelte moet zo breed zijn dat het je kindje onder de billen en bovenbenen kan ondersteunen van knie tot knie. Ook in de hoogte is het belangrijk dat het rugpand tot halverwege het hoofdje van je baby reikt, maar als het rugpand langer is, dan kun je het aan de onderkant oprollen zodat je baby hoger in de zak zit. Doordat je de zak om jezelf en je kind heen vastknoopt hoef je geen delen te verstellen en kun je je kindje mooi strak tegen je aan dragen waardoor er geen gewicht aan je komt te ‘hangen’.

Half-Buckle

Half-Buckle betekend dat je een gedeelte kunt vastklikken en verstellen en dat je een gedeelte vastknoopt. Vastklikken vinden mensen soms handig. Je stelt de maat in en als je de keren daarna op pad gaat hoef je enkel de zak aan te trekken en vast te klikken. Af en toe zul je eens wat bijstellen, naar gelang de groei van je kindje en de kleding die jullie dragen bijvoorbeeld. Doordat je een gedeelte knoopt ben je minder maat afhankelijk. Een paar ergonomische Half-Buckle draagzakken zijn:

  • Kokadi TaiTai is een Half-Buckle draagzak van het merk kokadi. Het rugpand van de drager is van draagdoekenstof, de heupband klik je met een gesp vast en de prettig gevulde schouderbanden knoop je om je heen. De breedte van het rugpand is door middel van klittenband goed verstelbaar en daardoor is de babymaat geschikt van maat 50/56 tot maat 80. De toddler is te gebruiken vanaf maat 74 tot maat 92 en daarna heb je nog de toddler XL die vanaf maat 86 tot 104 te gebruiken is. Met een elastiekje kun je zorgen voor voldoende nekondersteuning.
  • Hoppediz Bondolino is ook een Half-Buckle. De heupband heeft geen gesp maar klittenband, dit hoef je dus niet te verstellen als iemand anders hem gebruikt heeft! Ideaal om in hetzelfde gezin door meerdere mensen te gebruiken. De Bondolino is te gebruiken vanaf maat 56 en heeft ingebouwde verbreders waardoor hij geschikt is tot ongeveer maat 80.
  • Storchenwiege Carrier is een hele fijne drager die vooral heel geschikt is voor pasgeboren kindjes. Doordat de drager op veel manieren verstelbaar is, sluit hij mooi aan en biedt het de juiste ondersteuning. De Storchenwiege carrier is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer maat 80.

Full-Buckle

Full-Bickle betekend dat je de draagzak op alle plekken vastklikt en dat je niets knoopt. Je verstelt de klikbare delen eenmalig en kunt de draagzak dan keer op keer zo vast klikken. Een Full-Buckle draagzak is met name geschikt voor wat grotere kindjes. Zo’n draagzak is wat minder secuur om te hangen is en het daarom prettig is als de spieren van je kindje al wat sterker zijn, zodat het ruggetje niet inzakt en het z’n hoofd rechtop kan houden. Sommige Full-Buckle draagzakken zijn geschikt vanaf de geboorte qua maatvoering, maar let goed op dat het lichaam van je kindje dan goed omsloten is en zo dicht mogelijk tegen jou aanzit.

  • Kokadi Flip is het Full-Buckle broertje van de Kokadi TaiTai van hierboven, de Flip is net als de TaiTai gemaakt van draagdoekenstof en heel goed in breedte verstelbaar. De Flip is een volledig kliksysteem waarbij je ook de schouderbanden klikt. De maatvoering is hetzelfde als de Tai Tai.
  • Fidella Fusion is een hele fijne drager van het merk Fidella. De draagzakken zijn in het geheel gemaakt van draagdoekenstof, daardoor heerlijk zacht en luchtig. De drager is goed af te stellen en daardoor heel goed geschikt vanaf geboorte tot maat 80. De toddler maat is te gebruiken vanaf maat 74 tot 98.
  • Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen. Het heeft een geïntegreerde verkleiner waardoor er voor pasgeboren baby’s geen aparte insert nodig is. Het rugpand kan verlengd worden waardoor het ook voor grotere kinderen langer te gebruiken is. De Manduca is geschikt voor kinderen van ongeveer 3,5 tot 20 kilo.
  • Boba is een drager om vanaf de geboorte tot een jaar of 4 mee te kunnen dragen. De drager heeft een infant insert die uit twee fasen bestaat, waardoor je je kindje al vanaf de geboorte in de juiste houding kunt dragen. Door het relatief lange rugpand worden ook oudere kindjes goed in de rug ondersteunt. Wanneer het zitvlak eigenlijk te smal wordt kan door middel van de voetensteuntjes toch een M-houding worden verkregen.
  • Ergobaby is er in verschillende versies. Een Ergobaby heeft ook een kliksysteem en gebruik je de eerste periode met een aparte verkleiner. Deze draagzak is tot in de peutertijd, tot ongeveer 20 kilo goed te gebruiken. Prettig dus als je 1 drager wilt kopen en deze langere tijd wilt gebruiken. Ergobaby wordt tegenwoordig ook bij de Baby Dump verkocht.
  • Tula komt in verschillende maten. De ‘baby’ versie is vanaf de geboorte te gebruiken met een apart verkrijgbare infant insert. Deze gebruik je tot je baby ongeveer 7 kilo is en/of broekmaat 68 heeft. Daarna kan je de Tula tot ongeveer broekmaat 92 blijven gebruiken. Eventueel zijn er dan nog verbreders te koop om nog langer plezier van je Tula te hebben, of je gaat kijken naar een Toddler versie, die vanaf broekmaat 92 tot ongeveer 110 goed te gebruiken is. De Tula is een zogenaamde Full Buckle en werkt met een klik systeem. Het is klikken en go!
  • Marsupi is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer negen maanden. Deze drager heeft geen gespen, maar de heupband en schouderbanden maak je vast met klittenband. De Marsupi is verkrijgbaar in drie verschillende maten. In tegenstelling tot andere draagzakken, zijn deze maten afhankelijk van het postuur van de drager. De Marsupi is te gebruiken vanaf de geboorte tot maat 74 en daardoor vooral voor de hele kleintjes erg fijn. Het is een lichte en compacte draagzak die je makkelijk meeneemt.

Dit zijn een aantal voorbeelden van relatief goed verkrijgbare ergonomische dragers, maar er zijn er meer. Afhankelijk van de broekmaat van je baby en je budget kun je voor een van deze ergonomische dragers kiezen. Om er achter te komen welke ergonomische drager het beste bij jou en je kindje past kun je bij een consulent verschillende dragers passen en uitproberen. De consulent helpt je bij het goed afstellen van de drager en vaak kun je deze ook even lenen om zelf uit te proberen.

De term ergonomisch is helaas niet beschermd en is ook vaak op de verpakking van niet-ergonomisch dragers terug te vinden… Als je twijfelt of een drager echt ergonomisch is vraag je dan af of de draagzak echt de natuurlijke draaghouding stimuleert: zit je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, is er knie tot knie ondersteuning, heeft de drager een zacht en soepel rugpand en zit het kindje op ‘kusjeshoogte’ voor jou. Als je alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden heb je een ergonomisch drager te pakken. Draagzakken waarin je je kindje ook met het gezicht van je af kunt dragen zijn doorgaans niet ergonomisch, ook niet als je je kindje er in draagt met z’n gezicht naar je toe. Het ruggetje van je baby kan niet natuurlijk bollen doordat het rugpand te stug of hard is en je kindje kan geen bescherming bij jou zoeken met z’n gezicht van je af.

Naast het gebruik van een draagzak kun je je kindje ook dragen met een lange draagdoek die je om jullie heen knoopt. Over verschillende soorten draagdoeken lees je hier.

The post Soorten draagzakken appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1362
Waarom dragen? https://oermoedersvannu.nl/artikel/waarom-dragen/ Tue, 11 Oct 2016 10:35:40 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=1335 Over de vele voordelen van het dragen van je kind

The post Waarom dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Steeds meer moeders schaffen een draagdoek of draagzak aan voor hun pasgeboren baby. Soms alleen om praktische redenen. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zitten aan het dragen in een draagdoek?

Het dragen van je baby vervult allerlei oerbehoeftes, bij zowel je kindje als bij jou. Een aantal voordelen op een rijtje:

The post Waarom dragen? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
1335
Koorts https://oermoedersvannu.nl/artikel/koorts/ Sun, 25 Sep 2016 10:08:17 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=482 Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort. Het is beter om koorts dus niet zomaar onderdrukken […]

The post Koorts appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort.

Het is beter om koorts dus niet zomaar onderdrukken met koortsverlagende middelen! Dan kan het lichaam z’n werk niet optimaal doen.
Let wel op dat de koorts op een gegeven moment ook weer afneemt. Als het lichaam maar blijft werken of oververhit raakt, dan kan er meer aan de hand zijn!

Koorts is een reactie van het lichaam dat hard aan het werk is om iets te bestrijden dat er niet thuis hoort.

Koorts bij baby’s en kleine kinderen verloopt meestal grillig, dat wil zeggen dat het opeens hoog kan oplaaien en vlak daarna opeens weer (even) weg kan zijn. Je kunt vaak al een eerste inschatting maken van de temperatuur door te voelen aan het lichaam van je kind, bijvoorbeeld het hoofd of de wangen of het mondje aan de borst. Meestal is dit ook hoe je merkt dat er wellicht sprake is van koorts of verhoging. Bij een beetje verhoging hoef je niet meteen met een thermometer aan de gang, maar als je twijfelt aan de hoogte van de koorts, dan kun je de precieze temperatuur opmeten en in de gaten houden.

Voeding en vocht

Het is belangrijk om je kind bij ziekte goed te begeleiden, om het voldoende rust, vocht (borstvoeding), gezonde voeding en liefde te geven. Vermijdt in ieder geval geraffineerde suikers en E-nummers. Als je kindje van jongs af aan gestimuleerd is om naar zijn lichaam te luisteren, dan zal het hier ook weer goed kunnen aangeven waar het behoefte aan heeft.

Leg je borstvoedings-kindje aan de borst naar behoefte, dat kan vaker zijn dan je gewend bent! De borst biedt namelijk comfort, ontspanning, troost en het werkt pijnstillend. Daarnaast bevat borstvoeding alle voedingsstoffen en vocht die zijn/haar lichaam nodig heeft.

Bouillon bevat veel mineralen die je lichaam goed kan gebruiken om aan te sterken.

Je lichaam zal bij koorts hard aan het werk zijn en minder energie hebben om grote hoeveelheden eten te verteren. Het is dus logisch dat je kind minder trek zal hebben en (veel) minder wil eten bij koorts. Zelf-getrokken botten- of kruidenbouillon is voedend maar niet zwaar en bevat veel vocht dat je lichaam goed kan gebruiken om afvalstoffen af te voeren. Bouillon bevat ook veel mineralen die je lichaam goed kan gebruiken om (weer) aan te sterken.

Bij koorts zul je ook zweten. Dit is goed om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar vooral om afvalstoffen af te voeren. Je kunt dus wel wat extra vocht gebruiken bij koorts. Geef grotere kinderen extra vocht in de vorm van (lauwwarm) water, vruchtensap en zelf-getrokken bouillon.

Nabijheid

Je baby of kind zal het vast fijn vinden om dichtbij je te zijn en tegen je aan te kunnen liggen en slapen. Je kunt bij koorts nog steeds je baby of kind in de draagdoek dragen, jouw lichaamstemperatuur zal helpen om de lichaamstemperatuur van je kindje te reguleren. Jouw lichaamswarmte zorgt er ook voor dat je kind minder energie hoeft te steken in het warm houden van zichzelf. De energie kan dan juist gaan naar het beter maken van het lichaam en dat zorgt er dus juist voor dat de koorts kan zakken. Bloot op bloot kan fijn zijn. Tegen zweten kun je eventueel een hydrofiel tussen jullie in leggen die het zweet wat op kan nemen. Je kunt binnen het mutsje af laten als je denkt dat dat nodig is om het lichaam wat te laten koelen. Naar buiten gaan is niet per se aan te raden als je kindje koorts heeft, al is frisse lucht wel fijn. Ventileer je huis regelmatig op de kamers waar je kindje op dat moment niet is. Mocht je toch naar buiten gaan, trek dan natuurlijk wel genoeg kleding aan.

Liefde is genezend.

Naast het fysieke aspect heeft huid-op-huid contact ook een energetisch effect. De geborgenheid en veiligheid zorgen ervoor dat je kindje zich beter kan ontspannen en zich comfortabeler zal voelen en daardoor weer makkelijker kan genezen. Liefde is genezend.

Ga eens bij jezelf na hoe jij je voelt met koorts en bedenk je wat het meest prettig zal zijn voor je kindje op dit moment. Luister ook goed naar de signalen en neem de ruimte om je kindje te verzorgen zoals dat voor hem of haar fijn is.

Hulpmiddelen

Als je het idee hebt dat je kindje pijn heeft, dan is Viburcol een alternatief voor paracetamol. Het is een effectieve homeopatische pijnstiller die niet koorts-verlagend werkt. Je kunt extra vitamine C geven (of zelf nemen bij exclusieve borstvoeding) om complicaties te voorkomen. En een klassiek homeopaat raadplegen om de ziekte op natuurlijke wijze te begeleiden kan ook prettig zijn.

Als je twijfelt of bezorgd bent, raadpleeg dan uiteraard altijd je arts! Je moedergevoel is heel sterk, daar mag je naar luisteren.

The post Koorts appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
482
Overwegende bezwaren om te vaccineren https://oermoedersvannu.nl/artikel/overwegende-bezwaren/ Sun, 25 Sep 2016 09:59:54 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=476 Wellicht is het wel of niet vaccineren één van de moeilijkste en omstreden onderwerpen op het gebied van opvoeden van dit moment. Het lastige van het onderwerp is dat er […]

The post Overwegende bezwaren om te vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wellicht is het wel of niet vaccineren één van de moeilijkste en omstreden onderwerpen op het gebied van opvoeden van dit moment. Het lastige van het onderwerp is dat er heel veel tegenstrijdige informatie is te vinden en dat je heeeeeeeeeeeeeeel veel tijd kwijt bent als je je goed wilt informeren. Er zijn tegenwoordig steeds meer ouders die bewust kiezen om hun kinderen niet te vaccineren. Naast de bijwerkingen noemen we hier de meeste overwegende bezwaren:

  • er worden neurotoxines (tasten het zenuwstelsel aan) en carcinogenen (zijn kankerverwekkend), zoals aluminium, formaldehyde en polysorbaat in je baby/kind gespoten
  • er is onvoldoende bewijs dat vaccins effectief en veilig zijn (wetenschappelijk bewijs ontbreekt: om van wetenschappelijk onderzoek te kunnen spreken moet namelijk worden voldaan aan de gouden standaard: lange termijn, dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek. Dit is niet gebeurd, omdat er niet getest mag worden op jonge kinderen. Ook de placebo groepen ontvangen vaccins en soms zelfs 2 in plaats van een neutrale zoutoplossing of water.)
  • vaccins kunnen het immuunsysteem verstoren
  • grafieken van de overheid laten zien dat na het inspuiten van vaccins de ziektes afnemen, maar ze laten niet dat deel zien van voor die tijd, namelijk dat de ziekte voor het inspuiten al voor meer dan de helft was afgenomen (in de meeste gevallen was de afname voor invoering zelfs al rond de 90%)
  • er spelen enorme economische belangen bij het verkopen van vaccins
  • vaccins zijn niet de enige manier om je kind te beschermen (homeopathie, een gezonde levensstijl, extra vitamine c)
  • er zijn steeds meer onderzoeken die verbanden aantonen tussen vaccins en neurologische ziektes als autisme, wiegendood en chronische ziektes
  • kinderziektes zijn nodig en belangrijk voor het zelf opbouwen van een gezond immuunsysteem
  • het lijkt er op dat een kind met een goed ontwikkeld immuunsysteem geen complicaties zal krijgen bij een gevaarlijke ziekte. Voor elke kinderziekte is er dat ene kind dat toch overlijdt. Er wordt vaak gedaan alsof het een russische roulette is en dat dat overleden kind jouw kind kan zijn. Als we dit soort dossiers verder uitpluizen, zoals bij het meisje dat is overleden aan mazelen tijdens de epidemie in 2013, zien we dat het om een meisje van 17 ging, dat al jaren sterk kwakkelde met haar gezondheid en aan een rolstoel gebonden was.
  • meerdere onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat ongevaccineerde kinderen gezonder zijn en minder vaak ziek dan gevaccineerde kinderen
  • er zijn steeds meer artsen en wetenschappers over de hele wereld die vaccins afraden en het nog steeds als gevaarlijk verklaren
  • in tegenstelling tot natuurlijk opgebouwde kudde-immuniteit lijkt kudde-immuniteit op basis van vaccinaties de ziektes juist erger te maken

Als je er voor kiest om je kind niet te vaccineren, kom je er waarschijnlijk ook achter dat het daarbij extra belangrijk is om er een gezonde levensstijl op na te houden. Hiermee voorkom je eventuele complicaties bij ziektes.

Het is in ieder geval belangrijk om je kind bij ziekte goed te begeleiden. Om het voldoende rust, vocht (liefst borstvoeding), gezonde voeding en liefde te geven. We nodigen je uit bewust te kijken naar het gedrag van je kind en om een zo’n stressloos mogelijke omgeving voor je kind te creëren. Het immuunsysteem van je kind is zijn basis. Vermijdt in ieder geval geraffineerde suikers en schadelijke E-nummers en ga heel bewust om met koortsverlagende middelen. Koorts heeft als functie om een omgeving te creëren waarin de ziekte moeilijk kan overleven. Onderbreek dit proces niet zomaar.

Als je het idee hebt dat je kindje pijn heeft, dan kan Viburcol een alternatief zijn voor paracetamol. Het is een effectieve homeopatische pijnstiller die niet koortsverlagend werkt. Je kan extra vitamine C geven (of nemen bij exclusieve borstvoeding) om complicaties te voorkomen. En een klassiek homeopaat of natuurarts raadplegen om de ziekte op natuurlijke wijze te begeleiden.

Lees hier meer in het onderwerp de natuurlijke ehbo-kit.
En hier vind je meer bronnen van bovenstaande bezwaren.

The post Overwegende bezwaren om te vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
476