Annemieke Nieborg – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl Aarde, zon, wind en kind Tue, 18 Aug 2020 08:15:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 https://oermoedersvannu.nl/wp-content/uploads/2016/12/cropped-favicon-32x32.png Annemieke Nieborg – OERmoeders van Nu https://oermoedersvannu.nl 32 32 116643567 Inprenting https://oermoedersvannu.nl/artikel/inprenting/ Sun, 09 Oct 2016 11:35:19 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=438 Inprenting is het moment waarop je pasgeboren baby voor het eerst oogcontact maakt. Dit eerste ogenblik slaat de kleine heel prominent op in zijn hypergevoelige brein! Uit onderzoek blijkt dat baby zich […]

The post Inprenting appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Inprenting is het moment waarop je pasgeboren baby voor het eerst oogcontact maakt. Dit eerste ogenblik slaat de kleine heel prominent op in zijn hypergevoelige brein!

Uit onderzoek blijkt dat baby zich de eerste maanden het makkelijkst laat troosten door de ogen die hij in die eerste seconden na zijn geboorte ingeprent heeft gekregen. Zorg dus dat dit jouw ogen zijn, of die van een andere verzorger.

Dit gaat niet vanzelf. Neem dit op in je geboorteplan en zorg dat jouw geboortepartner dit weet. In principe wordt er heel snel gewogen, gemeten en getest. Als jij tijd voor inprenting en kennismaking wilt, moet iemand dus het territorium afbakenen. Het meten en wegen en testen kan in de meeste gevallen best later.

Sommigen van ons kiezen voor minimaal 15 minuten van huid-op-huidcontact en oogcontact. Je kunt je baby door partner of vriend(in) op borst laten leggen, zodat je oogcontact kunt maken. Om te genieten van dat eerste moment, elkaars geur om in jullie brein te vereeuwigen en diep, diep verliefd te worden.

Laat dit moment je door geen weegschaal, meetlat, of andere test afnemen als het even kan.

The post Inprenting appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
438
Huidsmeer https://oermoedersvannu.nl/artikel/huidsmeer/ Sun, 09 Oct 2016 11:28:14 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=440 Huidsmeer ofwel vernix caseosa. Dit vettige laagje op de huid van je baby is een wonderzalfje. Het heeft een antibacteriële werking en helpt om de baby in de eerste tijd na […]

The post Huidsmeer appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Huidsmeer ofwel vernix caseosa.

Dit vettige laagje op de huid van je baby is een wonderzalfje. Het heeft een antibacteriële werking en helpt om de baby in de eerste tijd na de geboorte te beschermen.

Maar niet alleen je baby heeft er baat bij, ook voor jouw lichaam is dit een wondermiddeltje. Het is namelijk meteen ook het allerbeste hulpje bij de genezing van jouw vagina en vulva. De natuur heeft dat zelfs zo ontzettend prachtig geregeld, dat er bij de geboorte al een laagje van de huidsmeer wordt achterlaten op jouw lichaam, precies op de juiste plek!

Het is ook het allerbeste hulpje bij de genezing van jouw vagina en vulva.

Of je nu wel of geen beschadigingen hebt opgelopen, en of je er nu wel of niet voor kiest om eventuele beschadigingen te laten hechten, de huidsmeer van je baby is het allerbeste geneesmiddel om alles zo snel en goed mogelijk te laten genezen en herstellen.

Het beste is om ervoor te kiezen om je vagina en vulva direct na de geboorte zo min mogelijk te wassen. Sowieso is het van belang dat je heel voorzichtig bent met je lichaam zo vlak na de bevalling, maar mocht je je toch wat willen opfrissen, kies er dan voor om slechts heel voorzichtig een beetje af te spoelen met wat water.

Neem daarna met je vinger wat van de huidsmeer van je baby en breng dat bij jezelf aan. Ook, of juist als je ervoor hebt gekozen om je niet te laten hechten helpt dit mee bij een mooie genezing!

Als je baby in de dagen daarna nog wat huidsmeer op z’n huidje heeft zitten, kun je daarvan ook nog wat bij jezelf aanbrengen voor het herstel.

Laat het in ieder geval lekker zitten op je baby en was of wrijf het vooral niet meteen af. Daar is het veel te kostbaar voor!

Lees ook: Zonder zeep.

The post Huidsmeer appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
440
De navelstreng https://oermoedersvannu.nl/artikel/navelstreng/ Tue, 27 Sep 2016 13:16:39 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=409 Of je nu thuis of in een ziekenhuis bevalt, een belangrijke gezondheidskeuze waar je nog niet altijd standaard op gewezen wordt is het laten uitkloppen van de navelstreng. Terwijl dit […]

The post De navelstreng appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Of je nu thuis of in een ziekenhuis bevalt, een belangrijke gezondheidskeuze waar je nog niet altijd standaard op gewezen wordt is het laten uitkloppen van de navelstreng. Terwijl dit de gezondheid van een pasgeborene zeer positief kan beïnvloeden.

Wanneer?

Deze keuze gaat over het beste moment om de navelstreng door te knippen. Met het doorknippen wordt je kleintje gescheiden van de placenta, die hem 9 maanden gevoed en doorbloed heeft. In de buik is de placenta van de baby als een soort extra lichaam waar zich zo’n 30-40% van het bloed van de baby zich bevindt om voedingsstoffen uit te wisselen bijvoorbeeld. Wanneer je baby zich klaarmaakt voor zijn geboorte, dan stroomt er nog eens wat extra bloed van zijn lichaam naar de placenta, onder andere om zich kleiner te maken voor de geboorte. Zo past hij makkelijker door het geboortekanaal. In principe wordt na de geboorte de navelstreng vaak zo snel doorgeknipt, dat dit bloed niet de kans krijgt terug te vloeien naar de baby. Hoewel meer en meer hulpverleners en ziekenhuizen inmiddels wat langer wachten met het doorknippen van de navelstreng ligt het vaak toch nog rond de 30 sec. – 1 minuut.

Voor een baby vormt de placenta een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte.

Je kunt ook wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt. Zo heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.  Zo begint je baby niet meteen met een tekort aan bloed. Ook kun je kiezen voor een lotusgeboorte, waarbij je wacht tot de navelstreng zelf afvalt.

Een tweede reden die pleit voor het wachten met de navelstreng doorknippen en de baby scheiden van de placenta, is dat na de geboorte zowel bij moeder als kind de hormonen die pijn remmen en voor geluksgevoelens en binding zorgen op z’n allerhoogst zijn. Zo hoog zullen ze nooit meer in een mensenleven zijn! Wanneer je de placenta er nog ‘even’ aan laat zitten, dan kan het teveel aan deze hormonen zich weer reguleren. Het teveel aan hormonen kan afvloeien naar de placenta. Voor een baby, met z’n kleine lichaam, vormt de placenta zo nog een extra buffer in de eerste tijd na de geboorte.

navelstreng

Links: navelstreng die meteen afgeknipt is. Rechts: navelstreng die eerst heeft mogen uitkloppen

Wist je dat…

Wist je dat in zo ongeveer alle andere culturen ter wereld de navelstreng van de baby pas wordt doorgeknipt nádat de placenta geboren is!? En dat er veel fabeltjes zijn over dat het uitkloppen van de navelstreng gevaarlijk zou zijn?

Natuurlijk gezien wordt de placenta zo’n 1 à 2 uur na de baby geboren. Precies de tijd dat de baby heel helder en alert is om z’n moeder voor het eerst grondig in te prenten en bij haar te drinken. Handig trucje van de natuur om moeder en kind in deze hele belangrijke eerste momenten heel dicht bij elkaar te houden!

The post De navelstreng appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
409
Overwegende bezwaren om te vaccineren https://oermoedersvannu.nl/artikel/overwegende-bezwaren/ Sun, 25 Sep 2016 09:59:54 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=476 Wellicht is het wel of niet vaccineren één van de moeilijkste en omstreden onderwerpen op het gebied van opvoeden van dit moment. Het lastige van het onderwerp is dat er […]

The post Overwegende bezwaren om te vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Wellicht is het wel of niet vaccineren één van de moeilijkste en omstreden onderwerpen op het gebied van opvoeden van dit moment. Het lastige van het onderwerp is dat er heel veel tegenstrijdige informatie is te vinden en dat je heeeeeeeeeeeeeeel veel tijd kwijt bent als je je goed wilt informeren. Er zijn tegenwoordig steeds meer ouders die bewust kiezen om hun kinderen niet te vaccineren. Naast de bijwerkingen noemen we hier de meeste overwegende bezwaren:

  • er worden neurotoxines (tasten het zenuwstelsel aan) en carcinogenen (zijn kankerverwekkend), zoals aluminium, formaldehyde en polysorbaat in je baby/kind gespoten
  • er is onvoldoende bewijs dat vaccins effectief en veilig zijn (wetenschappelijk bewijs ontbreekt: om van wetenschappelijk onderzoek te kunnen spreken moet namelijk worden voldaan aan de gouden standaard: lange termijn, dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek. Dit is niet gebeurd, omdat er niet getest mag worden op jonge kinderen. Ook de placebo groepen ontvangen vaccins en soms zelfs 2 in plaats van een neutrale zoutoplossing of water.)
  • vaccins kunnen het immuunsysteem verstoren
  • grafieken van de overheid laten zien dat na het inspuiten van vaccins de ziektes afnemen, maar ze laten niet dat deel zien van voor die tijd, namelijk dat de ziekte voor het inspuiten al voor meer dan de helft was afgenomen (in de meeste gevallen was de afname voor invoering zelfs al rond de 90%)
  • er spelen enorme economische belangen bij het verkopen van vaccins
  • vaccins zijn niet de enige manier om je kind te beschermen (homeopathie, een gezonde levensstijl, extra vitamine c)
  • er zijn steeds meer onderzoeken die verbanden aantonen tussen vaccins en neurologische ziektes als autisme, wiegendood en chronische ziektes
  • kinderziektes zijn nodig en belangrijk voor het zelf opbouwen van een gezond immuunsysteem
  • het lijkt er op dat een kind met een goed ontwikkeld immuunsysteem geen complicaties zal krijgen bij een gevaarlijke ziekte. Voor elke kinderziekte is er dat ene kind dat toch overlijdt. Er wordt vaak gedaan alsof het een russische roulette is en dat dat overleden kind jouw kind kan zijn. Als we dit soort dossiers verder uitpluizen, zoals bij het meisje dat is overleden aan mazelen tijdens de epidemie in 2013, zien we dat het om een meisje van 17 ging, dat al jaren sterk kwakkelde met haar gezondheid en aan een rolstoel gebonden was.
  • meerdere onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat ongevaccineerde kinderen gezonder zijn en minder vaak ziek dan gevaccineerde kinderen
  • er zijn steeds meer artsen en wetenschappers over de hele wereld die vaccins afraden en het nog steeds als gevaarlijk verklaren
  • in tegenstelling tot natuurlijk opgebouwde kudde-immuniteit lijkt kudde-immuniteit op basis van vaccinaties de ziektes juist erger te maken

Als je er voor kiest om je kind niet te vaccineren, kom je er waarschijnlijk ook achter dat het daarbij extra belangrijk is om er een gezonde levensstijl op na te houden. Hiermee voorkom je eventuele complicaties bij ziektes.

Het is in ieder geval belangrijk om je kind bij ziekte goed te begeleiden. Om het voldoende rust, vocht (liefst borstvoeding), gezonde voeding en liefde te geven. We nodigen je uit bewust te kijken naar het gedrag van je kind en om een zo’n stressloos mogelijke omgeving voor je kind te creëren. Het immuunsysteem van je kind is zijn basis. Vermijdt in ieder geval geraffineerde suikers en schadelijke E-nummers en ga heel bewust om met koortsverlagende middelen. Koorts heeft als functie om een omgeving te creëren waarin de ziekte moeilijk kan overleven. Onderbreek dit proces niet zomaar.

Als je het idee hebt dat je kindje pijn heeft, dan kan Viburcol een alternatief zijn voor paracetamol. Het is een effectieve homeopatische pijnstiller die niet koortsverlagend werkt. Je kan extra vitamine C geven (of nemen bij exclusieve borstvoeding) om complicaties te voorkomen. En een klassiek homeopaat of natuurarts raadplegen om de ziekte op natuurlijke wijze te begeleiden.

Lees hier meer in het onderwerp de natuurlijke ehbo-kit.
En hier vind je meer bronnen van bovenstaande bezwaren.

The post Overwegende bezwaren om te vaccineren appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
476
Als je maar 1 avond zou hebben om je te verdiepen in vaccinaties https://oermoedersvannu.nl/artikel/als-je-maar-1-avond-zou-hebben-om-je-te-verdiepen-in-vaccinaties/ Sun, 25 Sep 2016 09:51:37 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=469 Kijk dan deze lezing. Als je nou weinig tijd hebt en je toch grondig wilt verdiepen in de werking van vaccins, kijk dan eens deze lezing. Hij duurt bijna 3 […]

The post Als je maar 1 avond zou hebben om je te verdiepen in vaccinaties appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Kijk dan deze lezing.

Als je nou weinig tijd hebt en je toch grondig wilt verdiepen in de werking van vaccins, kijk dan eens deze lezing. Hij duurt bijna 3 uur, maar je kunt hem in kleine porties kijken. De reden waarom wij juist deze lezing aanraden, is omdat de spreker, Dr. Sherry Tenpenny, 20 jaar van haar leven onderzoek heeft gedaan naar vaccins en haar toon respectvol en zakelijk is. Ook heeft ze 11 jaar gewerkt als arts op de eerste hulp van een ziekenhuis. Ze heeft zelf ook jarenlang vaccinaties gegeven, totdat haar dingen begonnen op te vallen en ze op onderzoek is uit gegaan.

The post Als je maar 1 avond zou hebben om je te verdiepen in vaccinaties appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
469
Jouw bevalling is van jou https://oermoedersvannu.nl/artikel/jouw-geboorte-is-van-jou/ Fri, 23 Sep 2016 10:29:51 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=446 Als we dan toch een tip mogen geven over de bevalling, besef dan alsjeblieft: Jouw bevalling is van jou! Vele moeders (waaronder een boel van ons) wisten te weinig bij hun (eerste) […]

The post Jouw bevalling is van jou appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Als we dan toch een tip mogen geven over de bevalling, besef dan alsjeblieft: Jouw bevalling is van jou!

Vele moeders (waaronder een boel van ons) wisten te weinig bij hun (eerste) bevalling en gaven de geboorte uit handen aan hen ‘die het weten’ en de ‘experts’. Ze vertrouwden hiermee op allerlei partijen buiten zichzelf: het ziekenhuis, de verloskundige, etc. Vertrouwen is natuurlijk mooi, maar het zijn wel jouw lichaam en jouw kindje die samenwerken tijdens de geboorte.

In een ziekenhuis kunnen de tijdsdruk, het felle licht, de onbekende omgeving en de misschien vriendelijke, maar onbekende mensen een sfeer creëren die de broodnodige toestroom van hormonen blokkeren in plaats van faciliteren. Een goede toestroom van hormonen vormt de basis voor een goede ontsluiting en het op gang komen en blijven van de weeën. Creëer dus een sfeer waarin jij je veilig voelt. Blijf altijd naar jouw intuïtie luisteren en lees je in, je hebt rechten als zwangere en barende vrouw!

Bij de geboorteweging kun je terecht met al je vragen over je rechten tijdens en rondom de geboorte.

The post Jouw bevalling is van jou appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
446
Prik voor de placenta? https://oermoedersvannu.nl/artikel/prik-voor-de-placenta/ Fri, 23 Sep 2016 10:15:41 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=436 Kies je voor een oxytocine-injectie om de placenta los te laten of laat je hem natuurlijk geboren worden? Veel vrouwen krijgen na hun bevalling een spuit in hun been. Dit is een oxytocinespuit […]

The post Prik voor de placenta? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Kies je voor een oxytocine-injectie om de placenta los te laten of laat je hem natuurlijk geboren worden?

Veel vrouwen krijgen na hun bevalling een spuit in hun been. Dit is een oxytocinespuit die vaak standaard gegeven wordt, onder andere zodat de placenta vlot loslaat. Hartstikke handig zou je zeggen. Toch kan het (langdurige) bijwerkingen hebben. Zo kan het je natuurlijke oxytocineproductie verstoren, die broodnodig is voor het op gang komen van de moedermelk. Als alternatief kun je ook overwegen eerst je baby aan je borst te laten drinken. Dit is de manier van jouw lichaam om een natuurlijke oxytocinestoot te veroorzaken, zodat de placenta naar buiten kan komen.

Als alternatief kun je ook overwegen eerst je baby aan je borst te laten drinken.

De natuur doet zijn werk

Tot nog niet zo lang geleden was het heel gebruikelijk om een verse mama vlak na de geboorte van haar baby te laten hurken om de placenta geboren te laten worden. Dit is sinds korte tijd in onbruik geraakt, maar komt nu weer terug in gebruik. Het is namelijk nog steeds een van de meest natuurlijke houdingen om de placenta geboren te laten worden en helpt mee om dit soepel te laten verlopen!

Je kunt de placenta de tijd geven om, net zoals je baby, rustig vanzelf geboren te worden, ook zonder geduw en getrek van iemand anders dan jijzelf. Op deze manier blijft over het algemeen ook je baarmoeder het meest mooi, schoon en heel achter. Op de langere termijn en voor de heling van je lichaam na de bevalling is het prettig om niet teveel en geen onnodige ingrepen te ondergaan.

The post Prik voor de placenta? appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
436
8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen https://oermoedersvannu.nl/artikel/8-redenen-om-liever-niet-in-het-ziekenhuis-te-bevallen/ Fri, 23 Sep 2016 09:16:08 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?post_type=article&p=406 Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt… Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (We gaan er nu vanuit dat je […]

The post 8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt… Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (We gaan er nu vanuit dat je in de mooie situatie zit dat je een gezonde vrouw zonder bijzondere klachten bent.) Ook bij meerlingen & stuitliggingen zijn thuisbevallingen mogelijk. Als je dat graag wilt, dan kun je rond vragen naar een vroedvrouw of verloskundige die je daarbij wil begeleiden.

Waarom liever niet in een ziekenhuis bevallen?

#1 Oxytocine

De kans dat je oxytocine en andere hormonen goed gaan stromen is veel groter op een plek waar jij je veilig voelt. Op een plek met zacht licht en misschien muziek, kaarsen, een fijn bed, een bad en de personen van wie je houdt. In een ziekenhuis ben je doorgaans in een vreemde omgeving en heb je toch vreemd in- en uit lopend personeel.

#2 Tijd

Er wordt bevallen op de klok. Je hebt zoveel tijd voor de verschillende fases in je bevalling. Komt de ontsluiting niet op tijd? Dan volgt er een ingreep (bijv. toucheren, wat de oxytocine-productie nog verder kan doen afnemen, of het gebruik van wee-opwekkers, waardoor de pijn van de weeën heviger wordt en er vaak een waterval aan volgende ingrepen volgt).

#3 Hechting en inprenting

De hormonencocktail die na de geboorte door je lijft raast zorgt voor de hechting en de inprenting. Dit kan makkelijk verstoord worden. De baby wordt vaak niet meteen, maar wel snel gepakt door de verpleegkundige, om gewogen te worden en andere dingen te doen die zo ontzettend kunnen wachten. Wat is nou belangrijker dan dit moment? Verstoring tijdens dit moment kan in de weken (en zelfs maanden) daarna ook zorgen voor een gevoel bij de moeder van ‘is dit het nou’? Het proces van razendsnel verliefd worden op je baby op het moment dat al die hormonen door haar lijf stroomden, kan dan onderbroken geweest zijn. De hechting vind dan langzamer en moeizamer plaats. Natuurlijk komt het wel. Alle moeders zijn in het begin uitgeput, maar als je je toch smoorverliefd voelt, kost het allemaal wat minder moeite.

#4 Persen

Het persen wordt gestuurd van buitenaf. Als je perst wanneer je geen perswee hebt, dan heb je veel meer kans op uitscheuren. Je lichaam doet niet zomaar wat. Als je een perswee voelt en dan meeperst is de kans op inscheuring kleiner. Er zijn zelfs vrouwen die niet actief persen, maar het kind gewoon laten komen. Doorgaans zal je lichaam je leiden, doe mee zoals jij voelt dat het moet!

#5 Experts

Er gebeuren dingen die je vertrouwen kunnen schaden en zeker niet altijd nodig zijn: Ik heb het dan over getoucheerd worden, jou op je rug leggen, terwijl je misschien een andere houding wilt aannemen, etc. Je wordt geleefd door zogenaamde experts. De onderhuidse boodschap die afgegeven wordt is: Een bevalling gaat buiten jou om, lever je maar over aan ons, experts. Dit is het ontkrachten van de vrouwelijke wijsheid en vertrouwen in je eigen lichaam. Je lichaam doet niet zomaar wat. Het is altijd gericht op overleven. Jouw lichaam en kindje werken hier optimaal samen voor de geboorte, jij voelt het allerbest wat je moet doen, vertrouw op jezelf, jij bent de echte expert op dit moment!

#6 Zwaartekracht

Je wordt vaak horizontaal gelegd omdat de hulpverlener zo makkelijk kan kijken. Ik zeg 1 ding: zwaartekracht. Er is een fase waarbij het hoofdje van de baby de bilnaad wat uitrekt, omdat het daar zo dicht langs komt. Moet je eens voorstellen hoe moeilijk dat gaat als jij met je volle gewicht op je billen ligt. De reden om jou neer te willen leggen is voornamelijk ten gunste van het personeel. Zo hebben ze goed zicht. Het is zelden in het belang van jou en je kind. Volg je natuurlijke baarhouding voor een zo soepel mogelijk verlopende bevalling en geboorte.

#7 Protocollen

Bovenal, de basishouding in een ziekenhuis is er 1 van risico’s en wantrouwen in het lichaam. Een focus op wat er allemaal fout kan gaan, een sfeer van protocollen. Het lichaam wordt mechanisch behandeld; als je weeën niet op gang komen dan krijg je wee-opwekkers. Die verergeren de pijn van de weeën waardoor je naar een ruggenprik gaat verlangen. Door de ruggenprik nemen je weeën weer af en heb je weer wee-opwekkers nodig. Ook snijd je zo het contact met je gevoel en de mogelijkheid om samen te werken met je kindje af. Jouw kindje wordt niet passief naar buiten gewerkt. Het werkt ook keihard met jou mee: Het geeft jouw lichaam een seintje wanneer hij er klaar voor is om geboren te worden. Je vliezen breken dan. Ook duwt het 1/3 van zijn bloed de placenta in om zich klein te maken om door het geboortekanaal te passen. Het is dus van belang om de moeder te volgen tijdens de bevalling. Elke bevalling is uniek!

#8 Navelstreng

De navelstreng wordt heel snel afgeklemd en doorgeknipt. 1/3 van het bloed van de baby blijft dus in de placenta achter, waardoor de baby start met bloedarmoede. Dat kan beter. Gewoon de placenta er aan laten zitten en uit laten kloppen dus. Behalve dat het bloed weer terug kan stromen naar de kleine, kunnen ook de torenhoge hormoonspiegels zich weer normaliseren. Het teveel aan bepaalde hormonen kan rustig afvloeien naar de placenta. In zo ongeveer alle andere culturen ter wereld wordt minstens gewacht totdat de placenta (vanzelf!) geboren is. Mijn vriend en ik hebben gewoon de schaar aan de verloskundige gevraagd. Zij kon dan lekker naar huis en wij hebben uiteindelijk een uur of vier gewacht en toen met z’n tweeën in alle rust de placenta doorgeknipt.

En waar je ook voor kiest, onthoud altijd: Jij bent de baas, ook in het ziekenhuis! Als iets niet goed voelt, vertrouw daar dan op en laat van je horen.

The post 8 redenen om liever niet in het ziekenhuis te bevallen appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
406
Een mooie bevalling…beleef je thuis. En 8 redenen om niet in een ziekenhuis te bevallen. https://oermoedersvannu.nl/een-mooie-bevallingbeleef-je-thuis-en-8-redenen-om-niet-in-een-ziekenhuis-te-bevallen/ Fri, 23 Sep 2016 09:06:08 +0000 http://oermoedersvannu.nl/?p=403 Zo. Een provocerende titel. Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt. Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (Ik ga er […]

The post Een mooie bevalling…beleef je thuis. En 8 redenen om niet in een ziekenhuis te bevallen. appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
Zo. Een provocerende titel. Alsof je het voor het zeggen hebt hoe je kind ter wereld komt. Nee. En ja, toch wel, je kunt heel wat zelf doen! (Ik ga er nu vanuit dat je in de mooie situatie zit dat je een gezonde vrouw zonder bijzondere klachten bent). Ook bij meerlingen & stuitliggingen zijn thuisbevallingen mogelijk. Als je dat graag wilt, vraag dan rond naar een vroedvrouw of verloskundige die dat doet.

Regelmatig hoor ik van vrouwen die graag thuis willen bevallen, maar toch voor de zekerheid van het ziekenhuis kiezen. “Dan ben ik tenminste meteen op de goeie plek als er iets mis gaat”. Natuurlijk is dat waar in sommige situaties. Alsnog vervoerd moeten worden naar het ziekenhuis tijdens je bevalling lijkt me heel naar. Ik denk alleen dat het ziekenhuis ook heel veel situaties creëert waardoor het mis gaat.

Wat is er nodig voor een mooie en goede bevalling?

Doula natuurlijk bevallen

In mijn ogen zijn dat vertrouwen en een hele hoop hormonen. Het vertrouwen in je eigen lichaam en je kindje. Het lichaam is duizenden jaren geëvolueerd om de soort in stand te kunnen houden, het doet niet zomaar iets.
Verder heb je oxytocine nodig, naast nog een hele cocktail van andere hormomen. Nu hou ik niet zo van het versimpelen van ingewikkelde dingen als hormonen, maar ik doe het toch: Oxytocine is ook wel het ‘knuffelhormoon’. Je maakt het aan als je lekker aan het vrijen bent, op een fijne manier aangeraakt wordt, of je heel vertrouwd voelt. Dit hormoon tiert tijdens een bevalling welig door je lijf en zorgt voor progressie tijdens je bevalling. Het zorgt (mede) voor een goeie ontsluiting.

Jij weet als geen ander wat je voelt. Bij je eerste kind heb je alleen nog geen ervaring, dus een ervaren vroedvrouw of verloskundige die rustig op de achtergrond aanwezig is en stuurt als jij dat nodig hebt is fantastisch. Of op de voorgrond aanwezig is, als je wat vertrouwen van buitenaf nodig hebt, omdat je het zelf ineens heel eng vind of overweldigd bent. Een vrouw die jouw neus liefdevol de goeie richting weer opdraait, je eraan herinnert dat je heel goed bezig bent en dat dit is hoe het hoort te gaan. Ook al is het intens en misschien pijnlijk en eng. Dit vind ik een zoveel beter idee, dan om een spuit met wee-opwekkers in je been te zetten.

Als de ontsluiting stopt

Een voorbeeld van de rol van oxytocine: Als je plotseling een ambulance in moet, is de kans minimaal dat je daarin zal bevallen. Jouw lichaam (wijs als het altijd is), zal meteen de productie van oxytocine stopzetten en zeggen: het is niet niet veilig, stop de persen! Wanneer ontsluiting niet vordert, is het een goed idee om de moeder te helpen. Er is een kans dat ze zich angstig of onveilig voelt. Er is iets dat haar oxytocine aanmaak in de weg staat. Je kunt dan verschillende dingen proberen om haar te helpen:

  • Humor (misschien beter overlaten aan de man of vriend). Door te lachen maak je oxytocine aan. Ook al is het maar een klein lachje. Relativeren dus…
  • Vragen of er iets is waar ze zich nog zorgen over maakt, of over heeft gemaakt de afgelopen weken. En dat ze nu kan vertellen, als er iets is wat er van haar schouders moet.

Toen een doula dit aan een vrouw vroeg, zei de vrouw dat ze diep in haar hart bang was dat haar vriend niet bij haar zou blijven, waardoor ze het moeilijk vond hem in deze intieme situatie te vertrouwen. Doula en vriend hebben toen niet de hele relatie even de revue laten passeren, maar heel liefdevol haar haar angst laten uitspreken en haar gerustgesteld. Hierna kwam de ontsluiting weer op gang.

  • Strelen, zoenen of knuffelen. Een vrouw kan veel angst voelen voor het onbekende en heftige van een bevalling. De oxytocine kan weer gaan stromen als ze zich weer geliefd en veilig voelt. Het kan zo simpel zijn ?.

De hormonenexplosie meteen na de geboorte + de hechting

Na een natuurlijke geboorte barsten zowel jij als je kindje van de hormonen. Zulke hoge concentraties zul je niet snel meer meemaken in je leven. Meteen na de geboorte is het heel belangrijk om je kind bij je te houden, op je blote huid. Het eerste gezicht wat je kind ziet terwijl deze cocktail van hormonen door zijn kleine lijfje raast, zal hij inprenten. Dit gezicht is voor hem bekend vanaf dat moment. In sommige gevallen is het zo dat de man het kindje aangepakt heeft en dat het kind de man dus ingeprent heeft. De man kan dan in de weken die volgen soms het kind beter troosten dan de moeder. Dit is verder prima, maar wel opvallend! Verder doen die hormonen in het lijf van jou en je kind allemaal prachtig werk: Het stilt jullie pijn, het maakt jullie hyperalert en klaar om smoorverliefd op elkaar te worden. Meteen na de geboorte genieten van deze minuten durende rush, dus. Jullie nemen elkaars geuren voor altijd in elkaar op, voelen elkaars huid en worden smoorverliefd. Misschien moet je wel een paar nachtjes bijslapen om deze blijdschap te kunnen voelen, omdat je helemaal uitgeput bent.

8 Redenen om niet in een ziekenhuis te bevallen

  1. De kans dat je oxytocine en andere hormonen goed gaan stromen is veel groter in een plek waar jij je veilig voelt. Op een plek met zacht licht en misschien muziek, kaarsen, een fijn bed, een bad en de personen van wie je houdt. In een ziekenhuis heb je toch vreemde in- en uit lopend personeel.
  2. Er wordt bevallen op de klok. Je hebt zoveel tijd voor de verschillende fases in je bevalling. Komt de ontsluiting niet op tijd? Dan volgt er een ingreep (bijv. toucheren, wat de oxytocineproductie nog verder kan doen afnemen, of het gebruik van wee-opwekkers, waardoor de pijn van de weeën heviger wordt en er vaak een waterval aan volgende ingrepen volgt).
  3. De hormonencocktail die na de geboorte door je lijft raast zorgt voor de hechting en de inprenting. Dit kan makkelijk verstoord worden. De baby wordt vaak niet meteen, maar wel snel gepakt door de verpleegkundige, om gewogen te worden en andere dingen te doen die zo ontzettend kunnen wachten. Wat is nou belangrijker dan dit moment? Verstoring tijdens dit moment kan in de weken daarna ook zorgen voor een gevoel bij de moeder van ‘is dit het nou’? Het proces van razendsnel verliefd worden op je baby op het moment dat al die hormonen door haar lijf stroomden, kan dan onderbroken geweest zijn. De hechting vind dan langzamer en moeizamer plaats. Natuurlijk komt het wel. Alle moeders zijn in het begin uitgeput, maar als je je toch smoorverliefd voelt, kost het allemaal wat minder moeite.
  4. Het persen wordt gestuurd van buitenaf. Als je perst wanneer je geen perswee hebt, dan heb je veel meer kans op uitscheuren. Je lichaam doet niet zomaar wat. Als je een perswee voelt en dan meeperst is de kans op inscheuring kleiner. Er zijn zelfs vrouwen die niet actief persen, maar het kind gewoon laten komen. Ik heb te weinig ervaring om hier iets over te kunnen zeggen, maar als iemand dit laatste geprobeerd heeft, hoor ik het graag in de reakties.
  5. Er gebeuren dingen die jouw vertrouwen kunnen schaden en zeker niet altijd nodig zijn: ik heb het over getoucheerd worden, jou op je rug leggen, terwijl je misschien een andere houding wilt aannemen, etc. Je wordt geleefd door zogenaamde experts. De onderhuidse boodschap die afgegeven wordt is: Een bevalling gaat buiten jou om, lever je maar over aan ons, experts. Dit is het ontkrachten van de vrouwelijke wijsheid en vertrouwen in haar eigen lichaam. Je lichaam doet niet zomaar wat. Het is altijd gericht op overleven.
  6. Je wordt vaak horizontaal gelegd. Ik zeg 1 ding: zwaartekracht. Er is een fase waarbij het hoofdje van de baby, de bilnaad wat uitrekt, omdat het daar zo dicht langs komt. Moet je eens voorstellen hoe moeilijk dat gaat als jij met je volle gewicht op je billen ligt. De reden om jou neer te willen leggen is o.a. ten gunste van het personeel. Ze hebben goed zicht. Het is zelden in het belang van jou en je kind.
  7. Bovenal: de basishouding in een ziekenhuis is er 1 van risico’s en wantrouwen in het lichaam. Een focus op wat er allemaal fout kan gaan. Het lichaam wordt mechanisch behandelt; als je weeën niet op gang komen, dan krijg je wee-opwekkers. Die verergeren de pijn van de weeën, waardoor je naar een ruggenprik gaat verlangen. Door de ruggenprik nemen je weeën weer af en heb je weer wee-opwekkers nodig. Ook snij je zo het contact met je gevoel en de mogelijkheid om samen te werken met je kindje af. Jouw kindje wordt niet passief naar buiten gewerkt. Het werkt ook keihard met jou mee: Het geeft jouw lichaam een seintje wanneer hij er klaar voor is om geboren te worden. Je vliezen breken dan. Ook duwt het 1/3 van zijn bloed de placenta in om zich klein te maken om door het geboortekanaal te passen.
  8. De navelstreng wordt heel snel doorgeknipt of afgeklemd. 1/3 van het bloed van de baby blijft dus in de placenta achter, waardoor de baby start met bloedarmoede. Dat kan beter. Gewoon de placenta er aan laten zitten en uit laten kloppen dus. Behalve dat het bloed weer terug kan stromen naar de kleine, kunnen ook de tornehoge hormoonspiegels zich weer normaliseren. Dit heet een lotusgeboorte. Het teveel aan bepaalde hormonen kan rustig afvloeien naar de placenta. Mijn vriend en ik hebben gewoon de schaar aan de verloskundige gevraagd. Zij kon dan lekker naar huis en wij hebben uiteindelijk een uur of 4 gewacht en toen met z’n 2-en in alle rust de placenta doorgeknipt.

Waar je ook voor kiest, onthou altijd: Jij bent de baas, ook in het ziekenhuis! Als iets niet goed voelt, vertrouw daar dan op en laat van je horen.

The post Een mooie bevalling…beleef je thuis. En 8 redenen om niet in een ziekenhuis te bevallen. appeared first on OERmoeders van Nu.

]]>
403