Natuurlijke keizersnede

De natuurlijke keizersnede, ook wel gentle sectio genoemd wordt tegenwoordig in steeds meer ziekenhuizen gedaan, maar is nog niet overal vanzelfsprekend. Deze  ingreep wordt nog maar sinds kort op deze wijze zo uitgevoerd.

De natuurlijke keizersnede is eigenlijk niet een juiste benaming, want een keizersnede is immers verre van natuurlijk. Het is een fikse ingreep. Om welke reden dan ook is er medisch ingrijpen noodzakelijk.

Wat is het dan precies?

De natuurlijke keizersnede is een keizersnede waarbij de moeder mee kan kijken met de geboorte van haar kind, door middel van een ‘raampje’ in het laken of door het laken te laten zakken. Je kunt je kind dus uit je buik geboren zien worden!

Daarnaast wordt de snede nauwer gemaakt waardoor er wordt geprobeerd om de nauwere doorgang van de vagina meer na te bootsen. Het lichaam van de baby krijgt zo meer druk en de longen worden daardoor bijvoorbeeld iets beter leeg geduwd net als bij een vaginale bevalling. Bij sommige natuurlijke keizersnedes laten ze het kindje zelfs zelf uit de buik ‘klimmen’!

De operatiekamer wordt ook warmer gemaakt zodat, indien mogelijk, de baby bij mama op de borst kan blijven liggen terwijl de mama weer dichtgemaakt wordt. De baby en moeder hoeven zo niet te worden gescheiden als dat niet nodig is en kunnen vanaf het prille begin goed hechten aan elkaar. Het is zelfs mogelijk om borstvoeding te geven!

Lees hier het ervaringsverhaal van Josette