niet naar school

Als je kind niet naar het kinderdagverblijf of school gaat, ben je dan niet bang dat je hem iets ontneemt?

Z’n vrijheid wellicht? Of zijn plezier in leren? Of misschien z’n innerlijke drang om z’n talenten te ontwikkelen? Z’n sociale ontwikkeling…?

Juíst buiten een instituut is er veel meer ruimte om te ontwikkelen, te leren, te spelen, te leven, te ontdekken. En dan ook nog op het tempo en vanuit de interesse van je kind zelf!

Ook de sociale ontwikkeling verloopt veel natuurlijker wanneer je kind om kan gaan met andere mensen van allerlei leeftijden door elkaar. Leren van net iets oudere kinderen en het zelf weer doorgeven aan de jongere kindjes. Kijken en meedoen met volwassenen en oudere broers of zussen. Dag in dag uit urenlang tussen kinderen van precies dezelfde leeftijd en 1 volwassene heeft weinig met een natuurlijke sociale ontwikkeling te maken.

Ook is in de eerste jaren van het kind de band met de primaire verzorger (moeder) belangrijk voor een goede hechting. Het contact met deze verzorger die als het goed is sensitief en responsief kan reageren is niet te vervangen op een opvang of school.

Fijne opvang en alternatieven

We willen niet alle kinderdagverblijven en scholen over een kam scheren hoor. Er zijn gelukkig veel kinderdagverblijven en scholen waar wel aandacht wordt besteedt aan bovenstaande aspecten. En waar een kind vrij en creatief kan spelen.

Ook zal het per kind verschillen hoe het reageert en waar het aan toe is. Het ene kind vind het heel fijn om veel tussen leeftijdgenoten te zijn, of doet het erg goed op een vertikale groep met kinderen van 0 tot en met 3 jaar. En niet elk gezin is in staat om een alternatief voor een opvang te bieden en dus om leuke vervangende sociale contacten te regelen.

En er is ook een verschil in het aantal dagen dat het naar de opvang gaat. Gaat je kind 2 of 5 dagen, dat zal nogal uitmaken.

En er zijn alternatieven te verzinnen, zoals een gastouder of ruiloppas met andere moeders of vriendinnen. En bij thuisonderwijs een netwerk creëren met andere kinderen uit de omgeving.

We hopen dat jij in ieder geval de juiste keuze kan maken, voor jou, je kind en je gezin. En op zo’n manier dat het voor iedereen goed voelt, met bovenstaande aspecten in gedachten houdend.